Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken superenkelt regnskap. I dag skal jeg være ekspert på noe som har vunnet på aksjon. Følg med! Musikk
Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjells vinkjell. I dag så tenkte jeg skulle lage en podcast om en litt morsom greie jeg har blitt forespurt. Og det synes jeg er litt gøy å bli forespurt om ting. Dette er en kar som er veldig aktivt med i denne vingruppa mi og er veldig interessert i vin.
Jeg skal ikke si hva han heter, til og med for at han har lyst til å være anonym. Men en kar som er aktiv med og virker som han er positivt innstillt på vin, og synes at vin er spennende, og tør utfordre seg selv litt, og så videre, og så videre. Han sendte meg for en stund tilbake en melding på om jeg kunne teste en vin for han. Fordi at han hadde kjøpt noe vin, så vidt jeg har forstått på en aksjon, for en par år tilbake.
Og så mente han da han åpnet den første gang at han kanskje ikke var helt klar ennå. Og så lurte han om jeg ville dobbeltsjekke og sjekke hvordan det ligger han nå. Og da visste jeg at han har svig foreldre som bor i Asker, og det bor jeg også, så da møtte jeg han på tolkestasjonen før i dag. Og så fikk jeg denne vinen til rett og slett sjekk og test om dette er bra eller ikke, om det holder seg og om det er noe den skal drikkes.
Og dette er litt morsomt, for dette er en vin i og for seg som har vært i Norge, men utenfor de searchene jeg gjør, så får jeg den siste vinen som har vært på Polet til å bli 2004.
Og denne vinen som jeg har fått beskjed om å teste, så jeg vet ikke helt hvor han har kjøpt det på aksjon, men kanskje han har kjøpt det på aksjon i Norge, jeg vet ikke, er en 2009, så den er fem år etter siste gang han hadde vært i Norge. Så jeg har aldri vært borte av dette her før. Vi er i Provence, og det er rødvin.
Domaine de Trevalant Rouge 2009 aner ikke pris vet veldig lite om om selve vinen mer enn at de på egne hjemmesider sier at ikke drikten født 2019 og nå er det 2023 så det er jo det det er en grei skjuring hyggelig at de gir litt sånn informasjon
og den bør da ligge ti år før den skal drikkes. Og dette Appellation Provence er også et litt ukjent område for meg. Det er en IGP, som det heter, altså et områdespesifikasjon. Nort Alpillis kalles det.
Og her er det jordsmann som går helt tilbake til 130 millioner år siden. Second stage of the lower...
Cretaceous area, står det her. Så jeg må bare lese meg frem, i og med at man ikke vet noe, ikke har noen erfaring med vinen, så må man det. Og så er det en 50-50 Cabernet Sauvignon og Syrah. Så det høres jo ut som at dette er en litt sørlig vin som kunne vært en Cotteron-aktig da. Der har de ofte, kanskje ikke så mye Cabernet, men hvertfall mye Syrah. Så nå har jeg åpnet vinen, og
Lukter relativt Fint Det er ikke noe korkduft på flaska Skal vi se Den er veldig mørkefargende Og har ganske mye frukt På nesa med en gang Det kjenner man Og det er jo
Litt morsomt, han hadde da kjøpt den på aksjon, en kasse, jeg vet ikke om det var, jeg tror det var, jeg så et bilde, jeg tror det var 12 flasker han hadde kjøpt da, så nå har han da åpnet en med en gang, og synes den var litt lukka og ikke klar, og hvis dette er en del år siden, hvis det var før 2019, så har vi jo svaret på det, at den ikke skulle åpnes før det, og nå er det jo 2023, så da kan man jo si at den er sikkert ganske ung i forhold til det.
Den lukter i hvert fall at den har åpnet seg. Det er masse mørkebær, dypfrukt, litt bjørnebær. Jeg må smake litt. Litt syrlig i stilen. Ganske mye tanniner fortsatt. Noe sånn moka-sjokolade, litt sånn nougat-prege i den. Fortsatt litt tørr. Jeg tror kanskje jeg burde ha luftet den. Den trenger litt ekstra luft for å komme seg skikkelig.
Men den er helt i begynnerstadiet på reisen sin. Man kan godt ta den og drikke nå, men det er ikke så ofte nå lenger, så ofte man får viner som må ligge ti år før du åpner den. Det er litt sånn som de holdt på med gamle dager i Barolo, og med gamle dager så mener jeg for 30 år siden eller 20 år siden, så det er ikke så lenge siden. Så det at man...
