Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Vi går ut til 500. Ja, dette er episode 500. Det er sykt. FIKEN
Hei og velkommen til Kjells vindkjeller. I dag er jeg kjempestolt. Du lytter til den 500. episoden jeg har laget på denne podcasten min. Det synes jeg høres fryktelig mye ut. Det er ganske mye også. Jeg begynte dette i eventyret i 2017. Litt tilfeldig.
Da jeg tidligere jobbet i Radio Norge-systemet som eventansvarlig, og så hver fredag så hadde jeg vinlotter i blant annet, og det synes Anders Hauglund, som jobbet sammen med meg da, var veldig, veldig gøy. Han synes jeg var veldig flink, og du kan jo så mye om vin, og så videre. Og så sluttet jeg i Radio Norge, og det gjorde han etter hvert, og så ringte han meg da i 2017, og så sa han, du, vi må snakke sammen. Jeg ba, ja, vi kan godt snakke sammen, ja.
Så møttes vi, og så sier han, jeg vil at du skal begynne å lage podcast for meg. Jeg jobber nå i nettavisens lydavdeling. De skal begynne med podcast, du skal satsle på det. Og da mente han at jeg burde være en av de som lagde podcast. Akkurat da hadde jeg akkurat hatt eksamen i bachelor-eksamen i historie, så jeg tenkte, jøss, hva er det jeg skal drive på meg? Så jeg spurte ham, hva skal jeg lage podcast om? Han sa bare, du kan lage podcast om akkurat hva du vil, men jeg antar at det handler om vin.
Og så kom da Svinkjellet på plass. Og da begynte jeg å lage podcaster for de, og automatisk ble jeg også skribent for de. Så jeg begynte å skrive i nettavisen, og det har jeg gjort siden.
Det er jo jommet sjuende år jeg holder på med dette her, så dette er jo blitt levebrød etter hvert, at det er det jeg holder på med, å lage innhold om vin, om det er vinreiser, podcasts, anmeldelser i nettavisen, Facebook-gruppen min, Vin har snart 25 000 medlemmer, så hvis du ikke er medlem der, så burde du hvertfall melde deg inn.
Og så har jeg disse vinreisene mine, vinforedrag for bedriftige privatselskaper og alt mulig sånt. Så det er jo blitt helt fantastisk at jeg kan rett og slett skape min egen arbeidsplass. Det er jo selvfølgelig
uttrykt det også, men det er jeg litt vant med at jeg jobber fra måned til måned som det heter, og januar og februar må jeg innrømme ha vært litt skrimt, men akkurat nå så begynner ting å dra seg litt opp igjen folk synes det er hyggelig å samles rundt litt vin, så det er bra
Så jeg føler at jeg har det som plomnege, og da, for jeg visste ikke at det var episode 500 på gang, men da fikk jeg da nyss om dette fra min produsent Jørgen Bakken,
som er en bauta i dette prosjektet her, som da er han som sørger for at du får lytte til dette her. Jeg lager det og sender det til han, og han legger det ut og klipper og redigerer og gjør det. Det er kjempebra. Så hadde det ikke vært for Jørgen Bakken som gjør dette her frivillig for det han synes er gøy, så hadde ikke denne podcasten blitt noe av.
Og jeg ønsker å ærlig innrømme, jeg tjener vel ikke en krone på denne podcasten heller, fordi jeg har jo på en måte, det er noen sponsorinntekter sikkert, men det vet jeg ikke hvem som får. Jeg har i hvert fall ikke undersøkt det, for det viktigste er at jeg har lyst til å lage vininnhold og vinglede. Og hvis det plutselig kommer en sjekk i postkassa om at «Oi, dette her er kjempebra», så er det bra. Og visst nok, så etter skikken i januar var det i hvert fall 5000 som lyttet på podcasten min, så det er veldig mye folk der ute.
Jeg har jo sett folk som driver med influenseting, og ikke nok med det. Hvis du tar kjeld 20 prosent, så får du avslag. Hvis det er noen der ute som har lyst til å tjene litt mer penger på dette, så må dere gjerne komme inn på sponsorskida. Det har vært veldig gøy. Det må vi kanskje få til å prøve å tjene noen penger ut av dette. Men det viktigste er
at jeg gir deg vinglede og sørger for at du åpner øynene dine for nye viner. Men i dag så må jeg feire med en vin også, så dette har vært den vanskeligste vinen å finne, fordi hva skal jeg velge? Jeg tenkte at det var 500 episoder, så kanskje jeg skulle velge en vin til 500 kroner, men da tenkte jeg nei.
