Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
Vi skal snakke om en greie som har kommet til det siste, men egentlig også ganske gammel. Følg med! Hei og hjertelig velkommen til Kjell Svinkjeller. Håper at stemningen er på topp nå som det blir ystre tider. Ja, da snur det jo snart også. I hvert fall når jeg prater om dette her, så er det rett sånn snur. Det er ikke mange uker til. Uansett, i dag skal jeg ta for meg en vin som...
Kom fra Tyskland, eller det gjør den egentlig ikke. Det er egentlig en Pinot Noir som hadde en genmutasjon en gang, og så ble den Pinot Blanc. Den ble rett og slett hvit. Og så har den spredt seg litt utover i verden i Frankrike, der på en måte druen kom fra, for det er en Pinot Noir. Er det Alsace, så er det Tyskland, og Luxemburg, og Italia, Ungarn, og Tjekkia, og Slovakia, og så videre. Så det er.
Er en dru som har kommet seg litt rundt i verden. Ikke minst, ja jeg sa Italia. Jeg har også masse rare navn. Klevner, hvis du er i Østerrike. Og så videre og så videre. Pino Blanco. Og det er kanskje der vi kjenner den mest. Pino Blanco står det ofte på hvitvinene i fraitalien. Men vi skal ikke til Italia. Vi skal til Tyskland. Og der heter den Weissbogondor. Hvitburgunderen.
Og er egentlig, jeg sa jo i innledningen at det er en nymotens greie som egentlig ikke er det. Fordi at i 1970 så var 0,35 prosent av alle vingårder i Tyskland var Weisbergunder. Det er jo så å si ingenting. Nå i 2018 er det siste tallene, da er det da 5,9 prosent.
Det høres ikke så mye ut det heller, men Tyskland lager jo fryktelig, fryktelig mye vin, og veldig, veldig mye risling. Så det begynner å komme seg som en greie. Og i Tyskland, i motsetning til Italia, så lar de denne vinen ligge litt på fat også, som gjør at den er en spennende greie, synes jeg. Den er...
Den høstes i og for seg ganske sent. Ikke så sent som Riesling, men ganske sent. Møller Torgard var liksom det de høste først. Og så høster de da... Jeg må smake, jeg håper det er greit etter et øyeblikk. Jeg har nemlig funnet ut at jeg skal snakke om Dunhoff sin Weissburgunder. Og Dunhoff synes jeg er en ganske kul...
produsent som har ganske mye morsomme viner. De har selvfølgelig Riesling og alt dette her, men de prøver også litt så forskjellige
forskjellige vindrur, noe annet av Weissbrunnen dyr. De kommer ifra Nahe. Jeg synes det er så rart å... Jeg vet ikke hvordan tyskerne utdager det. Jeg var veldig dårlig tysk, men det er ikke så farlig. Der ligger den da mellom Rheingau og Mosul. Så den ligger liksom mellom to kjempekjente områder. Så ligger der lille Nahe i midten. Og da er det lett å glemme bort denne lille...
vinproduserende område. Og der er det Herman og sønnen Cornelius som er, ja vel, er vel regnsomme. Altså i Tyskland så er de faktisk sett på som ganske store produsenter. Det er liksom problemet
med oss her hjemme i Norge. I hvert fall synes jeg det. Jeg møter jo en del produsenter som kommer på besøk og så videre, men jeg aner jo ikke hvilken kjendisstatus og hvor store de er i hjemlandet. Det vet jeg ikke så mye om. Så jeg kan liksom ikke rangere de ti mest kjente tyske produsentene som tyskerne skulle... Nei, det tror jeg ikke har sjans til.
Jeg kan jo masse sånne fine navn som blir såkt inn av importørene som viktige navn. Det kan det jo. Men det er litt rart det der, for det er litt sånn som noen vineprodusenter blir sikkert kjendiser i Norge uten at de nødvendigvis er så høyt rangert og akseptert i hjemlandet, kan jeg tenke meg.
liksom popis i andre land. Det er jo mange vinprodusenter som lager da vin i hjemlandet, og så selger de kun til Norge, ikke til noen andre land. Da er det sånn, da er du kjent i Norge og hjemlandet ditt. Eller ikke hjemlandet engang, du er bare kjent i distriktet der du kommer fra. Men nå må vi lukte, og det som jeg synes er så kult med Weissburgunder, er at de har disse litt sånn hvitferskende, kanskje en duft eller sånn,
Hint er litt sånn petrole som rislingen her, men egentlig ikke så veldig mye. Bare sånn at jeg kjenner at det er noen urtepreg baki her. Og jeg blir jo våt i munnen bare av å lukte på den, så da må jeg drikke litt. Veldig deilig. Du har disse friske, syrlige sitrustonene. Og så har du litt sånn noe blomsterfeeling, men ikke så mye.
I munnen er det kjempefrisk og styrlig. Her er det lime og sitron som danser rundt i munnen. Og her, denne kan brukes til å sitte på verandaen, fisk, lette kjøtteretter, ost, skaldir og så videre. Det er ikke noe biffvin, det kan vi slå fast med alt munnsyre. Men har en deilig friskhet med en litt grønn urtetone.
Det har den. Deilig. Så grunnen til at jeg tar for noen her er at jeg synes at vi har en del, nei vi har ikke en del, vi har noen Weissbegyndere fra Tyskland på pole. Og jeg synes det er litt viktig at vi ikke bare sitter og drikker risling, selv om risling kan være kjempegodt. Det er ikke det, det er ikke noe sånn negativt om risling. Men det er så mange andre kule...
druer i Tyskland. Og hvis du for eksempel blander Weissburgunder med Chardonnay, hvis du finner den mixen der, som har Chardonnay og Weissburgunder, det synes jeg er nydelig. Hvertfall hvis det er forliggelig på fat. Men, det er ikke denne her. Dette er da Dunoff 100% Weissburgunder trokken fra 2021.
Koster 170 kroner, tror jeg. Sånn ish. Eller 169,90 som det heter. Og dette her synes jeg er en frisk greie som ja, hadde jeg fått reker til den her, hadde det vært helt konge. Og alt annet. Men også bare å ha den litt kald på verandaen i solnedgangen. Med et godt selskap og en god prat. Ja, da er vi der.
Tusen takk for at du lytter på disse podcastene mine. Hvis du ønsker, så holder jeg veldig mye vinkurs om dagen for bedrifter, vennekretser og alt mulig sånn, så er det bare å ta kontakt med meg på kjelsvinkjeller.no eller bare gå på kjelsvinkjeller.no så finner du kontaktinfo der. Så kommer jeg gjerne å holde kurs for de du har lyst til at jeg skal holde kurs for. Og til og med hvis du har funnet ut at nei,
Jeg har lyst til å dra på vinreise. Da er det bare å ta kontakt, så kan vi lage en vinreise for gjengen din. Det hadde vært utrolig hyggelig. Med det takker jeg for oppmerksomheten og ønsker deg en riktig fin sommerdag. Jeg heter Kjell Gabel Hennings. Tusen takk for meg, og ha det bra!