Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no
Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt.
Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. Mange viner har rare navn. Og her er kanskje et av de rareste. Bli med.
Hei og hjertelig velkommen til nok en episode av Kjell Svinkjell. Jeg begynner med å bli mange av de, og jeg vet at mange setter pris på det også. Det gjør meg veldig, veldig, veldig glad. I dag skal jeg ta fra en vin som jeg har hatt lyst til å smake på lenge, men jeg har ikke kommet så langt. Litt fordi jeg synes det er litt snodig
Stod det navn på vinen? Det er en Chardonnay, så det er ikke vanskelig i det hele tatt. Den er på en måte norsk, fordi at dette her da er noen som driver og importerer vin, som da har gjort et samarbeid med en vinprodusent i Australia, som heter Lindsay Estate, som holder til i Barbarossa Valley. Så det er jo helt fint.
og hvis nok lager gode vinner. Jeg har ikke prøvd Lindsay Estate før. Det er ikke sikkert jeg er i Norge heller, men kanskje de gjør det. Sånn er det en gang. Og så er det da to norske gutter, som heter Jostein og Stig, som da dro besøk til Lindsay Estate, og syntes at dette her var dritfint. Dette er gode vinner. Vi må ta med dette her til Norge. Og så har de da
fått laget egen norsk etikett til disse vinene, og så skal du da prøve å få dette her til å bli en norsk suksess. De har valgt å kalle vinen Fun Fuel, altså
morrobensin, eller noe sånt. Sånn kjapt kaldt. Dette er en Chardonnay. De har også en Syrah, en Shiraz, som det heter i Australia. Jeg må helle i glasset, for dette her har jeg ikke vært borte i. Og dette her er jo alltid morsomt, fordi at
Mange har vært ute og reist i verden, og vært på vingårder og drukket de mest fantastiske vinene, og så kommer de hjem, og så var det ikke så fantastisk, men de har jo minnene. Og dette her er jo en felle alle nordmenn kan gå i, og da er det spennende. De har som sagt ikke smakt den før, men da er det spennende å se om Stig og Jostein har gjort seg en bomull, eller ikke.
Og de har jo ikke valgt et lett land å importere fra. Australia er på den andre siden av kloden. Så frakt blir med en gang en utfordring. Det tar lang tid. Som sagt, det går båter. Men det er da en utfordring de har valgt. Druun Chardonnay.
Og det er en verdensstrue, og den har jo forskjellige ansikter etter hvor i verden den blir blant i. I Australia så har chardonnay en litt lei tendens til å bli litt kokt, for det er litt varmt der enkle steder. Nå er vi jo ikke så langt utenfor...
For Adelaide, så vidt jeg vet, ifølge min australiageografi i hodet. Vi er litt sør for Adelaide, eller i hvert fall rundt Adelaide, så vi er på sørsida av Australia. Men det er fortsatt ganske varmt i den delen av verden. På Nesa synes jeg den har noe spennende, litt tropiske toner.
litt moden gul frukt og så videre. Det er kanskje ikke så syrlig og frisk som man vil ha det til i en del, altså gå til Chablis da, som er en ganske velkjent ris i det her Chardonnay-området, vil jeg si. Skal vi se, skal vi smake? Jo, her tror jeg ikke det har vært noe særlig fat. Har litt gul frukt. Ganske leskende. Litt av dette tropiske innslaget. En
Litt moden sitron, kanskje. Det er ikke noe sånn citrus-citrus, men heller en rund, fyldig, litt fedd med smaken. Så det er en ganske tydelig smak. Så jo, jeg synes ikke dette var... Jeg synes Stig og Johan Jostein har funnet noe her. Jeg føler at dette her litt sånn... Den trenger noe salt. Vi trenger, snakker, spekemat, pølser, skinker...
noe i den duren der. For den har ikke den syrlige sitrusen. Den har den runde frukten, og da trenger du ofte litt salt. Denne koster 196,90. Jeg synes at det er verdt. Ja da, under 200 kroner, det går fint. Men jeg stusser litt på om de skulle gått for fun fuel. Jeg tror kanskje det navnet skremmer mer
enn det gjør folk nysgjerrig jeg vet ikke, fun fuel høres litt sånn der ut som noe som smaker av alkohol og det gjør det ikke her, det smaker ikke alkohol det har liksom ikke den spritsmaken men da har de en gang valgt det da men kanskje de skulle rebranda det med noen gledestråper eller noe sånt, for det er jo mange lykkebobler og sånt som selger som bare juling så de skulle jo ikke fornorska det enda mer
og fått en litt sånn norsk svung over det, så tror jeg kanskje det hadde gjort denne her vinen enda bedre. Ja, vinen er jo vinen, men flasken mer appetittvekkende da. For de selger jo, altså det er veldig mange nordmenn som kjøper på etikett. Og denne her, jeg tror en av disse gutta kommer fra Rukan, for denne her er det inne på ett pol i Norge, og det er på Rukan, der er det 23 stykk.
Så hvis du vil ha tak i denne her i dag, så må du rett og slett bare krabbe deg inn på Poler på Rukam. Håpe at speilene oppe i fjellet lyser opp veien frem til deg. Aldri hørt på Poler på Rukam, men hørt om disse speilene. Og så vil jeg kjøpe meg noe spekemat på vei hjem. For et spekemat, så tror jeg denne her er sykt digg. Men alene, så den trenger litt salt. Den trenger litt salt denne vinden her. Det er ærlig. Men...
Jeg liker at nordmenn er ute og farter og finner nye ting og tar dem hjem hit til Norge. Så vi får se om det funker. Går det så går det, går det ikke så går det ikke. Sånn for å bare være. Men jeg har vel gjort om navnet til noe norsk med spennende, kanskje spekeviden? Spekefjøla? Jeg vet ikke. Jeg vet ikke. Du får ringe meg hvis du trenger mer råd. Sånn er det. Uansett, Fun Fuel Chardonnay 19690.
Det passer perfekt til spekemat. Syrlig frisk, litt gulmoden, kanskje noe hvitversken. Men frisk og god, og ikke noe feil i vinen. Så dette er veldig fint. Så prøv å kjøpe, håtte på å si, kjøpe norsk. Men det gjør du ikke da, du kjøper jo vinn fra Østralia, så du gjør faktisk det motsatte. Men prøv gjerne, for dette her synes jeg var charmerende.
Takk for at du lytter, og så høres vi igjen straks. Og hør gjerne på eldre episoder også, bare gå og skrubb tilbake i tid. Det blir jo eldre for hver dag som går, og det gjør du også. Men hør på litt eldre ting. Det er mye morsomme ting jeg har lagd podcast på. Takk for nå, og ha en fantastisk fin dag videre. Du er kul!