Kjell Gabriel, bare finn en vin som er når du går på pole, så sier du at den kan jeg i hvert fall ta med meg. Det er den vinen du skal ha. Og den har jeg funnet. Dette her er en vin som er i hyllene på pole. Skal se om jeg kan åpne med en hånd nå. Skal se. Oi, det var kanskje litt vanskeligere enn jeg trodde. Oi, det var veldig lite. Jeg har nesten dratt opp korken, altså. Så da lurer du sikkert på, hva er denne vinen?
som Kjell Gabriel må ha med seg hjem fra Polen. Det er en vin fra Råndalen i distriktet Cross Hermitage, som er et distrikt der de lager 90. 2% av all vinen de lager i dette området er rødvin. Syrah er den eneste lovlige druen de kan lage.
Og så har de da Marsanne og Rosanne hvis de skal ha hvite drur. Men da er det jo bare 8% igjen, så det er jo stort sett det. Men her er det faktisk lov å blande inn litt hvitvin i de røde druene, men det er ikke så vanlig på de vinnene vi får til Norge. Men i Krosshermetasj, som jeg synes er et fantastisk sted i Råndalen, har aldri vært der selv. Kanskje vi skal lage vintur til Krosshermetasj? Jeg er med!
Der har de holdt på å selge vin utover, altså de har holdt på med vin der siden romerne. Men på 1700-tallet så begynte de å eksportere vin til England via Bordeaux, og da ble cross hermitage satt på kartet. Det var en liten landsby som heter Larnage som begynte med dette her.
og da ble alltid vinene kalt mur, altså mure. Jeg er litt usikker på uttalen her, for jeg er så veldig dårlig i fransk. For det var den rikeste familien i byen. Så da oppkalte de det. På 1700-tallet var det murvinene som på en måte slo av, og etter hvert på 1800-tallet kommer da Cross Hermitage inn, og blir faktisk en av de rikeste, det dyreste vinene i hele Nord-Råndalen.
etter hermetasj og kotter og ti. Og for dere som kan litt vin, så har du jo selvfølgelig hørt om hermetasj og kotter og ti. Og så har det dratt seg på mer og mer, og rett før 2. verdenskrig, så var det en ganske stor ekspansjon både i produksjenter og område, der de lagde vin. Så dette her er et fantastisk vin, og denne vinen jeg da har...
Jeg har valgt, synes jeg er en nydelig vin fra Dom du Colombier. Jeg er veldig dårlig på fransk, kjenner jeg altså. Men dette er Colombier Cross Hermitage, 2022, 100% Syrah. Og det som er så deilig når jeg har denne vinen, for denne her er liksom en all-round vin. Det er vin du nesten kan bruke stedholdt.
Og bare å dufte på den Du blir jo bare våt i hele munnen For at du begynner liksom å Spyttproduksjonen begynner å liksom bare dra på Det er mørke Litt syrlig frukt Du kjenner at det er godt Mørke moreller her også Og det er litt kirsebær Og det er noen sånne urtepreg og litt fat Og litt pepper Og så er den ung og frisk og deilig Og altså Når du husker
Jeg husker for eksempel at jeg har drukket den vinden i Førde. Nå er jo Førde blitt gård som Norges styggeste by et par-tre ganger, så det er jo lett å huske høydepunkten i Førde. Men de gangene jeg har vært i Førde, så har jeg hatt det veldig, veldig gøy. Men jeg husker at jeg har drukket den vinden i Førde for fem år siden. Og når man husker sånn enkelt, det var godt, da er det noe spesielt med vinden. Og dette er nok en litt mer vind ... Jeg må ta en slurke, altså.
Åh, det er så saftig. Det er så fruktig, det er så deilig. Og den har hatt ni måneder på fat, så den har jo litt sånn fatpreng, for den får sånn balansert, og så har den litt sånn krekkelingsmak. Når du får med sånn liksom, at den er litt sånn syrlig frukt. Og det er en del kanskje sånn hinteliten mot noen solbær, og så er det noen krydder og pepper, og det er rett og slett en nydelig vin.
som jeg synes har akkurat det en som koser seg vind skal ha. Denne her kan du selvfølgelig ha til biff borgogni, og alle disse kjøtterettene du kan ha til grillmat. Åh, grillmat, ja! Dette er grillvind. Så sommer som vinter har du...
kjøttgryte ting, eller koteletter. Naboen lagde faktisk fantastisk gode nakkekoteletter i sånn form, med noe sopp og litt sånn forskjellig her for litt siden. Den har vært helt ypperlig til, for den har den friskheten, og så av og til trenger du ikke å drikke, det er å spise noe som helst. Denne her kan du åpne, og så kan du ha på fredagen, når du bare sitter foran TV-en, og så kan du sitte og bruke den,
nesgrevet ditt ned i glasset og bare å drømme deg bort og kanskje finne en ny nyanse der og en ny nyanse her. Og det er så fint. Det er det som er så bra. Og så er det en vin til. Den har faktisk blitt litt dyrere det siste. Jeg mener at jeg trodde før jeg sjekket prisen i dag at den lå på noen 235. Og så tenkte jeg, nei, det var ikke 265 tenkte jeg da. Men nå har den gått opp til 299, altså 300 kroner.
