Makedonia er i Hellas

Tom og Kjell-Gabriel prøver en hvitvin fra Makedonia, en region i Hellas. De diskuterer vinens historie og hvordan Hellas har forbedret seg på vinproduksjon. De beskriver vinen som kraftig, med noter av sitrus, smør og nøtter, og mener den passer godt til gresk mat. De konkluderer med at det er en god vin for de som liker kraftige viner og ønsker å utforske nye smakshorisonter.

00:00

Fiken gjør det enkelt å starte bedrift, mens Vokteren utfordrer deltakere i en dramatiske konkurranse på TV2 Play.

03:06

Podcasten diskuterer Makedonsk vin og dens kvalitet, samtidig som de reflekterer over historiske og kulturelle aspekter ved regionen.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn. Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren. Ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play. Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000? Per PC. Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret... 100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Vi skal til det svenskene kaller Grekenland. Vi er ordentlige folk og kaller det helst. Musikk Hjertelig velkommen til ny episode Kjelds vindkjeller og Tom av Rati Løvås sin drinkfeed. Nå sitter du og koser deg godt der borte, Tom. Ja, jeg sitter og koser meg. Vi er ute i hagen. Vi er ferdige med en helvetes vinter, for å unnskylde uttrykket, for det har det vært. Bratt opp på bakke hele veien. Mhm. Og endelig kan vi sitte ut, det er blomstring på gang, det er pollinering av bier og humler og alt mulig. Ja, vi holdt jo på å bli flyddende av en linære her i stedet. Du lå jo på bakken omtrent. Og vi skal snakke om vin, og vi skal til fjernhimmelstrøk, skal vi om vi skal holde oss i Europa da, Mikael Antonsen? Vi skal jo til et land som har hatt veldig dårlig rykte på seg på vin i veldig, veldig mange år, fordi at nordmenn har jo valgfartet til dette landet som svenskene kaller Grekenland, vi kaller Hellas. Fun fact, Norge er det eneste land utenfor Hellas som kaller Hellas Hellas. Alt annet sier de andre ting. Men vet du hva greker betyr? Hva greker betyr? Hvorfor de som bor i Hellas ikke liker at de kaller de grekere? Siden de er folk? Nei, det betyr for deres aller minst beste venner fra den tyrkiske siden, så greker betyr slave. Åja. Så de er ikke så glad for det, men sånn er det bare. De må leve med det. Vi skal til også et litt artig område. Vi skal til Makedonia. Makedonia er veldig spennende. Ja, og grunnen til at Nord-Makedonia, landet Nord-Makedonia, heter Nord-Makedonia, er jo fordi at grekerne, eller folk fra Hellas ble så forbanna at de sa nemlig, du kan ikke kalle landet ditt Makedonia for vi har Makedonia Men dere ligger jo da nord for Makedonia, og også kaller dere Makedonia derfor dere kaller det Nord-Makedonia. Ja, og den drakkampen var lenge, og en annen sånn liten, for de som også har fulgt meg litt, så vet du at jeg var jo ute og lekt FN-soldat i noen perioder. Og i noen måneder så var jeg faktisk stasjonert i det som i dag heter Nord-Makedonia. På grensen opp mot det som nå er blitt Kosovo, som den gangen var en del av Serbia, altså nå er vi tilbake på 90-tallet. Ja. Det jeg kan si om det er at da vi fikk lov å dra på ferie, så dro vi bare over grensen til Makedonia, altså den provinsen i Hellas som heter Makedonia, og etter hvert ned til Thessaloniki. Der drakk vi jo vin og sånt, vi også, men det festet seg ikke noen sånne ekssepsjonelle opplevelser for en noen-og-tjueåring som var ute på militærperm der. Det vi skal smake nå, det er noe som holder en helt annen kvalitet enn det som ble produsert en gang. Ja, for Hellas har kommet seg veldig. Vinmond Pol hadde jo en spesial lansering her for to år siden, der de skulle satse på greske viner og kjøpte inn en drøs av varianter i sånn 3, 4, 5, 6, 7, 800 kroners klassen. og hadde full fokus på det, og en del vinsjournalister kastet seg på og prøvde å få dyttet dette ut i hyllene, men det var vel ikke en sånn kjempesuksess, fordi det var veldig mange som fant ut at å kjøpe gresk vin til 600 kroner, Da bruker du hele 600 kroner på noe fransk eller italiensk ofte. Utfordringen er jo det at veldig mange nordmenn har dratt på ferie til Hellas opp gjennom årene, fra midt på 70-tallet og oppover. Og det man gjerne fikk servert var jo noen sånne rettsinærløsninger og noen såkalt greske borvinner