Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no
Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt.
Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play.
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plante på kontoret?
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. I dag så skal vi reise til Spania og snakke om en drue som egentlig er ganske mye bobler i. Men ikke i dag. Følg med. Spania
Hei og hjertelig velkommen til nok en episode av Kjell Svinkeller. Å, sammen med! I dag sitter du så langt unna, Tom, at vi nesten må skrike og rope til hverandre. Ja, du har dratt på noe i, Mario, men vi har noe rart som heter mikrofon. Vi trenger jo ikke rope, vet du. Vi trenger ikke rope, men vi er jo, i og med at min podcast er under en eller annen plattform, som ikke jeg helt har... Dette her må jeg innrømme at jeg har litt oversikt over, for jeg bare lager det. Også for å håpe at folk lytter. Men det gjør jo at vi har tilgang på et studio.
midt i Oslo sentrum, som vi aldri har benyttet oss av før. Men i dag så skal jo vi på en smaking med en produsent etterpå. Og da var det sånn, hvor skal vi møtes? Og så tenkte jeg, vi kan jo prøve dette flotte studioet som vi er i nå. Så er vi i Radio Norge-systemet, så da har vi fullt radio-studio. Så her sitter sikkert folk og lager podcaster, for vi har fått hver vår god stol. Og så sitter de der og preiker og snakker og vitser. Jeg føler at du er
Fetisja, eller hva det heter for noe. Og så er jeg litt Sofie Elisen da. Og snakker om meg selv og alt som har skjedd. Det er viktig, altså. Ja, du skal være litt forsiktig med det, så blir vi hivet ut i oss, som de ble. Ja, men jeg er ikke NRK-tom da.
Da hadde vi blitt pivgjøtt på høyre av deg. Men det er i hvert fall veldig gøy, for det er gøy å også få lov å spille inn i profesjonelle omgivelser, som det heter. Ja, det er ikke det at det er uprof det vi vanligvis driver med, det er bare det at det ser litt kulere ut her, og de har sånne gardiner på veggene, og teppe på gulv, og stoler, og sånne ting. Teppe på gulv er ikke vi vant med, og stoler er vi ikke vant med. Vi sitter jo rundt kjøkkenbordet vi, og lager våre podcaster, og synes at livet er herlig. Eller farte på tur.
Eller på tur, vi liker tur. Men vet du hva, skal vi snakke litt om Wien? Ja, det er det vi skal. Vi skal til Spania. Der er jo du så ofte at de begynner sikkert å lure snart om de sjekker deg passkontrollen litt ekstra. Kanskje du er på ekstra sjekk fordi du var der forrige uke?
og skal dit neste uke, og skal dit uka etter der igjen. Ja, eller hvem er du nødt til å... Nei, jeg blir ikke sjekket ekstra. Det blir mer sånn som i gamle dager, hvor du bare gikk forbi og sa «Norsk», og så sklir du gjennom, så det er det jeg driver med nå.
Ja, og derfor tenkte jeg det var litt fint å kunne da ta dagens vin til en hylles. Dette er en hylles til deg, Tom. Det er jeg som har tatt med. Og vi skal til en drue. Jeg driver og prøver å åpne opp her. Greia, de sitter jo så langt fra hverandre, så dette er veldig rart. En drue som heter Macabeo, og den, Tom,
Den er jo kanskje, kanskje mest kjent for å være en av druene i kava. Den hører jo naturlig hjemme der. Det er der vi har lært å like den. Med bobler og med alt. Men egenskapene til den druene er jo veldig, veldig kule. Den er
Den er faktisk ganske vanlig oppe i Rioja-området. Du snakker om Cava, som er lenger sør. Ja, det er fordi at når vi tenker på... Når jeg tenker på Maccabeo, så tenker jeg på en av de tre druene som ofte brukes i Cava. Maccabeo er også den som er lettest å si. Men ja, vi er...
Den er widely grown in Rioja som du liker å skrive på sosiale medier og store ting.
