Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg er her i studio med Odd-Rikard Valmått. Hei Jan! Hei Odd-Rikard. Vi skal i dag innom et av dine 600, nei mange av dine 600, 7 favorittområder. Ja, det er mange.
Klarer du å sitte stille, tror du? Nei, du ser meg. Jeg driver meg litt på stolen. For vi skal snakke om, rett sagt, Telekom. Telekom, ja. Det er morsomt, det. Ja, det vet jeg at du synes er veldig morsomt. Jeg ser på det som nødvendig, og så litt morsomt. Vi har fått med oss et par gjester, og tenkte i akkurat denne podcasten, vi skulle snakke litt om telesommeren 2021.
Fordi her har det vært pandemi, og folk blir i Norge, og de ferierer, og de har jo behov for telejenester når de er på disse feriene sine. Så vi har fått med oss...
Ingen ringere enn Ingeborg Øfsthus, teknologidirektør i Telenor, og sammen med sin kollega Petter Aglund, sjefsarkitekt. Velkommen til dere. Tusen takk. Hei hei. Og som dere hører, dette er noe Rikard er veldig opptatt av. Han har fortalt meg blant annet at han har ikke bare ett abonnement, men mange på hytta hvor han ser hvor datastrømmen til wifi-boksen hans kommer fra når han er på hytta si.
Men hva har skjedd i dette markedet? Hva skal folk regne med nå når de har fått sin bærbare eller sin mobile brevbånd og så mye står foran oss? Jeg vil jo tro at i løpet av siste året så har både Norges befolkning og vi som leverer telekomtjeneste i Norge sett hvor mye og hvor viktig denne konnektiviteten og kommunikasjonen er for oss.
Og vi har jo sett at folk er jo i Norge, og de er på hyttene sine i veldig stor grad. Sånn at fordelingen av trafikk i landet vårt har vært litt annerledes enn vi er vant til. For vi er jo vant til å planlegge for at du har påskeferie og sommerferie. Da har du veldig stor trafikkeuke i hytteområdene. Men nå ser vi jo at det er jo en helt annen trafikkvekst også utenom de store sesongvariasjonene da.
Eller fotballfinaler? Ja, det er sant. Vi har jo snakket om at tidligere så kunne vi se at når vi får sånne nye topper av bruk i nettet vårt, så har det vært knyttet til Norges sportsprestasjoner.
Være seg om det er VM på ski, eller om det er 400 meter hekk, så har vi flokket oss rundt mobilen for å se på dette live. Ja, og like etterpå så kom det en pressemelding om at det var en ny rekord. Ja, men nå sender vi ikke ut pressemeldinger. For nå har vi jo sett gjennom det året som har gått, at vi har hatt stadig nye rekorder i bruken av nettet, og gjerne sånn knyttet til vanlig helgebruk, kanskje helg med dårlig vei,
Men det er jo en ting som har skjedd, og det er klart at i tillegg til de vanlige mobilbrukerne, så ser vi jo da at vi har fått inn trådløst mobilløysinger, som også er en bruker mobilnettet som er ny. Og da har vi jo familier og husstander som benytter dette, og gjerne bruker 40 ganger så mye trafikk som en vanlig mobilbruker.
Ja, og det jeg tenker på nå i forbindelse med ferien som står foran oss, er jo at folk bruker disse løsningene hjemme også, det har jeg skjønt. Men der ute da, disse norske ferieboliger, er jo kanskje litt mer spredt ut i en geografi hvor ting ikke er så sentralisert. Hvordan håndterer dere det? Fordi denne kapasiteten har man blitt vant til å bruke enten i pandemien fordi man har vært på hytta og jobbet eller et eller annet, men nå
Hvor god kontroll eller hvor godt kan dere måle dette ute i ferierike langs kysten for eksempel? Eller på fjellet? Vi måler jo belastning per basestasjon hele tiden.
Vi har såkalt dimensjoneringskriterier som vi måler etter og ser om vi får en god kundeopplevelse eller ikke. Da ser vi om det blir sperr i nettet, eller vi har masse tekniske nøkkelparametre vi ser på for å se om det er behov for å gjøre forsterkninger på kapasiteten. Det er en standard måte å jobbe på som vi jobber med i mobilnettet.
Men det er klart at det vi har sett nå, det er jo at folk bruker nettet på en annen måte enn før. Så det som har vært sesongplanlegging, er da noe som vi må tenke på hele året rundt. Og jeg tror også at vi ser hvor dette går inn når vi ser på hvor vi skal rulle ut 5G. Hvor er det behov for enda mer kapasitet fortere? Det er ikke at vi legger det inn i de planene vi har på 5G da. Ja.