som ikke akkurat... Du skrev ikke opp det i dagboken og sa at i dag hadde jeg en fantastisk opplevelse. Det gjorde du ikke. Hvis du hadde det da, og du var på Dionysos taverna, helt nede på stranda på Korfu, eller Kreta, eller Rådås for den slags skyld, så var det jo, du var jo dritforelsket og satt der med en som du syntes var dritfin, og så drakte du en vin og så bare, åh, det var dritgøy og så klina dere, og så ble det kanskje barn ut av det hvem vet, hvertfall happy ending og så tok du, jeg kjøper den vinen at den var så god, og så tok du med hjem og så var det jo ræva men det er fordi at atmosfæren lettgled, saltvann Pene mennesker, sol, sommer gjør jo at vinen blir litt bedre. Knep opp! Ja, nå har vi jo heldigvis du klær på deg selv, Gabriel. Da må vi stole på kvaliteten på vinen. Så du mener at hvis jeg hadde vært naken, så hadde plutselig vinen blitt mye bedre? Nei, da er jeg redd vi hadde blitt blinde. Ikke vært så negativ nå, Thomas. Nei, jeg er ikke negativ. Mer ærlig, men du, nå er jeg litt spent, fordi Nord-Makedonia for meg var ikke akkurat ensbetydende med god vin, så nå skal vi prøve Makedonia-vinen. Ja, og vi er jo nå i landet, eller ikke i landet, vi er hos Sparta! Ja! Ja, altså nesten. Vi er ikke langt unna der da, men en annen fun fact er jo, vi er i et område hvor Alexander den Store og hans far Philip og disse her drev og kjørte rundt på hestene sine og begynte å robe i verden. Det startet jo der. Det var hele sin andre storhetsstid begynte her, vi som er opptatt av ordentlig gammel historie. Nå Har jo vi sjekket litt, så vi vet jo at oppi den vinen, oppi den flaska som du akkurat brukte mye lyd på å helle oppi, så har vi både asytyk og drua. Som har blitt sånn geni-erklært druen overfor hele landet. Som har kommet som en liten synduflotbølge over verden. Sånn re-oppfunnet av flinke vinmakere. Men så har vi også en annen drua. Ja, og dette her er litt morsomt. For her har de en drue som er mest kjent for å komme fra Bordeaux, i Hvit-Bordeaux, Semlion. Semlion-druen er jo litt sånn rar, fordi den har veldig sånn tynt skinn. Skallet på den drue er så tynt. Så den er veldig utsatt for ymse, sånne soppangrep og tritisinfeksjoner og sånn. Så den er egentlig ganske vanskelig å få til. Så at noen da... velger å gønne på å lage dette her i litt volym i en helt annen del av verden. På andre siden i Europa, for å si sånn. Det er jo ganske kult. Det er kult, og jeg har aldri smakt miksen Assyrtiko Semmeljå. Syns kanskje ideen er litt strange, men, for her er det 50-50, men når man tar nesegrevet og dytter det ned i glasset her, så får man sånn, oi, her er det noe. Ja, dette er noe litt annerledes. En ting er, man kan jo grave frem alt som forskjellige dufter og frukter og alt mulig rart, for her er det masse oppi, masse gul frukt der, Men umiddelbart fikk jeg et bild inn i hodet mitt, sånn som det lukter langs Middelhavet med disse pinjeskogene. Det lukter på det her, det er som å gå rundt i en sånn varm, solvarm pinjeskog. Det er så mange forskjellige dufter og vekster og ting og tang som er på vei inn i nesa. Den kommer ut av den lille vineskvetten oppe i glaset. Det er kult. Det er veldig kult, og nå har jeg smakt på den, og man kjenner da Altså, plutselig så får jeg en sånn tanke, hva er det vinmakeren her har tenkt? Det er 50% semolio, 50% asyptiko, og den har ligget litt på fat, og den er jo rund, fyldig. Den har noen nøtter, har moden gul frukt, har noen kryddertoner, har en smørfedmen som har ligget på fat. Og så tenkte jeg at dette her, hvis jeg hadde tatt denne blindt, så hadde dette vært hvitbord også. Ja, jeg hadde jo gått i de... Det er helt annerledes på duften som ikke stemmer med borgå, men jeg er litt enig med deg. Smaksbildet her er overraskende klassisk, til å være det. Det er akkurat litt... litt for mye syre, jeg trodde aldri jeg skulle si det høyt, men det er akkurat litt for mye syre til at den passer inn i akkurat den buksen. Ja, det er det. Men syre er god. For asyrtiko er mye syrligere enn vi og Nier, så der vil jo den slå ut der. Helt riktig. For å være litt nært, men det som også er kult her nå, når jeg sitter og snakker om dette her, så har den syre klart å produsere en liten bitterhet på slutten der, Og dermed så tenker jeg at kanskje han vinmaker den rett og slett. Jeg tenker at, hmm, her skal jeg ha noe til sovlaken