Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift, da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er med kvitteringer og bilag i fiken, så vi gir oss hervid. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Du lytter til Ukraina-podden fra Nettavisen. Jeg heter Anders Lone Frosse, og jeg er journalist i Nettavisen.
Jeg heter Jørgen Sjønenriksen, er Ukrainas baltist i Nettavisen og leder av Norsk Ukrainsk Venneforening. Det er 973 dager siden Russland gikk til en fullskalig invasjon av Ukraina og dermed eskalerte krigen som har vært siden 2014. I dag har vi besøkt Benedikte Rødvik, internasjonal leder for Venstre og president i Youth Atlantic Treaty Association Norway, eller JATA, så det er kanskje litt enklere måte å si det på. Velkommen til oss. Tusen takk.
Vi skal bli veldig godt kjent med både deg og Moldova og Georgia i dag, men aller første hjørn så må vi til fronten. Ja, og det er ikke veldig mye nytt langs fronten. Det er den samme situasjonen som vi har pratet om tidligere. Russene har inkrementelt territoriell fremgang for veldig store tap.
Det er to områder som det er verdt å nevne. En er Kursk. På vestsiden av den ukrainske lommen inn i Kursk har russerne hatt en del fremgang. De har gjennomført to store angrep der de siste døgnene. Der har ukrainerne slåss heroisk. De har påført russerne veldig store tap. Der har det vært ukrainske spesialstyrker involvert og
De har til tross for harde kamper måtte ha trukket seg litt tilbake. Så fronten der, den er litt mer avrundet enn den har vært tidligere. Det har vært to sånne ukrainske tarma som har strukket seg utover på vestsiden. Der har Ukraina nå gjort en taktisk tilbaketrekning sånn at fronten er mer jevn og lettere å forsvare.
Det andre området der det har skjedd litt er i Harkiv. Der er det jo de to russiske lommen nord fra Harkiv. Og i det siste, siden Russland er involvert der, så er det den østlige lommen. Det har vært mestkampet, men nå i det siste så har det skjedd mer på den vestre. Og der har Russland gjennomført et stort angrep over to fronter. En er i retning Lypsi.
Og det andre de gjorde var at litt lengre vest så krysset de grensa et tredje sted og invadert Ukraina et tredje sted. Dette var nok mest av alt for å sette Ukraina ned i press og åpne en slags ny lokal front slik at Ukraina måtte delstyrke den sine. Men det som skjedde da i denne vestlomma, og hvis de som nå ser på et kart nå,
Så er det Kudivka som er på en måte det tetteste på ukrainske side. Og der slo ukrainerne tilbake og presset russerne over grenser. Så det endte med at motangrepet til Ukraina presset seg inn i Russland. Og der står ukrainerne nå. Og nå skal jeg, som om ikke Ukraina har nok å strime, så skal jeg maltrakte et av navnene deres. Surloivka.
Der er jeg nå under press på russisk side av grensen. Og det samme skjedde i denne arkivlommen til russene, at det ukrainske motangrepet tok mer territorium enn
er jo russene holdt ifra før. Så der er det Ukraina som har initiativet. På resten av fronten så er det, som vi har snakket om tidligere, russene har små fremsteg territorielt, men har et massivt tap av personell og utstyr.
Og så er det jo en ting som kan endre seg markant på slagmarken her, og det er jo at Nordkorea skal sende inn bakkestyrker. Det kan du lese mer om på nettevisen.no fredag morgen. Kanskje når du allerede
Hører på dette. Hvis du laster ned nettavisen sin og skur på varsler for Ukraina eller Russland, bladet med Putin har vi et eget nyhetsvarsel for, så får du alle saker vi skriver om disse temaene. Det vi vet om de nordkoreanske styrkene, altså sørkoreanske etterretninger, det er jo kommet med tall på at det er 12 000 nordkoreanske soldater i USA.
som får delt ut utstyr, og 500 av de er spesialstyrker. Og om man ser på de daglige tapene og de antallet styrker som russerne har, så er det ikke dette som kommer til å endre situasjonen på slagfeltet. Det det gjør er å eskalere krigen. Det er en eskalering som russisk sier gjennomfører, og du får et asiatisk land med i krigføringen.
Sør-Korea har respondert at de vurderer å sende militære rådgiver til Ukraina, både for å gi dem råd om hvordan de skal slåss mot nordkoreanene, men også for å lære selv mer om hvor stridsdyktige de nordkoreanske styrkene er, og også gjennomføre avhør av eventuelle nordkoreanske krigsfanger. Så det er en eskalering av krigen. Vi er alltid veldig redde for at vi på vestlig siden skal eskalere krigen. Kanskje vi på et eller annet tidspunkt skal vurdere å komme med en reaksjon på at Russland eskalerer krigen.
Forrige helg så var det valg i Moldova. Det pågår jo for så vidt enda, som ser forstått med denne andre runden med presidentvalg. Men EU vippet til slutt, hva skal vi si, Europas vei da. Ja, eller riktig vei, som jeg vil se. Ganske det, ja.
Men det var tett. Ja, det var veldig tett. Jeg tok et litt lite klokt valg med å ligge på telefonen og drive og følge med de siste timene. Det vises at det ble jo ikke avgjort egentlig før dagen etterpå. Jeg tenkte sånn klokka ett, så tenkte jeg, ja, nå er det snart. Nå går det snart over på jassiden. Jeg skal bare følge med på at jeg havner på riktig sida før jeg sovner. Men når de slapp, liksom...
