1/7/2025

Toscansk toppvin

I denne episoden av Kjells vinkjeller, smaker Kjell-Gabriel på en Chianti Classico fra Monsanto i Toscana. Han beskriver vinen og vingården, og deler minner fra besøk der, inkludert en overdådig lunsj. Han nevner utfordringer med villsvin som ødelegger vingårdens avlinger og diskuterer også prisen på vinen (335 kr). Kjell-Gabriel tilbyr til slutt å arrangere en vintur til Toscana for lyttere.

01:51

Kjell Svinkeller deler sin begeistring for wines from Monsanto i Toscana, kombinert med minner fra besøk og matopplevelser.

09:19

I denne episoden diskuteres deilige frukter, vinmatcher og muligheten for å arrangere en vintur til Toscana.

Transkript

Fiken Superenkelt regnskap Dette er boksen. Her står jeg i en boks. Jeg forstår ingenting. Et helt nytt program du ikke må gå glipp av. 12 kjente deltakere i hver sin boks. Og mange spektakulære utfordringer. Og når døra går opp, da må du selv finne ut av hva oppgaven går ut på. Hva er det som skjer? Hva vil du gjort? Tør du møte det ukjente? Boksen. Premiere 9. januar på TV2 Play. Ukens annonsør er Folio. Folio er en smartere banktjeneste for bedrifter levert i samarbeid med Sparebanken Vest. Du får en superenkel nettbank som gir full kontroll på regnskapet. Med markedets beste sparerente og kundeservice som faktisk ønsker å hjelpe deg når du trenger det. Og vet du hva som er helt fantastisk? Folio bruker ikke chatbots, men ekte mennesker. Med Folio får du en genial app som forenkler regnskapet ditt, uansett om du har en liten bedrift eller et enkeltpersonsbaretak. Dette gir deg full kontroll i hverdagen og sparer deg for masse kjedelig jobb med regnskapet. Folio er både intuitivt og brukervennlig, med et enkelt språk som alle kan forstå. Har du en bedrift? Da skal du ikke ha vanlig bank. Du skal ha folio. Vinet egentlig ikke vil åpne, men så må jeg det likevel da. Hei, hjertelig velkommen til en ny episode av... Kjell Svinkeller, her sitter jeg og har akkurat nå åpnet en vin som jeg egentlig ikke vil åpne fordi at jeg er så glad i den produsenten og så hadde jeg bare en flaske og så tenkte jeg ja, bør jeg ikke bare la den ligge i kjelleren da og gjemme den og glemme den litt og så videre og så videre men jeg må jo også fortelle om den, jeg må jo fortelle deg At dette er skikkelig kul vin Vi er i Toskana Vi er i Chianti Glasgow Vi er også en av mine favorittvinprodusenter I Chianti Glasgow Og vi er i og for seg på Entry level som det heter Husvinen deres Hos Monsanto Det er noen få som har fått lov Eller alle kan få lov å være med på vintur Men det er to grupper som har hatt meg til Toscana på vintur, og begge gangene har vi møtt produsenten Monsanto, og alle som har vært der har sagt at «Herregud, dette er bare magisk». Og det skjønner jeg så veldig godt. For det første så lager de fantastisk gode viner, for det andre så er det et fantastisk hyggelig sted å besøke. Det er ikke midt i Pura som mange av de andre ligger, ligger litt på kanten, ikke så langt fra San Grimgano for dere som er kjent, men jeg tipper at det er en halvtime fra Siena, nord for Siena. Og der holder Monsanto til, og jeg husker første gang vi skulle lage tur dit, så Lager jeg det samme vin og piemonte som holdt til oppe i Ålesund Det er de som jeg lager tur med Og en som heter Kjetil, fantastisk hyggelig fyr Og så sier han Ja, men vi skal besøke Monsanto Det er bare dritbra, vi må besøke det Ja, men går det an å besøke det? Ja, det går helt sikkert an å besøke det Ja, går det an kanskje å få lunsj der? Ja, det kan vi sikkert få til Vi snakker med deg og spør til Kan vi få lunsj? Ja, vi kan få lunsj, det er ikke noe problem Og når du liksom første gang du snakker med folk Jeg hadde møtt faktisk eieren i Norge en gang, men det er liksom fem-seks år før, så det var ikke noe poeng å ringe han. Så jeg sier «Hey, I'm the guy you met in Norway, you know, on the restaurant, we tasted your wines, really good, really good». Det holder ikke. Så vi måtte ta kontakt, og det gikk jo veldig fint. Og så ringer Kjetil meg, og så sier han «Du, altså, 80 euro». For den lunsjen der, det er jo ingenting. Og så sier jeg, det er jo så vidt det er, vi får spise noe som helst. Ja, det er jo mer enn vin og sånt, vi får sikkert smake på noe vin. Men var ikke det litt dyrt? Og så sier jeg, det er jo masse. Nei, det er jo bare det og det. Og så sier jeg, men har du sett på den andre siden? Bare den andre siden. Så snur han og er sånn «Oh shit, det er alt for mye!» Og det har det vært de to ungene vi har vært der. Det er alt for mye mat. Vi bestiller en treretter, så får du en syretter. Vi begynner med... Først går vi gjennom hele vineriet, går gjennom lang korridor der de står tønne deres, og så begynner jeg å se på... De har et bibliotek med gamle viner, og så har de... fra alle barnebarna i familien har hver sin sånn, hvilket år de er født da så står det, ligger det noen viner her eller noen viner der, jeg vet ikke hvor mye de drikker av de men også kommer vi ut på en liten trapp, da føler jeg som om at nå går vi endelig ned i kjelleren, men det er en bratt bakke her så da kommer vi ut på en vakker terrasse med vannfontene og sånn, og da står det klart da Litt sånn antipasti med skinker og oster og sånne der deilige leverpatéer og litt bobler. Og vi setter oss ned og bare «Åh, det er så deilig!» Og vi koser oss og har et supergodt humør. Og så blir vi invitert inn i et ganske flott rom der vi