min, eller et eller annet med mye grønnsaker på. Noe som passer med, altså, tenk deg denne greske salaten med den der hvite osten oppi og sånn. Det kan godt hende at denne her hadde passet godt til det, fordi den har dette lille urtepreget på tampen her, tenker jeg. Og så når du får den, altså, gjør denne litt sånn tropiske, modne, gule frukten, som bare ligger der. Det er jo en kraftig vin. Absolutt. Den har jo ikke denne oljefinishen som vi finner ofte i borgeren, men det er en kraftig vin. Det er en gjennomlaget greie. Det er ikke bare gjort i håndvending. Det er her en gang som har jobbet. Det er en vin for voksne. Det er ikke noe nybegynnervin, dette her egentlig. Det har du helt rett i. Dette her er for de som har smakt litt vin og har lyst til å prøve seg litt ut med litt... Som liker de kraftige vinene, både hvit bourgund og hvit bordeaux. Kanskje mer hvit bordeaux enn hvit bourgund, men som liker dette litt smørpreget, tung fyldighet. Men samtidig så har man en syrlig citrus friskhet på toppen. Så hopper liksom frem og tilbake, og så har du et nøttepreget som ligger på tunga. Jeg synes det er en god helg hender du. Og så gøy at, for meg, så gøy at Makedonia kommer med en positiv leveranse. Det setter jo jeg pris på. Og så, hva koster dette her da? Dette koster 349,80. Ja, og da kan du jo tenke deg at det er jo en relativt høy pris for en hvitvin fra Hellas, vil jo mange tenke nå. Du verden, hva er det du, Kjell og Tom har jo funnet på nå. Men for det første så er det jo det den koster, det har ikke noe å gjøre med noe mer. Men jeg mener, hvis du har lyst til å oppdage en litt annen horisont, ja, Og da mener jeg ikke at du skal raske med denne på vei ut på piknik i parken. Denne skal du kjøpe inn til en eller annen happening, et eller annet hvis du skal spise noe til, så er det jo klart. Klarer du å lage gresk mat, så er det jo det beste. Men jeg vet ikke om den går til de fleste grønnsakeretter. Denne skal du se på bordet når det er et eller annet gøy som skjer, og du kanskje har noen venner som også er litt vinerintenserte, og så kan man sitte og snusse og ordne og røtte på denne her, og kanskje måle den opp mot andre viner som man kjenner fra før, tenker jeg. Jeg tenker at hvis du har hatt et måltid med kanskje litt, ja, Hvitburgun har jeg vært innom, eller Hvitbordå, så sier du, jeg har fikset en vin som er litt overraskende, og så tar du frem den etterpå, og så bare prøv dette her nå. så tror jeg folk vil si, «Oh, dette er kult!» Ja, absolutt. Nå regner jeg med at du er enig med meg, men den er overraskende god. Det er morsom vin å sitte og snakke rundt. Vi har brukt veldig mye tid på å snakke om den allerede, så jeg tenker at folk flest også vil gjøre det. Ja. Og det er Kutima, Biblia, Kora, Ovlius, White. Det er jo ikke noe som ligger lett i munnen når det skal sies fort. Jeg ville skrevet opp og vist det, han fyrer på Bolio eventuelt, eller kjøper på bestilling. Du må på bestillingsutvalg, den tror jeg ikke er inne på det eneste, Bolio. Nei, det spørs vel jeg. Bestillingen der, bestillingsutvalget, det liker vi. Prøv noe nytt, prøv noe spennende fra hele oss, og jeg tror du kommer til å bli positivt overrasket. I hvert fall hvis du liker tydelige, kraftige, solide vinner som sitter lenge og koser seg i munnen din. Skal vi runde av fra Makedonia-landet til Alexander og Philip og hva de har for noe sammen, og så sier vi at prøv den her, det er litt kult. Til og med moder Teresa Det var ikke noen albaner. Det var kanskje en albaner. Men det er i tilfelle rett opp i gata. Men hun hadde sikkert vel signet den der. Nei, det hadde hun ikke hørt at hun var ganske vanskelig. Men vi takker den nå. Vi takker den nå. Dette var en god vinn, og vi runder av stille og fredelige her fra Drinkfeed og Tom og Mia til oss. Takk for nå. Kjære Gabel og Henriks. Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i ticketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kaller seg til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit! Greit, så finnes det bedre følelser enn å løse en ticket? Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. Du, vi må ha oss i klær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen. Jeg lurer på hvor mye strøm vi bruker på en dag, ja. Sjekk appen da, vel? Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.

