Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. I dag skal vi reise til Spania, men samtidig være i Danmark. Åh, tenk på det du. Musikk
Hei og hjertelig velkommen til ny uke, nye muligheter og ikke minst en hyggelig podcast med legenden Tom Amiratiløve og undertegnet Kjell Gabriel Henriks. Jeg vet ikke om jeg er legende? Vi jobber jo med saken, så vi ender vel som legender. Det må være målet. Så deilig. Så kan vi lage en TV-serie av oss om et par hundre år. Legends kan vi lage. Da håper jeg at du får meg i denne serien, at du får meg at du og jeg sitter nå.
i stua hjemme hos meg og skal snakke om en danske. Det hadde vært veldig fint om den kom i filmen. Ja, den episoden hadde vært fin å se. Her sitter vi klistret foran Uflix og alt mulig sånt. Men du snakket om en danske, du. Jeg snakket om en danske. Ja.
Og det er veldig morsomt, for vi skal egentlig til Spania i dag. Vi skal til en dru som jeg er veldig, veldig glad i, Albarino. Albarino er en fantastisk dru, og jeg har jo vært en stor fan av den omtrent siden jeg begynte å smake vin i tidlig kamper i Osilur en gang. Drua i seg selv er jo helt spesiell, for den original kommer fra Nordportugal, og litt sånn inne i Spania, der som de landene møtes. Og det er
Og er veldig populær i det fylke i Spania vi skal til nå, eller den regionen, Galicia. Det er så flinkt du uttaler også. Får med lespenga, så gitt stikk, ikke sant? Ja. Og
altså, forskjellen på Nordportugal og Galicia er ikke veldig stor. Det er bare noen dialektforskjeller nærmest. Så det er veldig vanskelig å kunne smake seg til forskjell på disse vinene egentlig fra vinverdet i Nordportugal og de som blir laget på ekte ordentlig vis i Galicia. Men
Jeg gleder meg til å smake den her, for denne har ikke jeg smakt før. Og hyggelig, for det er jeg som tar med vin i dag, så det er gøy. Jeg har smakt den, jeg vet hva jeg går til, men jeg er som sagt veldig glad i disse Albarino-vinene. Når jeg pleier å kjøre vinkurs, så pleier jeg alltid å ha med en Albarino. Fordi jeg synes at flere og flere burde få øynene opp for denne lille skatten av, altså, hva de kaller det, Spania-Portugal-svær på risling. Ja, og det er akkurat det vi prøvde jo, vi kjenner, man prøvde jo å
dytte fram Alvarinion som den «the Riesling killer». Nå skal de dytte Riesling-dru ned fra toppen av seierspallen, hvor de har regjert i årevis etter at de fant på å lage den tørr. Og så har de ikke helt slått til, men det som de har klart å gjøre er jo å bevare Alvarinion som en
som en egen art, som en drue du kan alltid komme tilbake til. Jeg har ikke prøvd å blande ut og vanne ut og ratte for mye, men i hvert fall ikke fra det distriktet her. Nei. Jeg vil si at på vanlig vis, altså hvis det er bare vanlig vin, hvis ikke de dropper topp GG'en på Rysling og så videre,
så synes jeg ofte at albarino kommer best ut. Ja, men den er frisk. En av egenskapene til albarinodrun er å ta til seg veldig mange av egenskapene til jordsmålene den vokser i, altså terroren. Og hvis den vokser for eksempel på et granittaktig granittfelt, så kan den smake granitten du kan få med mineralene hele veien. Og det samme er hvis den kommer fra kystområdene, så vil du få kanskje litt sånn innslag av salt og sånn i ...
Det er ikke mye til å vente, Kjell-Kadder. Bare kjør på. Nei, jeg tenkte at her nå pratet du så fint. Det var ikke meningen å forstyrre, eller det var litt meningen å forstyrre. Du ble litt lei, ja. Jeg hadde litt sånn, og granit, og granit, og granit. Ja, men ser du, her er det viktig når vi snakker om Albarida. Jo, jeg er helt enig. Så, ja, jeg er enig i det. Men jeg synes også...
Jo, jeg er enig. Du har ikke noe valg, du må være enig. Jeg skulle bare si at jo, av og til, det jeg skulle si da, av og til så blir for mange så blir det at når man begynner å snakke om jordsbånd og sånn, så faller de veldig av.
For mange sier ikke det er interessant. Smaker vinen godt? Ja, fint. Det er jo litt sånn som når vi snakker om mel eller brød, så er du ikke interessert i å vite hvordan gjør man den planten vokste i. Men når det kommer til druer, så er det faktisk litt viktig. Fordi de druene klarer faktisk å ta med seg der de vokste, altså hjemstedet sitt, og dytte det inn i vinen etter slutt.
