Sør-Italias Barolo sier det. Yes, fin sted! Musikk
Hei og velkommen til en ny episode av Kjells vinkjeller. Jeg håper at stemningen er på topp i de tusener på tusenere hjem som forhåpentligvis hører på denne podcasten min. Det er en del som lytter, og det synes jeg er veldig gøy. Jeg får veldig mye fine tilbakemeldinger. Jeg får spørsmål og litt sånn forskjellig.
Og plutselig så møter jeg folk som har hyret meg inn til å holde vinkurs på arbeidsplassen eller for vennekretser eller noe sånt. Så dette her er, det er moro. Det liker vi. Og i dag så skal vi ta en tur til Sør-Italia. Jeg har holdt vinkurs nå to uker på rad med Italia rundt på seks viner for Sigdal Kjøkken. Og da tenkte jeg det kunne passe bra å snakke om den ene vinen.
som jeg har tatt frem der, fordi at det har vært ganske morsomt, for da har jeg da reist til Campania i Sør-Italia, som ligger på baksiden av vulkanen Vesuv, som alle husker hadde et kjempe stort utbrudd i år 79 etter Kristus, og da forsvant blant annet Pompei og Heraklum. Det er veldig mange som husker Pompei, ikke så mange som husker Heraklum. Og så har de gravd frem dette her igjen da, og sett da
Faktisk i Pompei så var det vinbarer. Det er ganske kult. Du kan velge druer. De har holdt på med vin her siden tidene småen. Vi er da i et område som heter Taurasi, som er en DOCG. DOCG når det gjelder Taurasi vil si at dette området er et...
som da får den høyeste utmerkelsen. Du har D og C, og så har du D og CG, som er liksom de to. D og C betyr at det kommer fra området, og D og C er det beste fra dette området. Det er ikke alle steder som har en D og CG, men det har de da i dette området, og dette her da, når det er en D og CG-terrasi,
Så er det de aller beste druene som finnes. Og så er den lagd på en ganske artig drue som heter Aglianico. Aglianico tror vi kommer fra spansk. Og det spanske ordet ilano, som betyr egentlig bare helt vanlig. Og grunnen til at vi tror det er at Spania hadde en del av Italia, eller dette området i Italia, på 15- og 1600-tallet.
Så var det en spansk eie. Så da tenkte de, ja, ja, da sier vi at dette blir den enkle druen herfra. Men det vi vet er at den antakeligvis kom til Italia 600 år før, nei, 700-800 år før Kristus, altså
Rundt den tiden da Roma ble dant, og alle vet at Roma ble dant i år 793 f.Kr., sa tvillingene Romulus og Remus. Rundt den tiden der kom det en gresk drue som ble introdusert i Italia på den tiden. Romerne har skrevet om den.
og det er jo ganske lenge siden, det var også på 1500-tallet ble det nevnt også. Så den blir kalt Hellaniko, eller den helenske druen back in the days. Men dette er en ganske kul drue som jeg liker å ta frem, fordi som jeg sa, dette er da Sør-Italias Barolo, og dette terrassiområdet
Hvis du går på restaurant i Roma for eksempel, da står det ofte Taurasi på kartet. Og dette passer veldig godt i ganske kraftige kjøttretter. Taurasi er jo en ganske, Aglianen har en ganske
tjukk skall av drue, som har mye druskall, som gjør at den blir ganske kraftig og tydig, og har mye tanniner, har mye fylde, og gir en ganske fyldig litt, kanskje når den er fersk, så er den litt sånn skarp, syrlig skarp i tonen. Dette er en vin som kan lagres kjempegodt. Jeg har smakt Taurossi tilbake til tidlig 80-tallet, som jeg synes har vært veldig, veldig kule, og
Og jeg anbefaler, altså når helt i 80-tallet da begynner den å bli sånn gromset og brun i stilen, men hvis du har en vin som er fra 2000-tallet da, eller fra slutten av 90-tallet til 2005, så har du en skikkelig godt moden terrasse. Så hvis du får tak i det, så synes jeg du skal gjøre det. Ellers så kan du da kjøpe inn
Litt gode terasser Så kan du la de ligge Det er da Den andre måten å gjøre det på Men det er ganske kraftig Tjukt skal Det er tydelig frukt Det er kirsebær Det er noe Moreller plommer Det er bra syre Det er en
mye tanniner, så du har litt snærp, og du kjenner at overleppet sitter seg fast i gommene, og du kjenner at, oi, her må du løfte. Kanskje noe lakritsin i her også. Men det er en tydelig, helt klart, en tydelig kjøttvin-vin. Dette her er ikke noe du kan sitte og trylle ned på et glass eller to helt alene. Du trenger bare noen pølsesnabber, eller faktisk også sagt, tror jeg, fettet i
potetkul og sånne ting, kan faktisk være med å løse opp en del her som gjør at denne kan bli ganske kul. Og jeg har da tatt turen til en ganske kjent vinprodusent i dette området som heter Ferdinand Gregorio. Ferdinand Gregorio er kanskje mest kjent for sin Rosevin som er veldig populær.