Mentioned in the episode

Makedonia 

Den geografiske regionen som vinen kommer fra.

Hellas 

Landet der Makedonia ligger, og hvor vinen blir produsert.

Nord-Makedonia 

Et tidligere Jugoslavisk land, som har hatt en konflikt med Hellas om navnet Makedonia.

Aleksander den Store 

En historisk konge som kom fra Makedonia, og som er kjent for å ha erobret mye av verden.

Assyrtiko 

En hvit vindrue som er mye brukt i Hellas, kjent for sin syrlighet.

Semillon 

En hvit vindrue som vanligvis brukes i Bordeaux, kjent for sitt tynne skinn.

Hvit-Bordeaux 

En type hvitvin som ofte lages med Semillon.

Vinmond Pol 

En norsk vinimportør som har lansert greske viner.

Dionysos taverna 

En gresk taverna som er nevnt som et eksempel på sted hvor nordmenn har hatt positive opplevelser med gresk vin.

Korfu 

En gresk øy som er nevnt som et eksempel på sted hvor nordmenn har hatt positive opplevelser med gresk vin.

Kreta 

En gresk øy som er nevnt som et eksempel på sted hvor nordmenn har hatt positive opplevelser med gresk vin.

Rådås 

Et sted i Norge som er nevnt som et eksempel på sted hvor nordmenn har hatt positive opplevelser med gresk vin.

Sovlaki 

En gresk rett som er nevnt som en mulig matrett som passer godt til vinen.

Gresk salat 

En gresk rett som er nevnt som en mulig matrett som passer godt til vinen.

Hvitburgund 

En type hvitvin fra Burgund, som er nevnt som en sammenligning til den greske vinen.

Hvitbordå 

En type hvitvin fra Bordeaux, som er nevnt som en sammenligning til den greske vinen.

Kutima 

Navnet på vinprodusenten.

Biblia 

Navnet på vinprodusenten.

Kora 

Navnet på vinprodusenten.

Ovlius 

Navnet på vinprodusenten.

White 

Navnet på vinen.

Bolio 

En norsk vinbutikk som er nevnt som en mulig plass å kjøpe vinen.

Moder Teresa 

En katolsk nonne som er nevnt i sammenheng med Makedonia, men uten å ha noen klar sammenheng med vinen.

Pure Service 

En sponsor for podcasten, et firma som tilbyr ticketing-system.

Svea 

En sponsor for podcasten, et firma som tilbyr finansielle tjenester.

Fortum 

En sponsor for podcasten, et firma som tilbyr strøm.

TV2 Play 

En streamingtjeneste som er nevnt i forbindelse med et TV-program.

Vokteren 

Et TV-program på TV2 Play som er nevnt i forbindelse med en sponsor.

Participants

Host

Kjell-Gabriel

Guest

Tom

Sponsors

Pure Service

Svea

Fortum

Lignende

Lastar