Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Bla bla bla bla bla. Fiken. Superenkelt regnskap. Hallo. Vi i Alente har noen raske spørsmål til deg. Liker du å se gode filmer og serier? Føler du noen ganger at du har sett alt? Drømmer du om å kunne veksle fritt mellom ulike streamingtjenester? Bytt til fleksibel TV og streaming med Alente og varier dine streamingtjenester hver måned.
Jeg er fem år første gang jeg blir forlatt av mine foreldre. Vi må fortelle. Og jeg har også løpt etter denne bilen i mange år. Der fikk du tjuvlytte til Misjonærbarna av Øystein Stene. Fortsettelsen kan du strømme når du vil, kun hos Fabel. Kom i gang på Fabel.no og prøv gratis i fire uker. Fabel, lytt til oss. Den ultimate ribbedruvinen
Følg med! Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjelds Vindkjeller. Nå har jeg jo snakket litt om vin til pinnekjøtt. Så da må vi jo snakke om vin til ribbe også. Og faktisk litt morsomt. Jeg måtte på pole her i gård.
og få tak i en av denne vinden og da måtte jeg på pool ute i Slemstad og der kom jeg snakk med han som en av de som jobber der, veldig hyggelig fyr og han fortalte at det var så hyggelig at jeg kom et nytt frisk pust inn i pinnekjøtt debattsystemet
og kom med et nytt forslag så det ikke blir bare Riesling, Riesling, Riesling men faktisk så var det da baskisk Chacolina-vin og det synes jeg var veldig hyggelig og da fikk jeg også tak i en av disse vinene som jeg skal nive å snakke om fremover på min favorittdrue nemlig Schiapettino Schiapettino betyr skudd
eller liten lite smell. Og i gamle dager så het den Ribollanera. Og dette her er faktisk en vin som de ble skrevet om allerede i 1282. Da var det noen bryllupsharmoni oppe i grensen mellom nåværende Italia og Slovenia. Og der skrev de om denne Schioppettino-druen.
Og så gikk jo tiden, og så kom vi inn på 1970-tallet. De hadde litt problem med filoksera først, så det var en drue som var litt sånn «ah, det går litt dårlig med deg». Men vi prøver, vi prøver, og så kom da 70-tallet,
og 80-tallet, da plutselig hele Nord-Italia skulle satse på Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, mellom alle disse internasjonale store franske druene. For da var det snakk om, altså dette var, da var Italien ganske fattig.
Men da var det snakk om rett og slett ikke kvalitet, og nå står det helt stille. Masse, vi dro, vi var opptatt av å lage så mye som mulig, så at folk kunne drikke og kunne selge unna, selge unna, selge unna. Kvalitet var ikke viktig, men her var det bare rett og slett å lage mye vin.
Og så fant jeg ut at Merlot og Campania funket ikke så kjempebra i dette her området. Og en dag, og dette er ikke lenge siden, nå snakker vi om kanskje på 2000-tallet, så er det en kjær som heter Roncho de Galla, litt artig navn der, som finner ut at hvor er det blitt av den skjøpetino-greia?
Fordi han var liten, eller yngre, så drev bestemoren hans lagdiske opp på Tino, og det syntes han var så gøy. For da hadde plutselig alt snudd, da var det bort med det internasjonale druene, nå skal vi tilbake til «back to the roots, back to the local thing». Så da fant de en gammel tante,
som hadde kanskje 30-40 busker i bakhånd. Og så begynte de å repode de, sånn at de fikk spredd dette utover, og så dro de opp alt dette her merlådritten som de hadde stående, og så begynte de å plante mer og mer skjoppetino. Og nå er det vel kanskje, jeg sier at det er 20 gårder eller noe sånt, kanskje 30, det er flere altså, men
Oppe i Friuli, som er nord for Venetia, opp mot Slovenia, så er det et stort dalsøke som lager mye av dette her. Det er litt spredt rundt ellers, men det er stort sett der de holder på med disse Scopatino-druene. For et par år siden, det var egentlig ganske snodig, så fikk Kongelig Norsk Vinnmonopol med Harald Rex i spissen og alle venner hans for seg at nå må vi ta inn Scopatino på poleet.