Og så har de også noe grek og det tuffe og hvitvinner, men så har de disse taurassivinnerne, og jeg føler liksom at Faudy San Gregorio blir glemt når det gjelder disse rødvinner deres.
For der synes jeg de har noen kanonvinner. De har den som jeg snakker om i stad i dag, den Ferdinand Gregorio Taurasi, og så har de en Taurasi Reserva. Og denne Taurasien her koster 280 kroner, så det er jo en godt pris av vin til å være Sør-Italias Barolo, mens den Reserva ligger vel på 400 og noen kroner også.
Så hvis du virkelig har lyst til å dra på litt Så kan du kjøpe denne i tillegg Eller kjøper begge to Og så kan du smake de opp mot hverandre
Dette her, hvis du har lyst til å dra på... Jeg ser for meg en god, gammel T-bone steak. Vi er i den verden der. Med kanskje noe pommes frites og berné. Litt sånn klassisk Bordeaux-mat. Så hvis du tenker, skal vi ha Bordeaux i dag? Nei, vi skal kjøpe for Terrosi. Og så er det...
Forhold til Norditalias Barolo Så er det en 100-ings ned Med en gang Og kanskje to også Så det er ikke så dumt Når man tenker på at det er litt dyr tid
og ting skal ha blitt litt dyrt i det siste, så synes jeg det kan være en godt innsalg til dere som driver med sliktene her. Terrasin har kommet seg inn på en 8-10 pool rundt om, så den er litt her og der. Men dette her er nok en litt mer bestillingsutvalg for mange.
Hvis du ikke bor i Harstad for eksempel, for de har den på Pol i Harstad. Ja, det har de. Og der kjøper de den hele tiden. Nei, det vet jeg ikke. Men jeg synes det er gøy å dra frem disse vinene. For jeg husker da jeg var i Roma sist og tuslet rundt Panthenon, og så så jeg liksom, jeg synes jeg, så Taurassi på en annen vei restaurant bortover, så sto disse Taurassi-flaskene sammen.
til Faudit San Gregorio og fremstilt. Det er en ganske stor produsent fra et område. De produserer ganske mye. De har faktisk en Michelin-restaurant inne på Vingården sin. Så dette her er ikke noen småbønder. Dette er folk som liker å lage god mat og har fokus på mat også. Og det er gøy når du har en Michelin-restaurant inne på Vingården din, så betyr det at du kanskje har litt tanke på
Og denne vinen bør passe til litt Oi, det ble veldig rar i stemmen Passe til litt ordentlig kjøttmat Jeg har faktisk vært og spist på denne restauranten også en gang Og det var en fantastisk opplevelse Så det er jo problemet der at jeg har ikke noen hoteller i nærheten Så det er veldig vanskelig å ordne med overlatting for å få til dette her Men litt logistiske utfordringer fikk vi alltid løst Men Ferdis en Gregorio synes jeg er veldig gøy
Jeg vil slå et slag for Taurasi. 2017 er det som er ute nå, så den har begynt å få seks år på bakken allerede. 2017 er et helt fint år. 2016 var nok bedre. 2017 er bra, 2018 blir bra, 2019 kan du kjøpe de neste par årene. Det er gøy, du kan kjøpe et par flasker hvert år.
Og så lar du det ligge, og så plutselig etter 3-4-5 år så kjører du en linjesmaking. Da du sjekker hvordan dette åpner ut 17, 18, 19 og 20. Og så sjekker du hvilken som er best. Du må greie å ikke drikke det opp da. Det er kanskje utfordringen hos mange. Det å glemme vin er veldig viktig. Men jeg anbefaler i hvert fall dagens vinekupp, vil jeg si.
Tida 208 kroner. Faudis, San Gregorio, Taurasi, 2017. Fra Campania og distriktet Taurasi. Rett bak Vesuv. Oppe på forsiden av Vesuv, der ligger Napoli. For de som lurer på hvor det ligger. Og så er det så fint der inne, for det er Amalfi-kysten som ligger rett etter der. Så jeg drar dit på ferie også. Ring meg hvis du skal nedover, så skal jeg gi deg noen tips på veien. Da...
Taking off fra mitt lille hjemmestudio i dag, med litt Taurasi i tankene, og jeg skal kjøre to kurs til videre for Sigdal, og da gleder jeg meg til å smake litt mer.
Taurasi-vin på midt Italia rundt på 6 viner 5 viner var det egentlig det ble 6 sist tok meg en ekstra og da når det er rødvinner så må jeg innom kampanja og jeg må innom Taurasi og jeg må innom Aglianico for så viktig synes jeg det området er når det gjelder italiensk rødvin jeg synes det er dritkult at du lytter og fortsett med det spred gode budskap og bok meg gjerne til jobber hvis du trenger det
Med det, tusen takk for oppmerksomheten. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks. Ha det bra.