Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. I dag skal vi til Spania for å snakke om noen rare folk. Men veldig god vind. Følg med! Musikk
Hei og hjertelig velkommen til dagens episode av Kjell Svinkjeller, og ikke minst Tom Amorati sin drinkfeed. Regn med at du har sittet og trippa trippa hjemme, eller borte, eller kanskje i bilen, eller ute og jogger. Folk gjør ganske mye rart når de hører på podcast, da. Ja, de gjør det. Jeg tør nesten ikke tenke på hvor de sitter og hører på podcast. Er det står, eller ligger, eller hva de nå gjør? Så lenge de ikke ligger mens de hører på podcast, for det er jo veldig interessant for den andre som føler «Ja, du må høre såpass mye om vin, jeg må høre på».
Kjell og Tom, men vi skal ikke gå ut på det. Uansett hva som får jeg til å... Ja, det er hyggelig det. Hvis vi kan inspirere til kroppslig glede, kjør på. Men i dag, Tom, så skal vi til et stafolkeslag som i og for seg på en måte, sånn rent historisk sett, er veldig separatister, men har kanskje ikke blitt sett på det sånn fordi vi har blitt glemt.
Vi er i Spania, og vi er i Baskeland. Vi er i Baskeland, og Baskeland, for den som vet noe om det, vet jo at de er både i Spania og inne i Frankrike. Og de er på en måte sitt eget land, og de har prøvd å løserive seg nå siden 100 visse år, hvor de har prøvd å komme seg unna. De hadde jo en terrororganisasjon, ETA, som herregud, så det virker som det har roet seg litt ned på
det nå, at de har kanskje begynt å drikke litt mer vin og tatt livet litt mer ro? Jeg har gått over litt, for de har jo egentlig ganske greit både i samspillet med Spania og i EU, så rent politisk, men jeg husker jo da jeg var liten og holdt til i Spania, så var jo ETA absolutt tilstedeværende, og det var jo litt håret til noen ganger. Det var det. Jeg har en liten fun fact, for jeg har da studert historie, da var ETA en av de tingene vi var innom, og det er litt morsomt, for det var i Baskeland, eller en by, ikke så farlig,
Så var de på jakt, politiet var på jakt etter en etterterrorist, eller etter mann, og han hadde stukt av fra politiet og inn i en park. Og da sier de over lokalen etter radioen at nå er det en veldig, veldig god tid å ta en tur i parken, sola skinner egentlig ikke, men det er veldig fint i parken akkurat nå, og da skjønte alle hva de skulle gjøre, så de bare reiste seg opp, gikk inn i parken, og da var det plutselig tusenvis av mennesker i parken, og da fant de andre hankaren.
Så litt sånn fun fact i politisk sammenheng. Men vi skal ikke snakke om politikk, Tom, for vi skal snakke om mat og drikke. Vi skal mest snakke om vin, egentlig. Jo, men her må vi snakke om mat. Ja, det får det henge med. Alle som har vært i Spania har jo spist tapas. Ja. Og de av dere som har vært i Baskeland har jo da fått den baskiske versjonen som heter pinchos. Og det er jo egentlig akkurat samme, bare at det er litt forskjellig. Ja.
Det er noen regler med tannpirker med forskjellige farger, hvis man er i disse barna. Alle tapasene står fremme, pinch hosen, og så tar man bare en greie som henger på en tannpirker. Ja.
Og så spiser man den, og så legger man tannpirkeren pent på bordet. Det er litt sånn forskjellig fargekode ofte. Litt sånn sushi-bånd, der de tar forskjellige achettfarger. Ja, det er riktig. Så betaler du etter hvor mange gule, blå, grønne alt. Ja, dette var smart. Det var ikke bare japanerne som var smart, det var spaniolene også frem på. Ja, eller baskarene som de her liker å kalle seg. Vi kaller dem spanioler, så vi slipper
å gå i fellet. Vi tråkker på så mye tær nå, enten vi vil eller ikke, Kjell Gabriel, så ikke tenk på det. Men ja, vi skal til det vi drikker ved siden av disse pinchåsene. Fordi
de lager veldig mye god vin i Baskeland. Klima der, vi var på å si jordsmonoklima, og ikke minst vininteressen er av en sånn art at det passer jo min gang fantastisk med veldig høy syre på hvitvin, fruktighet. Her er det jo viner som
Hvis du liker risling, for eksempel, eller en albarino, så burde du ta en tur til Baskeland og smake noen av de lokale variantene. Fordi jeg er veldig glad i disse lokale variantene sine. Ja, og vi driver jo og bader i dag med den artige druen Hondararibi. Jeg vet ikke hvor mye det er. Hondaribisuri. Helt riktig. Med dobbel R-en setter man litt ut. Hondaribisuri. Ja. 100%. Ja. Ja.