50 og 50 stemmer som tok det seg tid. Jeg hadde samme tanken da, bare sånn, bare da akkurat bikket over til ja-siden, så tenker jeg da er det trygt å legge seg. Jeg tror kanskje jeg sovna med telefonen i hånda på et eller annet tidspunkt der, men... Ja, for jeg tror ikke, jeg tror det er reelt sett tippet over på ja-siden i 6-10 på morgenen, eller noe sånt, så det låter seg ikke gjøre å følge med hele veien der, men
Hvis folk har hørt på den live-episoden av Ukraina-podden som ble spilt inn, der vi begge var, som Tormod og flere, så var vi veldig optimistiske når vi hørte at det var mange nok folk som hadde stemt i EU-valget til at det ble gyldig.
For det var jo flere meldinger fra opposisjonen der de ba folk om å avstå fra å stemme i det valget. For med boykott så kunne de lykkes i å få valgetagelsen under en tredjedel, og da hadde det blitt ugyldig. Og med tanke på at det var 0,5 prosent som avgjorde dette, så kan det jo være de boykott-folkene som ikke stemte som ble utslagsgivende for at det ble ja.
Men til de som ikke har hørt på denne livepodden, hvorfor er et EU-valg, eller et valg generelt, men en del av valget gikk på EU, i Moldova? Hvorfor er det så viktig for oss som sitter her i Norge? Vi snakket jo litt om at det føles kanskje ganske fjernt, og veldig få kjenner kanskje til at det er valg i Moldova i det hele tatt, eller var det nå på søndag?
Og hvorfor det er viktig, det er jo viktig av flere grunner. Selvfølgelig for moldoverne, at det er viktig at man velger den retningen som folk ønsker, og som bidrar til en bedre økonomi og framtidsutsikte for moldover. Det er jo det fattigste landet i Europa, og har jo store utfordringer. Det går riktig vei med en del ting, men selvfølgelig hadde det da blitt nei, så hadde sannsynligheten for at det fortsatt hadde gått riktig vei ikke vært så stor.
Så er det viktig for Europa, for dette handler også om, som krigen i Ukraina, kampen mot autokrati og demokrati. Det er på en måte de større linjene, og kampen for flere demokratier, for folk til å få muligheten til å velge sin egen retning, om det er å velge EU eller velge sin egen statsledere.
så er det her helt avgjørende. Ja, og det blir veldig spennende å se neste helg igjen, for det er det andre valggrunnet i Moldova, for om jeg sa at du fikk 42% av stemmen, som ikke er de 50% du trenger for å bli direkte valgt, og det er jo avgjørende for at, som du sier, altså,
Det er jo et valg mellom. Hvis en av de prorussiske opposisjonskandidatene, eller den prorussiske opposisjonskandidaten nå, vinner frem, så er det jo sjansen stor for at Moldova igjen blir en russisk satellittstat. For det var jo 11 kandidater, og nå er det jo da to da, det står mellom. Jeg tror sjansen her er ganske god. Jeg tror vel at søsterpartiet vårt, hvis ikke jeg husker helt feil, var vel på nummer tre.
altså 13 prosent eller noe sånt. Så legger du det sammen, de 40 prosentene, så er du over 50. Men selvfølgelig, det var jo stor påvirkning kampanjen fra Russland underveis i valgemoldet også.
Og at margien ble som den ble, er jo mye som tyder på at det har vært utslagsgivende. Hvordan så man denne påvirkningsoperasjonen? Det har jo vært flere desinformasjonskampanjer mot de provestlige kandidatene, mot EU og Vesten.
Om en slags LHBT-propaganda om at hvis vi sier ja til dette her, så ødelegger vi familieverdiene. Veldig gå på de mer tradisjonelle verdiene til folk, og prøver å overbevise folk om at det vil føre til det der som man velger EU. Hvis Moldova blir med i EU, så blir Sandin homofil.
Det er ganske farfetched. Men det er jo også veldig interessant å se
hvor skruppeløst det er å intervjue altså se journalister som spør velgere de møter på gata ja, hvem du skal stemme på? og så svarer de, ja, vi skal stemme på han som vi fikk betalt for å stemme på litt sånn oppfordret annonser at de har fått penger for å stemme på en kandidat det har ikke vært noe hemmelighet heller det er jo så ille, det er jo nesten amerikanske tilstemmer og
Jeg er ikke involvert i den påstanden. Det var en humoristisk pek til Elon Musk som delte ut en million kroner til de som støttet hans kandidat. I anledning til et valg som kommer 5. november, men allerede lørdag 26. oktober, så er det Georgianne sin tur til å gå til stemmeurene i både Tbilisi og andre deler av dette østeuropeske landet.
for å stemme på hvem som skal regjere der fremover og likhetene til det som har nå foregått i Moldova er jo slående, Benedikte Det er det, og det er jo jeg kan jo bare si at jeg har fått en sånn interesse for Georgia det siste året egentlig etter at jeg var der på ferie og da møtte noen av kollegaene mine i opposisjonspartiene Venstre har jo da seks opposisjonspartier det er jo veldig inn å være liberal parti så det er jo veldig bra
Dere er seks søsterpartier i Moldova? Seks søsterpartier, ja. Nei, i Georgia. Ja, det stemmer. Så jeg har jo hatt mye kontakt med de det siste året, og liksom prøvde å lese dem opp, og prøvde å forstå liksom den politiske situasjonen i landet, og historien. Og mye av det er jo liksom inspirert fra, eller med grunn i det som skjer i Ukraina nå også. Georgia har jo litt samme skjebne, og så hadde hun da en krig, og ble invadert av Russland i 2008, og har jo nå 20 prosent av landet da som er okkupert.
