2/3/2022

Episode 409 - Vi får mer havvind-energi: Hva gjør vi når det ikke blåser?

Teknisk Sett diskuterer Norges energibehov og hvordan møte økende etterspørsel. De snakker om forvirring rundt begrepene kraft og effekt, og bruker en bil-analogi for å illustrere forskjellen. Gjesten, Ole Gunnar Dallheim, forklarer at vi trenger mer effekt fra vannkraft, men også utbygging av havvind. Han nevner også muligheten for pumpekraftverk for å utnytte vannkraften mer effektivt. Dallheim ser på offshore vind som en lavthengende frukt for å øke energiproduksjonen, mens mer effekt fra vannkraft gir sikkerhet for strømforsyning.

00:00

Podcasten diskuterer forvirring rundt energibegrepene effekt og energi, og viktigheten av å bygge ut fornybar kraft i Norge.

12:31

Teknologiutvikling og effektivisering av vannkraft er avgjørende for fremtidig energiforsyning og håndtering av varierende energikilder.

Du hører

Transkript

Du hører på Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg har med meg Odd-Rikard Valmott i den andre enden av mikrofonen. Hei, Jan! Hei, du. Hvordan går det? Jo, bedre og bedre. Jeg sitter jo her på et sykehjem, skal ut i morgen. Det blir delig. Det blir delig. Ja, til de... Av med brukket lår. Og covid.

36.900 s
00:00:00

Ovid er nå gjennomgått og tilbakebelagt. Fikk du ikke tatt blindtarmen samtidig, Oddrik? Nei, de gjorde ikke det, Gitt. Men jeg er helt sikker på at du spurte.

12.840 s
00:00:37

Du, jeg håper dette er den siste podcasten som vi gjør hver for oss, og at vi er tilbake i studio neste uke. Men det forringer ikke temaet vi skal snakke om i dag, for det er jo superaktuelt. Det er det. Fordi jeg må jo innrømme noen ganger, Rødrikard, at jeg selv også blir litt forvirret over hva vi snakker om. Det er mye snakk om kraft og strøm og effekt og energi for tiden. Ja.

28.540 s
00:00:50

Og det opptar alle plutselig. Ja. Og da blir det litt forvirring. Det blir det. Vi skal bygge ny industri i Norge som trenger mer kraft, og vi skal ha et grønt skifte, og vi skal ha det ene og det andre. Dette må vi få oppklart litt.

19.840 s
00:01:19

Da har vi fått med oss vår gjest i dag, som er professor ved Institutt for energi og prosesteknikk, NTNU, fakultet for ingeniørvitenskap, men også dan ved vannkraftlaboratoriet.

14.400 s
00:01:39

Og, Rikard, det er en lang innledning, men vi må også legge til at vi har ekstra forkjærlighet for denne karen, fordi han har vært både flymekaniker og bilmekaniker. Ja, det må jeg si. Det er mye solid i båndet. Grunnmuren er i orden. Ole Gunnar Dallheim, velkommen. Takk for det. Det er ikke så ofte vi skryter så mye før en gjest har fått begynne å snakke. Ja, og bli flyet av deg. Takk.

23.040 s
00:01:54

Men da kan vi ikke gjennomgå litt rett på sak da. Skjønner du vår forvirring om disse begrepene og hva vi snakker om? Ja, det er stor forvirring. Og det er forvirring blant oss forskere også. Og i media og i hele bredden. Så den diskusjonen som er rundt energi og effekter som vi ønsker å styre mot, den heter både kraft og strøm og produksjon og generering. Det er mange forskjellige temaer. Men i det vi...

27.640 s
00:02:18

Men de fleste snakker om energi, og veldig lite om effekt. Men bare for å oppklare det, når vi snakker om kraft, så mener vi elektrisk energi. Og når vi snakker om strøm, så mener vi effekt. La meg ta en analogi, som jeg ofte bruker når vi skal prøve å diskutere dette. La oss tenke bilen. En bil har ofte masse energi i bensintanken, eller i batteriet i dag.

30.240 s
00:02:46

Men motoren vil gjerne være den som viser hvor mye effekt du har tilgjengelig. Har du 100 hk, ja, så er det begrensninger. Fyller du opp biler med en stor henger og masse folk, så kan det være begrensende. De 100 hk kan være for lite til å dra deg opp en bakke i riktig fart. Det er egentlig samme situasjon vi har i Norge.

26.300 s
00:03:16

ofte nok energi, og at noen ganger har vi for lite effekt. Det skjedde i februar i år. Vi var så nære ved å ikke ha nok effekt tilgjengelig, selv om vi hadde masse energi i vannene i reservørene våre. Sånn har vi diskutert det nå. Ja, unnskyld, selvfølgelig, i fjor. Time flies.

