En doktor i familien

Kjell-Gabriel og Tom prøver en ny vin fra Tyskland, laget av en blanding av Riesling og Schrøyrebe druer, en konstruert drue laget av Dr. Georg Schau i 1916. Vinen er syrlig og fruktig, med sitrusnoter, og passer godt til krydret mat som thaimat, sushi og dimsum. Den er tilgjengelig i Norge til en pris av 216,30 kr.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å levere skattemeldingen med fiken som vi gir oss her. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Bør vi ta en tur til doktoren? Ja, kanskje vi bør det. Vi tar en tur til doktoren. Fiken. Hei og hjertelig velkommen til nok en episode av Kjell Svinkjeller og ikke minst Drink Feed med Tom Omrath Løvås. I dag, Tom, sitter vi ute og hører... Veldig mye småfly i dag Vi skulle jo sitte her og høre humlens hus Og kvittering av småfly Men nå er det jo kvittering av Norwegian Og hva det nå er for noe Som kommer i lav høyde innover byen her Ja, det er veldig, veldig til Sånn er det, det får bare bære med Og så fokuserer vi Over en litt artig vin For jeg har fått lov å ta med vin i dag Det har du Vi skal til Deutschland Og her er det da En vin Som er lagd på to druer I en Riesling-flaske Så da kan vi allerede si at Riesling er en av drunene Den andre er Og her er jeg dårlig i uttale Schrøybe Schrøyrebe Schrøyrebe Det er Schrøyrebe Schrøyrebe Det er akkurat det Altså Det er jo litt morsomt, for dette er jo en sånn designer-dru. Den er konstruert akkurat som vår aller beste venn, han andre doktoren. Disse tyske doktorene hadde jo en tendens til å kalle opp druene etter seg selv. Det er litt sånn, jeg blir bevart for ettertiden gjennom vindruen jeg har klart å krysse frem. Du hadde syntes det hadde vært gøy hvis det hadde vært en amrat i løvåsstrue. Ja. Hva slags strue hadde det vært? Hadde det vært en rød eller en hvit? Det hadde vært en sei kødd som det er vanskelig å utrydde, det kan jeg love deg. En overlever i en atomkrig. Tilbake til Storleba. Det er jo doktor Georg Schau som har lagd dette her. Det var jo 1916-ish. Ja, det er en stund siden. Ja, altså, vi sier ny blanding. Den er 100 år gammel, pluss. Ja, så den er ganske godt moden. Og det som er litt festlig er at de trodde jo lenge at dette var en blanding av Risling og Sylvaner. Ja, men det var ikke det, vet du. Nei, det var det ikke. Og det trodde de helt frem til 1990-tallet, og da var jo Dr. Schroy, eller Schoy, eller hvordan blir, borte for lenge siden, forhåpentligvis, eller... Troy hadde gått ut av tiden, det antar vi, og han fikk kanskje aldri oppleve at det var ikke Sylvaner han hadde blandet rislingen sin i. Kanskje han trodde det? Ja, han trodde nok det. At han bare, ja, vi tar denne her, og så tar vi denne her, og så smelter vi det sammen. Men det som er litt festlig her, er at i Tyskland så er jo faktisk den druen nesten helt borte. Det er ikke mye igjen av denne druen som skal... Målet her var jo faktisk å lage en litt fruktigere drue enn Sylvaner. De skulle toppe Sylvaneren. De skulle lage en sånn super-Sylvaner. Men det greide de ikke. De klarte ikke det helt. Eller de kan gå til at de klarte det, men den slo ikke sånn an. For da burde den høyt sopel Sylvaner. Og da hadde jo alle gått mann og huset og make Sylvaner great again og så videre. Så dette her da, er en fiktiv drue, eller jeg holdt oppi at det er jo ikke fiktiv, men det er satt sammen til... for over 100 år siden, og så har han da blandet med risling, tror du det er en god ideell? Jeg vet ikke, nå blir