Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken, superenkelt regnskap. En ny rekesensasjon? Hæ? Det er rart! Musikk
Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjells vinkjeller. Jeg driver jo og holder litt vinkurs her og der. Nå som det er sommer så er jo reker og hvitvin blitt en greie. Og det er jo veldig, veldig gøy.
Da tenkte jeg at fordi det er risling og reker som ofte er den vante miksen, så holdt jeg et kurs på Barakoa i Asker, der jeg tok frem forskjellige druer. Jeg tok risling selvfølgelig, jeg tok sylvaner, jeg tok...
Muscadet fra Loaredalen Litt lenger inn i dalen så tok jeg Sauvignon Blanc Og så tok jeg en liten overraskelse Nemlig en Godello Fordi at jeg snakket med en importør Her for litt siden som sier Godello og reker er faktisk kjempebra
Og det tror jeg kommer til å overraske deg veldig Så det var liksom den der odd one out Så tenkte jeg, ja ja Det viktigste for meg er at det er fem forskjellige druer I og for seg hvilke fem er ikke så interessant Så lenge Riesling er der Fordi vi vil se hvor forskjellige druene er Og hvordan de oppfører seg mot reker
Og først så drakk vi de først, og da kom denne Godellon, som er dagens vin å snakke om. Den var veldig forsiktig og lett syrlig, ganske høy citrus, altså en litt sitron citrus. For den var da mellom Sylvanern og Rislingen, som er ganske fyllige vin i begge to, så den var litt sånn forsiktig, litt sjannert.
Og så tenkte vi at, oi, når vi smakte det først, tenkte vi at den kommer hvertfall til å forsvinne. Så det er nok ikke noe stor rekkevidd, men så kommer rekene. Og det som var litt gøy da, er at man glemmer fort at reket er ganske søte. Og når man spiser en reke, så har man ofte lyst til å klemme noe som er citrus over. Man klemmer jo ofte en sitron over for å få det ekstra friskt.
Og da skjer det noe i den vinen som jeg synes er helt magisk. For da skjer det noe i den vinen som gjør at når du fikk reker og tok en slurk, så forsterket det syret. Altså sødmen i munnen gjorde at syrefriskheten ble helt ekstremt kul. Altså den bare hoppet ut og sa, her er jeg.
Og det var så gøy, og det var flere som bare, wow, dette var moro. Og Godello er jo en dru som veldig få vet om. Den holder til i Galicia, altså den lille hatten nord for Portugal. Vi er i Spania da, men nord for Portugal, helt ytterst oppe i toppen der. Og ble oppfunnet, den var jo der, men den ble liksom skapt i byen Godella, så det er en druen Godello. Det er jo enkelt og greit. Spaniolen gjør det ofte veldig enkelt. Og
Og det var veldig morsomt for flere av de som var på dette kurset og har reist mye i Spania, og de var veldig enige med meg for at når vi tenker på Spania så tenker vi ofte røven, røven, røven. Vi glemmer å tenke hvitvin. Og de har jo så mye kule hvitvinner, alt fra Chacoli fra Baskeland, du har Rueda-vinner, du har Albarino, og nå har du også Godello, du har mange andre også, jeg bare orker ikke å ramse på alle nå.
Og denne her Val do Galir Godello 2023 til 199,70. Bare 20 øre der altså. Veldig rart at det ikke er 199,90, men jeg skal ikke henge meg opp på det. Er en utrolig spennende og kul rekevin. Så hvis du skal ha reker i en dag, eller bare har lyst på noe som er ordentlig friskt og syrlig,
Så anbefaler denne Og den er helt ny på Pole Og nå har den da kommet seg inn i hylla Og den skal få lov å være der et år Og da vet vi hva som skjer Er at ingen kjøper den Og så forsvinner den bort igjen Fordi det er ingen etterspørsel Etter Godello Fordi folk vet ikke hva det er Men jeg håper at folk får litt øynene opp for dette her For dette her synes jeg var kjempegøy Jeg har smakt den på pressesmakingen For et par uker siden Og jeg bare tenkte, jøss, dette er moro Dette kan funke
Så da er spørsmålet, vil det norske folk skjønne dette helt tatt, eller blir det en sånn litt sånn der, ja ja, hyggelig, den heter Galir, og ser kanskje etiketten er hvit med noen rosekranser og litt sånn forskjellig, så det er kanskje ikke den første du vil velge. Så jeg vet ikke helt om den har greia til å overleve.
Men da må vi ta i takk, og så må vi begynne å snakke om det, og så må vi gå på pole og fortelle de som jobber der at dette her var en fantastisk rekebygd, vet du. Morgen, morgen, hei, hei, god dag, god dag. Og så begynner de å tenke at, ja, ja, da får vi komme til. Jeg skal ha den over hit til Regane. Og så sier de, ja, ja, vi har denne godelleren her også. Nydelig vind, nydelig vind. Jeg har hørt noen av mange som sier at den er helt fantastisk. Jeg har ikke prøvd den selv, men jeg har hørt at den er fantastisk.
Før nummer en gang på Sørlandet her nå Og så gjør de det Og så blir dette her Den nye rekeviden Som går med ræganes på en fjøl Åh, nå var humoren dårlig Men jeg håper du smiler litt At du ler litt sånn Ja, han er litt artig han der
Raringen med skjegg fra Asker Men dagens anbefaling Val du Galir Godello 2023 Fra Spania Lagd på druen Godello 100% Til 199,70 Altså 200 kroner Denne her kommer du vel å bli veldig glad i Tror jeg For den er ikke en veldig stor og kraftig vin Den er syrlig, frisk og charmerende Jeg liker charmerende ting jeg
Og jeg liker skjermøyende folk også Sånn som dere som lytter på podcasten min Bare skjermøyende folk Det er jeg helt sikker på Kan ikke tenke meg noe annet Men det
Takk for i dag, og nyt sommeren, den er her nå, og jeg sier sånn, Kim Kolstad, sommeren den er kort, det var vel en coverlåt av en annen Kim i Danmark da, men Kim Kolstad fra Hotelsesser, han ga ut en single, tror det bare ble den ene, på sommeren er kort, og det er han faktisk litt rett i.
Så nå må dere fortsette ut på Pole. Valde Galir, Godello 2023. Kjøp den et par, og bare prøv den på venner og kjente. Jeg tror dere kommer til å synes det er flott. Takk for nå, og vi snakkes. Ha det!