Og dette her er jo en gammeldrue, from the middle ages, som de liker å kalle det. Ja, og akkurat som i resten av Baskeland, så aner jo ingen hvor alt kommer fra der. De aner ikke hvor menneskene kommer fra, hvor språket kommer fra, hvor noe som helst kommer fra, og i hvert fall ikke disse drunene. Det er jo selvfølgelig importert enten via Frankrike, som romerne hadde med vind til Frankrike, eller så hadde det kommet gjennom romerne fra de som kjørte rundt og var med og erobret Spania.
Det er noen som mener at de kommer fra North East of Europe, som vi liker å si. Og da er vi jo på vei opp i Georgia, og da er vi virkelig langt hvis vi drar en røst langt. Jo, men der kommer jo alle røst fra, egentlig. Vinisvitis var jo derfra. Hvis vi skal være ordentlige sånn, så var det jo enten Adam og Eva som fant vin, eller så var det jo Noah med arken, eller så var det jo...
noen naturlige seleksjoner som fant ut at disse druene burde jo ha livets rett. Uansett så har du tatt veien opp til
Ja, ok. Nordøstre delen av Spania da? Ja, det er det. Der er vi nå. Ja, der er vi. Og vi er da på, og det som, her er jo, i dette området her, så er jo X, bokstaven X er jo alltid med. Det setter jo oss nordmenn ut i uttale mest i. Vi blir jo satt ut med å høre, eller se bokstaven X. Men det er ikke så vanskelig for det er en tj-lyd.
Ja, ikke sant? Det er ikke så vanskelig med det. Akkurat som vi ville hatt CHE. Jo, men det er Casina Cacoli heter da vinen. Ja. Eller vil du uttale det andre? Det er en TX to ganger, og du mente at det var en T. Så det er en Tacina Cacoli som kan da uttales. Ja, også kan vi helt sikkert få kjeft for det. Men det er sånn jeg vil uttale tøffert for den.
Da hører jeg på deg, Tom. Du har tross alt vært i flere land og vært ute og reist. Ja, men du begynner å ta meg ennå, Kjølgabri. Men jeg har jo noen år i forsprang, så det kan jo være det for meg. Skal vi smake på Handaribi Tsuri-vinnen fra Kakinja? Jeg heller i glasset ditt, og så har jeg litt her til meg også. Vi er...
Vi er jo på nytt lokal i dag, Tom. Hvis noen hører at det er litt annet romklang her, så er det jo rett og slett fordi du har fått deg smakerom. Jeg har fått meg smakerom, som ikke er lagt inn til et lydrom. Så her er det klinger og klang i veggene. Og det synes jeg i og for seg er helt oppers. Alle er i hvert fall hjertelig til å komme og smake. Ja, nå er jeg spønt.
Åh, men en gang, første jeg lukter, er litt sånn pærefrukt. Ja, det er pæren som kommer opp og forteller deg, omtrent med skrevne ord, at hei, jeg er pære. Pæren, det er meg.
Det er litt sånn sitrustoner der. Vi er på gul frukt og hvit frukt. Jeg kan tenke meg litt sånn hvitfersken også. Hvis jeg hadde fått denne blindt, så hadde jeg aldri gått for Honda RR-IBI Zuri. Rett og slett for den hadde jeg ikke kommet på. Og så hadde jeg vel synes jeg var livredd å uttale det, så det hadde jo gått noen med en gang. Jeg hadde gått for Albarino. Albarino eller en risling fra Lavreliggen i Størk?
Men det er ikke så mye blomster som det ville vært i rislingen, tenker jeg? Nei, men det er mer hvit stemfrukt i denne her enn det ville vært i rislingen, synes jeg. Den skiller seg klart fra en risling. Den har ikke den petroleumspreget, var det jeg skulle si. Ja, virkelig ikke. Nei, det er veldig fruktig. Men den også har...
