Teknisk sett
Ja, det er det. Vi får kanskje litt indien sommer da. Det er jo fortsatt bra. Jeg har jo egentlig fått min dose med termisk opplevelse i år. Ja, du har det? Ja, det ble mye svettig. Fikk vannet i Oslofjorden oppleve deg? Det gjorde det, absolutt. Det var jo fantastisk. Det er jo fint å komme med seg nå. Ved utløpet av glomma for seg. Der ja. Men...
En av kjennetegnene når sommeren er på hell og vi går inn mot høst, er jo denne vindlige Arndalsuka. Ja, ja.
Der var jeg et par dager. Der var du. Jeg satt hjemme og skrev om den. Ja, du gjorde det. Men jeg må jo si at det er spennende. Det er mye teknologi der. Ja, det er det. Blant alle de andre overtone. Veldig mye spennende for oss der, og det kommer vi tilbake til også faktisk. Men i år var det et bra sammenfall, for du hadde jo identifisert et selskap
som vi skulle snakke med på den podcasten. Ja, det var veldig pussy. Og som det viste seg, fikk altså forskningsrådets innovasjonspris der. Uten at jeg tipset for sistående. Fortell det er fantastisk. Ja, det er altså et selskap som springer ut fra min gamle arbeidsplass for MØS under 21 år siden. Ja. Sintep.
hvor de har hatt fokus på blant annet industrirobotter og maskinsyn i veldig, veldig mange år. Og for tre år siden så sprang selskapet Sibid ut og laget et helt spesielt, ja, skal vi ikke ha det, kunstig øye da, beregnet på robotter. Og det var vel det, det er vel snart tre år siden vi møtte dem først gang. Og nå har de blitt... Nå ble det en innovasjonspris. Nå ble det en innovasjonspris, og de har blitt veldig store.
Det er jo et godt eksempel på at det rører seg i norsk teknologiutvikling og industri, og det er ikke verdt. Ja, jeg synes dette er et veldig godt eksempel, faktisk. Nå har vi allerede gitt mye skryt til denne satsingen. Det må jo glede deg, Aril Ulfeng. Takk for det. Du er teknisk sjef eller leder for produktutvikling i Sivid. Det stemmer. Og, Rikard, vi må bare hive inn før han får snakke mer, at Aril kom jo da fra Tannberg slash Sisko og
videokonferanse siden? Ja, og før det for projektormiljøet i ferie. Nettopp sånn at her har vi jo anestendene til... Du koker den nye suppa på mye av det gamle fantastiske stoffet som har foregått i Industrien Norge.
Men Arild, nå sitter du med dette produktet foran deg, og det ser jo ut som hodet på en hovedfigur i en Spielberg-film. Fortell litt hva dette produktet er og gjør. Dette produktet er jo et 3D-kamera, ment for roboter. Så enkelt forklart tilbyr vi da synet til roboter.
Det vi ser er at det er et stort skift i robotmarkedet i dag. Det er at man går fra industrielle roboter til disse såkalte kollaborative robots. Forskjellen er at fra industrielle roboter er de store, dyre og ikke så fleksible.
Kollaborative robot er mindre, fleksible og billigere. Kollaborativt blir det samarbeidende roboter? Samarbeidende mennesker, ja. Det gjør at det ikke bare er de store bilselskapene som har muligheten for å automatisere. Det er også de små bedriftene som ikke har så mye kapital.
Og som også har mindre produsjonsserier som trenger hyppigere omstilling. Men det du snakker om av disse store industrirobotene er jo også det dere tidligere har kalt blinde roboter. Og nå tilbyr dere syn til robotene. Ja, det stemmer. Og...
Og Rikard, dette er jo da de store robotene vi har sett med sånn innhegning og warning don't. Ja, ja, de står gjerne i bur. Og kommer de til bur når det går, så ser ikke roboten deg. Nå er det jo ikke derfor dere har utviklet syn til roboten at den skal se mennesker. Nei.