Men jeg blir litt fascinert over at så mange søsterpartier har de på en måte blitt inspirert av Venstre i Norge som var liksom faderpartiet til halvparten av partiet på Stortinget. Jeg skulle gjerne sagt ja på det, men jeg har ikke noen belegg for å kunne si det.
Nei, men vi har jo Alde, som er Alliance of Liberals and Democrats for Europe, som Venstre også er medlem av, er jo da disse seks Østerpartiene våre som medlemmer. Så vi møtes jo regelmessig i løpet av året på disse kongressene og vet av politikk, blant annet flere uttalser om Georgi. Nå tror jeg kanskje jeg sporer litt da, så du får prøve å liksom...
rett på riktig retning her, Anders? Nei, altså, vi kan jo se frem mot valget da, i forbindelse med denne påvirkningen fra Russland. Jeg snakket jo her i forrige uke med en mann som heter Irakli Kavtaradze, som da er en leder for utenriksavdelingen, det er vel samme jobb som du har i Venstre faktisk, for det største opposisjonspartiet i Georgia, United National Movement.
Han sa til meg at da han var barn så hørte han mange historier om Vesten. Men det lille positive som han fikk høre, det ble jo da fullstendig overdøvet av sovjetisk propaganda. For i dag sier han at han er 50 år gammel. For der ble jo da USA og Europa fremstilt som den store fienden. Og
Irakligen sa til meg at den samme retorikken hører man i dag, både fra Kreml, men også fra den georgiske regjeringen. Og all denne propagandaen er skrevet i ett rom, og det rommet befinner seg i Moskva. Sa da altså en fremtredende figur i det største opposisjonspartiet i Georgia. Det er for oss som sitter her oppe i Norge absurd å høre at dette her er jo da, altså to uker før et valg så blir dette sagt, men
Det er et annet land som prøver virkelig å styre det som skjer her, ifølge Kavitarats siden i hvert fall. Hva tenker du? Ja, det er det åpenbart at Russland har interesser av å ha en prorussisk regjering i Georgia. Det samme har det jo vært i Moldova, det samme var det jo også i Ukraina, og derfor at man gikk til det steget, at man gikk til en fullskalig invasjon også, mye av grunnen i hvert fall, for at man ønsket å søke mot Vesten, EU-medlemskap, NATO-medlemskap,
Men ja, det er jo mye propaganda i Georgia. Og det som er litt fascinerende med Georgia er jo at de har jo i sin grunnlov så har de jo det så stadfesta at de skal bli medlemmer av EU.
Det sa vel også senest denne statsministeren, han heter vel også Irakli, jeg husker ikke helt hva han heter til et eller annet, som også har sagt at vi skal ta Georgia inn i EU, om det er i 2026 eller et eller annet sånt. Samtidig som man har en del av denne desinfrasjonen og propagandaen mot EU og mot Vesten, som ikke åpenbart er forenlig.
Så det er fascinerende å se på hvordan man taler med to tunger oppmatt. At man både sier at man ønsker EU-medlemskap, og det er jo fordi at nesten 90 prosent av befolkningen ønsker EU-medlemskap. Nå på søndag var det nesten 100 000, i hvert fall 10 000 av folk som tok til gatene i Tbilisi for å demonstrere for EU-medlemskap. Og vi så jo store demonstrasjoner i april, da denne utenlandske agentloven ble foreslått, eller foreslått på nytt etter 2023.
Så det viser på en måte at det å liksom rokke ved det EU-medlemskapet, da risikerer du å tape valget. Men så har du jo innført også en del antidemokratiske lover den siste tiden, som definitivt ikke er foreldre med EU-medlemskap. Så det å liksom både kommunisere det budskapet der, men også da denne propagandaen, er jo, ja...
Håper folk klarer å gjennomskudde det. Ja, for som journalist så er man vant til at ting gir mening, og når man snakker med folk så faller bitene på plass. Men her har vi en nasjon der meningsmålingen viser at 80% av folket vil at landet skal inn i EU. Samtidig så har
De valgte frem det største partiet, altså det største partiet fremdeles på meningsmålingen, er det partiet som har innført lover som disse anti-LHBT-lovene og denne utenlandske agentloven, som jo da fører de lengre vekk fra EU-medlemskapet. Det har til og med Josep Borrell, EUs utenrikssjef, uttalt at dette her fører dere lengre vekk fra EU-medlemskapet.
Jørn, hva tenker du? Jeg tenker at misinformasjon funker. Og det ser vi i flere land. Og i Georgia så har du en situasjon. Og Georgian Dream gikk jo til valg på at de var pro-EU. Altså det er jo noe som sikkert veldig... Regjeringspartiet bare får skyte inn. Ja, de som sitter ved makten jo. Og det er nok noe som veldig mange low information voters fortsatt tror er sant.
