Vi sier 1, 2, 2 gelt.
Hei og hjertelig velkommen til noen episode av Kjell Svinkeller og Tom Omratiløv ogs «Drengfid».
Vi er nå i Ostrais. Det er vi, og jeg vil jo sette pris på om du kutter ut de der introene som er litt sånn aparte, egentlig. Fordi noen kan kanskje ta det ille opp. Altså, jeg har bare lyst til å vise folket at jeg kan noe nordpå tysk radio. Og tysk synes jeg egentlig er...
er et språk som er lett å forstå, litt mer vrient å prate. Men sånn er det nå en gang. Vi skal nå til Niederastreich, som er da nederøstrike, og vi er på en lokaldrue, Designa, i 1922. Ja, nå er vi på Designerdruen igjen, ikke sant? Og det virker nesten som det alltid er en gjeng med sånne rare tyske og østerriske doktorer som
som på begynnelsen av forrige århundre satt i gang med å lage egne druer. Formålet var jo vel enkelt, de ville gjerne ha druer som ga mer avkastning og var mer motstandstyktig mot
Ja, så på råte da, og som overlevde mer. Ja, og denne gangen så var det Sant Loret og Blau Frankers som fikk oppgaven å splices, og det er da doktor Topenge som er mannen. Ja, Fredrik Svagelt. Fredrik Svagelt, som huserte rundt fra 1888 til 1964, hvor han takket av. Han...
Han var ikke bare en sånn der fyr som spant inn fra høyre og lagde drue og forsvant igjen. Det er en fyr som har satt spor etter seg i vinverdenen. Ja.
Og var jo sjef for en superlaboratorie for å utforske druer og få vin til å bli mye bedre. Det var han direktør for i årevis. En viktig person. En viktig person. Som også så såpass stort på seg selv som han klarte å få oppkalt en dru etter seg, som sørget for at nattmannslevet ville videre. Her er to penger. To penger. Jeg føler at han hadde fått et sånn, husker du de der svarte pærkortene?
Herre Topenge kunne godt vært inn der. Karsen står med glass i hånda. Nei, men er det ikke herre Topenge da? Jo, der er herre Topenge. Vi skal smake på dette her etter hvert. Jeg må si litt om etiketten. Det er jo litt tegnet av enten en som har drukket flaska først,
Og satt sammen noen greier, eller så er det en slags mening bak det Men det er ikke sånn G som står på skrå Oppå der er det en pappegøye kleddig dress som rir oppå den der G-en Ja, og så flyvende kanin her og litt sånn forskjellig Ja, de prøver jo å være spennende da Jo, men dette her, min kjære venn Tom Er jo et, og hør den fine lyden
Da må det være god vin. Kanskje fin lyd. Dette her er jo i og for seg et ganske rimelig initiativ fra Østerrike. Jeg elsker forresten at de har det østerriske flagget øverst på østkorken uansett. Det er helt fantastisk. Det er så lett å se vinen fra Østerrike som er godkjent her. Se på korken. De er kjempeflinke til det. Og det er jo her er vi
på en vin til 150 kroner, og da er det jo dette her er jo liksom
mer, hva skal man si, et bruksvin, altså mer en hverdagsvin. Det vil jeg kalle en bovin nå, det er lavterskel. Og så er spørsmålet, klarer man å forsvare den prisen med lukt og smak? For det er det du går på, det er jo balansen her hele tiden. Og jeg har allerede luktet, og hvis du er enig med meg, så er det veldig floralt, mye blomster og mye bær.
Ja, og de er krydret. Her er det pepper. Her lukter det pepper. Jeg vil si hvit pepper er bare for å være pikket her. Ikke rosépepper. Ikke rosépepper. Ikke sånn peppermiks, men hvit pepper. Det er en egen lukt som er det. Dette her er jo...
typisk østerrisk. Dette her kan du liksom drikke, jeg ser for meg da, og sitte på en litt sånn høstkveld i Wien på en litt gammel kneipe, og så får du dette her, og så får du noe østerrisk snacks først, med noe oster og skinker og litt sånn forskjellig, og så må du vel en snitsel innpå her etter hvert, og så har du en snitsel, ja, det ligger der.