Og Skioputino laget en tender. Dette er ganske skikt. De laget en tender, og så ville de ha to vinner inn i basis. Og når det er 25 vingård som driver på nett her, og de driver i småskala, så er det ganske spesielt. Så da kom sikkert alle de forskjellige Skioputino-drivende inn. Og prøvde seg inn i denne konkurransen, så var det to som vant.
Og det som skjer da er at de får lov å være hylla i ett år. Men poenget er at de som jobber på Pole, de har ikke hørt om så mye Skjøpetino-drund. Det er ingen som hvertfall kommer og spør, har du noe Skjøpetino? Jeg tror han på Pole i Slemmestad ble overrasket når jeg sa, du jeg leter etter Skjøpetino. Og den stod det som utgående også, for nå har han vært inne på Pole et år, så nå er han på vei ut. Så dette her forsvinner jo litt også, så her må faktisk vi være litt så flinke.
Så det som skjer er at vi fikk da to vinner inne på pole, som stod da og støva bort i ett år, for ingen vet hva det er. Men jeg, jeg vet det.
For jeg mener at denne Schioppettino-druen er den aller, aller beste viendruen til norsk juleribbe. Hos Fjordkraft Mobil får du nå halvpris på alle våre mobilabonnementer i tre måneder med full teledekning. Og du, du trenger ikke være strømkunde. Tilbudet gjelder for alle nye kunder. Fjordkraft Mobil. Mer for alle.
Jeg kom over den med litt flaks, kan jeg si, for at jeg skulle gjøre, og mange år siden har det, fem-seks år siden kanskje, så skulle jeg gjøre en test på...
på julemat eller ribbe og vin hvilken vin passer bedre til juleribbe og da er det jo litt opplest å vite at ofte er ripasso veldig bra da så jeg fikk tak i litt forskjellige ripassor og så videre og så var jeg inne om en vinimportør der det jobber en veldig hyggelig dame som heter Priska Boffa
Og hun sa at, du, dette er litt gøy, for det er der jeg kommer fra, der lager de jo porchetta, og det er da ribbe laget i sånn rund form, altså det gjør rett og slett bare, ruller han inn, så blir det ribberull, og det er jo for seg det samme som norsk julribbe, bare litt andre krydder. Og så sier hun, hjemme der jeg kommer fra, så er Schioppettino en fantastisk vin som de brukte det. Det er liksom det som er den store porchetta-druen i det området jeg kommer fra.
«Kan du ikke ta med deg en flaske, og så prøver du å se hvordan det går?» Og så gjorde vi så, og jeg hadde invitert fem-seks venner, lagde langbord, hadde 11-12 forskjellige passord på bordet. Det var så mye vin!
Og så kom denne skjøpetinovin, og den heter Grill i Åle. Veldig sånn dustete rart navn også. Så jeg tenkte, ja ja, rart. Den er borte fra Polen nå dessverre. Den var egentlig god fin. Og så kommer den inn, og så slår den bare nok av at på absolutt alle de andre vinene når det gjelder ribbevin. Og det blir bare rett og slett magi i flaska. Og etter det så fant jeg ut at dette her, det er jo dette her
Det er dette her vi må satse på. Det er dette her som er greia. Så nå har jeg da jobbet en bitteliten stund med å promotere dette skoppetino til Ribbe. Og det begynner faktisk å komme seg til også. Jeg får flere importører som tok faktisk, det var en importør som tok kontakt med her for en halvannen måned siden, som sier «Du,
Skal du snakke om Schioppettino til ribba i år? Ja, jeg skal alltid snakke om Schioppettino til ribbe. Fint, da tar vi en halv pal med det. For ellers så selger de ikke i det helt tatt. Og hvis du liksom skal ha den virkelig hoveddruen, altså den som startet det nye livet til ribba,
Til Schioppettino så får du Ronchi di Ciala 2016. Den kaster 450 kroner, så du får tak i litt forskjellig av disse vinene fortsatt. Det er noen som er litt vanskelig å bestille, og du kan faktisk se her på Polisiden at du kan få tilbake til 2012. Men det som er målet mitt nå er at jeg skal prøve å samle inn alle vinene
skjøpetinovinnet og så skal jeg kjøre en online smaking på Facebook der vi skal finne ut hvilken av skjøpetinovinnet som er best til ribba så da skal vi finne det best av det best
Da er ikke det så veldig lett, fordi jeg har tatt kontakt med mange forskjellige importører og hørt om «har du dette her?». Og dette er sånn bittesmå importører som har dette her, for de tar inn «ja, jeg tok denne produsenten her, så kommer den med på lass en del også».
