Lyrereko.no
Nå må vi se litt på hvordan det ligger han her. Har jeg virkelig brukt opp nesten 300 000 kroner i år? Og hvor mye har jeg tjent? Og er det fortsatt mulig å nå sparemålet mitt?
Velkommen til Pengesnakk-podcast, podcasten som hjelper deg å ta bedre vare på pengene dine, bruke dem på det du vil bruke dem på. Noen ganger er det gjester her, noen ganger gir jeg deg tips eller hjemlekser, eller snakker om mine penger. Og det siste skal jeg gjøre i dag med en sterk anbefaling om at du gjør det samme som jeg nettopp har gjort. Nemlig å gå gjennom økonomien hittil i år.
For året er, hva sier man, på hell. Men det er ikke over. Det er 69 dager igjen av 2023, hvis du hører på denne podcasten den dagen jeg kom ut. Det er fullt mulig å fortsatt ta ulike grep. Jeg hadde jo planen klar i år. Jeg skulle spare 500 000 kroner, trene 50 ganger og lese 50 bøker. Treninga og lesinga går nok sånn akkurat. Men det kan vi snakke om en annen dag, for nå har jeg nok med pengene.
Å spare en halv million kroner på et år er håretøy. Spesielt når jeg samme år skal bruke masse penger på å bygge en helt ny etasje i huset mitt, med bad, vaskrom, gang, garasje, oppbevaring, stue med minikjøkken, grave opp hele hagen, drenere og mer.
Så det som i løpet av året har blitt viktig for meg, et år hvor mange av de kostnadene jeg budsjetterte med har blitt høyere, dere med boliglån og ansvar for matinnkjøp vet godt hva jeg snakker om,
så ble det viktig for meg å ikke ta opp lån for opphusingen. Det ble et slags nytt mål. Slik at i stedet for å spare masse penger i aksjefond, som var planen, har jeg vel brukt de pengene inn i opphusingen. Så, hvis du er streng med meg, så kaller vi ikke dette lenger for sparing. Jeg er godt på vei enig med deg, men vet du hva jeg gjør noen ganger? Jeg jukser litt.
Fordi den eneste som trenger å være fornøyd med min egen økonomistyring er meg selv. Så jeg har tidligere kalt nedbetaling av studielån for sparing, for jeg var opptatt av sparerate, og det jeg brukte på studielån, når studielånet var ferdig, kunne jo gå rett til sparing.
Jeg kaller salg av ting vi ikke trenger lenger for å tjene penger, selv om jeg har gått i minus på barnevogna for eksempel, så kaller jeg det inntekt når jeg får inn 2000 kroner for den, fordi jeg kjøpte den ikke som en investering, det var dødkapital. Og jeg kommer, i alle fall i denne podcastepisoden, til å se på penger brukt på kjelleren som sparing.
Og det er ikke fordi jeg ser på renoveringen vår som en investering, sånn egentlig. Det kunne jeg strengt hatt gjort. Men når planen er å bo her i 40 år, så er det liksom ikke noe investering for meg. Det er penger jeg låser i huset. Hvis jeg har lyst på en ferie, så kan ikke jeg kjøpe flybilletter med det nye toalettet mitt, eller bytte inn den nye inngangstøra i mat til familien.
Det er klart huset blir mer verdifullt når det har tre etasjer med boareal, i stedet for to etasjer boareal og en etasje som er bod. Så jeg har det vel litt i bakhodet. Men når jeg tillater meg selv å kalle penger brukt på opphusing for sparing, så er tanken min heller
at dette er den mest kortsiktige sparingen du kan se for deg. Men tenk deg at det hadde vært neste år. Hvis vi først skulle pusse opp neste år, og så i år klarer jeg å spare 350 000 kroner til den jobben, da er vi jo alle enige om at jeg har spart, ikke sant? Sånn at når regningen for renoveringen kommer, så kan jeg betale den med oppsparte midler.
Nå skjer det mer parallelt, men poenget mitt er at jeg bruker pengene til opphusing i stedet for å ta opp lån eller noe sånt. Så grunnen til at jeg lurer meg selv litt med å kalle noe for sparing når det også brukes med en gang, så er det for å holde på min sparemotivasjon ut året. I stedet for å
Legg meg det, gi opp, så kaller jeg penger brukt for opphusning for sparing for å klare å stå prosjektet ut. Så i mine øyne, hvis du kaller noe noe annet enn det det er, så er det greit for meg, så lenge du har en tanke bak det som gir mening for deg. Hvorfor ikke?