Og selv om de gjør ting som er klart prorussisk og svekker Georgias mulighet for å bli med i EU, så sier de jo ikke det høyt. De driver jo med misinformasjonen selv. Så du må jo være ganske årvåken i et sånt mediesamfunn som er i Georgiany for å få med deg hva som egentlig skjer. Og det er jo det som er trusselen. Og i tillegg så har du massiv mengde med russiske
Informasjonen er også litt sånn fordekt krigstrussel om at det er fint at du vil inn i EU, men er det verdt det å kjempe den kampen og bli sånn som Ukraina? Som er en ikke særlig skjult trussel om konsekvenser. Så det er mange ting som foregår samtidig.
Og særlig den der trusselen om, eller spredningen av frykten for krig, er jo noe som sitter litt nært hos veldig mange georgere. For da den krigen i 2008, som er relativt fersk for veldig mange,
sitter jo med en åpenbart forståelig veldig frykt for det. Men det at man liksom spiller på det fra Georg Strøm og sikkert en del andre utenfor Russland har åpenbart en interesse her. Å spille på det, det var hvertfall en stor bekymring blant våre søsterpartier og de på en måte NGO-ene vi møtte da vi var i Tbilisi i juni.
Og så kan jeg jo bare litt for å nevne det momentet om at også Georgi Strøm har vært et tro EU-parti tidligere. Altså presidenten er jo også egentlig fra Georgi Strøm og har jo vært løftet fram fra Georgi Strøm. Men nå er det på en måte største motpoling til det Georgi Strøm holder på med. Han har da nekta å signere denne LHBT-loven og denne utlandske agentloven og denne skatteloven som da gjør Georgi et skatteparadis for oligarker.
Veldig fint for Bettina Ivani-Sville, som er en oligark. Hun har vist den tydelige motstanden her, så det er jo interessant å se hvordan man har profilert seg, altså man har fordekt seg som noe helt annet. Og så kommer du frem til syvende og sist. Ja, det er fascinerende i land etter land, altså forskjellige historier, altså ulike historier, bakgrunner og andre søkumstanser, men det er en sånn trend
Så er det i Slovakia, Moldova, Georgia, lengre tilbake i Ukraina og Belarus, også i Russland. Og det er jo sånn, du har kulturkrig, går til angrep på homofile eller immigranter eller hva det måtte være for å liksom skape frykt. Men bak der, hvis du følger nøye med, så handler det om at noen skal berike seg. Det handler om...
at noen skal grafse til seg verdier. For eksempel Herre Georg, det egentlig handler om, er jo at han skal få helt hjem pengene sine uten å må skatte av det. Ja, da snakker vi om bensin og jævla nysgjørelse. Så dekk det over det, for det er jo ikke noen populær sak. Hvis du driver valgkamp på det, så vil du sannsynligvis tape. Men hvis du kjører på med familieverdier og trusselen om at vestens homoaktivister skal komme og ødelegge familien din,
da har du en annen sak. Og det ser vi også i Slovakia, der de jobber med noen foreign agent law der også. Og vi har sett de samme til Nelsen i Moldova, som
Arve nevnte på valgvaka våre at til tross for en veldig god president som står for liberale verdier i Moldova, så har det jo gått bakover med tanke på liberale holdninger når det gjelder homofili på grunn av de her massive informasjonskampanjene. Så det er veldig interessant å se at dette gjelder ikke
bærer Georgia, selv om Georgia har sin egen unike historie og også blir invadert av Russland, så er det et ekko fra lignende kamper i andre land i Europa. Men en ting jeg liksom prøvde å forstå litt, og det er å snakke med flere, jeg var i København, eller Nyborg faktisk, på radikale venstre sitt landsmøte, da hadde vi invitert litt rundebordsamtale om politiske situasjoner i Georgia.
Så det var hyggelig å bli liksom Da jeg har fått det liksom stempelet med Georgi er person Det kan jeg leve veldig godt med Og da diskuterte vi jo liksom Hvorfor har Georgi Strøm kommet med denne utenlandske agentloven På akkurat det tidspunktet her De har gjort det ganske greit på meningsmålene De har vel ligget over da 45% Så vidt jeg har forstått det sånn jevnt Før sommeren Til tross for at de liksom hadde den historien også Fra fjoråret Med utenlandske agentloven da også Da de forsøkte å trakke det tilbake igjen
Men at de da velger det tidspunktet her, i valg, å gjøre det på, det er litt sånn forunderlig for min del. Så tenker jeg jo selvfølgelig at de har en del sikkert strategiske grunner til å gjøre det. At de prøver å kneble opposisjonen, kneble journalister, kneble NGO-er. Men de blir jo straffet for det. Du ser jo det på meningsmålingene, at de ligger vel nå siste meningsmåling.
lå det vel på 35 prosent, tror jeg. Og opposisjonen var på 65 prosent. Så det er jo litt sånn merkelig tidspunkt. Jeg har også lurt på det samme, og jeg har ikke noe godt svar med, jeg har spekulert i at kan det bare være så enkelt at det
Øtokrater er ikke så gode på valgkamp og politikk. De har ikke en veldig sterk ambisjon om å få folket med seg, så da er ikke de trent på å gjøre mer populistiske vurderinger når de skal ta grep, og har kanskje en hang til kontroll, og vel kontroll i alle tilfeller.
spurte han opposisjonspolitikeren noe om akkurat det samme som hvorfor i alle dager innfører regjeringspartiet lover som dytter et land som vil inn i EU, bort fra EU. Og da svarte han jo dette med at
at den regjeringen som sitter nå, nå er jo han opposisjonspolitiker da, åpenbart, men han sa at de er ikke så glad i at det sitter NGO'er eller sivilsamfunnsorganisasjoner og passer på dem. Fordi at da blir de passet på. De har en vaktbisje som passer på seg, og hvis de kan slippe det, så vil de... De vil helst slippe det, ja.
