Nyhet på Pole. Følg med, følg med. Følg med.
Hei og hjertelig velkommen til Kjell Svinnkjeller. Håper at stemningen er på topp. Det har kommet nyheter på pole, det gjør det hele tiden. Men når det kommer en nyhet på en av mine favorittdruer, eller kanskje en dru som jeg synes er undervurdert, og er veldig, veldig opptatt av, og er vel den vinpersonligheten i Norge som er mest opptatt av den, ganske ensom, men det gjør ikke noe, det er nemlig Silvaner.
Og det kom til nyhet for Borde, Johan Silvaner Trocken, som har tatt seg turen. Og nå er vi...
i et veldig lite vinddistrikt. Vi er i Tyskland, selvfølgelig. Det er 13 vinddistrikter i Tyskland, og vi er i et bittelite vinddistrikt som heter Saale-Ondstrot, og da er vi i Saksen, som er et ganske godt stykke øst over i Tyskland, og her er
Har de ikke veldig store produksjon De dyrker mest myller til Urgau Og så kommer Weissburgunder Og så kommer Sylvaner Før Risling
Da snakker vi om at sylvaner er 8% og risling er 7%, så her er det ganske lite, men de har veldig mange forskjellige typer druer i dette området. Domfelder og blauer, potogiser og kerner og bakkus og råte traminer og godtudel selvfølgelig. Den rare badenske druen, så de har mye rart i dette området. Men her har de da holdt på å produsere vin ganske mye.
Lenge, men Ja faktisk for Over tusen år siden Men de har på en måte ikke blitt Vinområdet før i 1993 Så det er jo litt Ungdomlig må vi si Druen heter Sylvaner og dette er jo da Jeg har jo da et kamperop som heter Make Sylvaner great again Jeg sier jo hele tiden at jeg skal få laget t-skjorter
Og det må jeg få gjort, men jeg har bare aldri kommet så langt. Men jeg skal jobbe med saken. Jeg må bare få tid av, og så må jeg kjenne noen som kan lage disse t-skjortene, så jeg skal få de ut. Men Sylvaner er det som kalles en hundisk drue. Og hunderne, det er jo de gamle tyskerne, de som Julius Caesar slåss mot, og så videre, og så videre.
litt sånn stammesamfunn, og de holdt de da inne i de dype tyske skogene. Og det er kanskje ikke så rart, fordi at sylvaner betyr vel
Noe som skogs... Vilskog på latin. Silva betyr skog. Saveum betyr vill, så skogvill da, om du vil. Så dette her er jo da en drue som virkelig lyder navnet sitt, sånn det skal være. Og dessverre så har den hatt et veldig dårlig rykte.
Fordi at den var jo blant annet med i Liv fra Milch. Det var både den og Riesling, så du skal ikke få 100% æren for denne greia. Men Liv fra Milch har jo på en måte blitt litt uglesett i veldig, veldig, veldig lenge. Men nå har den kommet seg. I 1970 var det 50-50 stort sett på Riesling og Sylvaner i Tyskland.
Og så kom denne store rislingbølgen som gjorde at de nappet opp alt av sylvanerplanter rundt om, og så ble det liksom 95-5 nesten. Men nå har sylvaner kommet litt forbi. Det er vel egentlig Franken som er det store sylvanerdistriktet. Der har det veldig mye gode sylvaner. Jeg har aldri
Prøvd Salo Onstrots, Sylvana. Det høres veldig, altså av og til så synes jeg at tyskerne har jo veldig tydelig liv. Salo Onstrots, Sylvana. Men dette må jo selvfølgelig prøves. Så dette her er, jeg har smakt den før, men jeg må bare smake den igjen, for jeg synes det er så deilig å drikke vin når jeg kan prate med dere. Så her må vi helle i glasset.
Så det som er så gøy med at det kommer nyheter på Pole er selvfølgelig at vi må ut og teste dem, og det er jo selvfølgelig bare det i seg selv er morsomt. Dette her er en vin som ikke er kommet inn i hyllene. Dette er på en måte et bestillingsutvalgsvin, og med en gang jeg dytter denne her opp til relativt store nesegreve mitt, så kjenner man med en gang ...
Litt sånne prikkende citrus, litt stikkelsbær lukt, men det er syrlig og frisk, og spyttproduksjonen begynner med en eneste gang. Du har litt sånn syrlig, sur pære, og med sur pære som en godter i sur pære, dufter litt av sånn sur pære duft, og det
Det er jeg veldig glad i. Jeg var faktisk i Ålesund i forrige uke og holdt vinkurs, og da kom det en innom som har vært med på flere av disse vinreiser mine. De skulle være med i Norgesmesterskap i Burskyting, så de var ikke med på vinkurs, men han kom innom, og da hadde jeg...
brukt dette surpære-eksempelet og sånn, men jeg synes surpære er kjempegodt, så når jeg lukter surpære, så blir jeg egentlig litt glad. Så da har han kjøpt en hel godtepose full med surpære til meg. Vær så god! Og jeg bare, i alle dager så hyggelig. Så jeg har gått og spist surpære i flere dager, men jeg orket ikke å spise alt med, så jeg satt opp og fordi, å jeg har litt surpære her, så kom jeg og var litt surpære der, så jeg har hatt surpære i dagensvis, og det er veldig, veldig hyggelig. Men vi er...
