FIKEN Superenkelt regnskap
Se nå på TV2 Play
Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i tikketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit. Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en tikkett?
Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Vi skal til et gammelt hus. Huset av Savoie. Dette her kommer til å bli en fin reise. Følg med. Hei og velkommen til ukens episode av Kjellsvinnkjeller og Drinkfeed. Denne gangen har vi tatt en tur til...
De franske alper på et vis. Ja, vi er i hvert fall ganske nærme. Vi er i Kynin, som ligger i et region, overveien og en alp med bindestrekk mellom. Der er det jo godt å være, men dette distriktet er veldig kjent for mye ting, men også for hvit inn.
Det er akkurat det det er. Og det har du tatt med i studio i dag, Kjell Gabriel? Jeg har tatt med i studio i dag, og dette her er jo for de som har lyst til å hylle idrettsutøvere og slikt, så dette her er vin som ikke er så langt fra Alberville.
Og der var det jo sånn litt idrettsstevne der for noen år siden. I 92, ja. Monoski og... Ja, det har vært flere ganger i Albarville. Thomas Alsgaard, som er visst nok en veldig vininteressert herreball, han burde høre på denne episoden her.
Han importerer faktisk sine egne biner og er veldig, veldig glad i vin. Det er veldig gøy. Thomas er også en kjent restauratør. Han har jo åpnet et restaurant i Oslo. Men nå er det ikke han vi skal snakke om akkurat nå. Nei, nei, nei. Jeg bare ville dra at folk skal kjenne det norske i seg. Det var bare det jeg tenkte på. Du skal føle at siden noen har gått på langrenn rett oppi gata, så er du på en måte på hjemmebane.
Ja, for dette er langrenn. Det er jo norsk nasjonalsport på sitt beste slash dårligste. Men dette her er jo Alpevin. Altså, vi er ganske oppe i fjellstiden her. Og det lages på en drue som heter Jacquer. Jacquer, du? Ja.
Sjåker, kan jeg fortelle litt om det er en
Det er en ganske gammel, veldig ukjent dru egentlig, som brukes kun i dette området, Sawa. Ja, det er en del av dette konglomeratet med druer som kommer ned over hele denne passasjen langs begge sider av Rondalen, hvor det er bedre å spanne sånne mer obskure, små druer som på egne ben. Du finner jo ikke de store vindene, men de funker veldig bra der.
Ja, dette er en vindru som fungerer i høyden. Og dette her er visst nok den store ostefondy-vindruen. Oppi eller ved siden av? Ved siden av, håper jeg. Du skal ha hvitvin oppi også.
Jeg kan ikke gjøre begge deler. Jeg vil tro litt i gryta og litt i kokken. Som andre ord, når du skal på fjelltur og skal pakke nisten, så burde du hive med denne her, for den tåler 800 meter over havet, apparently. Ja. Vi kan jo åpne flasken og...
Sånn var det. Det er jo litt gøy å dra frem litt ikke så normale drur. Jeg synes det er kjempebra. Vi snakker om Frankrike rett som det er, og ofte, og alt mulig rart. Da er det sjalene hele tiden nesten, eller alle godteg. Det blir mye av det. Men da tenker jeg, hvorfor ikke slå et slag for de andre gøy alle små
krik og krok druene. Det som har skjedd litt oppover er jo det at disse forskjellige produsentene har jo begynt å rive opp disse lokale druene og heller satse på Chardonnay. Og det synes jeg er en utgjeng, for jeg synes det er kult å holde på disse
mindre druende fra områder. Vi synes jo det, men klart fra bondestålstedt så handler det om å få solgt produktene sine, og det skjør den selv bedre enn Jacques' og alt mulig annet. Det er fordi at vi som forbruker ikke aner hva Jacques' er, og da tenker vi at det skal vi kjøpe. Savoy-Jura-distriktet er jo blitt veldig populært.
blant vin-eliten, vinsnobbene, de skal drikke Savoy-vinner og Jura-vinner. Ja, det skal de. Og det er jo fordi, det er en grunn til det da. Det er jo godt. Jeg vet ikke om det akkurat plasserte meg i klassen for vinsnobb, men det er jo lov å like vin uten å gå med nedsærskid, egentlig. Denne er jo... Det lukter godt. Det lukter veldig godt, og så er det...
Det var veldig bra at du plantet dette bildet med høyfjellet, for jeg fikk litt sånn lyng, og litt sånn som det kan lukte varme sommerdager på fjellet, når det ikke regner. Det har litt sånn eple- og sitrus-feeling, egentlig, men her er det nesten litt sånn mandler. Altså litt sånn nøttepreik. Det er litt nøttepakke her, det er krydder som du sier, det er veldig behagelig syre. Ja.
Og det er det de som har hørt på Drinkfeed før vet at jeg er litt sånn syrefrik, og denne passer meg. Og det betyr at det er en frisk hus av en vin, egentlig. Det som er litt gøy med denne vinen her er at det har vært litt på fat. Ikke så mye. Hvor mange prosent tror du han har valgt å legge på fat, han Jacques? Fat koster penger. Jeg tror at under 10 prosent. To? Ja.
