Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no
Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt.
Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play. I dag skal vi snakke om viner som nesten har blitt malt av Jotun. Denne kommer du ikke til å skjønne. Følg med!
Hjertelig velkommen til dagens episode. Det er Tom Amratiløv og Kjell Gabriel Henriks som har funnet ut at i dag skal vi snakke om kanskje fremtiden, Tom? Jeg tror vi snakker om fremtiden her. Fremtiden er jo allerede kommet til oss, og da er vi over på klimaendringer. Og det som skjer mye fortere enn noen kanskje kunne sett for seg,
Selv om noen har advart oss, mange har mye vært sånn der enn å gå jorda under varianter, så er jo endringene ganske påtagelige.
De som nå benekter at det er en endring i klimaet, de må snart slutte å benekte det. Det er ikke usanns lenger. Før i gamle dager var det mer at nå går jorda under, og da var det fordi at Jesus kom tilbake, eller han Gud kom tilbake. Men nå er det på grunn av at naturen sliter. Ja, naturen sliter, og naturen er sint å ta igjen. Nå viser det seg på mange måter med store stormer og tyfoner og alt mulig rart.
sint russiske ledere sikkert, vi kan sikkert skylle på klimaet der også, men det som er for vår del da, i vår verden, Kjell Gabriel, så handler det om vin og hvordan klimaendringene påvirker høster rundt omkring i verden og vindrur og hva som skjer, fordi
En vindru kan klare mye, men han klarer ikke seriøst mye dårlig vær med regn og haggel og stormer og sånn. Han får heller ikke tørke. Veldig mye tørke, det klarer han ikke. De er ganske robust, men de stryker med hvis de ikke får vann i det helt tatt. Og det er dumt.
Og så er det jo noen som tenker, hva kan vi gjøre med dette her? Vi kan rømme til andre land, ta med åkeren vår og dra. Kom til Norge, kom til Norge. Ja, du skal ikke lide han her, for vi begynner jo... Vi er 48 viner i Norge nå. Nettopp, og vi får snart vår egen appellasjon, helt sikkert. Og jeg tipper at vi ser jo det med frammarsjen på engelske viner, ikke sant? Ja, ja, ja.
Klima i dag er jo tilsvarende hva det var da romerne var i England i år 0-400. Da var det jo mye varmere enn det har vært i Europa etterpå. Nå er jo vi, denne episoden spiller vi inn på kontoret mitt som ligger da på Tennor Arena. Tror du vi får QV Fornebu etter hvert,
liten vinappelasjon litt ut på å gjenge her borte? Nei, men vi kan få en QV, nå kommer det ikke til å hete viken lenger, men altså QV Akershus, eller QV noe sånt nå, inne i bukta her. Vi kommer helt sikkert til å få en QV Vest.
Men grunnen til at vi driver og snakker om dette miljøgreiene er jo det at Vindmålpole har gjort en liten satsing på det som heter PIVI. Ja, og PIVI er jo ikke en ful fra New Zealand. Det er heller ikke en rar frukt med hår på. Det er med P-A-N-O-P-I-V-I.
For å bryte det ned litt da. Man har jo drivet poda fra viner nå siden man begynte å skjønne hvordan poding og kryssninger av arter og sånn har funket. Din stor forse her i verden med din aller beste tyske venn. Silvaner, mener du? Helt riktig. Er jo et resultat av det. En eller annen gal doktor som skulle ha fremtidens druer på gang. Og du kan si at kanskje du begynte med Silvaneren og
og doktor Dyrgodar Neude som faktisk tenkte på å lage druer som passer for ymseklima. Han tenkte jo ikke på klimaendringen i dag når han gjorde det, men da han gjorde det, så la han kanskje grunnlaget for dette, fordi piviviner er jo en slags blanding av gammeldags poding og kryssing,
basert på moderne vitenskapelige genteknologiske prinsipper. Så det er jo ikke en genmodifisert drue som har blitt en vin. Dette er mange forskjellige druetyper som har fått egenskapene sine verifisert i et laboratorie, og så har de podet og krysset druene på den gamle måten, under veldig kontrollerte former, for å gi de egenskapene som trengs for å overleve i dag og i fremtiden. Ja.