Og det samme til det skjedde i Russland, nevnte han også i den sammenhengen. Og så må jeg bare skyte inn en ting om meningsmålinger, for når jeg skrev denne saken i forrige uke, så var det med meningsmålinger utrolig vanskelig å finne ut av fra Georgi. For jeg kan ta et konkret eksempel her.
En måling som ble gjennomført i slutten av september for det opposisjonsvennlige Formula TV den viste at opposisjonspartiene samlet en sværkoalisjon ville hatt 55% så ikke så langt fra det du nevnte i sted mens regjeringspartiet pro-russiske Georgi Strøm måtte nøye seg med 33%. Og så samtidig nøyaktig sammen med Tidsrom så har du TV-kanal
I Medi Som er regjeringsvennlig Som har en meningsmåling som viser at 59,5% ville stemt for Regjeringspartiet Det er komplett motsatt Nå skal jeg si at jeg har min meningsmåling Fra mine søsterpartier i Gørge Så selvfølgelig Hvordan det metodiske er Det kjenner jeg ikke så godt til
Men det er jo åpenbart at man har en interesse av å vise befolkningen og prøve å demotivere befolkningen. Åpenbart har Georgi Strømmen interesse i det. Få folk til å frykte litt konsekvensene av hva skjer hvis man ikke stemmer på regjeringspartiet. Og det er jo en ting som jeg har snakket med en del med søsterpartiene våre, at det har skjedd den siste tiden. Folk opplevde trusler. Det skjedde jo for så vidt også under demonstrasjonene i april også.
Men nå også trusler om konsekvenser dersom man ikke velger å stemme på GD eller Georgi Strøm, og at de kan finne ut hva man har stemt. Så jeg skal reise ned. Du sitter faktisk med reiseutstyret klart. Jeg er faktisk alt på reisefot. Føler kanskje alltid litt på reisefot, men nå kommer jeg rett fra studiet og videre til flyplassen. Og det her valget i Georgia er jo
Jeg tror ikke det går an å overestimere hvor viktig det er. Ukraina og Georgia har et skjebne fellesskap som går langt tilbake, men kanskje spesielt til NATO-møtet i 2008, der George W. Bush jobbet for å få begge med i NATO, mens tyskerne og franskmennene sa nei og blokkerte det.
Og fra det møtet så gikk det jo veldig kort tid før Russland invaderte Georgia. Det hadde selvfølgelig ikke skjedd hvis Georgia hadde kandidatstatus i NATO. Videre fikk vi inversjon av Ukraina i 2014, fullskalig inversjon i 2022.
Og at Georgia har gått fra et land som har vært invadert av Russland, er delvis okkupert av Russland til å få en prorussisk regjering imot folket sin vilje, er jo bare et eksempel på hvor krevende forhold demokratiet har i verden i dag. Og nå har vi en mulighet til at det kan snu. Enten så vil det snu gjennom dette valget, eller så vil det endelig sementere at demokratiet i Georgia er dødt. Så jeg er ikke...
Jeg kjenner ikke på FOMO i det hele tatt, med tanke på de som skal reise ned dit og være fysisk til stede når historier skrives. Det er jo ikke bare du som skal nedover, det er jo en hel flok av venner av podcasten, Jette Kristensen,
reiser nedover. Jon Ferseth er vel der allerede. Jon Ferseth, jeg har lyst til å bare nevne det kjapt. Nå var du sikkert midt i en opphavmessig av navnet, men han har lagt ut en Facebook-status, nå har jeg ikke spurt han om jeg kan dele denne på podcasten, men den ligger åpent globalt, og han er forholdsvis offentlig person etter hvert, så jeg tar sjansen. Han var jo da til stede på en av disse her pro-regjerings, altså pro-russiske regjeringspartiets
Han har ikke helt valgt hvor han står her, men han hadde hørt på alle kan vi si at han...
Han var til stede bare for å se hvordan dette foregikk, og han skjønner jo ikke hva noe av dette fyren på talerstolen sier. Han bare stemmer på det han får betalt for. Ja, men han virker veldig sint, skriver Færseth på sin Facebook-profil, på LHBT-propaganda, humanisme og liberalfasisme, som er et spennende ord.
Og når han representerer en regjering som nylig har forbudt denne propagandaen i et land som blir stadig farligere for skjeve, blir siden hans mye mer skremmende, sier Ferseth. Og så gjør han en observasjon, og det er at det er knapt et menneske under 50 blant tilhørende der. De fleste er menn, og de fleste virker mer interessert i å snakke med hverandre enn det som skjer på scenen. Så det er en motsetning til disse her demonstrasjonene som han så i våres, for eksempel, i forbindelse med denne utenlandske agentloven.