Planen min var å betale ned 50 000 kroner på boliglånet og investere 450 000 kroner i indeksfond. Dette er altså min egen sparing, ikke hele familien sin. Hvis vi ser på boliglånet først, i et annuitetslån som vi har, så blir den faktiske nedbetalingen per måned lavere jo høyere renta blir.
Så der har jeg etter ni måneder betalt ned 38 000 nå. Så etter året, vi rekker nok en renteendring til, så det blir enda litt mindre. Men det ser nå ut til å bli 49 592 kroner i faktisk nedbetaling på boliglådene for meg.
Og da må jeg tenke da, er dette målet så viktig at jeg bør sette inn en 500-lapp ekstra i nedbetaling på boliglånet for å ha nedbetalt med 50 000 kroner i år? Nei. Det som er viktig for meg er jo den totalsummen på 500 000 kroner.
Som etter boliglånsnedbetaling, da mangler jeg 450 408 kroner. Så la oss se på hvor mye jeg har investert i aksjefond i år. 40 200. Trekket mitt er nede i 1000 kroner i måneden nå, så da vil jeg jo lande på 43 200.
Jeg har i tillegg investert gjennom firmaet mitt. Pengesnakk er et enkeltpersonsforetak, og jeg satte opp en pensjonsavtale
Så det setter seg jo også, det investeres, og det har jeg gjort med 38.630 kroner. Men her er jeg litt usikker på om jeg vil telle det som sparing, eller som en del av det sparemålet mitt. Jeg ville jo aldri tenkt på det som sparing, hvis jeg ble trukket via en vanlig arbeidsgiver. Så la oss ikke telle det. Så vi har fortsatt over 400.000 kroner igjen.
å finne. Og hvordan hadde jeg egentlig tenkt å klare å spare 500 000 kroner i år? Jeg hadde 30 punkter. Først 28, så la jeg på 2. Nå har jeg forenklet det litt, for la meg ta de viktigste 10. Det første var å følge budsjettet. Så var det å tjene mye, ha et automatisk sparetrekk, fokusere på rimelige aktiviteter,
Ikke kjøpe klær. Altid planlegge måltider. Følge med på boliglånsrenta. Ikke kjøpe ny bil. Leie ut hytta.
Og så samler jeg tre ting i den punkt nummer ti. Betale for alt mulig med kreditkort for å samle litt bonus. Reinvestere crowdfunding-utbetalingene for mer renter. Og flytte bufferkontoen min til en konto med høyere rente. Så det var liksom for å se på alle muligheter for å få noen kroner her og noen kroner der. Og la meg begynne nederst når jeg skal gå gjennom disse ti punktene. Ved å bruke kortkortet,
Kort med bonus, så har vi, dette er til sammen fire ulike kort. Strømleverandøren min gir bonus gjennom Trumf, så er det kjøpeutbytte i Coop, vi har også Coop Mastercard og to andre kort. Og så har jeg tenkt, egentlig tenker jeg det hver gang jeg bare, hvor mye har vi brukt på mat denne måneden? Så skal jeg finne ut det, da må jeg sjekke fire forskjellige kreditkortregninger,
og Tom og min sin private konto, da har jeg noen ganger tenkt, det er ikke verdt det for de små kronene. Men når jeg nå summerte på alt de bonuskronene vi har fått her og der, så er det 3413 kroner. Og da er det enda tre måneder igjen av året, så kanskje 4000 kroner. Da synes jeg det er verdt å bruke flere ulike kreditkort for å få 4000 kroner.
Og så var det det med innskuddsrente. Nå har jeg jo nettopp brukt opp veldig, veldig mye av bufferen min.
Sparekontoet som jeg har hatt i noen år, er nå gått til kjellerutbyggingen. Men ved å flytte, jeg flyttet det vel i januar, til en konto med bedre rente, så hentet jeg inn flere hundrelapper i måneden, sammenlignet med kontoen det sto på, før jeg rakk å bruke det opp. Og det kontoen det sto på, det var også en såkalt høyrentekonto. Så det er verdt å sjekke opp i for deg som har penger slående på konto, som ikke vil investere i noe med risiko,
Man kan også binde for tre måneder, seks måneder, løpende binding 30 dager hadde jeg. Også uten binding i det hele tatt kan du få mye høyere rente nå enn bare for et par år siden. Sjekk finansportalen, for nå kan du få opp mot 5% rente. Og ja, jeg vet også at inflasjonen er høy, tenker mange av dere tenkte på det nå. Tjener fortsatt ikke noe på å spare kontorentene, fordi inflasjonen er enda høyere enn der igjen.
