Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no Vi skal til Alsace i Frankrike. Og vi skal tilbake til 1700-tallet. Følg med. FIKEN
Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjell Svinskjeller og Tom og Radder Løve og sin drinkfeed. Tom, hvordan går det? Det går, det humper og går. Det går ikke så verst. Nå sitter vi her og smaker vin og ljuger og holder på. Det er ikke så mye løgn, for jeg er veldig flink på det. På fakta kan vi. Ja, fakta. Det skal vi ha. Det skal vi ha. Vi er gode på generelt.
generelt fagkunnskapet innenfor vin og andre ting. I dag skal vi reise til Alsass-Lottringen, som det ofte kalles. Vi skal til Frankrike nå. Eller vi skal til Tyskland for noen år siden, og så er det til Frankrike, og så skal vi til Tyskland, og så har de holdt frem og tilbake en del ganger. Alsass ligger på grensen mellom Tyskland og...
Det er jo sånn en hjørne der, og der går jo rinen bortover eller nedover. Den renner i hvert fall i en eller annen retning. Og der ligger midt i smerøyder. De har byttet land og nasjonalitet opp igjennom mange ganger. De finner til og med på sitt eget språk, for de gidder ikke å bytte land.
det offisielle språket, så vi gjør det enkelt så vi finner på sitt eget Alsassetspråk. Ja, og vi er produsenten i dag, heter Quents Bas fra 1795. Det er et ekteskap i 1795 som gjorde at de to familiene slo seg sammen, og da blir det Quents Bas. Så det er jo gammelt språk.
gammelt som hev. Ja, og så kan du tenke deg det at for dem som har litt historie i ryggen, så er jo dette etter den franske revolusjonen, så det må ha ganske urolige tider og friskt å starte opp med å lage vingård. Det er noe alle sånne krigerfolk gjerne vil ha. Ja, det er jo midt i hele systemet da det skjedde.
Dette er litt morsomt, for denne vinen har kommet over med en tilfeldighet. Ja, du fortalte det. Det er jo ikke ofte vi bare får vin inn fra gata omtrent. Nei, dette er vin fra gata. Jeg var på Hønefoss og holdt vinkurs, og det er jeg veldig hyggelig på. Gledeshuset, det høres flott ut, bare det. Der holdt jeg vinkurs på viner fra rare land, både i Japan og Tjekkia, og faktisk i Palestina til og med.
Så kommer jeg inn dit, og så kommer det en kar bort til meg, en veldig hyggelig kar, og så sier han, du, jeg har med en flaske vin til deg. Jeg tenkte, jøss, det var jo før kursen, det må jo først se hva jeg er god for, før du driver og premierer meg med vin. Nei, fordi at han og kona, han jobbet i et fransk selskap, så han var ganske mye ute og reiste, så han og kona har drevet med litt sånn mini-import av vin, så denne her har til og med fått inn på pole,
Og som regler, Tom, så forholder vi oss til ganske store selskaper, importørselskaper, som har omsettet for milliarder av kroner og er stinna grinn. Ja, men ikke akkurat det som etablerte importører. Det er litt sånn som vi liker, fordi vi liker å tipse dere det som hører på om ordentlige varer. Vi må jo vite hva det kommer fra. Ja.
Men denne gangen så er det da en knøtt liten kar som driver litt et hobbyprosjekt med å ta inn litt vin. Jeg snakket litt med han etterpå, han er en veldig fin fyr, både han og kona, og han drev, ja, kanskje vi har noe hus i Spania, jeg tenkte kanskje vi tar noe derfra også, hva tenker du rundt det, og så videre. Så
Hadde jeg noen tanker om hvordan det kan gjøres Men nå er han da Han var veldig opptatt av hva jeg synes om denne her Og da tenkte jeg, hvorfor ikke lage podcast om det Ok, så nå finner vi ut hva du synes Ja, for jeg har ikke smakt ned Jeg har bare denne flassen her Så dette er rett og slett en privatperson Som har begynt å ta inn vinen Og så har han begynt å selge det på pole Han har begynt å selge det på pole Jeg aner ikke hvor mye han tar inn Og hvordan logistikken hans fungerer og så videre Men han har det i hvert fall inne på pole
Og så tenkte han at dette her må jeg få lov å smake på og gi en tilbakemelding på. Så nå slipper jeg å ringe, for da kan jeg bare sende han denne podcastepisoden. Vær så god, her kan du se hva jeg synes om den. Så her er det da, skal vi skru dette her da.
