Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. Det er viktig at ikke vinen skal være dyrt, men skal være god. Men kan være billig. Følg med.
Hei og velkommen til dagens episode av Drinkfeed og Kjell's Vinkjeller. I dag, Tom, så tenkte jeg at vi skulle slå et slag for rimelig viner. For av og til, i denne Facebook-gruppa mi som heter Vin, så er det noen som sier «Åh, hvorfor snakker du bare aldri om de billige, rimelige vinene? Hvorfor snakker du bare om dyrevinene?» Og så sier jeg «Jeg gjør jo ikke det». Men ja, hva mener du med en billig vin? Og det er det som er interessant. Hva mener du med en billig vin? Og her nylig, før jul, så var jo han...
jeg husker ikke helt hva han var, men i hvert fall en på nyhetene, NRK alltid nyheter, og klaget over vinsjournalister som ikke anmeldte de rimelige vinene, men bare snakket om de dyre flotte vinene. Og da var Merete Bø og måtte forsvare anmeldestanden og sa det at det er jo ikke sant det du sier, men vi kan ikke bare anmelde topp-10-sellerne på Pole. Det er 29 000 vinner, så vi kan ikke bare snakke om Falling Feather og
Det blir veldig kjedelig å snakke om bestselgerne hele tiden, og så er det bestselger innenfor forskjellige kategorier og alt mulig rart, og det finnes jo bestselger innenfor det dyre segmentet også, vi må ikke glemme det. Men nå har du funnet frem til noe som er billig, og dette er jo billig.
Ja, jeg har jo lenge hatt kategorien ukens billigvin, og da skal den være under 130, men jeg har funnet ut at det må faktisk sett opp til 150, for det er sjelden man finner gode saker under 130 kroner, og så er jo sånn, altså vi alle tror jo da at kronensisen fortsatt koster en krone, nå koster den vel snart 40, men ting går oppover, og
Vi bor i et land som ikke er medlem i hverken EU eller alle noen organisasjoner som gjør at vi har for eksempel felles valuta, så vi må forholde oss til dollarkurser, eller faktisk mest dollarkurser, men også euro, som kan være litt dyrt. Der satt den.
Det var jo ikke noe sånn billig lyd, var det jo ikke. Nei, og det er mye... Det var ikke noe simpelt i hvert fall. Det er med ordentlig kork og... Hvor kommer dette greiene fra? Hvor kommer dyret ditt fra? Her har jeg da funnet, og dette er veldig morsomt, nå skal jeg helle over en glass litt så du kan få lov å kjenne på det en eneste gang. Her er det da... For det første så synes jeg det er veldig gøy, for det er en drue som er...
ganske ukjent. Det er druene etter Pais. Det er en drue som stort sett dyrkes i Sør-Amerika, Chile og Argentina. Og i Meksiko, ikke minst Meksiko, for dere som drikker meksikansk vin, og det er nesten ingen som gjør, for det her finnes nesten så sykt. Jeg vet ikke om det finnes på Polen, kanskje en.
Vet ikke, jeg så det for noen år siden, men jeg har ikke hengt meg opp i det. Pais er en drue som blir regnet som en av de eldste i den nye verden. Åh, det er akkurat det den gjør, for den kom med conquistadorene på 1500-tallet, så dette har vært kjempelenge. Og er da kanskje Chile er kanskje de som er best på denne Pais-druen. Og NRK, NRK sier, jeg mener vindmonopolet. Det er jo nesten det samme. Kongelig norsk vindmonopol,
De hadde en satsingsområde på Pais her i fjor, der de ville ha inn noe Pais i basisutvalget, og det har de fått inn i forskjellige prissegment, og det har de allerede fått inn denne her som da den aller billigste. Koster, hold på hatten.
116 kroner. Ja, Paten, det var en veldig hyggelig pris da. Uten at jeg hadde hverken luktet eller smakt på vinene. Nei, det er spennende. Jeg har jo drukket vin før, og jeg synes dette her har helt klart vært 116 kroner. Og det er spørsmålet, synes du som aldri har vært borte i vin, om jeg har vommet grovt, troffet som passe, eller har rett og slett...
tatt en innertider, eller en streik, som det heter i bowlingbrokket. Altså på nesen så er det jo en helt klar rød frukt. Den fremstår ikke med noen bærtoner, dette er frukten. Den har...
En ganske frisk, hyggelig fruktdukt. Ja, og så har den litt hint av noen kryddertoner. Ofte når vin blir veldig billig, så blir det ofte saft. Og det er det vi prøver å unngå her. Den er overraskende lett i forhold til hva du forventer når du får nesen. Veldig lett, veldig...
Den er saftig, uten at det blir saft av den. Det er en saftig, fruktig vin. Den har en liten sånn, som jeg vil kalle, nesten små hvitpepperaktig følge ved siden av. Veldig koselig. Det er ikke noen kjempekompleksitet over det, men dette var vel en hyggelig vin. Dette er rett og slett, dette er vinen du skal ha når du står og lager mat. For eksempel taco.
For eksempel, eller jeg tenker jo at dette er jo en, når du går ut på terassen på en sommerdag, så er dette en såpass lett vin som du kan drikke avkjørt og kose deg med. Ja, det er ikke noe mer enn det det er. Det er en hyggelig vin. Ja, til 160 kroner så er det kjempefint. Og så er det, dette er rett og slett en litt sånn, når du skal bare drikke litt vin,
Når du ikke skal ha noe, men skal holde på med noe annet, og sitter og smånipper litt i et eller annet. Ja, ha den i kjelleren, og er du i tvil om hva du skal ha, du har bare lyst på en glass vin da. Du har ikke lyst til å åpne de dyreste flaskene, og du har kanskje ikke korravin-system som du bare kan tappe løs av i hytthålskvatt, da burde du ha et par sånne i kjelleren. Jeg liker drua, på is.
Sier at den er ikke så kjent, den er veldig kjent i Chile. Ja, altså jeg synes det er veldig gøy at vi må begynne med Kongelig Norsk, begynner på, eller jeg må alltid rette opp til Kongelig Norsk, jeg heter jo ikke det, men jeg liker å kalle det. At Kongelig Norsk tar oppgaven og gir det norske folk mulighet til å bli kjent med siderunnen der.
Absolutt, og særlig for den som er litt opplest så vet man jo at den superdrua i Chile er jo Carmener. Mens Pais var den mest dyrkede inntil for noen få år siden hvor Cabernet sa vi overtok den rollen. Men dette er en drua og en vintype som har satt sitt preg på hele Sør-Amerika. Elektriker, ja.
Likt ned også. Jeg synes du har truffet. Ser vi på prisen her, så får den jo full skår på kvalitet kontra pris. Det er ikke tvil om. Men da må man jo heller ikke forvente en sånn kompleks, tung, raffinert ralemikkvin. Jeg dro ikke dårligere vin til 140.
Jeg har drukket av chili, dårlige viner som koster mye mer enn det her. Men det er ikke noe morgeslag. Denne vinen var ordentlig, og god, og fin, og hyggelig pris. Med det så sier vi prøv litt billig paise fra chili. Det er ikke gærent det. Det er ikke gærent det. Takk for i dag!