Den er i basis, dette er en basisvare som er inne på nesten alle pool. Så dette her er en sånn to-go-to-win, og jeg pleier å si når folk ringer meg, spesielt har jeg en kompis som heter Ole. Ole, når han er på poolet, så tar han på FaceTime, og så ringer han meg. Og så sier han, Kjell, jeg er på poolet, du må hjelpe meg. Og så sa jeg noe siste gang, for da skulle han kjøpe...
Vin til sin bror, Tom Erik, som hadde bursdag. Han ble 50 år, så da måtte Ole ha litt hjelp. Så kjøpte vi vin til Tom Erik. Han har flyttet til Trøndelag, så da må han kanskje ha litt Trøndevin. Nei, han fikk en veldig god vin. Og så sa jeg, vi trenger en godhåndskjærl. Jeg må ha en godhåndskjærl.
Og så sa jeg, da går du til den franske hylla, og så der du finner hermitage, crosshermitage, ting og sånt. Og nå har de jo tatt bort mye av disse distriktene som de hadde før, og det er veldig irriterende, for det var veldig informativt. Og så ser du etter den med grå etikett, og en hvit due som flyr av gårde. Og den så de en eneste gang, så bare, den skal du ha. Kjøp dosa, jeg. Og det gjorde han. Og kom tilbake til meg,
et par dager etterpå. Å, dritbra, den funker skikkelig bra. Og det er, og da blir jeg glad. Fordi at selvfølgelig, jeg har jo min smak, og du har din smak, men når jeg gir en anbefaling til en god venn, eller hun, jeg har jo faktisk kvinnelige bekjennskaper, og jeg kommer tilbake og sier at dette her var godt, så blir man jo fornøyd, for da føler man at man har bidratt til å gi dem en god vinopplevelse.
Og akkurat Cross Hermitage Jeg er veldig glad i Cross Hermitage generelt Syrah er en drue som er litt opp og ned Ikke alltid synes jeg er like bra Men kommer den fra Råndalen og Cross Hermitage Så synes jeg stort sett at den alltid er bra Kommer den fra Australia Så kan den bli litt sånn plump Også Kalifornia Kan bli litt sånn plumpete Men får du den fra Cross Hermitage distrikte
så er det ofte godt. Jeg tar slurk til. Det er så saftig, det er så leskende, det er frisk frukt. Og så lager jeg den godt også, da blir den enda mer moden og enda mer fyldig. Så har du lyst til å gi meg en gave en gang, så gi meg Kolumbier Cross Hermitage.
Da blir jeg alltid glad. Åh, så fint vil jeg si da. Tusen takk. Og jeg vil mene det. Det er veldig mange som takker uten å mene det, men akkurat da vil jeg mene det. Og jeg har sikkert takket uten å mene det. Ja, ja, tusen takk. Men akkurat det her synes jeg er en supervin. Og det er... Jeg er litt ydmyk og litt stolt over nå å levere episode 500. Det er vel det i det romerske...
romerske talsystemet. 500, det er ganske koko og ganske imponerende at man har laget så mange episoder. Men også, i og med at vi kan ta litt takker rundt det, selvfølgelig Anders Sjøglund, som var mannen som dyttet meg inn i dette her og sa «Dette her må du gjøre». Første gangene holdt jeg på i studio-
hos nettavisen. Jeg hadde bygd lydstudio og ordentlig fans og fjongt. Nå sitter jeg med en mikrofon koblet til mobiltelefonen min hjemme på kjøkkenbordet. Så teknikken har jo gått videre opp og frem. Og så må jeg takke selvfølgelig Jørgen Bakken, som er mannen som sørger for at dette kommer ut til folket. Han er en kjempefyr
som kan alt om lyd og teknikk, og kommer rådskaft av det. Nei, den mikrofonen her er bra, gjør sånn. Og det er bare å si ja, ja, ja, Jørgen, og følge med. Han må selvfølgelig takkes. Og så må jeg også takke Tom Amratiløvås, som har vært med på, ikke halvparten av episoden, men vi lager jo nesten en episode i uka med han også, og det er veldig, veldig gøy. Det er veldig gøy å,
samarbeide med noen, for jeg føler at veldig mange av mine journalister, da sitter vi på hver vår tue og meler vår egen kakevin. Det er veldig liten kommunikasjon. Det er ikke sånn at Sara Døsjerøy i VG, eller Yngvild Tenfjord, eller Merete Bø, eller Liora Levi, og så videre, ringer meg og sier, du, den vinen her, den må du prøve, den var god. Eller hvis vi er på smaking, så sier vi veldig lite om hva vi synes om de forskjellige vinene. Vi holder det for oss selv,
Og det er jo litt dumt, for man burde jo vært flinkere til å diskutere vin. Og kanskje da har man fått en litt sånn felles forståelse av hva folk setter pris på. Og det får jeg ofte når jeg er med på vindommer i vindkonkurranser. Da føler jeg ofte at da får jeg diskutert litt vin, og det synes jeg er veldig fint. Det er jeg veldig dårlig på her i Norge. Men med Tom, vi har jo funnet denne tonen, og vi har det veldig, veldig gøy sammen.