det en blanding av risling og risling og noe annet. Egenskapene til denne skjøyreben er jo det er jo det det er, det er jo en drue som er laget og de egenskapene han doktoren ville ha. Det er jo ikke en vilvekst i den forstanden. Nei, og det han ville var å lage en mer motstandsdyktig drue enn rislingen. For å gjøre dette her, for at for 100 år siden, så var det jo ikke global oppvorming i den grad som vi har hatt nå i det siste. Så da var det å få en moden frukt litt stress. Og aller helst den som kunne overleve disse filokserier-angstene, grepene, som var friskt i minne for de utenfor, vi må ikke glemme det. Så målet her var å lage en superdrø som tåler masse jordning og som overlever i all slags vær. Vi glemte å si det da, det som ikke er sylvaner, som de trodde var sylvaner inne i den druden, den heter jo egentlig Buketrojbe. Ja, det ser du. Den kjente Buketrojben. Vi er på litt sånn marginale vekster her nå. Oi, du går rett på, du. Det kan jeg tenke meg at folk er kanskje litt lei av å høre at vi remmer i vei om doktorer som lager gøy alle druekoker. Nei, men dette her er jo en vin som hverken du eller jeg har vært borte i før. Nei, vi har ikke det Fordi at denne her er jo ikke lansert i Norge Når denne podcasten kommer så er den lansert i Norge Men vi har laget denne episoden dagen før den blir lansert Dette er jo nyhet nå i 2023 på høsten Og så tenkte jeg at vi må jo lage noe gøy her Og da er du da, skal vi se Åh, fin lyd da Gøyere blir det jo ikke Og da var denne her For det første må jeg si At artig etikett Ser ut som en gal doktor Kunne se litt sånn Salvador Dali Inspirert gærning på Jeg skulle til å si at det er Salvador Dali som har fått Blomsteropsatskrans på hodet Ja Og det skulle ikke støttes bort for at han Han kunne lett ikle seg det Ja Hvem vet? Kanskje en godeste doktor kjente Salvador Dali? Ja, kanskje Noen vet Men vi er da i Reinhessen Og Det er jo en etikett med bilder av en litt sånn rar mann med masse blomster på hodet, og med en gang, disse blomstene er jo kanskje litt sånn, det er det som er signalet her. Det slo meg også, en slags nese oppi her nå, og der kom hele blomsterenget, hele buketten. Akkurat det han har på huet på etiketten, den er oppi glasset her og vil oppi nesa di. Ja, og det er ganske konsentrert altså. Det er... Vi får disse sitrustoner og kommer etter blomstene her. Alt dette skriker jo risling. Og hvis du tenker over det, så er det jo tre fjerdedels risling oppi dette her. Hvis du skal begynne å regne ut prosenter. Men da antar de også at Schleube og risling var 50-50 i fordelingen. Det antar jo det. Det er vel røffelig det kanskje egentlig. Vi sier det akkurat nå. Men I munnen, gitt. Det var gøy. For når denne kommer i munnen, da blir det en folkefest med masse sitron og syrlig frukt og en... Åh, altså du kjenner at spyttproduksjonen øker. Ja, altså syret her er jo påtrengende. Men ikke sånn at den blir ubehagelig, det er bare at den er hjertelig til stede. Men det er som du sier, feil av sitronsmaken. Det er ikke noe sånn sitrusaktig, dette er sitron. Ferdig med det, ferdig snakket. Og så kommer de gule fruktene, og så kommer denne Den er faktisk nydelig fruktsønn. Den er lang, da. Er den ikke det? Den leverer frukt og alt mulig. Syret den ebber jo ut etterhvert. Men hvis du tar og lukter på glassen etter at du har smakt, så ble den jommet mer rosebuskblomster på. Det forandret lukten etter at du smaks. Ja, det er riktig. Det kom andre blomster. Det er fortsatt blomster, da. Ja, det