Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no
Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt.
Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play.
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plante på kontoret?
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Bør man lære seg mer om vin? Ja, det bør man. Hei og velkommen til en ny episode av Kjells vinkjeller. Håper at du har det bra. For det har jeg. De siste to dagene så har jeg tatt litt vinutdannelse.
for det føler jeg at jeg trenger, og så er det greit å liksom få formalisert ting litt.
Fordi at jeg er jo det som kalles autodidakt, det vil si at jeg er selv lært. Da har jeg vært veldig heldig og fått lov å lære veldig mye av veldig mange flinke folk. Og jeg er i en situasjon der jeg utsettes for flinke folk innenfor Wien hele tiden. Så jeg er jo rett og slett som plommen i egget.
Og det er veldig bra. Men jeg har alltid spurt, ja hvilken vinutdannelse er du da? Ja, du er vel utdannet som lier du kanskje, eller du har gjort sånn og sånn og sånn. Og da må jeg innrømme at det har jeg ikke. Selv om jeg har vært på masterklasser med de flinkeste folka i hele verden, så har jeg på en måte ikke en formell vinutdannelse.
Dette her skjedde vel litt sånn tilfeldig at jeg hamna opp i Wien. Jeg jobbet som eventansvarlig i Radio Norge-systemet, og det gjorde at jeg ofte ble invitert på Wien-messer og litt sånn forskjellig, og holdt jo selvfølgelig Wien-låter i Radio Norge, det synes jeg var veldig morsomt. Og så...
begynte jeg da, sakte men sikkert, å bli mer og mer interessert i vin. Jeg har en veldig god venn som jobbet som vinimportør, som jeg fikk lov å komme ofte på besøk der, når de hadde vinsmakinger, for jeg kunne nesten jobbe når jeg ville, og plutselig så var det en italiener, eller en franskmann, eller en tysker, eller noe sånt,
på besøk i Norge, og da var det en stor ledig, og da lurte jeg på om jeg hadde lyst til å fylle det noe nysgjerrig som jeg er, så sa jeg jo ja til det. Da sier jeg jo ikke nei til å få lov å smake på vin og høre om vin fra folk som har lagd om vin. Det synes jeg er kjempespennende. Så da sa jeg ja til det, og så begynte dette her ballet litt på seg, så plutselig en dag så ringte en gammel kollega av meg i Radio Norge, da hadde han gått over til nettavisen, og så spurte han om
om vi kunne ta et møte, og han lurte på om jeg hadde lyst til å begynne å lage en podcast for de. Det er bare podcast. Først så hørte jeg ikke om podcaster, hvis det ikke var podcastfar. Og så sier jeg, ja, jo, hva skal jeg lage podcast om? Og så sier han, Anders Sjøglu, en veldig hyggelig fyr, at du kan prate om akkurat hva du vil, men jeg antar at du har lyst til å prate om din. Og jeg bare, ja, det er spennende.
Da fikk jeg plutselig en innpass i nettavisens verden, først som podcastlager, og etter hvert ble jeg også skribent, og det har jeg nå vært siden 2017. Det er om meg seks år, det skal si i tiden flyr. Jeg har egentlig aldri hatt noen utfordring med at jeg ikke har tatt noen vinutdannelse,
annet enn at folk har spurt litt her og der om du har vel tatt sommelieruttalelse, du sier folk til meg. Og så tenkte jeg, nei, jeg er jo ingen servitør. Så jeg kan jo en del om vin, men jeg skal jo ikke bli servitør. Så jeg har liksom ikke sett noe veldig grunn til at jeg skal bli sommelier sånn sett. Selv om de kan også veldig mye om vin.
Og det er bare ett sted jeg har stoppet meg, og det er at jeg får ikke lov til å komme vinforslag hos God Morgen Norge. Det er den eneste gang jeg har stoppet meg, for da mener han som er ansvarlig for å bukke vinfolket hos God Morgen Norge at jeg må være utdannet som lier for å kunne gjøre det.