og smaker god vin sammen og gjør mye morsomt sammen, og det håper jeg vi kommer til å fortsette med også. Og vi ser jo at både Toms Drink Feed og Kjells Vinkjeller er veldig populære podcaster. Selvfølgelig Merete Bø og Thomas Gjertsen er på topp, men vi ligger ikke langt etter i rekkefølgen der. Kanskje vi er nummer to og nummer tre, og det synes jeg er veldig, veldig gøy.
Så det er mange som følger med, og det er mange som synes det er gøy at dette er korte, fine, artige episoder med litt sånn lave skuldre og dårlig moral. Holdt jeg på å si, nei, vi har ikke dårlig moral. Vi har høy moral og lave skuldre. Men det skal ikke være noe fisefint og avansert. Det skal være informativt, glimt i øyet, glede. Og det håper jeg at mange av dere synes at det er.
Så send gjerne en hyggelig hilsen inn til meg. Mange nommer meg jo på Facebook. Jeg er jo ikke så mange som heter Kjell Gabriel, så det er veldig lett å nommer deg, men også mange som skriver mail til meg på kjell.kjellsvinkjeller.no og skriver en hyggelig ord.
og komme med råd og vink, og kom gjerne med ønsker også. Det har jo kanskje ikke vi vært så flinke til. Kan du snakke om det? Vil du snakke om det? Kan du forklare litt om det? Det er veldig, veldig hyggelig å få innspill. Og det er ingen spørsmål som er for dumme. Når jeg holder vinkurs, så sier jeg alltid fra, spør om alt, grav, lur, det er nå du har sjansen. Ikke bli sittende, å jeg skulle ha spurt om det, men jeg trodde ikke han kunne så mye rart, og han sa jo så mye, kanskje det blir litt for dumt. Nei!
Hvis du skal lære om ting, så må du stille spørsmål. Det gjelder alt. Du må spørre. Hvis du skal lære om fotball, så må du kunne offside-reglene. Alle kan jo offside-reglene. Men er det sånn? Er det sånn at det er sånn og sånn? Eller er det sånn og hva skjer når det er sånn og sånn? Det er masse fine tolkninger der. Og jeg keeper bakstermannen og sier det er så mye du kan tolke, og det gjelder også fint.
Er vinene fra det distriktet sånn? Er alle sånn? Bør det være sånn? Smaker det sånn? Skal det smake sånn? Det er så mye ting å lure på. Og for å finne ut av det, så må man være positivt innstilt, åpen, nysgjerrig og lure på ting. Denne uka reiser jeg til Ålesund for å holde to vinkurs på Vinnebar. Jeg skal holde vinkurs på Historiske Vinner, og så skal jeg holde vinkurs på Bobbler.
Det er i og for seg to helt vidt forskjellige kurs, men ofte kommer de samme spørsmålene. Gjerne om lagringstid og åpning, og hvor lenge ting kan stå åpne. Sånn som egentlig handler om generell vin og vinkompetanse som folk trenger å få svar på. Det synes jeg er rart å stille spørsmål om. Men det er ikke det. Ingenting er rart. Alt er åpent og alt er positivt.
Så med det, tusen takk for at jeg får lov, og jeg håper at vi greier tusen episoder. Det hadde vært køy. I dag var det Columbia Cross Hermitage 2022 til 299.90 som var følge vinen for episode 500. En vin som jeg synes er meget god, og alltid har lyst til å få en flaske av hvis noen har lyst til å gi meg en gave. Og vet du hva? Jeg er dritglad i gaver.
med det så ønsker jeg deg en fantastisk uke videre nå går det mot lysere tider hverken nå skal vi snart begynne å snakke om rosévin og hvitvin og bobler snart er det mai og 17. mai og gudene vet jeg gleder meg, er så leisende og med det så sier jeg takk for meg og takk for at du lytter på og gjør at jeg får lov å ha det gøy tusen hjertelig takk ha det bra