Og dette her er, altså med en gang jeg har smakt den i et par år faktisk, men det er vel første gang vi gjør noe på den. Jeg liker navnet. Mikrokosmiko. Altså mikrokosmiko. Altså bittelite kosmos. Ja, her er det en liten verden. En liten verden inne i en klinkekule liksom. Ja. Dette her er flasken nummer 3939. Det synes jeg er litt gøy.
at de nummererer flaskene. Da må jeg strekke meg, og du må strekke deg og flytte på mikrofonen. Dette løser vi, Sina. Der kommer den godlyden som vi prøver å få til den hele tiden. Ja, det er viktig å ha litt til, litt sånn for at dere hjemme
Eller dere som er ute og jogger, eller sitter i bilen, skal bli litt mye sunnlig og tenke «Åh, nå har det gått med glassvin». Jeg tenkte kanskje man skulle prøve å finne ut hvor folk er når de hører på oss. Hadde det vært en greie? Hvor mange står i Polkø og hører på oss? På vei hit hørte jeg på to podcaster om vin, bare for å sette meg i modus.
Så da kjørte jeg buss. Ja, ikke sant? Og det tror jeg ganske mange som hører når de er på... Jeg hører også på podcaster hvis de er ute og flyr, så laster jeg ned noe så kan de sitte og lytte på det. Men jeg vet ikke, jeg er ikke så flink til å lytte på podcaster. Jeg hører aldri på podcaster. Jeg driver og lager de, og det er mitt bidrag til podcast-universet, tenker jeg. Jeg prøver å lytte av og til, fordi hvis det er vintemaer som interesserer meg,
så synes jeg det er morsomt, så det dukker jo opp. Og så hører jeg av og til på min egen podcast. Bare sånn for å høre at lyden er fin, og hva sa jeg egentlig? Det er jo narkosisten i deg som slår til der. Ja, ja, ja. Men hva sa man egentlig? Hva har jeg sagt? Hva har jeg yttret meg om? For av og til så, her i går så fikk jeg en melding i inboxen, ja, jeg likte det du sa om Valentina i en podcast. Ja, hva?
Når så jeg det? Så må du inn og sjekke. For jeg sier jo mye, og da er det greit å vite hva jeg har. Hele tiden sier du mye. Mens du har sagt mye akkurat nå, så har jeg lukta. Det er deilig. Og den du har tatt med her, Kjølgårdbror, er jo en fest for nesa. Det er lov å si. Dette er jo gøy. Og gul frukt. Det er det vi har. Det er massiv gul frukt.
Ja, og her synes jeg at man kjenner litt sånn citrus. Hvis man lukter på denne her uten å vite hva det er, så tror jeg også man kunne si at kanskje den har litt sånn rislingsk. Og da mener jeg trokkenrisling. Jeg tenker, bak disse kjempegule fruktene, det er sånn umulig å skille de fra hverandre, men så kommer jo litt sånn blomster,
Blomster er noe vi liker. Litt floralt, og det kan hende at det sammen med de gulle fruktene, det er jo hintet sitrus bak der også. Så ja, jeg kjøper litt rislinggrader. Ja, på duften, ikke munn. Ja, for nå har du smakt mens jeg har snakket. Ja, det her er vi flinke til arbeidsfordeling, må jeg si. Og for når du får den i munn, så kjenner du sitrusen er ganske tydelig. Litt, og absolutt ikke en rislingsitrus, vil jeg si.
Men heller at vi går mer mot litt lime, det er noen urter, noen gressige grønne urter. Det er en mer utviklet syre. På en måte er den litt voksen, fordi det er en syre som også er bitter på samme måte. Og den bitterheten gjør at den blir litt mer kompleks på smaken.
Og denne bitterheten er også som skapt når du skal spise et eller annet ved siden av dette her. Uansett hva du velger, så vil den bitterheten hjelpe. Jeg tenker at denne vinen her, dere kan egentlig notere den, for dette er jo grønnsaksvin. Ja! Den vil funke til grønnsaker, rett og slett på grunn av at bitterheten vil ta opp alt det der umami-greiene som er i mange grønnsaker. Og jeg synes den har den friske, syrlige citrusen, synes jeg er veldig, veldig, veldig behagelig.