Og det har ikke vært sånn veldig trist at jeg ikke får lov å gjøre det. Jeg vil jo gjerne ut og spre vinlede. Det er jo det samme hvor jeg får lov. Og gjerne også God Morgen Norge. Jeg kjenner flere fyldige folk som jobber der. Jeg har jobbet til TV 2 for 20 år siden. Så jeg har vært en del på God Morgen Norge opp igjennom. Så det hadde vært veldig morsomt, selv om man står opp veldig tidlig. Det er litt sånn negativt. Så jeg kunne sikkert vært sånn ringevikar hvis det er noen som blir syke som skal snakke om vinn, så kunne jeg kommet og snakket om vinn. Men det er det eneste stedet jeg har stoppet meg fysisk. Men så har jeg tenkt...
Kjell Gabriel, dette her bør du kanskje ta litt tak i. Kanskje du skulle få deg en litt sånn formell utdannelse. Så jeg tok da kontakt med en som heter Jane, og hun er da foreleser på Oslo Wine School.
Og så snakket jeg med henne, hun møter relativt ofte en veldig hyggelig dame, og vi har vært på mange masterklasser. Hun har blant annet bodd i Chile, så vi var hos Chiles ambassade, der hun hadde en veldig fin smaking med chilenske viner. Hun snakker norsk, men hun er fra Skottland, og har da bodd flere steder i verden, og er kjempe, kjempeflink, og driver nå og tar master wine. Og så sa jeg til Jane her for jul at kanskje
Kanskje du skulle hjulpe meg sånn at vi kan komme i gang? Og så kan jeg begynne å ta litt vinutdannelse. Du har veldig godt utgangspunkt. Du kan veldig mye. Jeg holder jo veldig mye online-smaking på Facebook-gruppa med vin. Så jeg presenterer veldig mye vin. Vinhistorie og det som hører på podcasten min. Jeg snakker mye om druer, druhistorie og så videre. Jeg leser meg opp. Jeg er interessert. Jeg er nysgjerrig. Og så
Jeg er litt sånn den type som husker ting som jeg synes er gøy, og vin synes jeg er gøy, så da synes jeg det er veldig, veldig moro. Men jeg har som sagt da begynt, og det er da som heter VZ, Wine and Spirit Education Trust, det er en internasjonal greie, det foregår på engelsk, og den går da, så vidt jeg har skjønt det,
VZ1, 2, 3, diploma, og så er det Master of Wine som heter det. Og Jane sa til meg at du trenger ikke ta VZ1, for det for deg blir helt meningsløst. Egentlig kan du gå rett på VZ3, men du bør ta VZ2 først, fordi da skjønner du språket, da skjønner du opplegget hvordan det fungerer når du skal ta VZ3. Så hvis du ikke har VZ2, så vil du kanskje ikke skjønne konseptet.
Du må lære deg språk, og sånn er det med alle ting. Skulle jeg vært fotballdommer, så må jeg lære fotballreglene. Jeg er basketballdommer, eller var basketballdommer, så de kan jeg, så da kan jeg krangle mye om det. Men hvis jeg snakker med en som ikke kan noen ting om basket, så blir det sånn at nå snakker vi ikke samme språk. Sånn gjelder alt. Leger gjør det, advokater gjør det, kanskje noen du driver på med gjør det, eller elektrikere, offshore, bare all mulig snakker språk.
som er spesielt for det, og også vinspråket. Så jeg må lære VZ-språket på dette her. Men jeg har vært nå to dager. Dette her går over tre dager. Litt intens kurs, egentlig, så det tar lengre tid.
Vi har kjørt litt intens kurs på, vi har fem elever, tre fra en restaurant i Sandefjord, og en, en litt dauer som bor i Horten, som har bare blitt kjempeinteressert i vin. Og han, han har nattjobb, så han var jo da på kurs i går og i dag. Han har ikke sovet i natt, for han kjører bud om natten, og så dro han rett inn for å være med på kurs. Så han sa, nå skal jeg hjem og legge meg, nå er jeg sliten. Men han har, han har sagt, det er jo en veldig hyggelig fyr,
Han sa til meg at jeg fikk plutselig rett før jul en greie at vin er kjempespennende. Jeg må bare finne ut mer av det. Jeg må lære om dette her. Så han bare meldte seg ved VST1. Det syntes han var kjempegøy. Rett på VST2 som han er på nå. Så skal han sikkert ta VST3 etter hvert. Men VST2 som jeg er i, da går vi gjennom. Det blir kjent med de forskjellige drutypene. På hvite drur og røde drur. Så skal vi også lære litt om vinproduksjon.
og dette rent formelle, hvordan lager man vin, hvorfor har man blends, hvor har man blends, hvilke drutyper er hvor, hva er de kjente drutypene, hva er de mindre kjente drutypene, hva er sykskall, tynskall og alt det. Dette er kjempespennende. Så dette her kommer til å bli bra. Og grunnen til at jeg lager denne episoden her er at det er en del folk der ute som jeg tror kunne hatt godt av å ta dette her.