Oi, oi, oi, oi, oi, oi, oi, oi, oi, oi. Klarte du å styre den unna Mac-en din? Ja, så delvis unna Mac-en. Vet du hva, vi setter en liten pause nå, dere, for nå skal Kjell Gaber få lov å tøkke opp litt, og så kommer vi straks tilbake. Vi er straks tilbake. ...
Ja, det der. Tom, nå har jeg tørket mye. Du har blitt tørr bak øret. Det var hele bordet, merken min, alt var vått her. Jeg har sett folk døpe skip med mindre søl enn det du klarte å gjøre nå. Det har aldri vært borte at det har spruttet så mye. Men det var gøy. Nå skulle du endelig få litt glase. Det har du jo.
Altså vi kjenner jo duften av dette her For dette hele bordet har jo da Ja, vi sitter jo et hav Et hav av kremant akkurat nå Det var liksom ikke måte på Det var veldig rart Men det skjer av og til Jeg må bare informere dere der hjemme om det At det er en 7-8-9 personer hvert eneste år Som dør av champagnekorker Og
Feil åpning. Men det var jo ikke iskald. Det er ekstremt viktig at dere har godt avkjølt rettskapet på vin og flasker, at dette er godt kaldt. Hvis det er for varmt, eller det er temperaturforskjell mellom vinen og flaskene, da kan det gå ordentlig gærent. Det sto som en fontene.
Lysmantene var det ikke det? Jeg synes det var veldig vakkert, ja. Særlig fordi du prøvde å sikte vekk fra Mac-en. Det her er kjempebra. Du har tatt bilder og film og lagt det på sosiale medier og hentet meg ut der. Mange av dere har nok sett resultatet her også. Du, skal vi jobbe litt? Det skal vi, og vi må dufte. Det er noen krydder her. Det er krydder. Det er nesten litt sånn, hva skal jeg si, nesten kardemommeaktig. Nesten litt krutt også. Krutt, du. Nå skal vi se.
Skjønner du hvor jeg vil? Ja, det er litt mineralsk, litt sånn mørke mineraler, nesten sånn flint. Ja, det var morsom. Ja, litt sånn...
Ja, du sier kardemomme Også nesten sånn lavendel Altså litt sånn Ja, for det går i den retningen av sånn myke Nesten sånn juletoner Ja, dette var morsomt Altså dette må jeg virkelig si at det her er Kunns bas fra 1700-tallet Her har de holdt på en stund Disse tre tårnene sine Det er veldig flotte tre tårn Har du vært i Alsas? Har du jo vært overalt? Jeg har vært i Alsas Men jeg kan ikke huske at jeg har vært i
Tror jeg er en chateau som dette her heter. Det er jo bilder av tre borgtårn som ligger oppå noen åsider, og det er jeg veldig stolt av disse
åsene sine. Det er til og med bildet av det på etiketten, så det var ikke så veldig vanskelig å gjette seg til det, men dette synes de jo er kjempegøy. Ja, det er litt sånn, alle som har driv med vin er stolte av et eller annet lokalt, det er jo liksom greia, og hvis det er noe, en ås, et fjell, et eller annet, så bare, åh, vi er så stolte av det. Men hadde vi, hvis vi hadde produsert noe, jeg bor i Asker, hva skulle vi vært stolte av da? Skærgudsåsen er jo ikke sånn kjempe
imponerende. Du ser den der borte i det fjerne hvis du titter ut av vinduet. - Nei, men du kan jo si at akademosen er litt royal, for det bor jo noen kronprinsparer og sånne oppe i livet. - Ja, den er flott, skjønner du. Det er ordentlige saker. Vi først skal ha en ås, så skal vi ha en skikkelig ås. Den skal være konget.
Men da har du smakt, du må smake. Du skal ha meg til å prate litt til. Du får ikke smakt da. Vi lager podcast om, da er det faktisk ganske greit med litt bratt, for da er det lettere for de som lytter til å høre. Nå har du smakt, så nå har du en oppfatning av det du synes dette er bra. Det første du merker er at boblene er fantastisk myke. Mossen, som du ser, den er helt nydelig. Det er nesten fløyel. Det er sånn vi liker.