Men jeg er ikke enig i at det er relevant å snakke om absolutt hele tiden. Fordi her sammenligner vi med en lav rente med en høy rente. Ikke snakker om å tjene penger. Hvis ikke argumentet ditt er at nå må vi fort oss å bruke penger mens det er mer verdt enn neste år,
Det er ikke relevant da, hvis du sparer til en ferie eller har en bufferkonto, den vil du jo ha stående. Hvis du sparer til egentlig hva som helst, og flytter fra en konto med 1% rente til en rente med 4%, det er lønnsomt i seg selv, selv om inflasjonen har vært 6% så langt i år. Har det vært 6%? Ikke referere meg for akkurat det, men inflasjonen har i hvert fall vært høy.
Poengen mitt er at selv om pengene taper seg i verdi på konto på grunn av inflasjon, så er det bedre å ha høyere rente enn lavere rente på innskudd. Også på lån er det bra å ha lavere rente.
Og så var det dette med crowdfundingen. Jeg investerer litt i nye prosjekter og tar litt ut, slik at saldoen min totalt på de tre investeringsplattformene jeg bruker til den type investeringer, er ca. 100 000 til enhver tid. Nå er rentene på prosjekter alltid over 10%. Ja, jeg vet, høyere renter, høyere risiko, men da også høyere avkastning på de prosjektene som går bra.
Så det var litt renter og bonus i punkt 10. Punkt 9. Leie ut hytta, så den koster 0 kroner i år. Jeg hadde jo en episode om hytte, så for deg som vil vite mer om hytte, så er det bare to-tre episoder bakover. Og det målet der, det har jeg faktisk klart.
Mye kan jo kanskje ryke de siste 69 dagene av året. Vi måtte jo bytte varmtvannstanken et år, så jeg skal ikke si at jeg har klart det. Strømmen kommer til å bli litt dyrere i vintermånedene, men fasiten så langt er at vi har brukt 54 000 på ni måneder med hytte.
Så hvis jeg deler det på tre og ganger med fire, altså antar at gjennomsnittskostnaden holder seg lik, så havner vi på 72 000 kroner i hyttutgifter for hele året. På utleie av hytta har vi fått inn 88 300, som etterskatt blir 73 000 og noe, hvis mitt kjappe regnstykke her blir riktig. Så da 72 og 73, 73 er jo mer enn 72 kroner,
Så nå gjelder det bare at de som har leid hytta vår i jula kommer, så klarer vi det målet. Å finansiere hytteutgiftene våre med utleie av den samme hytta. Så det er gøy. Punkt åtte var å ikke kjøpe ny bil. Den tenkte jeg var veldig enkel for meg, men den røyk vi nesten på.
Det var jo sånn at svigemor kjøpte seg en ny bil, og Tom tok på seg jobben med å selge hennes gamle bil. Så den havna her hos oss, og i stedet for å legge den ut for salg, så ble han så glad i det hengerfeste på den bilen, og brukte det til å kjøre unna søppel, hente materialer, altså alt vi driver med opphusing her. Og jeg skjønte at den bilen,
Den er nok ikke kommet for å bli, men den var i hvert fall ikke avortert til salg engang. Og jeg er veldig lite interessert i å ha to biler. For det første er det mye på tomta her, at vi skulle ha vår bil, hennes bil, den hengeren, i tillegg til arbeidere og så det er så mye.
Så snakket vi om, la oss selge begge de bilene, og så kjøper vi en som er elbil og hengefeste. Det hadde vært bra. I tillegg så er...
I den bilen vi hadde, den har vi hatt i fem år, og jeg sitter ofte på, det er Tom som kjører, og så har vi jo barneseter bak, så jeg må sitte litt langt frem. Og jeg, for deg som ikke vet, jeg er 1,83, så jeg har ganske lange bein, og de må da være litt sånn skjeve. Så jeg tenkte at nå har jeg sittet så trangt i fem år, nå har jeg lyst på en større bil.