da skal spise denne maten. Og så kommer det bare rett på rett på rett på rett. Og du... Det er ikke en liten porsjon heller, det er voksne porsjoner på alt, så du blir jo bare mettere og mettere og mettere, og nye viner. Og så sier du, nei, nå har jeg vært og funnet noe godt, og så har jeg gått og hentet noen gode saker. Og vi får smake på viner som bare serveres på gården, og det er rett og slett så fantastisk nydelig. Så hver gang jeg tenker Monsanto, så tenker jeg tilbake på de fantastiske opplevelsene jeg har hatt der. Og de fantastisk deilige vinene de lager. Da har vi liksom vært ute i Åkern. Det er en gammel borgruin som står igjen. Så når man går opp på den skal man se ut over hele området der. Og sist gang vi sto der da, så sier hun Laura, tror jeg hun heter, fylde hyggelig da. Sier hun at, jo du skjønner vi har hatt litt problem med vilsvin i det siste. Vi prøver liksom å lage noen gjerer og sånt, men vilsvinnene her nede, de går helt bananas, og de bare, for de kommer gjerne i flokker på 15, 20, 30, 40 stykk, og bare dundrer på gjennom alt av gjerer, og de spiser seg gjennom det som måtte være. Så... Vi hørte en skudd i det fjerne, da var det noen jegere som prøvde å skremme vekk vilsvin. Og derfor også, hvis du er i Toskana, så får du ofte vilsvinpølser og vilsvinkjøtt og sånn. Vilsvinragu er de veldig glad i der nede. Og det er alt for mye vilsvin, har jeg skjønt. Så de plaffer de ned, men så har de selvfølgelig fredede områder, og noen ganger får du ikke skyte og... Så hun var bare, og jeg tror hun var ordentlig forbanna, men hun måtte være høflig og si at, nei, nei, det går veldig fint. Men jeg tror akkurat da vi var der, så var det en tidsepokke, for da de får nye unger, hva blir det, griseunger, da er det visst nok fredag igjen, kan ikke skyte de akkurat da, til de får skyte moren og sånn, så det er i og for seg en god tanke. Men det er jo, hun var så sint for at de hadde jo da, Det var noen oliventrær de hadde gått løs på da, men de herrer alt. De bare rett og slett dundrer gjennom. Men i Norge er jo vildsvin forbudt, så når de kommer til grensa så sier de «Åja, her kommer vi ikke inn». Nei, det er klart. Så da blir det sikkert værende. Men vi er da... God fornøyelse. Hilsen oss i spar Right Price Tiles kundavisen Nå er det januarsalg hos Right Price Tiles med knalltilbud på en mengde varer. Du får opp til 50% rabatt. Right Price Tiles. Kvalitet og design trenger ikke kosteskjorta. Åh, det er så godt. 80% Sjøen Jyvese. Nei, 90% Sjøen Jyvese. Kaloriene nå kan ha gjørlig 5% og 5%. Det er så deilige mørkebær, moreller, kirsebær, det er så modne moreller. Deilig, moden frukt, nydelig friskhet, litt sånn litt bit, så du kan ha det til de deiligste kjøtterettene, og gjerne litt sånn ragu-basert pasta for eksempel. Og det er rett og slett nydelig, og jeg mener også ribbe, at dette kan passe til ribbe. I morgen skal jeg ha en liten sånn drybetest her hjemme, og da skal jeg ha med denne her og se etter man er ferdig, etter at vi har testet de vinene som skal ta frem oss, skal jeg si. Hvordan går det med Monsanto? Vil han eller hun, jeg føler kanskje det er hun, være riktig vin for dette? Nå fikk jeg også veldig lyst til å besøke Monsanto, så derfor, hvis du har lyst til å dra til Skana, Og hvis du har lyst til å lage en vintur, hvis du har en gruppe, så si fra til meg, så kan vi arrangere en egen vintur for deg og dine venner, eller arbeidsplassen din, eller kollegaer, eller noe sånt. Jeg har hele opplegget klart, så da er det bare å bestille hoteller og vingårder og fly. Og buss, ikke minst. Buss er ofte det vanskeligste her nede. Og så lager vi. Vi er innom Monsanto. Vi er innom Vingården til Michelangelo. Vi er innom Vingården der Leonardo da Vinci malte Mona Lisa, tror de. Og vi skal bo i Siena. Og vi skal spise vildsvinpølser med trøffel. Åh, det er så deilig. Så jeg har lyst til å reise. Og jeg kan gjerne reise med deg og alle vennene dine. Og det er ikke så vanskelig å få til. Du må bare rett og slett gjøre det. Det er ofte det som bare, ja, men det hadde vært hyggelig. Og så blir man bare til at man ikke gjør det. Men jeg mener, hvorfor ikke bare gjøre det? Så kjell, at kjellsvinkjeller.no er mailen min. Søk opp Kjell Gabriel. Det er ikke så mange som heter det i Norge. Så er det lett å få tak i. Og så sier Kjell Gabriel, vi drar. Når er du klar? Og så kan dere si når det passer for dere. Og så forhåpentligvis passer det for meg. Og så dunder vi ned til Toskana. Verdens... vakreste distrikt i Italia. Det er nydelig. Jeg elsker Toscana. Jeg får lyst til å dra til Toscana i hvert fall når jeg sitter her og lukter og går... Altså, jeg blir våt i munnen hver gang jeg lukter på dette fantastiske her. Monsanto. Litt utfordring med Monsanto. Eller, det er ikke utfordring. Den er blitt dyrere den altså. 335 kroner koster den. Jeg er inne på et par trepord. Den var... inne i basis en liten periode men visst nok så er Chianti Classico eller Chianti viner ikke så lett å selge på pole folk foretrekker heller Barbera og Ripasso og det synes jeg er rart for jeg synes at Chianti Classico er dritgodt det man kaller ekte italiensk vin og vi er veldig glad i Italia når vi tenker på vin så med det skal vi dra til Toscagana jeg er med, og du er med fin venner, og vi drar ha det bra Du, jeg trenger en strømavtale. Bare noe enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at Fortum er den mest valgte i Norden.