Så roboter trenger også å se, for de gjør operasjoner som plukking av deler og inspisering av deler. For at ting skal gå fort og for at ting skal være nøyaktig, så trenger roboten også syn.
Så det vi tilbyr er et produkt som både er raskt og har god nøyaktighet, i tillegg til farger. Det er ganske unikt i markedet. Så dette er en nyvinning i segmentet? Det er ikke sånn at dere hadde konkurrenter som dere satte dere opp mot? Her er det egentlig en nyutviklet nisje i robotmarkedet?
Det finnes jo konkurrenter selvfølgelig innenfor 3D Vision, men det er ingen som har den kombinasjonen av det å ta hurtige bilder og nøyaktigheten og i tillegg tilby farger. Så det er unikt. Jeg har også skjønt at det vi snakker om her med synsrekkevidde er en type meters avstand.
Dette produktet har fleksibilitet, så den kan ha en avstand fra rundt en halv meter og faktisk helt opp til to og en halv meter. Og Rikard, du har vært ute og besøkt mange bedrifter som kanskje kan ha nytte av dette her. Hvilke eksempler er det egentlig de kan bruke? Veldig mange bedrifter i dag som er automatisert med roboter vil jo ha nytte av dette her.
du innfører en helt ny sans til roboten. Det er ikke bare programmeringen lenger. Kan roboten orientere seg i landskapet? Ja. Den kan håndtere unøyaktighet på en helt annen måte enn før. For du sa at du åpnet markedet utover roboter. Ja, ikke sant? Ned i dette plukk- og sorteressegmentet. Der brukes det jo veldig mye menneskelige operatører i dag, og det gjør jo at norsk
Norske leverantører sliter med høy arbeidskostnaderikset. Og det er jo akkurat de jobbene som er morsomt heller da, å stå og plukke i kasset. Nei, det skjønner jeg jo, men dette er da et... er med på å åpne muligheten for de litt mindre bedriftene til å kunne ta i bruk robotteknikk også. Mindre funksjonsbedrifter og de som plukker fra lager. Senker kostnadene der. For...
- Arjen, det er vel også slik at dette produktet kunne for eksempel også gått inn i produksjonslinja på Tesla Model 3 for å få fart på den? - Ja, absolutt. Det produktet her hadde vært ideelt for å få automatisert prosesser hos Tesla. Absolutt. - Hører du Elon Musk? Bare å komme til Norge. Han må jo få fart på dette hvis det skal gå bra. - Han er jo storrører.
Vi må jo litt inn på hvordan det virker også. Det er jo et veldig spesielt kamera. Det er jo ikke bare å ta et webkamera og limme på roboten. Det er vel to kameraer, er det ikke det? Ja, det er vel egentlig ett kamera, er det ikke det? Ja, dette her er jo basert på en teknologi som heter strukturert lys. Ja.
Det betyr at det er faktisk en projektor, det vi kaller for "optisk engine", som sitter i det her. Og så sitter det et kamera som er vinklet mot "engine". Projektoren produserer et x-antal mønster av forskjellig art. Kamera og projektor er kalibrert til hverandre mot en plan flate.
Når mønstret treffer noe, som man skal ta et 3D-bilde av, vil mønstret avbøyes. Hvor mye det avbøyes vil kameraet kunne se. Utifra det kan man lage en 3D-modell.
Det ser jo ut som et diskotek når du holder på. Ja, det er veldig... Det er jo strobe lights. Det er lys og det blinker, og det er ganske kult på messer. Det fanger ganske mye oppmerksomhet, og det gjør det. Det er veldig gøy. Hva snakker vi om hastighet og oppløsning og sånn her? Dette her har en reaktighet på 0,1 millimeter. Det er jo sånn diameteren på et hårstrå.
I tillegg kan vi gjøre dette ti ganger i sekunde, så det har ti 3D punktskyer i sekunde. I tillegg har vi også muligheten for å identifisere forskjell på farger.