Tror du dette er kommet for å bli? Jeg innbiller meg at verden kommer aldri tilbake igjen. Vi kommer til å være mer på andre plasser, på hytter. Vi kommer til å bruke videokonferanse mer, vi kommer til å se mer på TV, etc. Dette er jo en permanent tilstand som covid utløste, tror du ikke? Jeg tror du har helt rett i det. I Norge er det jo sånn at vi forventer
å ha et veldig godt nett, uansett hvor vi er. Og det betyr om du er på den ytterste nøgne ø, helt i nord, eller på Grynerløkka, så forventer vi at det er i verdensklasse nettet. Og nå i tillegg så er det, og da tror jeg at det er det som har gjort at vi har faktisk klart oss så godt nå i pandemien. Det at vi har 8500 basstasjoner spredt utover dette landet her, og det betyr at når folk har flyttet ut på hyttene sine og våret mye mer,
så har vi håndtert det. Og dette måler vi jo virkelig fra dag til dag, og vi var, i starten av pandemien, så lurte vi på hvordan dette ville gå, men nettopp har bestått den prøven, så jeg mener at da bare vi viser at da nettopp har vi det i verdensklasse, det er det som er noe.
Du har helt rett, vi har et fantastisk nett i Norge, og det har jeg jo sett når jeg har vært i utlandet. Du skal ikke langt ut av London før nettet er elendig, og når du kjører gjennom de tyske skogene, så er du jo heldig om du får 2G-forbindelse. Så jeg blir litt på hvor det var, nå har ikke utlendinger vært her så mye, men hva tror de når de kommer til Norge, og vi har altså kjempegod forbindelse her,
på veldig store arealer av landet. Det er jo imponerende.
Jeg tror at de norske kundene forventer dette. Ja, vi gjør det. Også er det slik at da han var fornøyd med i går, det er han ikke fornøyd med i morgen. Så det er alltid mer arbeid å gjøre, og det er alltid behov for å bygge ut mer kapasitet, og også faktisk bygge flere basstasjoner. Men jeg tror at hvis du sammenligner med opplevelsen i utlandet, og jeg synes du kan faktisk se det når du kjører fra Sverige inn i Norge også,
at du får en liten løft bare da. Men det er klart at Norge er et krevende land å bygge ut med alle våre kvadratkilometer, og vi forventer som sagt at du skal ha samme opplevelse uansett hvor du bor. Og da tror jeg det er litt annerledes enn det du kan se i våre naboland.
Jeg synes jo det er et godt eksempel dere nevnte før sending fra en campingplass i Nord.
Da tenker du på min yndlingseksempel som er Kunis. Det er i Finnmark. Det er en liten plass. Men samtidig har de en campingplass der de har mye faste tilreiser. Vi har vært fornøyde med at vi har oppgradert kapasiteten og målt 150 megabit per sekund der. Da jeg var på tur med vår dekningsdirektør Bjørn Amundsen
Men det viste seg at likevel var forventningene lokalt der høyere. For når den campingplassen er full, og folk er ferdige med å fiske, så vil en kanskje trekke seg tilbake til campingvognet og se på Netflix eller HBO eller generelt en eller annen film. Og nå alle skal gjøre det samtidig.
og også hele kasseapparatet på bensinstasjoner koblet opp mot samme mobilnettet, så forventet de egentlig mer kapasitet. De hadde behov for mer kapasitet, rett og slett. Dere trodde det releverte nok, men det var ikke nok. Ja, vi trodde faktisk at den oppgraderingen vi hadde gjort var virkelig rikelig, men da viser det seg at forventningene stiger dag for dag og måned for måned, så det blir aldri ferdig.
Det er jo et veldig godt eksempel på at når vi bygger mobilnett, så kan vi ikke liksom, vi må fremskrive behovet, kanskje etter to år i tid, i forhold til hva er kapasiteten da? Og sånn sett så var jo pandemien en liten surprise for oss. Det var ingen som kunne forutsi den der endringen vi fikk med det. Men når vi kapasitetsplanlegger, så må vi liksom for hver enkelt basestasjon, liksom ha en langtidsplan for den basestasjonen.
Fortell meg da, Petter, hvordan var det å være deg 13. mars i fjor?
så du hva som kom? Nei, jeg tror det var like overrasket som alle at dette virkelig rammet oss. Vi hørte jo pressa om hvordan det var i Kina og hvordan ting utviklet seg. Men det da å flytte kontoret hjem, gå over til elektroniske møteplasser, det var jo en stor endring i hvert fall, sånn som jeg opplevde det å jobbe på. Og dere her har jo også
ført til en ganske stor endring av bruken i nettet, ikke sant? Ja, som sjefarkitekt fikk vel du noen nye utfordringer også ganske raskt? Ja, vi hadde jo allerede da 5G-fange, ikke sant? Dette her ble en bekreftelse for meg. Ja, faktisk, 5G er noe som på en måte vi trenger nå i forhold til å begynne å kunne levere på en kapasitet i forhold til de kraver som mobilnettene nå har i en sånn type bruk.