Det var kort fortalt. Det som er litt morsomt, det går faktisk an hvis du har en vinbusk, og så klipper du, si at du har en Pinot Noir busk, rødvinsbusk, og så klipper du den, og så setter du inn en Chardonnay, så får du Chardonnay ut av samme rota. Det gjør det, men den drunen er fortsatt Chardonnay. Ja, du kan gjøre om en busk, altså rota som er da Pinot Noir, lager Chardonnay busk, og faktisk,
Jeg var hos naboen her, min god venn Trond, for dere som er med i vingruppen min på Facebook og har sett disse livesmakningene jeg ofte kjører der. Han har et eppletre med fire forskjellige eppelsorter på.
Ja, men da får du en sånn morsrot som har mange forskjellige... Men det vi snakker om her er ikke det. Her på Pivi så har de da...
dyrket frem mer robuste vindruer som tåler vær og vind, altså jotun. Helt riktig, jotudrua. Drygolin, ekstrogim. Det har det gjort ved å endre egenskapen til drua, og det som vi kan kalle genmodifisering, selv om det er et stykke ord for mange. Oi, der oppnådde det seg. Dette er en plastikkork, faktisk, som ...
aldri har sett før, så jeg ble litt sånn der først så trodde jeg at jeg skulle åpne med vinopptrekker, men så så jeg at det sto på tysk, jeg har vært i Tyskland og så sto det ØFNEN, selv om dette her er i Østerrike, de snakker nesten det samme der, det er samme ula. Ja, de snakker jo det jeg ville kalle tysk der også. Ja. Ok. Jeg har smakt denne før. Jeg har også smakt den før. For ikke så lenge siden så ble den lansert gjennom Polø på en sånn pressesmarking. Ja.
Og jeg tenkte at den var litt rar. Jeg sleit litt med å sette den i en boks, egentlig. Ja, vi er jo, druen som er, er jo da Zweigelt, som da har blitt... Pivisert. Ja, pivisert Zweigelt. Så den er fortsatt en Zweigeltru, og det er jo østerrisk nasjonaldrue på rødt, så det er de veldig glad i, og...
Så når du lukter på den, så er det første du lukter er pepper. Og det er mye pepper. Det er mye pepper, og du kan velge om den skal være svart eller hvit, men pepper er det. Ja.
Jeg følte at jeg tenkte på Mao. Det er litt rart. Det driter om katta er svart eller hvit så lenge den fanger mus. Helt riktig. Jeg fikk peppertone, jeg fikk frukten, for det er veldig mye dyp rød frukt her. Her snakker vi moden frukt. Det lukter modene plommer, kanskje, vi er i den gata der. Og sammen med pepperen, som du nevnte, så blir det en ganske sånn
merksnodig jordaktig duft på det, selv om det ikke er jordtoner egentlig. Jeg får altså sasjoner til det som er våt jord. Og nå måtte jeg jo smake på dyret. Og her er det frukt, og frukten heter kirsebær med litt sånn peppertoner på. Veldig mye frukt i. Det er bærpreg hele veien. Det har ikke vært noe fat som har drivet til å rota dette til. Her er det
- Faktisk, når jeg ser på Polish-insiden, så står det at de har lagret to år på store gamle eikefat, men de er gamle. - De har blitt litt polert bort, særlig taninene som jeg kjente nå, de brukte Polish ikke så mye, for jeg kjenner heller ikke noe utbygg med vanilje eller de standard fatetonene her. Jeg tror at de har brukt fatet for å polere bort taniner, for det er mye taniner her.