er blomster, ja. Du blir ikke kvitt i. Nei, men plutselig så kom rosebusk og litt mer... Nå sitter vi og, altså, men tenk på det der uten å ramse opp navnet på roser som ikke er min sterkeste side, men du har de der som er sånn nesten hvite. De er sånne rosé. Rosé-roser. Ja. De lukter litt sånn inn i humit, hvertfall. Altså blomster, jeg kjøper det for sjeldent til min kjæres fortvilse. Hun er veldig glad i å få blomster. Jeg har egentlig ikke skjønt det der å ta inn noen blomster og se på de døde. Det har liksom ikke vært min greie, men jeg skjønner kanskje at det er romantisk og hyggelig. Det er veldig hyggelig å både gi og få blomster, synes jeg. Jeg er ikke flau for å si det, men det du... ikke skal gjøre, er å gjøre den vanen å gi din da kjære fast hver fredag blomsterkvaster, fordi glemmer du det en gang, så sliter du. Ja, ja. Det må du aldri finne på. Du må aldri finne på å gi blomster hvis du har gjort noe gærent heller. For neste gang du gir blomster da, så har du gjort noe gærent. Jeg synes Tom, at dette her, synes jeg var morsomt. Det var friskt, syrlig, leskende, Kan drikkes alene. Men også med mat. Sødmønnen her gjør at denne takler nok litt krydder av ting. Tenker jeg den klarer å matche. Thai-mat. For eksempel. Det tenker den også kunne gå til sushi, til wasabi og til ingefærn og alt det som er smaksdrepere i sushien. Men jeg tenker også dimsum. Der du har både salt, soya, chili og kjøtt Nå fikk jeg lyst på dimsum Og da skal man alltid gå på Taster China i Tordenskjoldskatte Fantastisk, anbefaler det Siden for dere som bor ikke i Oslo Men er du i Oslo, stikk inn om Taster China Og få en unik matopplevelse med dimsum Kan jeg kaste ut noe her? Kast i vei Pinnekjøtt Oi! Ja, hvorfor ikke? Fordi denne er såpass syrlig, den syra vi snakket om, den vil skjære rett gjennom sauerføtta som en kniv i varmt smør og bare gjøre det bra, tror jeg. Og så er den såpass ikke tørr at den vil matche både alle mulige rare stapper og sånt. Jeg bare kastet det ut her. Skriv noe. Doktor. Doktor. Onkel doktor til pinnekjøtt. Onkel doktor, høres ut som en dårlig rapartist. Men ok, Onkel Proktor og prompepulver Det høres ut som en barnbok Det gjør det også Jeg synes det var gøy Da nyhet i hylla Til dere som liker Slikt god pris 216,30 er det noe merkelig grann? Ja, jeg synes ikke det var teit i det hele tatt. Nå vet vi at alt har blitt dyrere siden før sommeren og vi må vende oss til de nye prisene. Jeg tror denne treffer midt på, egentlig. Ja, altså 216,30 er det nye eller var det tidligere 179,30? Kanskje. Kanskje. Ja, 179,80 tenker jeg den hadde kostet for. Så, gå til doktoren, og du slipper at doktoren kommer til deg. Ja.

Mentioned in the episode

Riesling 

En type hvit drue som er kjent for sin syrlighet og blomsteraromaer

Schrøyrebe 

En konstruert drue laget av Dr. Georg Schau, ment å være en mer motstandsdyktig og fruktig variant av Sylvaner

Dr. Georg Schau 

En tysk doktor som skapte Schrøyrebe druen i 1916

Sylvaner 

En hvit drue som ofte brukes i Riesling-viner

Buketrojbe 

En annen drue som ble brukt i blandingen, men som ikke var kjent for å være i blandingen før 1990-tallet

Reinhessen 

Et vindistrikt i Tyskland

Salvador Dali 

En spansk kunstner som er kjent for sine surrealistiske malerier

Taster China 

En restaurant i Oslo som serverer dimsum

Pinnekjøtt 

En tradisjonell norsk rett laget av lammekjøtt

Participants

Host

Kjell-Gabriel

Host

Tom Omrath Løvås

Sponsors

Fiken

Lignende

Lastar