Det er kanskje litt vittig å tenke på. 13. mars i fjor, da lanserte vi 5G kommersielt. Da gjorde vi digitalt med norske flagg, og det var til og med bursdagen min. Men det kan vel i etterkant si at timingen var ikke helt perfekt, for da drukna noe i at mobilnettet måtte ta sin største utfordring nokensinne med å håndtere at alle flytter seg hjem.
Det har jo vært en ekstrem øvelse som vi nyter godt av nå da, når vi går inn i denne sommeren hvor det blir mange hjemme og kommer til å benytte tjenestene. Det har jo skjedd noe med kapasitet, og dere har jo fått en helt annen tilnærming til denne bruken som blir plutselig desentralisert i feriemodus og så tilbake.
Vi har jo kommet godt i gang med modernisering av nettet. Det er jo et moderniseringsløp i forhold til det å ta i bruk 5G som teknologi, men det som vi også gjør da, det er et betydelig løft for 4G som teknologi. Så vi skal ikke glemme 4G når vi snakker om denne moderniseringen til 5G. Det er også en viktig bidragshyter i forhold til bruken enda. Vi trenger 4G.
Og 4G er en viktig teknologi, samtidig som vi ser at vi trenger nå 5G i forhold til å levere på en fremtidig kapasitetsøkning som vi har i nettet. Det er viktig. Det er viktig å si at pandemien er blitt avviklet på 4G. Så 5G vil selvfølgelig bidra mye i årene som kommer. Ja, det skal vi faktisk lage en egen podcast om rett etterpå.
utrolig viktig å se på det teknologikjøret. Jeg må bare stille et spørsmål, Petter. Jeg har sånn bærbart eller sånn mobilt wifi, og da hvor jeg ferierer, det er veldig mye snakk om å få seg en antenne utendørs. Selv om det funker fint med denne ruteren med fire antenner opp, hvorfor skal jeg ha den ute? Jo, du kan tenke deg at dette her er
Grunnen til at du kan flytte den på utsida, så er du ikke hindret av fysiske begrensninger, vegger, vinduer og sånne ting. Så en terminal som du flytter antenner på utsida av huset, eller campingvogna, eller hytta,
er mye lettere å levere kapasitet til. Han er mye mindre kapasitetskrevende enn en terminal som ligger langt inni et hus og ligger nede i skuff, for eksempel. Hvilke størrelsesordene snakker vi om? Det kan være en ti-ganger lettere å levere kapasitet til en antenne som står på utse forhold til den som ligger langt inni et hus. Jeg kan facetime, jeg hadde ikke vært mye tydeligere enn ellers. Jeg vet ikke om det er noe fordel i annet. Men det gjelder mobiltelefon, det gjelder jo ikke til mobiltelefon direkte. Nei.
Fordi at mobilen har jo ingen inngang for eksterne antenner. Det hadde de i gamle dager, men ikke nå lenger. En mobilbruker, i all praktisk formål, så ligger den i den ting du har med deg, ikke sant? For du har en skjerm på den, ikke sant? Så du vil liksom bruke den på en annen måte enn det du bruker i en datamodell.
device. Men vi kan jo optimalisere det vi kan, og de er terminalene for brevbåndsbruk. De kan du med en fordel sette antenner ut, for da får du også mye mer bra brukeroppløyelse som bruker også. Veldig godt tips. Andre gode tips til sommeren før vi avrunder, Ingeborg?
Nei, jeg vil jo selvfølgelig håpe at folk bruker nett i vilden sky, men at det finnes jo andre ting i livet også. Så jeg håper at folk får en god sommer. Men det er klart at vi er vant til å ha all informasjon tilgjengelig på fingertuppene våre. Vi har sannsynligvis med oss familiene, og det er mange behov som skal stettes, så
Jeg tror da at den får nok forhåpentligvis bli en liten krangling om bondbredde i de norske familiene i sommer. Ja, det håper vi. Og så må vi viderebringe et tips fra kollegaene deres Bjørn Amundsen, nemlig at til sjøs er det fortsatt VHF som gjelder.
Selv om vi har god dekning langs kissen. Veldig bra. Takk til Ingeborg Øfsthus og Petter Aglund. Takk til Odd-Rikard Valmått og til vår produsent Sebastian Hagemå. Mitt navn er Jan Moberg. Dersom du ønsker å konsumere enda mer innhold fra oss i TUNO og DGNO, anbefaler vi at du blir abonnent.
Det vil gi deg tilgang til alt vårt innhold innen energi, elektrifisering, forsvar, fly, samferdsel, byggenæring, industri, maritime næringer, karriere og mye, mye mer fra vår kjendige redaksjon. Du vil da også få tilgang til alle sakene Odd Rikard skriver om sine 687 favorittområder. Vi har også egne avtaler for bedriftsabonnement, og, som om ikke det var nok, medlemmer av NITO og Tekna for halvpris.