Det er en ganske fin egenart her, og når du smaker på den, så er den syret helt himmelsk. Gratulerer med dagen, kommer den og sier. Nå var du heldig som fikk meg på besøk. Den er jo så mye friskere og syrligere enn det man lukter. Helt riktig. Det er jo to forskjellige verdener. Når den kommer i munnen, så er det jo
Jeg tenkte at den lukter jo veldig godt, og så får du denne superfriske, den kiler med den syra, det er helt kange. Det rareste er at jeg får en type smågott, og det er sure perrer.
Så rart. Jeg digger jo surpære, det er jo helt perfekt. I forhold til alt vi har snakket om, så stemmer jo det. Lukker jo pærene, super syrlig. I tillegg så har den jo en frukt, og den frukten den er der når vi sitter her og laller og rører, så jobber den frukten seg fram, og når syret trekker seg tilbake nå, så har jeg fortsatt denne stenfrukt-frukten.
Liggende bakløy, det er helt kangevin altså Og dette her, så hyggelig Det er jeg som har tatt med, da får jeg skritt Jeg liker det, fortsett, fortsett Men det som er så fint her er at Når da denne får ditt Imatenasjomy syre, også frisk Og når det kommer da litt sånn salte Tapasretter Altså, jeg er ikke Jo, jeg er glad i, jo, jeg er glad i ansjos
- Anchovs er førstevalget midt på denne her, det er jeg ikke i tvil om. - Jeg måtte tenke på et brødstykke med anchovs, og det er veldig mange som sier "anchovs, fisk" og så videre, men det smaker bare salt. - Ja, men de nedlagte anchovsene som er lagt ned på Eddik for eksempel, den hadde du bare fulgt med her som hånd i handske for å bruke et eldgammelt uttrykk.
Så her har vi, får jeg skritt her, har jeg vært flink i dag og funnet denne, for du har jo ikke vært borte med den før.
Jeg har ikke vært borte akkurat igjen før. Jeg har jo vært i Bilbao og spist pincho og drukket fetterne til denne her og brødrene og sånn, men akkurat denne har jeg ikke vært borte av. Dette var en veldig god vin, Kjell Gabriel. Det skal du få for deg. Tusen takk. 11,5 prosent, så her kan du drikke flere glass uten å bli helt sveise blind. Hvor mye koster dette her i den valutaen vi liker å snakke om nå da? I norske kroner som vi har tenkt å forholde oss til forløpig er det 169,90, og det
Hvis du bare går ut for å prise og smaker, så er det mer enn helt.
En 170-lapp for dette her er virkelig... Det er i hvert fall ikke feil. Men for de som ikke koster seg over ansjosen, hva annet synes du vi kan dra på bordet? Alle klassikerne, for eksempel litt spisehåndstekt poteter. Patatas bravas. Det finnes jo skinker i Baskeland som du tror blir løgn.
Men vet du hva de har som de er veldig flinke til? Det er å lage forskjellige eggeretter. Ja! Og det tenker man kanskje ikke på, men de har jo... Når de lager egg og bacon, så er det ikke en sånn bacon-skive og et sånt smilende egg. De lager retter av det, du tryller med det. Og det kan være noe av de rettene som virkelig er laget nærmest for å følge denne vinen, tenker jeg. Jeg er helt enig. Dette her var...
Skal du prøve å si hva den heter en gang nå på tampen, så folk rekker å gå og kjøpe den? Kachina Chakoli, tror jeg det blir. Kachina med X'er og T'er og hei hvor det går, og så til og med sånn dot over N'en.
Og jeg er kongelig norsk vindmåndepol. Jeg ser at de har ikke skrevet pære. Og da må de ta seg sammen, for her er det pære. Det er hvertfall det som står på polisins sider. Vi er begge enige om det. Det er ikke noe tvil. Her har de rota seg bort. Men de må tåle å få litt kritikk de også. Akkurat som vanlige folk. Men dagens var da Kachina Tjakoli.
fra Baskeland. De har lært litt om ETA. De har vært igjennom druens rariteter i historien. Ingen vet egentlig alt for mye om, men den er i hvert fall på plass. Og det er jo poenget, at den lager en god vind. Det er jo det viktigste. Da kaster vi oss videre i dansen, mens dere får fri til neste episode. Vi heter Kjell-Gavro Henriks. Tommer med ja til av oss. Takk for at du lytter.