Cirka 2% av vinen har vært på brukte fat. Det er egentlig greit. Du merker ikke noe til det fatet, men det er det til nøttepreget du snakker om. Og honning kommer. Det er sjelden du får det i en smakskombo. Jeg synes den er en trivelig vin, rett og slett.
Ja, altså dette her er litt morsomt, for de har holdt på, denne familien har holdt på å lage vin siden 1644. Det begynner jo å bli noen år. Ja, det må snart kunne læres dette her da. Ja.
De sitter begge og sniffer på likt, og det blir jo imot kjedelig program av det, men det må jo til hvis jeg skal ha noe å si om dette her. Når du snakket om fjell og alt mulig, så tenkte jeg, krabb opp i en håside, sett deg på en stor stein eller en knatt eller trolltunga eller hva som helst, dingle på beina utenfor, så tar du glasset din her, så ser du bare utover, og så tenker jeg, da har du gjort dagen din.
Helt klart. Og når jeg leste at Jacques Erre er ostefondivinen nummer en, så fikk jeg fryktelig lyst på det. Og det er jo veldig sjelden man har ostefondi. Ostefondi er jo 70-tallet for meg, og så var det jo et tilløp til en sveitsisk restaurant i Oslo på tampen av 90-tallet, som ikke overlevde av gode grunner, kanskje. Ja.
Ellers er Ostefondy bare en Asterix-album-episode. Det går på å være lang ost som løfter ut av gryta. Men ingenting er så godt som smeltet ost, det vet jo alle. Nei, så dette har jo sveitserne finnet ut da. Jeg tenker også at hvis du skal være litt mer esofysiker, så vil denne gå veldig godt med en raklette og sånt.
Du skal være simmere på Ostre. Men morsom greie, hvis du liker å gå på langred, noe som veldig mange folk liker, hvis du har lyst til å prøve en drue som ikke så mange folk har et forhold til, så er Jacquer-druen
Produsenten er Jean-François Cunard-Génin Anne de la Biguère 2019. Det var utdannelsen på perfekt fransk, i hvert fall i mye bok. Griselangt navn, det tar det en gang til. Jean-François Cunard-Génin Anne de la Biguère 2019. Ja, det ble bedre den andre gangen.
Jeg synes det var bedre første gang, men du har sett. Og så litt siden jeg snakker om ski og mat og sånn, så hei langgrensjenter der ute som har problemer med å holde vekta oppe. Dere kan jo kjøre på litt ostefondy, det er et godt tips. Litt sjakkere videre ostefondy, så er jo plutselig matchvekta i orden, og til og med en finske kan gå forbi deg i sporet. Ja, finsker faktisk.
Ja, de finner ikke det dårlig. Nei, nei, jeg sa ikke det. Jeg bare gadde ikke å ta det. Fint. Pris 210 kroner. Hva synes du? Jeg synes at den er verdt pengene. Det er innenfor det jeg synes er verdt for denne vinen. Og så må vi tenke på at det er en liten avkrok opp i en fjellside som har lagd den, og den har et ganske unikt preg. Så ja, prisen er overleit.
Hvor mange vindmålpål tror du har tatt inn i hele? Jeg tror ikke det er imar mange. Nei? Nei, jeg tipper at du må på BU for å få den.
Stort sett, det er en. Oslo City. Oslo City har du. Hvis du bor i Trondheim og hører på dette, så bare ta det på beve med en gang. Få det sendt i nærmeste pool og vær happy med det. Har du blitt sulten og funnet ut at det er Ostefondiparty på gang? Kjøp inn en kasse av dette og invitere noen du er glad i. Og så sørg både oppi og under. Skal du ha vin oppi Ostefondi? Ja, når du lager Ostefondi så er det jo hvitvin og hvitløk oppi gryta. Så det er bare å kjøre på.
Nå fikk jeg enda mer lyst på å spå. Hvordan kan dere leke sånn morsomt med leker? Hvis du mister den brødbiten oppi der, så kan man jo finne på morsomme straffer for vedkommende. Stå på hendene i ti minutter. Det er sånn gøy alltid med 20 push-ups. Mange ting du kan gjøre. Det er mange ganger som ikke greier 20 push-ups, men det har vi sett. Vi skal runde av for i dag. Moro med litt Savoy-vin fra Albarvik.
Ja, veldig. Det er en trivelig vinn du tok med, altså. Absolutt. Nå ble vi sultne og har lyst til å finne ut om vi noen gang kommer til å lage Ostefondy i løpet av høsten, eller vinteren, eller neste vår, eller de nærmeste tre årene. Det vet vi ikke. Hvis du skal lage Ostefondy, så inviter meg gjerne.
For det synes jeg høres veldig godt ut med litt flytende ost, og så skal jeg ta med en flaske hvit eller to. Jeg heter i hvert fall Kjell Gabler Henriks, og jeg driver Kjells Vinkjeller. Og jeg heter Tom Amiratil Løve, og representerer drinkfide her i dag. Og med det takker vi for oss, og ønsker dere en riktig fin dag videre. Takk for nå.
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye ticketsystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en plusstiamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret?
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Du, jeg trenger en strømavtale. Bare noe enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Noe som er trygt og enkelt liksom. Fortum. Ok, hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at Fortum er den mest valgte i Norden.