Og så har du det gående, så skal du bare sitte og preike, og våse og tulle og egentlig ta livet helt med ro. Bare la tiden gå. Når man er på ferie, de få gangene man får lov til å gjøre det, så bruker vi alt for mye tid til å forte oss og se alt. Vi glemmer å sette oss ned og bare våse en dag.
Dette her er en sånn. Mens du har vært på reise inn i hodet ditt, til vien og snitsler og sånn, så har jeg smakt. Det som er litt gøy alt her er at vi snakket om disse bærene, fruktigheten, blomstene, krydder og pepper og alt mulig rart. Det er akkurat det du får i munnen. Det første som treffer det er nemlig denne fruktigheten. Det er ikke noe syre eller tannin eller noe sånt som møter gangen først. Det er frukten.
hvilket er ofte litt rart, så som regel er det jo disse litt skarpere tingene som kommer. Det kommer etterpå. Så denne har gjort et eller annet riktig, skjønner du, fordi svært behagelig, lett å like, og vet du hva, den er veldig god.
Jeg får også litt sånn lakritskirsebær Ja, kirsebærene er der Nå endrer den sikkert litt karakteren og får litt luft i den Sakerne har jo akkurat vært åpne Selv om selv en vin en rimelig vin fortjener egentlig litt omsorg med litt oksygen og litt lufting for å utvikle seg for det gjør de jo gjerne og da tenker jeg, dette er en vin jeg godt kan sitte og nyte på terassen
en dag og kose meg med jeg må ikke ha noe voldsomt mye mat ved siden av nei, dette er det kan være og her oi, oi, oi, oi, oi nå kommer en tanke og den er god
Men dette er jo, hva er det vi egentlig spiser og koser oss med vin til? Jo, det er potetgull og popcorn og sånne ting vi spiser. Kosesnacks, ja. Ja, ikke sant? Kosesnacks er denne her. Ja, hvorfor ikke? Et eller annet salt og fett som alle liker. Ja. Mye mengder. Det er sånn vi har programmert at du må ha det. Ja.
For den har så mye fruktighet Og så har den litt av disse lakrøstodene Og så litt veldig lettere kryddetoner Og så er det ikke noe som stikker her Det er liksom ikke noe som er vanskelig Nei Og det som skjer her er jo at du har drukket et glass Og så tar du et glass til Og så er det plutselig flaska borte Og så må du ta to Det er en litt sånn mersmak på den Det er det Men egenskapen av denne vinen her Er veldig, veldig, veldig god Ja
Ja, og så bortsett fra at den heter Gemeinbock Schweigelt, som er kanskje litt vanskelig å huske, så må jeg si at dette her var en morsom vin til 150 kronasjer.
Du som har pooltingene i hodet og bare kan ramse opp alt man spør om, er den i butikk eller må du bestille den? Dette her er nok noe som går i mer bestillingsvarer. Og jeg kan fortelle dere at det er faktisk hele 2, 4, 6, 8, 10 pool fra...
Oslo, Hasletorg til Stokkmarknes. En god spredning. 13 stykker Brønnøysund blant annet. Som har den inne. Oppdal og Haugesund og Ingeby. Det er veldig, veldig spredt. Poenget mitt som kommer nå med det spørsmålet var jo det at vi oppfordrer jo alle som hører på til å bruke bestillingsutvalget så mye de kan.
Du trenger bare planlønnen to-tre dager i forveien, så kan du få et fantastisk utvalg av gode vinner, hvis du bare gidder og tar det lille bruderiet der og bestiller. Og du bestiller det selvfølgelig til ditt nærmeste pool, så går du bare ut og plukker den. Går du en sms når du er klart, nå kan du gå og hente vinen din. Og i tillegg så frier du denne her til det veganske publikum. Den er vegansk.
Det er godt å merke seg, for jeg vet jo ikke hvor mange veganere som hører på oss, men hvis noen av dere er der ute, så den er helt safe. Ja, denne episoden er til dere. Den dedikerer vi nå til dere. Men gå og få litt gemeinbokk, sveigelt, to penger. Her er to penger, Fredrik har fått til dette her. Dette her er skikkelig fruktig og fint, og du kommer til å si ja, jeg synes den var fin, og det har du helt rett i.
Da takker vi deg fra Nieder-Østreich for denne gangen. Nieder-Østreich!