Og i svigmors gamle bil, når jeg setter meg inn i den, så er det så trangt. Ikke så trangt på beina, men trangt på hodet, så jeg skaller oppi. Jeg har lyst på en stor bil, men det var bare, vi kan ikke bruke så masse penger på en ny bil nå. Så vi begynte med å selge vår bil. Tenkte da får vi ha svigmorsen som den eneste bilen, frem til vi er ferdig med alt det søppelkjøringsgreiene, så får vi se da da. Så...
Skjedde jo det at den samme uka, eller var det kanskje en uke etter som vi solgte bilen vår, så var det noen som krasja i svigermors bil som vi låner. Så da gikk vi fra å ha for mye bil, to biler, til å ha null biler. Og den har nå vært på verksted i seks uker, og jeg tror kanskje vi får den tilbake i dag i hvert fall.
Men vi har klart da å ikke kjøpe en ny bil, som jeg trodde skulle være en kjempeenkel ting, som faktisk ble vanskelig, og jeg er glad jeg hadde skrevet det opp her, som jeg skal ikke kjøpe noen ny bil i 2023. Og det har vi klart. Så jeg får heller kose meg med den Volvoen som jeg skaller i taket, og tenke at det går an å sykle selv om det er vinter.
Punkt nummer syv, det er i alt boliglånsrenta. Og der var jeg nære ved å bytte. Jeg har fulgt med på renta gjennom året, selv om det har jo vært kanskje det kjipeste året for oss som synes det er gøy med en lav rente, så har det blitt dyrere og dyrere. Jeg har jo akademikeravtalen i Danske Bank.
Så ble det offentliggjort at de skal kutte ut og ha privatkunder. Da laget akademikerne en avtale med Handelsbanken, mens Danske Bank laget en avtale med Nordea. Så jeg venter på litt informasjon om rentebetingelser i de to bankene. Jeg har også snakket med en tredje bank. Så jeg ser an litt nå, litt nærmere mot 2024-2025.
hvilken bank jeg bytter til. Så jeg anbefaler deg å gjøre det samme. Se inn på finansportalen, vit hvilken rente du har til enhver tid, selv om du synes det går i en kjedelig og dyr retning, så følg med.
2024 mente jeg så klart i sted, ikke 2025. Nå er jeg så inne i Alma-nakken som jeg har laget. Den er jo på 2024, så 2025 er jo... Anyways, punkt 6. Altid planlegge måltider. Der er det litt feil. Altså, vi har brukt mye penger på mat. Heldigvis har jeg matkasse de fleste uker, for i all hektisk hverdag...
Og jeg har vært heldig med mye jobb da. Nå i høst så har jeg ett foredrag i uka, og jeg synes det er helt perfekt. Jeg har ikke hatt noen uker med to foredrag, og ingen med null, bortsett fra høstferien, hvor det passer meg veldig bra. Så jeg har vært en del på Reisefot,
I tillegg til, det er jo ikke sånn at selv om jeg reiser et sted i Norge for å holde foredrag, så forsvinner all annen jobb. Så har jeg holdt etter kurset mitt, og jeg skal holde det igjen online i november. Det er podcaster som skal planlegges, gis ut, salgstart på Almanakken for neste år, sosiale medier. Jeg elsker jobben min, men det er mye noen ganger. Og så i tillegg er det jo et hektisk familieliv med aktiviteter, bursdager, mye kos.
Og matbudsjettet har jeg gjort mer eller mindre halvhjertet forsøk på. Jeg liker ikke at vi bruker 12 000 kroner på mat i måneden. Jeg har lyst til å bruke sånn 8 000, 9 000, 5 000, under 10 000. Men ja, vi kommer tilbake til det i punkt 1 om jeg har beholdt budsjettet for året. Men først punkt 5, å ikke kjøpe klær. Og det har jeg grua meg litt til å fortelle deg.
Jeg klarte ikke å holde min egen shoppestopp. Jeg har kjøpt meg litt klær, litt på loppemarked, et par høstsko som jeg kjøpte på Finn. Noen av dere husker kanskje at jeg gikk av meg sola på mine forrige sko under frostenfebruar, og da kjøpte jeg jo ikke nye, og så ble det vår. Så det var jo virkelig et behov for høstsko.
Men så kjøpte jeg også fem plagg i sommer, som det strengt tatt ikke var behov for. Jeg hadde to kjoler som ble ødelagt. De kunne ha blitt reparert, og det er også planen. Den ene er sendt til mamma allerede, fordi den er mer ødelagt enn mine syevner kan takle. Men ja, jeg har kjøpt klær i år, enda jeg sa jeg skulle ha shoppestopp. Og så vet jeg at jeg skuffer deg når jeg sier det.