Ja, og det er jo eksempler på, altså, Gørgestrøm og regjeringen har jo da liksom bussa inn folk, og det er jo liksom primært folk fra landsbygda, som, altså det viser jo litt, vittner jo litt om hvor dårlig det går da, når du må liksom busse inn folk, eller betale folk for å faktisk liksom komme og vise tilhørigheten. Det er jo, kan du se for meg hvordan det hadde vært å drive valgkamp her i Norge, om du måtte liksom busse inn folk, da hadde jeg tenkt at nå går det ikke så veldig bra. Nei. Og det er jo en litt sånn siste desperation, og de gjorde jo forsøket også det i april, fordi at man da,
Så det var store demonstrasjoner i gatene, og man ønsket å vise at vi har også tilhørere. Det er også folk som støtter oss. Bussing inn av folk, det har de jo også gjort ved demonstrasjoner tidligere i Moldova. Så det er en kjent metodikk.
Bare for å avslutte de som er der, så tror jeg det er tre fra Helsingforskomiteen som har reist nedover, blant annet Åge Borkevik, som har vært gjest i Ukraina-podden, og så David, som leder den georgiske foreningen i Norge, er der nede. Så
To shoutouts. Det ene er i morgen. Nei, lørdag. Blander jeg dagene. Lørdag så har den georgiske foreningen Norge valgvake på Kulturhuset. Det ligger en Facebook-post ute. Kanskje vi kan dele den i show notes. Så de starter klokka 17. For Georgia er så langt foran oss i tid. Så det er jo ganske... To timer mer, tror jeg. Ja.
Så ganske tidlig vil vi begynne å få resultat, og det er ofte en valgdagsmåling allerede når valglokalene stenger. Så da får vi en tidlig indikasjon på hvordan det potensielt går.
Så folk har lite å gjøre på lørdagen og vil følge med litt på historie skapes, og som liket med meg ikke dessverre er der nede selv. Følg på Kulturhuset og følg med på Valgvaka der. Og så på søndag, det har jeg ikke nevnt for deg, men du blir rekruttert til det ennå. Så har jeg en ambisjon om å samle...
De fleste av de her vennerne av podcasten som er i Georgia på et Twitter-space, der vi kan få noen oppdateringer om hvordan det har gått i valget. Hvem vet? Kanskje er det veldig store demonstrasjoner i Georgia på det tidspunktet hvis regjeringspartiet har stelt valget. Den som lever for å se. Men
Vi vet ikke akkurat når og på hvordan måten vi organiserer det, om det er jeg som gjør det selv eller om det blir Ukraina på den, men vi prøver å få til litt spes på søndag kveld, norsk tid. Veldig bra. Jeg vil også oppfordre folk til å komme, så det kan jo nevnes som en trekkplaster at Erika Fattland også sitter i dette panelet. Åsme Nøykrust og Marie Eriksen. Ole Elvestuen. Ole Elvestuen som kommer. Så det er et bra panel der på...
på Kulturhuset lørdag. Jeg er veldig glad at jeg fikk reise til Gjørgaard. Nei, men det er jo en veldig nervepirrende valg. Av de opposisjonspartiene jeg har snakket med, så er alle veldig optimistiske. Og det er jo veldig godt å vite. De har jo ikke vært det hele tiden, og har jo egentlig sagt at den siste perioden har vært relativt rolig fra GD sin side.
Og så er jo kanskje jeg litt født pessimist, at det er derfor jeg kanskje litt sånn forsiktig venter å se hva som skjer. Så har det jo vært den siste uka bare rapportert om blant annet rassia av amerikanske tilknyttende tenketanker, som da også har fått konfiskerte mobiltelefoner og laptopper. Så det er jo litt sånn, det er jo fortsatt noen dager igjen, og det er fortsatt mye som kan skje.
Og så er det jo liksom, selv om jeg har tro på at flertallet ønsker å støtte opposisjonen, så er det jo spørsmålet om det blir et fritt og demokratisk valg. Det er egentlig det det står å falle på. Ja, i likhet med deg så er jeg også litt sånn pessimistisk og har litt nærvare rundt dette valget, for at i alle valg de siste årene så har jo liberale og pro-europeiske krefter gjort det dårligere enn forventet.
Moldova, jeg trodde det var klart flertall i EU-avstemningen. Slovakia gikk det veldig dårlig. Polen så lærte man på riktig side, men det var jo for at det var en demokratisk allianse av alle partiene mellom det som i Norge ville vært fra Rødt til FRP, at de gikk sammen i en sånn demokratisk allianse. At du da klarer å klemme frem et flertall er jo ikke et godt tegn. Så...
Det som du sier, det blir veldig interessant å se hva som skjer vest i, for eksempel i Venezuela, at de stel valget rett og slett, om den folkelige oppstanden er stor nok til at, det kan jo bli en repetisjon av 2004 i Ukraina, der ble jo andre valgomgang underkjent av høyeste rett, og så det ble jo egentlig den tredje valgomgangen da jeg var valgobservatør, og det å...
ble valgt, og oransje revolusjon var et faktum. Jeg lurer på om faktisk Georgi Strøm utdannet noen høystrettsdommer nå, for ikke så lenge siden nå. Det kan jo være at det er en del ting som skjer litt i kulissene som ikke vi helt får med oss også, som er med på en måte å rigge systemet klart. Så man bør jo egentlig være forberedt på alt, er vel egentlig det som har blitt fortalt. Ja, det er jo ting som går under av den her i Norge, sånn små...
hele tiden sånn små politiske endringer som han Irakli Kavteratse som jeg har pratet med, som han valgte å løfte frem i det intervjuet jeg hadde med han for da stilte jo han et hva skal man si, et noen ganger når det er journalister må du stille et litt sånn idiotisk spørsmål for å få frem de beste svarene og jeg spurte jo han, føler du at man går mot et rettferdig valg?
