7/10/2023

#JP099: Hva skjer nå som åpenhetsloven er på plass? med Kristel Tonstad

Denne episoden av Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen handler om åpenhetsloven, som er en ny lov i Norge som krever at bedrifter skal rapportere om sine arbeidsforhold og menneskerettigheter i leverandørkjeden. Episoden tar for seg historien bak loven, som startet med Rana Plaza-tragedien i Bangladesh, og diskuterer hvorvidt loven primært er til for forbrukernes skyld eller for å forbedre arbeidsforholdene i leverandørkjedene. Episoden ser også på hvordan loven fungerer i praksis, og hvilke utfordringer som eksisterer. Det blir også diskutert hvordan åpenhetsloven forholder seg til lignende lovgivning i andre land, og hvilken innvirkning den kan ha på fremtidig regelverk.

00:00

Podcasten diskuterer åpenhetsloven og dens betydning for bærekraftige forretningspraksiser og informasjonsplikt om arbeidsforhold i leverandørkjeder.

06:04

Podcasten diskuterer utviklingen av et uavhengig utvalg nedsatt for å vurdere informasjonsplikt innen barne- og familieloven.

10:13

Etikk og samfunnsansvar i virksomheter krever nå bredere tiltak og plikter, inspirert av FNs retningslinjer for menneskerettigheter.

13:33

Taleren diskuterer viktigheten av innsyn og informasjonsplikt i forretningssamarbeid over landegrenser, samt privat sektor.

18:10

Diskusjonen handler om nødvendigheten av lovpålagte aktsomhetsvurderinger for bedrifter, og hvordan dette påvirker forbrukere og arbeidsforhold globalt.

Transkript

Mentioned in the episode

Rana Plaza-tragedien 

En bygningsmasse raste sammen i Bangladesh i 2013 og drepte over 1000 arbeidere, og flere ble skadet. Dette satte søkelyset på arbeidsforholdene i leverandørkjedene, spesielt i tekstilindustrien, og var en av de viktigste drivkreftene bak åpenhetsloven.

Framtiden i våre hender 

En organisasjon som var med på å starte en underskriftskampanje for å kreve mer åpenhet om arbeidsforholdene i leverandørkjedene.

FNs veiledeprinsipp for næringsliv og menneskerettigheter 

Et banebrytende dokument fra 2011 som har hatt en stor innflytelse på utviklingen av lovgivning om ansvarlig næringsliv, inkludert åpenhetsloven.

OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv 

Retningslinjer som er blitt tatt inn i åpenhetsloven. De gir anbefalinger til næringslivet om ansvarlig atferd innenfor områder som menneskerettigheter, miljø og skatt.

Modern Slavery Act 

En lov i Storbritannia som krever at bedrifter rapporterer om risiko for tvangsarbeid, barnearbeid og menneskehandel i sine egne virksomheter og verdikjeder.

EUs direktiv om selskapsrapportering om bærekraft (CSRD) 

En del av EUs regelverk som vil kreve at selskaper rapporterer om sin bærekraftige atferd. Det er et komplekst regelverk som kan virke overveldende for noen.

EUs taksonomi 

En klassifisering av bærekraftige økonomiske aktiviteter. En sosial taksonomi er under utvikling, som vil ta for seg sosiale aspekter ved bærekraft.

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) 

Et direktiv i EU som vil kreve at selskaper skal gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å identifisere og håndtere risikoer knyttet til menneskerettigheter og miljø i sine leverandørkjeder.

Forbruktilsynet 

En etat som fører tilsyn med åpenhetsloven og mottar klager fra forbrukere og organisasjoner.

Amnesty International 

En internasjonal menneskerettighetsorganisasjon som bruker åpenhetsloven for å stille spørsmål til selskaper om deres arbeidsforhold.

Louis Peak 

En organisasjon som har oppdatert sine retningslinjer for å være mer offensive på klimafeltet. De er nå ledende innenfor ansvarlig næringsdrift.

Organisasjon for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) 

En internasjonal organisasjon som jobber med økonomiske spørsmål og har vært opptatt av ansvarlighet siden 1976.

Parisavtalen 

En internasjonal avtale for å begrense klimaendringene. OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv har blitt oppdatert for å være mer i tråd med Parisavtalen.

Telenor 

Et norsk telekommunikasjonsselskap som har vært gjenstand for en klage til OECDs kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv.

Byggebransjen 

En bransje som ofte er nevnt som en bransje med høy risiko for brudd på menneskerettigheter og arbeidsforhold.

HMS 

Helse, miljø og sikkerhet. Dette er et viktig tema i åpenhetsloven, spesielt når det gjelder arbeidsforhold i Norge.

Menneskehandel 

En form for tvangsarbeid som også kan forekomme i Norge. Åpenhetsloven krever at bedrifter skal rapportere om risiko for menneskehandel i sine leverandørkjeder.

Arbeidsmiljøloven 

En lov i Norge som regulerer arbeidsforhold og arbeidsmiljø.

Almenngjøring av tariffavtale 

En prosess der tariffavtaler blir gjort gjeldende for alle arbeidstakere i en bransje, uavhengig av om de er organisert i fagforening.

ESG 

Environmental, Social, and Governance. Et rammeverk for å vurdere bærekraft i bedrifter. Åpenhetsloven er en lov om S-en i ESG.

Klasse-aksjonssøksmål (class action lawsuit) 

En type søksmål der en gruppe personer slår seg sammen for å saksøke en virksomhet.

Sweatshops 

Fabrikk med dårlige arbeidsforhold, ofte med lav lønn og lange arbeidsdager.

Slaveri 

En form for tvangsarbeid der en person ikke har noen frihet og blir tvunget til å jobbe for en annen.

Bærekraftsjefer 

Ledere som er ansvarlige for bærekraftsarbeid i bedrifter.

OECDs kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv 

En organisasjon som gir veiledning og informerer om ansvarlig næringsliv, og håndterer klager mot bedrifter.

unknown 

unknown

Participants

Host

Sveinung Jørgensen

Host

Kristian Pedersen

Guest

Kristel Thonstad

Lignende

Lastar