Jeg ble bedt på et arrangement før sommeren, der alle skulle ha hvite klær. Og så spurte jeg dere på Instagram sånn, hva gjør jeg nå? Kan jeg komme uten hvite klær? Jeg hadde ikke noe hvitt. Endte opp med å låne en kul kjole av en kjempesnill følger, Lytter. Og da fikk jeg, mens vi drev å snakke om det her, om å låne klær og sånn, så fikk jeg noen meldinger som var sånn, jeg greier å ha shoppestopp på klær fordi du har det, Lise. Please ikke kjøp noe nytt.
Og jeg gjorde jo ikke det da, men så har jeg gjort det nå.
Så derfor er din utfordring nå å være flinkere enn meg. Vær mer miljøvennlig enn meg. Vær mer økonomisk enn meg. Vær mer kreativ med klærne du har. Ikke gå på trøstershopping som jeg gjorde. Ikke la deg friste av opphørsalg som jeg gjorde. Du klarer å ha shoppestopp hele året, selv om jeg feiler.
Jeg fortet meg videre til punkt 4, som handlet om rimelige aktiviteter. Og der hadde vi noen kjøp på starten av året, og en del i april og litt i sommer. Men nå er det ganske bra. Vi er av og til i svømmehall, men vi kjøpte klippekort før sommeren eller i april. Så det er ikke noe utgift på nå. Vi er ute så mye vi kan, men så er også guttene på fritidsaktiviteter.
Isoki er dyrt, kirkegoret er gratis, så vi gjør litt begge deler. Vi kan jo se på det i regnskapet også, som kommer i punkt 1.
Nummer tre handler om å ha et automatisk sparetrekk. Det er kanskje ikke så relevant for min sparing i år, for jeg driver jo og tar det automatiske sparetrekken ned, men det er kjempelurt. Det er verdens beste sparetips. Sett opp dette automatiske sparetrekket om du vil spare til noe eller få opp saldoen på bufferkonten din.
La det gå et månedlig beløp. Jeg sender nå 1000 kroner i måneden til folk, helt automatisk, så det blir i alle fall spart noe. Punkt to på lista med hva jeg skulle gjøre for å få spart en halv million i år, det var å tjene mye. Og har jeg tjent mye? Ja og nei. Hvis du hadde spurt meg i 2018 om jeg hadde vært fornøyd med den inntjeningen jeg har nå i 2023, så ville jeg sagt ja. Det var mye.
Men nå føler jeg egentlig nei, fordi jeg har tjent mye i flere år på rad, ikke sant? Og så ligger jeg an nå til å tjene mindre enn i fjor, og i fjor var også mindre enn året før i fjor. Og alt er i alle fall mindre enn jeg regnet ut at jeg ønsket å tjene i år. Så det føles jo litt kjipt, men
Men la oss se på det. Nå kan det jo være ting jeg ikke vet om enda, avtaler som ikke er ferdigstilt, foredrag kan jeg fortsatt bli bukket til. Men det jeg har tjent og vet jeg skal tjene inn til firmaet mitt er nå 1.080.000 kroner. Så en milepel er i hvert fall nådd over millionen. Og som sagt, dette er jo inn til firmaet mitt, ikke inn til min lønn etterskatt og sånn.
Skal vi dra det ned på hva? Ja, det er litt interessant å se på andre. Hva har du tjent på hva? Foredrag. Jeg har hatt et bra foredragsår i år. 237 000 kroner har jeg tjent på det til sammen. Kurs. Da er det onlinekurs, ryddekurs og pengekurs. 291 641 kroner.
Podcasten har jeg tjent 129 000 kroner på. Mange tenker jo at podcasten er min store inntektskilde, fordi det er der mange hører på, men det er det altså ikke. Ambassadørskap, altså rettigheter, de større samarbeidene jeg har hatt, er tilsammen på 118 000 kroner.
Bøkene har jeg tjent 109 000 på. Da er det fortsatt litt på pengesnakkboka. Nå holder jeg på å spille den inn til lydbok, men den kom jo ut i 2020, så det var jo da de største salgstallene var, men det er noen som kjøper den fortsatt, så det blir litt i royalties hvert år. Men i hovedsak er jo dette almanaken, pengesnakkplanlegger.