Nå har du begynt å lukte. Jeg har luktet, fordi nå var det jeg som ble utålmodig, for vi skulle snakke om... Ja, for jeg skulle snakke om dansken. David Taftrop. Sikker på at det er sånn... David Taftrop er en danske som går på Dramma Danmark. Det er jo ikke akkurat...
vinmekka, selv om de produserer vin i Danmark for all del. Siste uken så har jeg smakt to fantastiske viner fra Fyn. Helt utrolig. Vi tenker ikke på at takket være klimakrisen, den globale oppvarmingen, så får vi vinmarker nærmere og nærmere oss selv. David har fartet rundt både i Spania, Frankrike, Chile og USA og litt sånn forskjellig. Jeg kjenner ikke så alt for
alt for godt. Jeg har aldri møtt fyren, men jeg har ikke hørt alt for mye om han, da var det jeg skulle si. Men han er master of wine, og har fått lov til å begynne å lage masse vin rundt om, og jobbe med forskjellige vinprodusenter. Og dette her er hans forsøk på litt...
Alvarin, ja. Jeg får et forsøk det her. På nesen har den jo fantastiske toner. Først og fremst kjenner jeg blomster. Hvite blomster. Jeg kjenner citrus. Gul, fruktig bakgrunn. Det er liksom en solskinsdag som bare åpner seg. Jeg begynner å tenke på grønne enger. Det er ikke noe svidd eller solbrunt som er tørt i det hele tatt. Dette er fruktig, fint, herlig.
Og når du nå smaker kjølgabbel, så får du en syre, og så vil du kjenne denne terroaren som vi akkurat snakket om, for her kommer mineralene veldig fram. Åh, nydelig vind. Det stemte alltid, jeg sa nå. Og den har litt sånn, du snakket om hvite blomster, men også den hvite fersken greia som ligger på en sånn fin...
og så er den ja, da kommer dette mineralskapet. Det er veldig vanskelig å forklare. Ja, du må nesten kjenne det. Da jeg var liten og begynte, så gikk jeg faktisk og slikket på stein for å finne hva er mineral. Jo, det smaker som våt granitt. Ja, da måtte jeg faktisk smakte på det. Så gikk du i granittbruddet og slikket rundt? Ja, gikk rundt med tunga min. Men det handler egentlig bare om å skaffe seg selv preferanser, og mineraliteten her, den er...
Den er fin, så hvis du kjøper den her og lurer på hva er det der, det er et eller annet udefinerbart bakkjær, så er det dem som vi mener med mineralitet. Mhm.
Du sier hvitfersken, steinfrukten kommer, men det er ikke den som var fus for meg. Den kommer etterpå, og den er der enda. Det er litt kult. Lang ettersmak her. Lang. Ja, den sitter lenge. Dansken, han er en master of wine. Han har ikke kastet bort ut av den sin. Han har brukt den til noe fornuftig, han. Han har brukt det helt klart. Han har skjønt hva han driver på med. Ja, og det er så godt tenkt, og det er så riktig gjort. Men hva slags herlighet den er da?
199,90. Er vi under 200? Ja, med 10 øre. Ja, men fortsatt under 200? Ja, ja, ja. Det gutterøyntet der ute, den må dere bare skrive ned. Ja, og den er jo i bestillingsutvalget, men det er noen pol som har skjønt det. Kun tre pol i Oslo, og det er for dårlig, for det er ganske mange pol i Oslo. Når tre pol i Oslo har skjønt det,
Eller fire, jeg glemte Mortensrud. Da betyr det at dette her er en vin som har gått litt ut av radaren til folk. Her er det bare å bestille, tenker jeg. Ja, for husk det at vinmonopolfolk, de følger med. De er flinke til å følge med. Og her har rett og slett en del ansatte hos Vinmonopolet glemt å følge med i timen.
Det har de. Det er en liten ripe i lakken, men den kan poleres bort. Jeg synes ikke det er en ripe engang. Det er lett at denne drukner i den store hopen, så vi må løfte den fra. Det er vår jobb. Hører du på dette? Hvis du hører på DrinkFeed, så vil det ligge en bestillingslenke der, som du kan trykke på, så kommer du rett inn på Polo og kan bare kjøpe den. Bare gjør det. Ja.
For de som hører på Kjeldsvindkjeller så har ikke jeg slike luksusting, men det er en måte jeg er så oppgående de som hører på, for min side, at de bare ser varenummeret og går og bestiller på Vindmålportets app som nå alle har skaffet seg for det er en fantastisk app. Og uansett så kan vi jo bare si at følg oss på uansett hva du hører på, på alle plattformene du finner og veldig hyggelig å ha dere med der ute.
Takk for at dere bruker tid på oss, og takk for at vi får bruke tid på dere. Skal vi bare runde av dansken? Takk for Danmark, takk for Spania, takk for Albarino, takk, takk, takk. Nå har vi gjort dagens takksigelser, så da runder vi av fra Tom Amiratiløv og sin drinkfeed. Kjeld Gabel Henriks, kjeld Svinn Kjeld.