Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
Vinkonkurranse? Ja, det er gøy! Hei og hjertelig velkommen til ukas episode av Kjeldsvinskiller. Jeg er litt hes, beklager det. Og jeg er i første gang kanskje lager en internasjonal episode, for at jeg befinner meg på hotellrommet mitt i Portugal. Jeg har i løpet av de siste tre dagene vært med på noe som heter Concours Mondial de Savignyaux 2022.
Og det betyr at jeg har vært internasjonal vindommer i en savne og blad konkurranse. Og det har vært kjempegøy og veldig lærerikt, og selvfølgelig ble det avsluttet med en fest i går. Det er mye skrik og skrål, så derfor er stemmen sånn som det er med det.
Bare med meg, bare med meg, bare med meg. Jeg tenkte jeg skulle fortelle litt om hvordan det var å være med på dette, eller hvordan det er. Jeg er jo fortsatt, så da kan jeg fortsatt si jeg er. For dette her har vært kjempespennende. Det er da 1038 saunobla viner som melder seg på i konkurranse. Og disse kommer fra stort sett hele verden. Mesteparten er fransk.
Men så er det både Sør-Afrika, Nysilien, Australia, Østeuropa, Italia, Østerrike osv. som lager samme jobblag. Det var ikke noe amerikansk, hvertfall, som jeg la merke til. Men det er da fem dommere på hvert bord, og disse dommerne får forskjellige flighter. Så du er gjennom fem flighter hver dag, og det er alt fra åtte til tretten, fjorten vinner per flight.
Så du er hjemdommen som 50-60 viner, og de vil ikke gjøre mer, for da er liksom palleten din helt utkjørt. Og så får to bor kanskje den samme flighten, og så er vi da som sagt fem dommere. Vi på vintbord, så satt jeg fra Norge, to franskmenn, en var vinprodusent, så han var med i konkurransen med sin vin, og to portugisere, der en var vinsbelgbygge, var jo vinsellere.
Så dette er folk som kan en del om vin, og så skal vi da rate vinene ut fra et system opp til 100 poeng. Og hvis du kommer over 84, så får du sølv, og hvis du kommer over 86,5, så får du gull.
Og vi var veldig strenge, for vi ga bare bort i løpet av to dager, så ga vi faktisk bort to gullmedaller. Vi ga bort en del sølvmedaller, men det var to gullmedaller. Så jeg følte at vi la liste her ut. Spesielt vår franske vinmaker, han var kresen på å gi noen poeng. Men det var kjempespennende. Vi begynte faktisk med nabolaget til vår franske venn. Han kunne ikke...
Han kunne ikke teste sin egen vin, det var litt av nøkkelen, men det var veldig morsomt. For vi får jo da etter en dag, så får vi vite hvilke viner vi har testet, og hvilke poeng vi har testet, og hva vi har skrevet om det. Så vi får på en måte smaksnotatene våre tilbake.
Så viser det seg at han hadde jo slaktet bøstkompisen sin ganske godt. Men han trodde faktisk ikke at den flighten vi smakte på var fra dalen hans heller. Så det trodde han faktisk var flighten to etterpå, og det var det ikke. Men det var kjempespennende og veldig utfordrende. Og vi hadde da smaking fra halv ni til lunsj.
Etter det hadde portugisisk vinverden lyst til å imponere, skjarmere og kjøre på for å vise hvor flinke Portugal er til lagevin. Det er jo et kjempe mulighet. Når det er 80 internasjonale vindommere så kan det jo virkelig klinke til. Så da var vi på vingårder og spiste lunsj og middager på lager.
svære hoteller og hei hvor det går. Det eneste som er litt rart her er det at det var flere som reagerte på det. Vi var blant annet i går på en vinbar der mannen som var i høvdingen skulle vise frem noen viner. Så viste han frem to 6-euros-viner. Ganske rimelige viner. Hvis du har
veldig mange vinekjender her, vis det beste du har. Ikke kom draende med noen som alle synes var greit nok det. Så det har vi stusset litt på. Men man har jo også bygd kontakter på dette her. Det er jo sosialt å drikke vin. Så jeg føler at jeg har blitt kjent med blant annet to fra Sør-Afrika som er kjempebønder. De blir jo sånn når man snakker om hva man holder på med, så har man lyst til å dele litt kontakter. Og vi har jo forskjellige marked. Jeg jobber jo i Norge.