Så er det YouTube, tjent 17 000 kroner der i år. Har jo ikke fått jobba så mye med YouTube-kanalen som jeg egentlig skulle ønske, men det kommer av og til ut en film, så gå inn der og se. Jeg er stolt av noe av det jeg har laget der. Instagram og TikTok har jeg tjent 158 000 kroner på. Så har jeg hatt noen affiliate-linker. 21 300 kroner. Det var det. Men så har jo et firma også utgifter.
Mine utgifter på firma er så langt 168 000 kroner, så det bykker nok 200 000 i utgifter. Men hvis vi sier at det blir akkurat 200 000 i utgifter, så blir det 1.080.000 minus 200 000. Så tjener jeg 880.000 for skatt. Etter skatt blir det...
maks 600 000, kanskje 500 000 nå. Og da ser jeg faktisk allerede at de 500 000 jeg skulle spare, det blir umulig.
Men jeg får ta resten av regnestykket uansett. Punkt 1 var å følge budsjettet. Og budsjettet er da min halvpart av fellesutgiftene i familien, pluss mine egne utgifter, mitt forbruk. Og budsjettet mitt var på 360 000 kroner for 2023.
Så etter ni måneder, så skal det være igjen 90 000 kroner, fordi 360 000 i året er 30 000 i måneden. Jeg skal ha brukt ca. 270, hvis jeg hadde fullt budsjettet hele veien. Men så har jeg altså brukt
290 000. Det er 20 000 mer enn planen, og det er nesten utelukkende ferie. Jeg glemte å budsjettere inn ferie, så der har du noe du kan lære fra meg. 16 000 brukte jeg på ferie i sommer. Det var på over 30 000, men det gjelder jo med mannen min, så 16 000...
På meg, så da er det jo i tillegg til ferien har jeg vommet med 4000, og det ligger på mat. La meg gå gjennom de seks kategoriene jeg har i budsjettet mitt. Jeg deler jo inn i barn, bolig, hytte, mat, liseeget og annet felles. Og så kom ferie i tillegg etter det her.
Hvis vi begynner på barn, familien skal bruke 8500, er det vi har satt av. Jeg skal bruke da halvparten av det, 4250. Gjennomsnittet mitt hittil i år er ikke på 4,2, men 4,7.
Og her tror jeg dette kommer til å stemme bedre etter hele året er over. Så frem til jeg ikke vinner på noen veldig dyre julegaver, det kan jo også skje, men det bør ikke skje, fordi jeg skal holde budsjettet. Og hva er det som er under barn? Det er jo skole og barnehage og utstyr og aktiviteter. Og vi var jo litt inne på aktiviteter. Og de aktivitetene betaler man jo for, og så går året. Så det blir jo ikke noe mer året.
kontingent på ishåkken for eksempel resten av året, så derfor blir snittet lavere. Bolig, jeg skal bruke 11 000 og har brukt 10 000 månedlig i snitt. Dette er altså ikke inkludert opppussing. Det regner jeg med var tydelig. Det kommer som en helt egen. Ja, helt egen.
Hytte er vi godt under de budsjetterte 3750. Jeg tenkte jo også at jeg skulle pusse opp et litt toalettrom som er på hytta, men det har vi ikke gjort. Vi har hatt nok å holde på med hjemme, så det lille prosjektet får skje neste sommer eller en annen gang. Så i stedet for å ha brukt 3750 i snitt per måned, så har jeg brukt 3004.
Og her er altså ikke inntekt på hytten å regne med, kun utgifte. For vi vet jo at det kommer til å gå ca. i null. Mat skal jeg bruke 4000, var planen. Vi har skjønt i løpet av året at 8000, det går ikke for vår del. Men 10 000 bør i hvert fall gå. Og da skulle det jo være 5000 på meg, men jeg er på 5002 i snitt, så heller ikke det har vi greid.
Så til nå er jeg over på mat, ganske riktig på barn, litt under på bolig og greit under på hytta. Så er vi over på Lise Eget. Budsjettet mitt er på 3000 kroner i måneden, og jeg har brukt 3224. Overrasket over at det ikke var enda høyere, fordi vi har vært på staycation med jentene.
Det har vært babyshower, det har vært forskjellige ting. Jeg trodde jeg hadde brukt litt. Men nå, jeg skal jo ikke kjøpe noe mer klær. Helseutgifter har jeg nå frikort for. Så det bruker jeg jo ingenting på. I tillegg er det studielånet, det vokser jo litt, men...