22.400 s
00:03:43

Men den debatten som pågår nå, og som kommer enda større grad fremover, må handle om både energi og effekt. Og vi må lære oss å skille mellom de to, for det er to forskjellige tiltak som det handler om. Men la oss se på det da. Hvis man skal ha mer effekt fra eksisterende vannkraftverk, så hva gjør man da?

22.860 s
00:04:06

Da lager du egentlig en større turbin og en større generator. Og så lager du kanskje en større tunnel, så du får mer vann gjennom samtidig. Og så er det enkelt til det. Og vi har jo egentlig masse muligheter i Norge til å gjøre det. Vi Sintef har gjort en undersøkelse i sørvest-Norge på anlegg som går fra et reservoir til et annet.

26.240 s
00:04:30

Og i det området så går det faktisk an å bygge ut over 20 000 megawatt ekstra. Bare i Sør-Norge? Bare i Sør-Norge. Ja, fordi et annet dilemma hvis du gjør det er jo at du da tømmer magasinene raskere, og det har vi også hatt litt fokus på at magasinen ikke har den fyllingsgraden vi ønsker. Så da kommer det et nytt dilemma.

23.200 s
00:04:57

Nei, du har helt rett i at vi ikke har mer energi tilgjengelig, men vi må jo være rydde og nok til å kunne kjøre turbinerne når det er det behovet riktig.

12.860 s
00:05:21

Grunnen til at de gjør det er gjerne at det ikke er nok vindkraft tilgjengelig eller nok energi fra kablene tilgjengelig. Når du sier 20 gigabatt mer, så har vi vel i dag 5, 6 og 30? Ja, 5, 6 og 30 med vind, det stemmer nok det. Det er ganske mye altså. Eller 50 prosent, ja.

27.920 s
00:05:34

Det er ingen tvil om det. Men du kom inn på det, Ole Gunnar. Vi kom inn på de andre temaene som det er mye snakk om nå. Du snakker om kabler og vind. Dette er jo et samspill som vi har vært vant til i Norge å ha disse vannkraftverkene og vannkraften som har tjent oss vel i alle årene. Vi har levd oss inn i en forestilling om at dette er udødelig. Nå er situasjonen litt annerledes.

26.640 s
00:06:03

Nei, vi sitter på grønn grein i Norge. Ingen tvil om det. Vi har masse muligheter til å bygge ut vann, og vi har masse muligheter til å bygge ut vind. Og politisk sett, eller i dag, så er jo det meste av debatten går rundt å bygge ut offshore vind. Men la meg bare ta en sånn analogi, eller en størrelsesorden vi snakker om da, på å bygge ut vind. Fordi jeg starter alltid undervisningen min med å spørre studentene om hvor stort området

28.500 s
00:06:31

Det kreves i Norsjøen, dersom du skal bygge ut alt det som ikke er fornybart i dag til fornybart. Hvis vi tar transport, industri, fly, båt og så videre. Industrien, ja. Da krever vi 64 terawattimer til. I tillegg til de rundt 140 som vi har på fornybart.

28.900 s
00:06:59

Så tenk tanken da, du skal bygge ut 64 terratimer ved hjelp av offshore vind. Og bruke da store offshore vindturbiner som er selvsagt 200 meter i diameter. Da bruker du faktisk et område, det første jeg spør om da, jeg synes jo det er litt artig, for jeg spør studentene om de tror at det er mulig å gjøre det. Og jeg har spurt mora mi også, jeg mener det. Hahaha.

30.260 s
00:07:30

Nevnt i episoden

Teknisk Sett 

Podcastens navn som episoden tilhører

TU 

Teknisk Ukeblad, utgiveren av podcasten

Jan Moberg 

Verten av podcasten

Odd-Rikard Valmott 

Co-verten av podcasten

Institutt for energi og prosesteknikk 

Institutt der Ole Gunnar Dallheim er professor

NTNU 

Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet

Vannkraftlaboratoriet 

Dallheims arbeidssted

Sintef 

Forskningsinstitutt som har gjort en undersøkelse

Sørvest-Norge 

Område hvor Sintef har gjort en undersøkelse

Norsjøen 

Område for offshore vindkraft

Nordsjøen 

Område for offshore vindkraft

Barentshavet 

Område som kan være relevant for offshore vindkraft

Norskehavet 

Område som kan være relevant for offshore vindkraft

Søl i Norsjø 2 

Område i Norsjøen som kan bygges ut for offshore vindkraft

Utsira Nord 

Område i Norsjøen som kan bygges ut for offshore vindkraft

Skottland 

Land som også satser på offshore vindkraft

Danmark 

Land som også satser på offshore vindkraft

Kina 

Land som bygger vindturbiner billigere

Texas 

Et amerikansk område som er relevant for offshore teknologi

Arlangevidda 

Et område som kan bli berørt av endringer i vannivået

Sebastian Hagmo 

Produsenten av podcasten

Deltakere

Host

Jan Moberg

Host

Odd-Rikard Valmott

Guest

Ole Gunnar Dallheim

Lignende

Laster