Og så er det jo, her kommer jo syre, og faktisk disse kryddertonene du nevnte, det er et sneva av krydder oppi her, og det blander seg veldig godt med frukten, for det er veldig fruktig. Dette er en god vin, Skjønge Gabriel. Det er ikke noe å si på den, men jeg er spent på prisen etter hvert. Men jeg synes i hvert fall at dette er en god vin. Ja, prisen skal du få også. Jeg er helt enig med deg, men at de myke, litt sånn gul-grønne epler kanskje,
Litt som bakstpreg både i munnen og på duft Og så litt sånne krydder Jeg ser kardemomme hang i meg oppi Det synes jeg er veldig precis Ja, og om det smaker kardemomme vet jeg ikke Men det er i hvert fall et krydder i den retningen Det henger sammen Den er i veldig god balanse sånn som det er Mellom det vi får på nesa og det vi får på gaden Ja
Og jeg synes ikke prisen skremmer oss bort heller. Den er 267,10. Noe sånn der, ikke 99 liksom. Nei, men det er svært overkommelig. Grunnen til at det er sånne odd-avrundinger er jo på grunn av at kronekursen går jo alle retninger for tiden, så de sliter jo fælt med å klare å runde av riktig og alt dette her fra euro, og det er derfor jo.
Det er morsomt, jeg har jo allerede fortalt hvordan denne vinen kom meg i hende, med denne hobbyimportøren fra Ønefoss. Den glade gutten fra Ønefoss, ja. Han var jo da
Jeg synes det er morsomt, for jeg har jo vinmonopolets side oppe for å vise et bitte pris og så videre. Og så synes jeg det er morsomt, han kaller da selskapet sitt «den glade drue». «Den glade drue». Jeg synes det var litt søtt. Er det ikke hyggelig med folk som er positive og har litt glade drue? Ja, det var veldig blidfyrst. Jeg skjønner at «den glade drue» er riktig.
Jeg synes dette her var... Det var... Altså, nå ble jeg litt satt ut av tørkejobben som måtte gjøres midt inne i podcasten, og det var bare at dere slapp å få det, for den brukte jeg litt tid på. Så jeg ble litt satt ut av veldig mye sprut, men...
Men innholdet synes jeg var veldig fint. Det er gøy at man støtter litt opp om sånne mini-importører også. Det er jo en voldsom gambling å drive og importere vin her. Det kan vi jo si, med mindre du vil bare gjøre det en gang og
Hvis du tror du skal ha en slags levebrød av det, så er det ganske høy terskel for å lykkes med det. Ja, for han har jo da denne glade druen på Hønefoss. Han må da, som importør, så må du få tak i journalister som smaker på vinen din. Du må på messer, du må på polmesser. Altså det er mye arbeid i å være importør. Ja, det er etter at alle importpapir og alt det der, hele denne sulamitten der, og du skal legge ut penger for å ha det på lager, og det er jo kostbart også.
Ja, det er jo mange som spør, skal ikke du ta inn din egen vin? Du da? Og da har jeg stort sett alltid svart nei. Det er jo et kjempejobb. Ja, så må du jo slutte å være vinanmelder, for du kan ikke drive der og anmelde konkurrentene dine. Det blir jo ikke helt rettferdig. Nei, det er jo også et poeng.
Jeg kunne gjort det hvis det ikke snakker om egne produkter, men igjen, det er litt vanskelig faktisk. Så importerer jeg nesten lik vin. Vin er bedre enn din, ikke sant? Vi skipper det selv, Gabriel. Kanskje vi skal importere noe annet, noen morsommere greier, kanskje noen sånne gin tonics eller noe sånt.
Noen som ikke anmelder. Vi får se. Men 26710, kunstbas Kremant de Alsace Mosaik Brut. Synes du det er morsomt det? Ja, du klarte å ramse det opp ganske bra. Det var jo en veldig langt navn. Dette her kan bestilles. Jeg skal nå sjekke om den er, for jeg tror ikke dette her er antagelig. Å, det hadde vært gøy. Du kan alltid sjekke om den er inne på noen poler. Den burde jo vært inne på poler på Hønefoss.
Men det er den da ikke Nei Så med det så kommer nå huset fullt med unger og heivåregård Så nå kutter vi dagens podcast Jeg heter Kjell Gamle Henrik Thomas, gratulerer også Ha en fantastisk dag i det fine været som kommer, eller er, eller har vært