jeg fikk svaret fra en fra Skien som sier det at du Kjell Gabriel, veldig hyggelig at du spør men vi, dette her vi får inn kanskje en kassa av dette her som vi har her vi hadde en restaurant eller noe sånt som vi drev på med dette her altså vi har ikke mulighet til å verken eksportere eller flytte noe som helst så hvis du er forbi Skien en gang så får du komme innom da så skal vi se om vi at du skal få lov å smake på en da
Men det er da totalt 11 skjøpetinor tilgjengelig på pole i dag. De som var i basis er Sirtskinn og Sorsettig-Sinn. De er de som var på pole tidligere.
i ett år, som da er på vei ut. Men i dag så anbefaler jeg den som jeg pleier å ha med på flest sånne julevinsmakinger, nemlig Colavini Centurion Schiapettino, koster 385 kroner. Men dette er til julaften, folkens. Så, og det er bare sånn det er sagt, de ligger på en fra 230-40 til en 4-500 kroner, så dette her er viner som koster litt grann penger.
Men skal du ha dette i julebordet, julefest, ribbefest, et eller annet sånn, så er det helt nydelig. Så jeg anbefaler det, og det kommer ikke veldig mye av...
Av disse vinene inn til Norge Kolda viner vet jeg At de har bestilt 600 flasker Og det er bare fordi at de vet At jeg snakker om dette Jeg er den eneste vinsjournalisten som snakker om det Jeg er den eneste som bryr meg om Scopatino Hvis jeg fortsetter sånn så burde jeg kanskje blitt Sånn æresborger av Friuli Koldi Orientali Som er det området de lager Det hadde vært gøy
komme ned der og få sånn krans rundt hodet og en nøkkel og sånn, det hadde vært morsomt men det får jeg sikkert ikke men uansett så prøv Turians innskaputino, den koster 385 kroner det er en perfekt ribbevin så hvis du skal, og det er viktig å øve litt før jul med ribba for dere som er ribbefolk eller for dere som har ribbe første juledag det er jo, alle de som har pinnekjøtt på julaften har jo ofte ribbe første juledag
eller andre julelag. Så da bør du ha dette klart. Men det kan hende at de forsvinner, det kan hende at de blir utsåkt, så her må dere faktisk bestille ganske fort, og dette her er ikke, altså denne Cola Vinen er av alle steder. Den er inne på ett pool i Norge, og det er på Grønland Bazaar. Men prøv Scopatino, prøv Cola Vinen sin. Det er den jeg som sagt har testet mest, så skal jeg da lage en online smaking på Facebook-gruppa Vinen nå for jul. Jeg håper jeg får til det, hører jeg ikke det?
Jeg tror det blir uke 50. Så hvis du har lyst til å være med på det også, så må du begynne å bestille inn alt rublet bit av det du kan få tak i. Og så ser du, det er jo kjempegøy om vi greier å få tak i alle sammen. Jeg tviler litt på det, men i hvert fall få tak i en god del hadde vært veldig gøy. Med det så er jeg så glad i ribbe at jeg hver eneste januar når de setter ned prisen på ribba for å selge ut
I år så kjøpte jeg fem ribber
Nei, seks ribber kjøpte jeg faktisk, og jeg hadde her, for jeg lager da asiatisk ribbe, som er kjempe, kjempe godt. Det kan du gå inn på nettavisen, hvis du trykker inn da asiatisk ribbe, så kommer det en film der Rudi i Svesk Kertring og jeg lager asiatisk ribbe. Hvis du har lyst til å lage ribba di litt annerledes, så kan du gjøre det. Så kjøp inn ribbe, og ribbe kan lages i så sinnssykt mye morsomme varianter.
Nå gir jeg meg. Colavini, Turian, Scopatino, 3,85. Finnes på Grønland Bazaar. Fem flasker hvis du må ha den i dag. Ellers så må det bestilles, og da tar det cirka en ukes tid så har du det klart. Med det så kan vi begynne å tenke på jula. Jeg liker jula. Så jeg liker julegaver også. Hvis du har lyst til å sende noe, gjerne en flaske vin. Det trenger jeg. Ha det bra!