Så da kan de gi meg tips som fungerer i sine land, og så kan jeg gi de tips som fungerer i deres land. Så kanskje de burde lage en hyggelig podcast som hyggelige folk kan lytte på, for jeg antar at det bare er hyggelige folk som hører på min podcast. Men det som er litt gøy igjen er, jeg tror jeg har tittet litt over, jeg tror det er nesten ingen av vinene som vi har testet som er tilgjengelig i Norge.
Så jeg har vært helt på blank bakke. Den mest spennende flighten, det må jeg også bare nevne, det var Østeuropaflighten. Og der gir jeg, jeg tror denne gir mest poeng også, nei det gjør ikke det, det var i går så ga jeg en fransk sauniblad 90 poeng.
Men Østeuropaflighten var kjempespennende. Da var det viner fra Tyrkia, det var viner fra Moldova. Nå skal jeg løfte parkene, for den var jo her. 89 poeng ga jeg til en vin fra BG. Det må jo være...
Bosniarske viner. Så det er litt morsomt. Da var det greske viner og tyrkiske viner og bulgarske. Bulgaria er det selvfølgelig. Traket er Bulgaria. Det var en kjempeflight der jeg ikke var under 84 poeng. Da sier jo Kjell Gabriel da har jo alle fått sølv oppover.
Ja, ja, men de andre trakk det jo ned da. Så da var det bare, det var faktisk to gull, nei, en gull og et par skjøl på den fra oss, men på grunn av våre litt strenge dommer fra Frankrike, så ble det jo dratt ned. Men uansett, dette har vært lærelikt, og jeg antar at jeg kanskje skal få lov å komme tilbake neste år. Da er det et nytt sted det skal være, å bygge kontakter og lære mer om vin, så at jeg kan spre denne vinkleden tilbake til deg.
Og det håper jeg du setter pris på. Så dagens vinpodcast anbefaler jeg ikke en eneste vin, fordi at alle jens makt er ikke tilgjengelig i Norge. Men!
Sauvignobla er jo en kjempespennende drue og hvis dere lurer på hva det er, så hvis du drikker for eksempel sær, så er det ofte Sauvignobla hvis du er i Loaredalen, så er det mye Sauvignobla og det er en kjempespennende syrlig frisk drue med litt sånn hinte av lite hvite ferskentoner og
mye syrlighet. Den franske vinmakeren sa at 2021, som det var mye av det vi drakk, for det er jo sånn det burde ha drikket så ofte ferskt, faktisk av og til så kom det rett fra tank. De hadde sendt prøvene rett fra tank før de hadde flasket de. Han sa det at 2021, som er da årets vinner, har veldig høy syre og veldig friske. Så hvis du
Er det sånn type at du liker veldig syvlig friske viner, så er Sanobla din drue fra mai og utover. Fordi at de har jo ikke kommet til landet. Da vet du det. Det er godt å vite. Ta bare på deg selv, og så håper jeg at vi kommer igjennom dette her uten alt for mange problemer. Så skal jeg gå ned til frokost, og så skal jeg ta bussen til flyplassen og komme meg hjem.
Og der hører jeg rykter om at det fortsatt er kaldt. Så jeg har vært heldig å få lov å gå i shorts i et par dager. I går så ble det litt, det blåste litt av og til. Da var jeg den eneste i shorts og t-skjorte, mens italienerne hadde lue og tykke vinterjakker her hvor det går. Så de så litt rart på denne litt tykke nordmann med skjegg. Jeg blir på vei alle dager her som foregår.
Men er det plussgrader og sol, så går man av i shorts. Sånn er det å være nordmann. Takk for oppmerksomheten. Takk for at du lytter og ønsker deg en riktig, riktig fin dag videre. Hei, Målgaard. Ha det bra.