Jeg kjenner at jeg får en blanding av... Dette er litt morsomt for dere som hører på. Hvis du får en sånn veldig tanninerik vin, så får du ofte en sånn tørr følelse, gjerne på tomhjulspisten og litt opp i gangen. Hvis det er mye syre samtidig, så begynner du å produsere spytt, så du blir tørr og vått i munnen på en gang. Det er jeg her. Her er det også veldig mye syre. Det er de tekniske tingene med denne vinen her som er egentlig veldig morsomt. Jeg vet ikke om jeg...
De må ha noe mat. Og definitivt, du klarer nesten ikke å sitte og drikke dette her alene. Et glass her, så er du for det første tørre å vatt pengene, som jeg sa, og så blir du kanskje litt lei, rett og slett. Ja, jeg ser litt sånn...
litt sånn spicy pizza tones her. For at frukten, den kommer veldig fort, så kommer masse frukt, men den forsvinner også. Og så sitter du igjen med litt sånn tørr finisjen på peppertonen. Ja, og det er sånn krydderbildet her som kommer etter at frukten din har gått ut av, for det er som du sier, den forsvinner litt for fort.
Hvis noen kan ta det positive og det negative, hvis dette her er det som kommer til å skje med alle druer, at de må robustisere den sånn at du mister
den litt lange friskheten smaken, så er det litt trist. Ja, hvis jeg elegansen forsvinner. Det håper jeg ikke skjer. Vi var veldig tidlige i starten med å få disse pivina. Så det er noe en ting. På den positive siden, rent bort fra disse druene overlever klima og gjør den jobben, så er det jo en
god vin, og som du sier, med riktig mat og riktig tidssetting, så er det noe ganske perfekt. Og jeg tenker at til søndagsteken faktisk, eller for eksempel en godt grillet kotlett her, så er det ikke noe feil det. Nei, jeg er enig med deg. Alt som passer med pepper. Alt som passer med pepper. Ja, sånn i utgangspunktet. Hvis du har lyst til å kværne litt pepper over. Men
Men dette her er fremtiden, og det er jo derfor vi tar det frem i dag, for å vise at dette her er fremtiden. Dette er på en måte Think, hvis du husker den norske elbilen som har knuttet liten. Ja, den plastikke. Ja, den plastikke bilen. Dette er Thinkens elbilstart, og så kommer det til å utvikle seg videre. Ja, så vi får...
Vi får følge litt med på hva de store husene gjør, for inntil nå er det jo ganske mellomskiktene som har begynt å rote med pivi, så vi får se hva de store vinhusene gjør, for det er de som drar i lasset. Ja, ja, ja. Men nå har dere i hvert fall lært, og det har jeg fått til med dere. Vi er i starten, vi er i thinking, og dette her koster, den heter, jeg kan fortelle hva den heter da. Si hva den heter, folk liker å høre hva den heter. Sølner Ob.
Oibelos Blauer Schweigelt von Gøssling. Koster 190 kroner. Og det er helt fint. Det er en 2019-årgang vi drikker for den som er opptatt av året og den slags. Denne her...
må bestilles, for den finnes ikke inne på et eneste bord, så den har ikke greid å rotse så langt ut i hyllene. Nei, klimaendringen har ikke skjedd helt ut i butikk. Så er du i familie med Greta Thunberg, så er dette vinen du skal drikke og få det inn i hyllene. Ja, nå må du ikke skremme bort alle, for det er jo en vin som faktisk fortjener en plass på bordet.
Ja, enig. Skal vi bare la det henge i lufta, så runder vi av? Jeg føler at vi lærer folk ting, og det setter jeg pris på. Ok, professor Kjell Gabriel, vil du runde av dette programmet? Jeg vil gjerne runde av dette programmet. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks, tusen takk for at du lytter, og ønsker deg en riktig fin dag. Ja, og adjø fra Drinkfeed og Tom Amirat til Løvås.