Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. I dag skal vi til en ungarsk adelslekt, tror jeg da. Ja, nemlig, tror jeg. Følg med. Vokteren
Hei og velkommen til ukas episode, ukas høydepunkt vil jeg si, da jeg skal få lov å dradle litt om vin og hygge fra min lille... Ja, i dag så er jeg faktisk... Altså det er jo påske når denne episoden spilles inn, så jeg er på fjellet. Jeg sitter utendørs til og med, så det er litt kjølig, men jeg får lov å kose meg med å snakke om vin til deg.
Som de sier i Nord-Norge. Og som jeg sa i introen, så er vi på vei til en adelsslekt fra Ungarn, tror jeg da.
Og jeg velger da å være sinnssykt positiv, så jeg sier at det er det. Og så får vi bare se om det stemmer eller ikke. Fordi at når jeg leser på hjemmesiden til da Esterhazy fra 1758, så står det at vi er a proud... Ja, det er litt vanskelig å skjønne egentlig hva de mener.
Selv om det står på engelsk, så er det ikke det at jeg ikke kan lese engelsk. Men de har på en måte en historie med dette Esterhazy-navnet. For de heter jo Esterhazy. Og så tenkte jeg, hvorfor skriver de det? Hva er det som gjør at dette navnet har noe å si? Og du og jeg har kanskje ikke så mye peiling på hva det er, så jeg begynte å google litt. Og da fant jeg at Esterhazy er en av de største ungarske adelslektene.
og eide nesten hele delen av Ungarn. Og husk da, vi er da i Østerrike, så Østerrike-Ungarn var jo et land sammen. Og her har de da blant annet, de har holdt på mest i Ungarn, men de har holdt på i Wien, de har hatt Josef Haydn som kapellmester i familien. Og
Og det er både aristokrater som snakker ungarsk, og aristokrater som snakker tysk i familien der. Og så har de liksom delt seg litt opp, og da er det da nå Esterhazy-familien i Østerrike, som er tysk delen av Østerrike.
Det snakker jo tysk hele tiden, synes jeg. Men, veldig morsomt, for jeg hadde egentlig bare lyst til å ta fra denne viden her, fordi den kom i basis, nå var det i januar kanskje, så jeg har egentlig hatt den stående en stund, og så har jeg tenkt at dette her har jeg lyst til å prate, og så begynte jeg å google og undersøke, og så ble det bare mer og mer historier her.
Så det kan være at de har en lang historie med et ungarsk, som et ungarsk-østerrisk adelslekt. Det hadde vært veldig gøy. Og nå, Wien er jo egentlig den tallet for seg selv. Vi er da i Burgenland. Jeg synes det er veldig morsomt at det heter Burgenland, for jeg tenker på burger hver gang jeg hører på det. Så det er jo mer det at det er humor for oss i Norge. Ja.
Og vi er i Leithaberg. Litt usikker på uttalen her. Nesten som om jeg snakket islansk i Leithaberg. Det står Leithaberg, så jeg uttaler det på den måten. Og her, for jeg fikk litt øyne opp for ungersk... Nei, nå roter jeg fælt. Beklager dette her. For østerrisk chardonnay. Fordi at Østerrike...
er kanskje mest kjent for Gryneveld Liner, Zweigelt, Grauburgunder og alle disse andre drunene. Men Chardonnay er jo verdensrund, så de har jo selvfølgelig Chardonnay også. Og det som jeg synes er kult med østerrisk Chardonnay, er at de satser, det er nesten litt sånn amerikanske stil, og
Og med det mener jeg at de har mye fat. Altså det er en tydelig, ganske kraftig vin med mye fat. Og jeg har litt sansen for fatprega til å skulle ta og helle litt i glasset her. Skal vi se hvordan dette går.
Det er, som sagt, jeg er jo da invitert på vinmonopolis-mressesmakinger, det vil si at jeg smaker gjennom alle nyhetene, og det gjør vi sånn cirka seks ganger i året. Og denne her, la jeg merke det da, men så har den bare blitt liggende av en eller annen grunn. Og så er det, når man lukter på den, så får man for det første så fat i hvitvin i, og dette er den smørpreget, og det er litt sånn nøtter og
litt fyldig, moden, gul frukt. Jeg må ha å drikke litt, jeg. Som har da en deilig, fyldig, rund ettersmak med skikkelig, nesten litt sånn tjukk-tjukk. Og det er det tegligheten er, rett og slett tjukk-tjukk. Og når den da får lov å ligge i munnen og godgjøre seg, og liksom virkelig få lov å vise tyngde,
Da er det bra. Så dette er kjempekult, og dette her passer perfekt til alt med smørsaus. Altså har du hvit fisk med smørsaus, altså ting som, altså har du, du kan til og med ha hummer med smørsaus, alt som har smørsaus på seg, vil være helt nydelig. Og så er det litt gøy, for den er jo da inne på en drøs av poler rundt om. Så her er det rett og slett...
En kraftig vin som har ligget på bunnfall også i 8-9 måneder før den kom inn i fatet, som har virkelig tyngdmissende for. Er du en person som liker de tunge, kraftige hvitvinene, så bør du kaste deg over Esterhazy St. Margareten Chardonnay 2019.
Og så kan du tenke over at kanskje antakeligvis er en gammel adelslekt fra det gamle landet Østerrike-Ungarn, som kanskje var det dårligste landet vi noen gang har hatt. De hadde dårlige forsvarsevner, og grunnen til også at Første verdenskriget ble satt i gang, for de hadde gjort en blank og furvakt med Tyskland, at uansett hva den dumme ting de fant på, så skulle Tyskland komme og redde dem.
Så her er det masse historie, men la oss fokusere på vinen. Og da har vi da rett og slett en veldig tung, kraftig vin fra Burgenland til Esterhazy. Og jeg er faktisk sånn at jeg synes at dette her kan drikkes litt alene også.
Men da skal du være i godt humør. Med det så takker jeg for oppmerksomheten. Ønsker deg en riktig fin dag videre. Nå er på en måte påsken over. Nå går vi mot våren. Sommeren er snart for døren, og vi skal begynne å drikke mer rosévin. Vi skal begynne å drikke mer friske viner. Og dette kommer til å bli supergøy. Så ta vare på deg selv, og så sees vi snart igjen. Jeg heter Kjell Gabel Henrik. Tusen takk for nå, og ha det bra!