Mentioned in the episode

Toscana 

Region i Italia, hvor vingården Monsanto ligger. Beskrevet som vakker og et flott sted å besøke.

Monsanto 

Vingård i Toscana, kjent for sine gode viner og gjestfrie atmosfære. Kjell-Gabriel har besøkt vingården flere ganger.

Chianti Classico 

Type vin fra Toscana, produsert av Monsanto. Beskrevet som "dritgod" av Kjell-Gabriel.

Kjell-Gabriel 

Programleder for Kjells vinkjeller, deler sine erfaringer og kunnskap om vin.

Villsvin 

Skadedyr som forårsaker problemer for vingården Monsanto ved å ødelegge avlinger.

Siena 

By i Toscana, i nærheten av Monsanto. Nevnt i forbindelse med en potensiell vintur.

San Gimignano 

By i Toscana, nevnt i forbindelse med Monsantos beliggenhet.

Laura 

Person som arbeider ved vingården Monsanto, og som Kjell-Gabriel snakket med om villsvinproblemet.

Michelangelo 

Nevnes i forbindelse med en potensiell vintur til Toscana.

Leonardo da Vinci 

Nevnes i forbindelse med en potensiell vintur til Toscana, og en vingård.

Mona Lisa 

Nevnt i forbindelse med en potensiell vintur til Toscana, og en vingård.

Ålesund 

By i Norge, nevnt i forbindelse med en person Kjell-Gabriel kjenner.

Kjetil 

Person som Kjell-Gabriel organiserte vintur med til Toscana.

Participants

Host

Kjell-Gabriel

Sponsors

Folio

Right Price Tiles

Fortum

Lignende

Lastar