Tilbake til Sylvaner, den har også flere navn. Hvis den er i Italia, så heter den ofte Sylvaner med Y, og så kan den hete Gryner Sylvaner. Det er jo egentlig ganske dustete, for det betyr jo grønn sylvaner, så det er bare en smør på flesk. Hvis du kommer over noen ganger, så heter den også Johannesberger. Jeg har ikke sett veldig mange som bruker den, og
Det er Tyskland som er hovedområdet, og Alsace i Frankrike er litt kjent, også litt sånn i Nord-Italia. Jeg har lyst til å lukte på denne lenge, for det kommer litt urter og lime, det er så mye, men nå må jeg smake. Når denne kommer i munnen, så har den en flott syre. Det er frisk, veldig frisk sitrus.
Et sted mellom sitron og lime. Kanskje litt sånn bakt sitron, men fortsatt ganske frisk citrus. Og så litt sånn urtepregg på seg. Og en nydelig, ganske precis smak. Og sånn midt på tunga så er det en litt sånn sødme, en sånn søtsake, holdt jeg på å si. Det er ikke søtt, men det er en fruktighet som er litt sånn litt sødmefull. Og den ...
Åh, det var veldig god vin faktisk. Vi må ta en slukk til, for dette var rett og slutt stupet. Det er masse. Åh, nå kommer det. Nå kommer litt sånn lett sommerhånding, litt blomster, sånn sommerblomst. Og dette var det mye i. Her kan man liksom gå litt frem og tilbake mellom de forskjellige sitrusene. Kanskje er det hint av litt grapefruit her også.
Dette her er syvlig, friskt og leskende, og jeg synes det er veldig gøy at det kommer nye surbanere. Denne her tror jeg veldig mange kommer til å... Dette er skikkelig sånn terrassekose-servin, med masse frukt, for det er så mye frukt her. Kanskje litt hvitfersken, ja, det er litt sånn ferskenpreg også, som ligger der, og den ligger lenge og behagelig, og den er frisk og utrolig deilig.
For mange som synes at ganske risling blir ofte litt grønnete, og det er litt vanskelig å forklare grønnete, men vil heller ha en mer fruktig del, så er denne sylvaneren akkurat det som trengs. Vi er på prisnivå, nå har alt blitt dyrere i verden, dessverre, men prisnivå er 225.
Og det er helt decent. Det synes jeg er en god pris på denne vinen. Den har bare kommet seg inn på ett eneste pool, og det er på Linderud i Oslo. Og det er faktisk et sunnhetstegn. Fordi at poolet på Linderud, hvis du jobber på Linderud, eller hvis du selv bruker poolet på Linderud, gå inn og gi de skrytt.
For det er et veldig bra pool, har veldig godt utvalg. Jeg har bare møtt én som har jobbet der, og det er helt i starten,
Da jeg drev med å lære meg å vinne, så var jeg på pressesmakinger og litt sånn forskjellig. Og da møtte jeg en som jobbet på Pole på Linderud, og han var så flink til å informere, og belære, og fortelle, og inspirere, at jeg syntes det var helt fantastisk. Jeg har aldri vært på Pole på Linderud. Det burde jeg selvfølgelig ha vært, for der vet jeg at de har flinke folk. Så Linderud Pole, det er det eneste Pole som er tatt inn.
Da betyr det at dette her er kvalitet. Såpass ærlig skal jeg si at det er. Dette er sommer i glasset. Og nå, folkens, nå er det påsketid og slike ting, men nå er sommeren på gang, og vi kan bare glede oss, og hvorfor ikke begynne litt tidlig? Er så lei av snø, nå vil jeg ha sommer, og da må man ha det i glass også. Så Joern Silvaner, trokken til 225 kroner, fra Sæla Ornstrot.
Genialt. Veldig bra, Wien. Dette her er bare glede. Og med det så håper jeg at du får en gledens dag videre. Og hvis du er den religiøse sorten, så kan du synge gledens herre, vær vår gjest ved vårt bord i dag. Har du jordens sylvaner trokken, blir det fest i dag. Riktig, ikke veldig bra. Det prøvde jeg. Så smil og kos deg. Jeg heter Kjell Gabbro Henriks. Takk for oppmerksomheten. Ha det bra.