3/22/2018

Episode 115 - De mystiske kvantemaskinene

Denne episoden av Teknisk sett handler om kvanteberegning. Lars Nordbry fra IBM forklarer at kvantekomputere er ekstremt kraftige datamaskiner som bruker kvantemekanikk for å løse komplekse problemer. Teknologien er fortsatt under utvikling, men IBM har laget en 50-kubits maskin og tilbyr en tjeneste for publikum å kjøre algoritmer på. Nordbry mener at kvantekomputere vil ha en stor innvirkning på områder som logistikk, molekylær simulering og kunstig intelligens.

01:59

Teknologiske fremskritt åpner for praktiske bruksområder innen kvantemaskinering, men utfordringer med støy og kontroll må fortsatt løses.

10:38

Podcasten diskuterer hvordan kvantumkomputing kan revolusjonere logistikk og materialteknikk gjennom effektiv simulering og optimalisering av komplekse prosesser.

Velkommen til Teknisk sett, en

Transkript

Velkommen til Teknisk sett, en podcast fra TU. Jeg sitter her med Odd-Rikard Valmått. Hei Jan! Hei, og mitt navn er Jan Oberg og jeg er sjef her i TU. Odd-Rikard, det er ikke så ofte du blir taus når jeg spør deg om noe. Nei, det er ikke det, Jan. Jeg må tenke nå. Når jeg spurte deg, du, kan ikke du forklare meg litt, hva er egentlig quantum computing? Ja.

26.920 s
00:00:00

Så skjønte du at det var et eller annet der inne, men det var ikke så lett å få uttrykt det. Det er på lista til å bli et favoritttema, det er det. Men i likhet med veldig mange så forstår jeg bare litt av det. Ja, en ting er å forstå det, en annen ting er å uttrykke det. Å forstå det skal gå til røs, det tror jeg. Skal vi øve oss litt i dag? Ja, jeg synes vi skal gjøre det, og det er jo, husk på at når...

24.880 s
00:00:27

Nils Bohr på en måte skjønte kvantemekanikken, så ville jo ikke Einstein være med på det. Så dette er vanskelig. Så når Einstein og Bohr satt og diskuterte, så gjør det ikke noe om vi sitter og diskuterer det.

19.180 s
00:00:52

Jeg har ikke dårlig samvittighet. Uten sammenligning for øvrige. Nei, men er det forresten mange sånne open coming favoritt-demaer? Ja, det er jo noen, men jeg synes at quantum computing er stort altså. Og håpet mitt er at Yrj skal bli nøyaktig på en månedssikt.

19.740 s
00:01:12

Nå er du inne på et av bruksområdene. Det er også trusler her, skjønt? Det er det. For å hjelpe oss med dette her, så har vi fått inn Lars Nordbry. Velkommen. Takk skal du ha. Lars, du jobber i IBM med dette som tema, og er teknologidirektør for Nordisk... Ja, har det? Skal vi kalle det det? Vi kan kalle det det. Ja, IBM. Og du jobber med dette quantum computing-projektet.

27.740 s
00:01:31

Kan du prøve å forklare oss hva det er?

2.160 s
00:01:59

Ja, det skal vi kjøre et forsøk på. Vi har jo i VM-sammenheng forståelig jobbet innenfor dette fagfeltet en stund, men akkurat nå i løpet av de siste årene så har teknologien gjort noen sprang som gjør at man kanskje kan bringe det ut fra et teoretisk modeller og fysikernes bakgrunn til at vi kan begynne å se at innenfor et realistisk perspektiv så kan du få en praktisk nytte

29.220 s
00:02:03

og en reell business value for kundene. Hva snakker vi om da, praktisk nytte? Vi begynner å se nå at den teknologien som modnes også kan forenes med noen av problemene man har sett for seg at vi skal løse. Hvis man ikke skal være alt for tøff, så innenfor fem års perspektiv kan man se at vi begynner å få en reell nytte hvor det er smart å kjøre ting på kontinukomputere kontra en klassisk skattemaskin.

28.680 s
00:02:31

Det å prøve å forklare hva en kvantum komputer gjør, så må vi tilbake til Nils Bohr og Albert Einstein og deres uenighet. Men deres uenighet dreide seg blant annet om tilfellighetene av naturen, altså randomness of nature. Det at

21.800 s
00:03:01

Et partikkel kan anta flere statuser samtidig, og dette er jo et paradoks som Hans Schrödinger, han med katten, snakket om. I kvantekomputere bruker vi det til vår fordel, at et partikkel kan ha to forskjellige statuser samtidig. Vi kan da ved å kunne manipulere, håndtere og kontrollere disse statusene og målingene av dem,

29.180 s
00:03:22

så kan vi sette de sammen og bruke det til en bedre parallellitet i kalkuleringer. - Altså en ekstremt kraftig datamaskin? - Det er en ekstremt kraftig datamaskin. Og så er det viktig å tilføye at det ikke er en erstatning for klassiske datamaskiner. Det kommer til å være

17.580 s
00:03:51

Vi kan kanskje populært sett kalle det en coprosessor. Det er en klassisk datamaskin foran og bak, som du forer inn og som gir oppgavene, og så er det en sideprosessor som skal løse spesielle deler av oppgavene, og så presentere dataen igjen gjennom en vanlig datamaskin. Så den vil jo da typen være en komponent som skjuler seg bak en vanlig grensesnitt for oss.