Og da svarte han selvfølgelig ikke. Og han ble litt sånn irritert, kunne høre på WhatsApp, knirkete på WhatsApp og e-samtale fra Georgi. Men han viste da blant annet endringer som regjeringen gjorde allerede den 20. februar, hvor de vet jo endringer i valgloven, som endret prosedyren for å velge styreleder og medlemmer av valgkommisjon. Altså dette er jo ting vi aldri omtaler i Norske Nyheter, fordi det er så obskurt og langt vekk, men det er sånn bittesmå endringer hele tiden.
langt vekk som endrer et demokrati til et autokrati. Og han har listet opp en rekke av disse tingene som vi har snakket om med desinformasjon, propaganda, vold, trusler, stemmekjøp og så videre. Og dette er da som sagt...
opposisjonspolitiker i det mest antallet opposisjonspartiet. Det går helt under radene i Norge, med mindre du er en sånn person som hører på Ukraina på den eller leser nettavisen jævnlig. Ja, det må jeg gi dere kredd for. Det har jo ikke vært mye å lese i norske medier, eller ikke så mye i europeiske medier i starten. Nå er det jo mye mer med en del på, og fortsatt amerikanske medier også. Men dere har tatt et ansvar der, så det er veldig bra. Og det er liksom...
Det her handler om noe større. Det er ikke bare et valg, det er så mye mer enn det. Og hvilken retning land i Europa går, som da ønsker en befolkning som så stort ønsker et EU-medlemskap og tilknytning til EU og til Europa, og som da kan risikere å bli frarøvet av dette. Og så er det verdt å nevne også, som vi ikke har vært inne på, den sittende regjeringspartiet har vært tydelig på at de skal forby opposisjonspartiene. Det har de sagt i det åpne.
Og var det startet en rettsprosess til opposisjonspolitikerne. Så det er ganske skremmende utvikling. Og når man er såpass ærlig på det, så tenker jeg sånn, man skammer seg ikke. Man har jo ingenting egentlig å...
Tenk at man ikke har noe å ta, egentlig. Det er som Jette Kristensen sa i den strålende episoden som hun var med her, at i forrige århundre ble de fleste demokratier fjernet gjennom militærkupp. Nå er det den nye trenden at de som kommer til makten, ofte gjennom demokratiske valg, sånn som George and Dream gjorde i forrige valg, de kaprer staten, gjør alle de små endringene som anbefaler
Anders nevner det her og bare rett og slett demonterer demokratiet sånn at neste valget er ikke fritt i det hele tatt. Og det er jo helt klart at dette valget, det kan vi jo konkludere med at det kommer ikke til å være et fritt og rettferdig valg.
Men det er likevel viktig at folk møter opp og stemmer, for at de skal kapre valget, det er jo en veldig krevende prosess, det at de skal gjøre det. Og for hver person som stemmer og gjennomfører sin demokratiske borgerplikt og rett, så blir det litt vanskeligere for dem å kapre valget. Og det er vanskelig å si hva det reelle flertallet er, for det er jo i Moldova, det var sannsynligvis mye mer enn 50,5 prosent.
Men de prøvde å påvirke valget. Klarte heldigvis ikke å lykkes med det, men de var veldig, veldig nært. Og hvis det er sånn at 70 prosent av de som møter på stem for opposisjonen i Georgia, så er det jo veldig mye vanskeligere å kapre valget enn hvis det er 52 prosent. Så har jo opposisjonen gjort en ganske sånn iherdig jobb med å da samle, altså disse koalisjonene. For sperregrensen i Georgia er jo 5 prosent. Ja.
Veldig glad jeg ikke er det i Norge. Men vi er langt over der nå, så det er ikke noe problem. Men der har man jo gjort ganske mye for å sørge for at man ikke taper noen stemmer. Og det har vært sånn interessant. Vi var jo, som sagt, jeg og generalsekretæren i Venstre var jo i Tbilisi i juni i år, før sommeren. Og da møtte vi opposisjonspartiene, hvor de da liksom hadde lagt en plan, og det var liksom planen.
Og de har allerede kommunisert at de er klare til å ta over etter 26. oktober. Og presidenten har også sagt at hun skal på en måte gjøre det som dersom da forhåpentligvis opposisjonen får flertall legge til rette for en god overgangsperiode. Det er jo åpenbart at det er en del ting som må
prosesser som endres, reversere denne utenlandsagentloven, LBT-loven og denne skatteloven og sikkert en del andre ting også. De har jo vært kandidatland som medlem til EU. Det er jo nå fryst, eller ikke en aktuell mulighet enda, men på sikt...
Og presidenten i Georgia og Georgia sin Mike Pence var en del av Georgian Dream i starten, men har nå syntes at dette går for langt og er en av få fortsatt demokratiske bastioner i landet. Vi skulle faktisk møte henne i juni. Jeg hadde gledet meg sykt til å møte henne. Jeg tenker at hun virker som en utrolig kul dame. Men da jeg satt på flyet på vei til Tbilisi, så spilte Georgia mot Portugal, og
Og da gikk det jo veldig bra. Det var ganske god stemning på det flyet der. Jeg hadde flere som hang oppe i skuldrene mine og så på fotballkampen. Så da gjorde det ikke noe. Flyet var nesten to timer på skinka. Og da valgte hun jo selvfølgelig å være til stede da Gørge skulle spille. Jeg husker ikke hvem de spilte mot etter det. Men det har jo vist den der vise samhold, vise fellesskap, vise tilhørighet til Europa.
har vært det viktigste i opposisjonen til Gørgis Strøm og denne anti-Vestl-retorikken.