Og ha glede av det. Jeg vet ikke om dere husker det, men dette kan dere gå av hvis du går inn på nettavisen og søker inn i søkefeltet kjendisvinn. Så lagde jeg en filmserie nå under koronasen, der jeg inviterte ti kjente kjendiser, kjente kjendiser, ja, smør på flesk, ti kjendiser ned i kjelleren på Grand Café,
for å snakke om byen. Og det ble et veldig, veldig fint program, synes jeg. Veldig stolt av egen innsats. Og ikke minst, dette programmet er laget av fire personer. Mari, Linn, Kristoffer og jeg. Og bare oss fire. Så hvis du går inn og ser det, så tenker du «Shit, dette her ser veldig bra ut». Laget av fire hyggelige folk. Men da hadde jeg da Kristoffer Tømmebakke som var en av kjendisene. Det er da den ene delen av Erik og Chris.
Hvis du husker den gruppa. Og han driver nå og tar diploma. For han sa at jeg ble bare kjempebitt av vinbasilen, og jeg måtte bare lære mer. Begynte på VZ-systemet. For han er litt sånn som meg.
Han trenger ikke å lære om servering av vin og dekantering og den delen, altså hvilken side det skal på en bøyseiden og så videre. Det er masse mer enn det på serveringsdelen. Og den trenger ikke han, den trenger ikke jeg. Ingen av oss skal servere så mye annet enn privat til hyggelige folk. Så han er nå på vei til å bli diploma-søkere.
i VZ-systemet, og han synes det er kjempespennende. Så det er, sånn som i denne klassen nå var det bare fem, de tre fra en restaurant, som vil lære om vind, de var også veldig interessert, når er VZ tre, når kan vi lære mer? Og så er det da jeg som da er vindjournalist,
Og denne glade litehøren som bare har blitt kjempeglad i vin, som har lyst til å lære mer om vin. Så det er litt for alle, og det er derfor jeg synes det er litt gøy. Og Oslo Wine School synes jeg har vært kjempeflinke, Jane synes jeg har vært superflinke og organisert dette her.
sånn at folk kan lære mer om vin. Og jeg, i min posisjon, jeg har jo vinforedrag, vinkurs, vinreiser, og så videre og så videre. For noen steder så har jeg parallelle plasser igjen til Tysklandsturen, som er i Pinsen. Den kommer til å bli helt magisk. Så har du lyst til å være med ut og reise, ta kontakt på kjelletjelsvinkjeller.no eller gå inn på Facebook-gruppa med vin og les mer om turen der. Den er helt crazy. Vi skal møte noen fantastiske vinprodusenter.
Men jeg vil jo at folk skal bli mer interessert i vin. Og jeg vil jo at det norske folk skal bli enda mer opplyst, enda mer glad i det jeg holder på med. Og jeg jobber jo for at folk skal synes at vin er mer spennende. Så tenk litt på det. Kanskje det er noe for deg. Og da har du muligheten til å ta vinutdannelse selv om du ikke jobber med vin. Gjør det bare for at du har lyst til å lære mer.
Jeg synes det var en fantastisk god idé for å lage podcast om. Med det så takker jeg for to fine dager på Oslo Wine School. Vi har en dag igjen, og så er det eksamen. Det er multiple choice, 50 spørsmål på en time. Så jeg må ha 55% riktig for å stå. Så får vi se da om jeg passerer det eller ikke. Jeg tror det skal gå. Jeg tror det skal gå.
Spennende. Jeg skal si fra hvordan det går senere. Men, spre vinglede. Nå går vi mot lysere tider, folkens. Dette er bra. Nå er det snart vår. Bli med og lek med vin sammen med meg i fremtiden også. Takk for at du lytter. Takk for at jeg får spre glede. Og takk for at du nå får vite om at du også kan bli en vindame eller vinmann. Ha det!
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret?
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom.
Du, jeg trenger en strømavtale. Bare noe enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Noe som er trygt og enkelt, liksom. Fortum. Ok, hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at fortum er den mest valgte i Norden.