24.700 s
00:04:10

Og det er ikke en komponent du putter inn i en PC på kort sikt? På kort sikt, nei. Vi har i IBM sine labber realisert dette her i Schweiz og i USA, i New York. Og for å få de rette effektene, for å få rett kontroll på disse qubitene, som er da enhetene som vi koder dataen inn i,

24.740 s
00:04:34

så må vi ned på 15 millikelv. Det er ganske kaldt. Det er kaldere enn i det yttre rom. Og da er det klart at du trenger litt spesiell apparatur rundt. Og dette her er jo blant annet for å kunne håndtere partiklene og spinnen i partiklene og ikke la yttre påvirkninger ødelegge de statusene. Ja, det er jo så langt ned mot absolutt nullpunkt det er mulig å komme om. Ja, det er jo det. Sånn at dette her er jo

28.800 s
00:05:00

En av utfordringene i quantum computing, og at det har vært teoretisk så lenge, er at man må lage et miljø rundt disse komponentene slik at vi klarer å kontrollere dem nok til å stole på outputten fra dem.

15.480 s
00:05:29

Det er der utviklingen også skjer. Hvordan skal vi kunne realisere komponenten i første omgang? Hvordan skal vi skalere den? Og hvordan skal vi kunne håndtere støy og signalforholdet, slik at vi får en stabil output? Nå har man klart å skape dette miljøet, så nå kan man begynne å virkelig teste og bruke disse maskinene.

19.440 s
00:05:45

Ja, IBM har jo gått så langt nå at vi har lagt ut på nett, så det er mulig for menigmann å registrere seg og kjøre algoritmer direkte på en ekte kontumaskin.

14.400 s
00:06:05

Det er fem kubitsmaskiner som ligger forløpig, så det virker litt moderat. Vi har skissert et kryssningspunkt på femte kubits, hvor man kan begynne å se nettoverdi, altså mulighet til å kjøre ting på en kvantumkomputer som ikke er realiserbart på, eller ikke praktisk mulig å gjennomføre på verdens største superlatmaskine.

24.180 s
00:06:19

Da snakker vi om en tid før vi kommer til det. Det er et langt svar, men vi har realisert allerede en 50 kubits maskin, men der har man støyforhold som gjør at vi er innenfor en kategori i kvantummaskinen som vi sier er approximate. Det er ikke stor del på utgående. Nei, du legger en del kontroll av støyet, altså kontroll av feilkilder og sånt inn i algoritmen etterpå. Og det er jo i den

28.100 s
00:06:43

Nevnt i episoden

Quantum computing 

Dette er et av temaene som diskuteres i podcasten. Det handler om en ny teknologi som bruker kvantemekanikk for å løse komplekse problemer.

IBM 

Et selskap som jobber med kvanteberegning og har laget en 50-kubits maskin.

Quantum Experience 

En tjeneste fra IBM som gir brukere tilgang til å kjøre algoritmer på en kvantekomputer.

Nils Bohr 

En fysiker som var en av grunnleggerne av kvantemekanikk. Han diskuterte kvantemekanikk med Albert Einstein.

Albert Einstein 

En berømt fysiker som var uenig med Nils Bohr om kvantemekanikk.

Schrödinger's cat 

Et berømt tankeeksperiment som illustrerer paradoksene i kvantemekanikk.

Entanglement 

Et kvantefenomen hvor to partikler er forbundet, selv over lange avstander.

NSA 

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen som er interessert i kvanteberegning.

Augmented reality 

En teknologi som legger et digitalt lag over den virkelige verden.

Watson 

En kunstig intelligens-plattform utviklet av IBM.

Kognitive systemer 

Systemer som bruker kunstig intelligens for å imitere menneskelig kognisjon.

Deep learning 

En type kunstig intelligens som lærer fra store mengder data.

Nevrale nettverk 

En type maskinlæringsmodell som er inspirert av den menneskelige hjernen.

Kunstig intelligens 

Et område som fokuserer på å skape intelligente maskiner.

TU 

En norsk teknologi- og næringslivsavis som lager podcasten Teknisk sett.

Teknisk sett 

En podcast fra TU som diskuterer teknologi og vitenskap.

Barcelona 

En by i Spania som opplevde snøfall.

IBM-forskningssenter 

Et forskningssenter drevet av IBM som forsker på kvanteberegning og andre teknologier.

Anverden 

En ubestemt region i verden.

Ammoniaproduksjon 

En prosess som brukes til å produsere ammoniakk, som er viktig for gjødselproduksjon.

Logistikk 

Området som handler om å planlegge og styre flyt av varer og tjenester.

Molekylær simulering 

En type simulering som brukes for å studere molekyler og kjemiske reaksjoner.

Materialteknikk 

Området som fokuserer på å utvikle nye materialer.

Kjemi 

Et fagfelt som studerer stoffer og deres egenskaper.

Flytende ammoniak 

En væskeform av ammoniakk som brukes i gjødselproduksjon.

Optimalisering 

En prosess for å finne den beste løsningen på et problem.

Kvantevolium 

En måling av kapasiteten til en kvantekomputer.

Superdatamaskin 

En kraftig datamaskin som brukes for komplekse beregninger.

Schweiz 

En land i Europa hvor IBM har et forskningssenter for kvanteberegning.

USA 

Et land i Nord-Amerika hvor IBM har et forskningssenter for kvanteberegning.

New York 

En by i USA hvor IBM har et forskningssenter for kvanteberegning.

Deltakere

Host

Jan Oberg

Host

Odd-Rikard Valmått

Guest

Lars Nordbry

Lignende

Laster