Har en vin som trenger ti år før du liksom kan begynne å drikke den, er ikke så vanlig lenger. Det er litt sånn pull and pour som er greia selvfølgelig. Det er jo noe Bordeaux og noe Burgund og så videre som skal, og kanskje ikke minst av Brunello og
Barolo som trenger å forluftes litt nå. Mens jeg prater nå, så holder jeg febrilsk på å snurre den i glasset for å åpne mest mulig. Jeg har fått med sånne nye Aish glass, som er litt sånn, de åpner vind litt fortere også. Så jeg har brukt et Aish Universia Sol glass for dere som liker å tenke på glass. Og jeg synes at glasset er faktisk veldig behagelig å drikke. Det må jeg bare si. Så den har...
Og da er spørsmålet enten, for dette er litt rart, for jeg kjenner jo ikke vinen så godt fra før, det er jo 50% Cabernet og 50% Syrah, så det sier jo meg en del om hvordan vinen bør være, men det kan godt være at dette kanskje ikke er en stor vin i utgangspunktet, og da er det sånn, er den på topp ut fra det den kan bli, eller har den potensiale? Så det er litt sånn vanskelig, for du vet ikke...
Du vet ikke helt hvor viden skal Fordi at du ikke har erfaring med den Og dette Mye handler rett og slett om Å skaffe seg erfaring om Disse videne Og den har helt klart ganske mye Litt sånn rå tanniner Og den trenger helt klart kjøtt Og da er det nesten sånn bifobarne Viden dette her Og jeg synes den har en del ting for seg Det må jeg si Jo Når du får åpne den litt så
Så hjelper det på her. Det gjør det. Men den har en litt sånn krydret frukt. Den har en litt sånn krydret toner. Kanskje en sånn hint er litt sånn tørre solbær og noe blåbær, kanskje. Den har litt sånn der blåbærstilk, hvis man kan si det. Altså litt sånn at blåbæren ikke er helt renset. Den har litt sånn blåbærstilk i seg. Jeg tror denne her er forløpig
Litt ung. Den er nå 14 år. Men jeg er usikker på at dette kommer til å bli en sånn kjempestor vin. Men den trenger å åpne seg mer hvertfall. Så det er morsomt. Men jeg tror også at denne vinen er nok litt vrien å selge i Norge rett inn, i og med at den trenger å modne såpass lenge. Prisen sånn, aner jeg ingenting om. Jeg tipper at den...
Koster sånn 30-40 euro et eller annet sted. Nede i Frankenland. Så 300-400 kroner der. Så jeg sier 450 kroner her hjemme. Kanskje noe sånt. Minner litt om en bordeaux.
men er litt tørr. Så det er konklusjonen min. Men jeg synes det er veldig gøy å få en sånn oppgave. Det er derfor jeg lager den podcasten. For å få en oppgave der jeg kan på en måte være en hjelp. Og i stedet for at jeg skal sende han en lang melding og si hva jeg mener om det ene og det andre, så nå kan han bare høre denne podcasten
Og så får den de rådene han trenger. Nå har jeg smakt den og fortalt litt om hva jeg synes. Og jeg synes det har vært en fin oppgave, som sagt. Jeg synes det er helt OK pluss vin. Jeg tror jeg skal slå fast. Den mangler litt båndfrukt her, men det kan komme om fem år. Folby er en litt stilkete. Men kanskje med litt ekstra luft, så kan det hende at jeg burde ha luftet den mer enn det jeg har gjort.
Men nå gjorde jeg ikke det. Så det er dagens lille podcast. Hvis du har noe du lurer på, så er det bare å ta kontakt med meg på kjell.svinkjeller.no. Ellers er det bare fem personer i Norge som heter Kjell Gabriel. Så det er ganske lett å søke opp. Og plutselig finner du både telefonnummer og adresse. Så lenge du ikke kommer midt på natta, så kan du i og for seg banke på å si hei.
Ja, sånn som folk kan komme midt på natta, det synes jeg er litt merkelig. Og da kan det hende at jeg sover, og det må jeg få lov til å sove. Jeg har jo måttet skjønne søvn min jeg også, for å prøve å bli penere. Sånn går det. Men med det, så skal jeg hånd på videre. Takk for at du lytter. Og veldig morsomt å prøve domen D3VALO, års 2009. En vin som man ikke får tak i i Norge lenger.
Og kanskje det var grunnen til at den forsvant i 2004-utgaven. At det var litt vanskelig å se det. Jeg vet ikke. I don't know. Jeg kjenner importøren. Kanskje jeg skal finne og spørre han en dag. Jeg fant ut at jeg ringet han sen på kvelden og spør om det. Tror jeg ikke han hadde hatt svar på uansett. Det er ikke sikkert han jobbet i den bedriften på den tiden. Men sånn er det. Ta vare på deg selv. Hyggelig at jeg får lov å leke. Og så ønsker jeg deg en fantastisk dag videre. Og nå er det ikke lenge til jul.
Så kanskje du skal lage noe god mat og imitere noen hyggelige venner og drikke litt god vin. Det synes jeg høres veldig fornuftig ut. Ha det bra!