Den er også leskende. Så har den litt saltpreg i slutten. Liten sånn der bittelitt Maldonen liksom. Det må være Maldonen. Jeg var med på Himalaya. Eller Malden. Maldon er jo en by i England. Det er der det kommer fra. I England hvor romer det faktisk fanns sånne saltforekomster. Når folk sier Maldon så føler jeg at vi er et annet land enn England. Men uansett. Spansk hvitvinnere.
Det kan jo være himmel, og det kan være alt annet enn himmel også, men denne her er på god vei oppover. Den er digg både å sitte og flirpe til, og så er den egentlig, som jeg sa, dette er jo laget for å spise noe ved siden av, så det er ikke tvil om det, og det kan du bruke alt fra
spekemat, de der nydelige spanske skinkene for eksempel. Ja! Og få dem på bord med den her. Kanskje noen av de der ristede mandlene som er saltstøkt ristede mandler. Igjen, ja. Også når disse tapasene kommer med litt angstos og sånne fisk. Nå blir jeg sulten da. Ja, det er viktig å ha god appetitt.
Snart lunsj. Og så skal jeg kaste ut en brandfakkel her og si at hvis du tar artisjokk-hjerter, det er det som er inni artisjokken,
og så tar du og strør grovt salt på den, og så har du denne siden av den her, så tror jeg du kommer til å få en fantastisk dag. Bare sånn ferdig i glass liksom? Ja, det er det enkleste. Men du kan jo også, hvis du er fengsmerker, så kan du lage dette her selv, bake det i ovnen i lange, lange tider og gjøre det samme. Men uansett, resultatet blir ikke feil. Det kommer til å gå bra. Jeg fikk noen artisjokke hjerter her nydelig.
på som glass. Og nå tenkte jeg at dette her må jeg teste. Så da kan ikke vi drikke mer av denne flaska nå. Nei, da tar du med den hjem, og så tar du og strugger greit med grovsalp på, og bare slavsfri da. Jeg har fått arbeidsoppgaver, tomt, det liker jeg. Vi har jo da reist da, vi er jo da i
I Spania, Øvry som det heter, og det betyr jo da at det er fra Vingård som på en måte er litt utenfor de kjente distriktene. Ja, det hører ikke hjemme i noen dimensjon. Det er utenfor alt vi vet av Rioja og Benedes og alt dette her sånn. Men spørsmålet som alle lurer på er jo hvor mye det koster. Og det kan jeg fortelle. Dette koster 279,90. 208 kroner. Og dette her
følelse er en restaurantvin. Det kan det være. Men hvis du vil ha restaurantopplevelsen hjemme, så må du jo kjøpe den selv. Og det er jo foretrekket i forhold til prisen selvfølgelig, for jeg betaler jo ørtengangeren på hvilken som helst restaurant av denne her, de som har tatt den inn. Nå skal ikke vi snakke nedrestaurantopplevelsen til folk, for den blir noe annet, men hvis du vil ha denne vinen hjemme, så slipper du da altså unna for under 300 kroner. Gjør du det, eksperimenterer du med litt
sånn matfølge, snacksfølge, så tror jeg du får en helt fantastisk etterpå. Litt sånn aperitif med noen skinker, satte mandler og en liten ansjos på en liten...
tørrskivebits. Det er det der da. Det kalles tapas. Det tror jeg. Veldig gøy. Från Tonio, Mikrokosmico, Macabeo 2021, 229.90. Dette her er leskende saker. Ja, jeg tror vi stopper der, fordi det er ikke noe særlig mer å skryte av enn den. Den er bra. Sånn er det med det. Takk for nå. Ha det bra.
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye ticketsystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000? Per PC. Men hvis du legger til en plusstiamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hester du noe plante på kontoret?
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom.
Du, vi må aske klær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen. Jeg lurer på hvor mye strøm vi bruker på en dag, ja. Sjekk appen da vel. Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.