Jeg tenker at det her går ned til gjennomsnittlig 3000 igjen mot slutten av året. Og så er det annet felles. Det er bil, litt forsikringer, veldedighet og andre felles ting. Og jeg forstår ikke hvordan den samleposten med så mye kan treffe så bra. Fordi planen er at de skal bruke 3880 kroner.
Og så har jeg brukt 3876 i gjennomsnitt på disse ni månedene. Så det er fire kroner unna. Hvis jeg hadde bare sett på den posten, så kunne jeg tenkt at jeg er proffe på budsjettering. Men vi har heldigvis de andre postene til å gire meg litt ned. Om jeg skal klare å holde budsjettet, hvis jeg holder det resten av året, så...
De 20 000 over er jo fortsatt over. Så da ender forbruksåret mitt på 380 000. Så vi får gjøre det jeg kan for å få det ned mot 360 000 som var budsjett. Og inntekten, hvis den havner på 600 000 etterskatt, eller jeg får inn litt mer, minus de 380 000 i forbruket, så er det 220 000 kroner igjen til sparing.
eller bokstavlig talt, rett i sluket, for å betale regning fra rødelegger, tømrer, elektriker, nye vinduer, alt mulig. Jeg er kanskje ikke kjent for å være optimist, men så håper jeg at fasiten på slutten av året skal være litt annen enn det her. Uansett, det gir meg masse verdi i å ta disse oppsummeringene. Jeg har typisk gjort det fire ganger i året og ser på
Eget forbruk, inntekt, sparing. Gjør det du også. Det er fortsatt litt igjen av året. Nok igjen til at grepene du tar kan gjøre en forskjell for hva fasiten viser. Det jeg ikke har regnet inn i inntekt er jo forresten leieinntekt på hytta, selge hundre, aksjer. Så det er noen sånne små ting, private inntekter, som jeg ikke har snakket om nå.
Så det er jo cirka 50 000, så la oss si jeg kommer på 250 000 til sparing i stedet for 220 000. Og det er jo bare halvparten av målet. Men en ting må jeg si. I min privilegierte situasjon, at jeg kan klare bare halve det økonomiske målet mitt,
men fortsatt komme ut av året uten noe mer lån. Ja, vi har brukt opp sparepengene våre på huset, men vi føler oss trygge, tross høye renter og økte priser. Jeg har jo ikke lyst til å tjene mer enn tidligere, men det går faktisk bra. Hvis jeg setter litt målene til side og ser stort på det, det er en vanvittig god situasjon å være i.
Så jeg klarer ikke helt å synes at de første tre-fjerde delene av året har gått dritt selv, om jeg ikke har fått investert så mye som planlagt. Når jeg la planen for året, så trodde jeg heller ikke at opppussingen skulle være i full kraft. Jeg trodde at mye kom til å bli spart til 2024, og vi har fortsatt ting å gjøre i 2024. Men vi har gjort masse grunnarbeider i år, som jeg ikke hadde...
da jeg satt opp planen min i januar. Men vet du, akkurat nå sjekket jeg fondene mine. Jeg sjekker jo de av og til, bare for moroskyld. Jeg skal jo ikke ta noen penger ut. Men hittil i år har fondene mine økt med 413 000 kroner. Jeg har bare satt inn 40 000, men de har altså økt med over 400 000 kroner.
Så der har jeg jo også en ting, at selv om jeg ikke har spart så mye i år, så har fondene mine jobbet for meg, sånn at pengene mine har faktisk økt. Hvis du synes det er en stor jobb å gå gjennom økonomien din på denne måten, jeg håper jo du ble inspirert til å se på dine tall, del det opp. Ta forbruk i dag, sparing i morgen og inntjening på dag tre, eller del det opp måned for måned. Hvis du vil se nå hele året, da starter du med i januar,
Eller du kan starte med september, som er den forrige måneden som er helt ferdig. Jobb deg gjennom året, en måned til hver dag, så har du full oversikt om litt over en uke.
Lykke til! I episodebeskrivelsen ligger en link til bloggen, hjemmesiden min, og også til der du melder deg opp på nyhetsbrev, slik at du ikke går glipp av hvis jeg da endelig får laget en YouTube-film eller neste podcast-episode eller noe annet. Vi høres igjen her i podcasten neste mandag.
Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge, merkebare. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene på lyreko.no. Ja, det er alt. Lyreko!