Du er jo litt sånn semi-interessert i fotball, Anders Holm, med et sånn der breddelag på vestside av landet. Der er jo gjort forskning på at landslagene som gjør det bra i EM og VM, der gjør sittende regjeringspartiet det bedre i valgkøringen, hvis de gjør det dårlig. Så det er kanskje en oppfordringsartikkel for deg å skrive. Skal sjekke det ut.
Jeg har lyst til å avslutte med et sitat fra vår venn i Kreml, Dimitri Peskov. Fordi Russland har jo blitt beskyldt både i denne podcasten og tidligere for å blant annet rigge meningsmålinger i Georgia i forbindelse med dette kommende valget. Og da hevde Peskov at meningsmålinger i Georgia er ikke deres interesse.
Sittat, vi prøver ikke å blande oss inn i Georgias anliggende på noen måte og har ikke til hensikt å gjøre det, sa han 16 år etter
invaderte Georgi. Skal jeg ta denne journalistrollen og si at Russland er ikke til stede i studio for å forsvare seg på Oslo? Det er... Nei, men jeg tenker at vi må jo være litt forsiktige optimister likevel da, når det er valg nå, når opposisjonen har gjort det her de jobber med å samle seg og få disse koalisjonene. Så jeg tenker at det liksom...
Jeg skal forberede meg på at jeg skal drikke et glass Georgisk vin, kanskje flere. Det er jo for så vidt verdens beste vin. Det er kanskje ikke lov å si på denne podcasten her. Jo, det er lov. Kjør på. Jeg har reklamert mye for moldovsk vin i denne podcasten. Ja, det er ikke en spesiell. Det fascinerer meg. 8000 år i tradisjon. Men jeg håper virkelig at...
det valget her går i favor av flertallet sin vilje og ønske i Gjørge. Og hvis de ikke gjør det, så er det jo en sjanse for at de ser de demonstrasjonene som du nevnte med rundt 100 000 mennesker i gaten. Det er jo en sjanse for at folket tar makten og presser gjennom en endring, selv om regjeringen skal klare å stale valget i utgangspunktet. Og som du sier, det er all grunn til at jeg tenker at dette er spennende, for det er en potensiell veldig stor oppsida også. Hvis opposisjonen lykkes, hvis du får en
europavennlig regjering i Georgia, så er det en kjempe stor endring og et enormt prestisjenederlag for Putin og Russlands innflytelse. Det vil sette disse to russisk-okkuperte områdene i press. Det vil øke faren for at kanskje Georgia vil prøve å ta dem tilbake. Russland har ikke noen styrker til overst i alle bundene oppe i Ukraina. Dette spurte jo faktisk Paul Ydstubbe ved å såpass få ut
sier forutsigende at hvis borte-paludspø har, hvis feil regjering blir valgt inn, har de mulighet til å sette inn styrker, altså Russland mulighet til å sette inn styrker i Georgia. Han sa at de er bunnet opp i Ukraina nå, og det er veldig lite til å overs igjen. Det er veldig lav kvalitet på de også, så de eventuelt kunne sett hit. Så det er veldig mange ting rundt dette valget som er større enn valget i seg selv. Mm.
Enda godt jeg skal ned dit. Ja, det er veldig greit. Har du noe siste du skulle til å si nå? Nei, jeg tenkte jo bare å nevne at i Abkhazia også har jo Russland oppenbart interesser. Det er jo liksom tilgang på Svartav og har jo bygd den militærbasen. Utopp man har liksom bekreftet helt hva bruksområdet og sånt skal være til den, eller marinebasen. Ja, det er jo fordi at etter at fra Kosovo
Katarina den Store og Ivan den Grusomme og mange hundre års fokus på marinebasen på Sevastopol, så har et land uten egen marine klart å kaste ut derifra og presset den russiske svartehavsflåten så langt øst i svartehavet at de kan ikke lenger bruke baser i Russland, så de må bruke okkupert land i Georgia for ny flåtebase for
for Svartalsflotten. Og det er jo en av de prestisjede lag, så tenk hvis Georgi har kastet dem ut derifra også. Så jeg har hørt at vi hadde en sjåføy fra Abkhazia i fjor sommer. Han sa at Abkhazia selvfølgelig sa noe om dette her, men han mente jo at Abkhazia er det fineste stedet i Georgi. Så jeg gleder meg veldig til å reise tilbake igjen etter valget, når Georgi har satt tilbake igjen kontrollen på Abkhazia og Sør-Ostetia. Ja. Drar du rett ifra Crimean
Beach party til Abkhazien Beach party da. Ja, kanskje det. Ja, så det er Caspian tour. Benedicte Røvik, internasjonal leder for Venstre, president i IATA. Tusen takk for at du stakk innom med Ukraina-podden i dag, og ha en ståle, spennende reise ned til Georgia. Og så får vi se om vi tar det, eller om det blir en
Hva var det du kalte det for igjen? Twitterspace. Xspace heter det vel nå, men jeg anerkjenner ikke han tusen som har tatt over makten i det her. Du må lære meg hvordan dette fungerer. God tur. Tusen takk. Det blir sikkert skikkelig kjedelig.