- Som jeg har skjønt det, innenfor robotteknologien, i segmentet her, så snakker vi om noen dimensjoner. Det er armen på roboten, det er gripesystemet, og det er kunstig intelligens og syn. I hvert fall noen som ... - Det er utviklingsakser, ja. - Ja. Fordi dette må også ligge nærliggende og koble til kunstig intelligens og stor data bibliotek og den type ting.
Ja, det vi har her i dag er en ekstremt bra sensor og syn. Men for sluttkunden ønsker man en løsning. Det å tilby et verktøysett med tanke på ny funksjonalitet i forhold til vision.
Da tilbyr øynene til roboten i dag, og det å ta et større eierskap til hjernen, og gjøre kameraene mer smartere, det er noe vi satser på. Det er viktig. Det er en retning vi går i. - Det er viktig. Dere jobber i dette markedet som har mange leverandører, og dere er en partner med mange.
Og er det nå sånn at bransjen har begynt å bli oppmerksom på dere? Ikke bare Sintefa-prisutdelingen? Nei, vi har jo begynt å få ganske bra respons i Europa, og nå er det sånn at aktører begynner å komme til oss fordi de hører om oss gjennom andre, og det er ganske gøy.
Så vi har ganske mange kunder i Europa allerede, og så har vi begynt å få bra fotveste i USA også. Og vi snakker ganske om...
globale aktører innen automatisering i industrien og logistikkbransjen. - Jeg synes det er verdt å nevne at det er ikke mer enn tre år siden selskapet ble stiftet av to grunner, og så fikk de med seg Ariel som kom fra Sandberg og følte et projektormiljø i Fredrikstad.
og nå i år blir de ca. 30 stykker. Det er formidabel vekst altså. Det er jo sånne ting vi trenger i Norge. Og de har vel, eller dere har vel til og med vært innom Startup Lab? Det har vi. Vi har satt i Startup Lab i 2,5 år. Ja, det er jo også en av våre hyppige gjester, Odd-Rikard. Og igjen, du var inne på at dette miljøet i Fredriksdag er jo også fascinerende. Ja, veldig fascinerende.
Det har jeg fulgt hele tiden. Det er ikke bare en plankeby. Det er en lysende by. De har laget så mye morsomt på projektors sida. Derfor har ledet selv den virkelig gode utviklingen i verden selv i dag. Og de popper jo opp nye bedrifter hele tiden. Men dette produktet, Ariel, er foreløpig produsert i utlandet?
Ja, det er det vi kaller for sub-assembly i Asia. Så er det produkter satt sammen i Latvia. Men så er det som er en viktig steg i produksjonsprosessen, kalibrering av kamera. Og det gjøres på Nydalen, i Nydalen. Akkurat. Nå har dere flyttet til Nydalen. Dere er i ferd med å bli snart 30 ansatte.
Jeg vet ikke hva du kan fortelle om annet utviklingsmessig, men jeg har skjønt at dere har et mål om å selge 100 av disse kameraene i år, eller sensorene. Det er et mål vi har, og så er vi ganske konfidensige i forhold til potensialet i markedet. Men det vi ser er at ting tar jo tid. Våre kunder skal...
utvikle en totalløsning og kvalifisere produktene. Vi ser at det tar tid, men vi er ganske komfortable på at markedspotensialet er ganske stort. Det er vel en S-kurve dere er inne på. Da er det helt i starten, og da er det hundretals, og så øker det vel på med null eller to, tenker jeg, i løpet av noen år. Ja.
Det er utrolig spennende, og vi får jo bare gratulere med prisen nok en gang, og så ønsker dere lykke til, og så kan vi lovholde Rikard at her skal vi sjekke ut disse sensorene igjen. Kanskje det er en sensor som er kjapp nok og har gått til tallnivå til å se forskjell på deg og meg også.
Det vil jeg tro. Nei, men gratulerer igjen, Ariel Ulfeng, og takk for at du kom innom. Takk for det. Så høres vi igjen.