Lyreko
Hvor mye av ditt forbruk er unødvendig luksus? Tør du å finne det ut? Jeg er akkurat i innspurten på min aller første måned med budsjett. Ja, jeg har aldri hatt budsjett før, men prøver det ut nå i år. Og budsjettet mitt er høyt. Jeg kunne sagt at det var romslig. Det er det det koster å ha en familie, et hus og et liv i 2023. Men det er ikke sant.
Jeg kunne sagt at inflasjon, det faktum at varer og tjenester har blitt så mye dyrere det siste året, er grunnen til at budsjettet mitt er så høyt. Men det er heller ikke helt sant. Det er en helt annen type inflasjon som har lagt seg inn i mellom og på nesten alle linjene i mitt budsjett. Velkommen til Pengesnakk-podcast. Jeg heter Lise Wermelik Kristoffersen, og i dag skal vi snakke om livsstilsinflasjon.
Og så skal vi snakke litt om frostenfebruar, som blir litt to sider av samme sak. Fordi frostenfebruar er ekstrem sparemåneden vår. Noen av dere har vært med på det før, både en og to ganger, og du er velkommen til å bli med igjen. Jeg tenkte litt på nå om det kanskje var...
ikke uetisk, men rart å oppmane til ekstrem sparing for morors skyld, når de tiltakene jeg skal sette inn er hverdagen, og har vært hverdagen til mange i det siste, og noen enda lengre.
Men så landet jeg på at for det første er det fortsatt mange som har veldig mye penger, som har mye å gå på i forbruket, og som kanskje har lyst til å få spart mer, og har sett forbruket ordentlig under lupen.
For deg som må bruke så lite som mulig hele tiden av nødvendighet, så er det jo fortsatt de samme tipsene. De tipsene som gjør at noen får spart mer, kan gi deg et ekstra pusterom i hverdagen. For det er ikke meningen at alle de tingene vi gjør i frostenfebruar skal bli den nye normalen. Samtidig er det en del ting som det kan være verdt å teste ut om vi har det bra uten.
Hva skjer om jeg avslutter alle streaming-abonnementene mine? Hva skjer om jeg dropper matkasse i februar? Hva skal jeg gjøre sosialt om jeg ikke skal bruke penger? Hvordan føles det å bruke mindre og tenke mindre på forbruk? Hvor lenge kan jeg gå uten å kjøpe mat på butikken og bare bruke det jeg har hjemme? Hva kommer de til å tenke på jobben hvis jeg ikke har noen nye klær fremover? Noen av disse tingene kan vi jo ikke gjøre i evig. Vi må jo kjøpe mat.
Samtidig ser jeg at de som har shoppestopp gjerne gjør det år etter år, bare med litt ulike regler for hva som er unntak. Noen ting er enklere enn man tror å bruke mindre på eller kutte ut helt. Det er unødvendig luksus vi betaler for, men som vi faktisk ikke nyter. Og så er det andre ting som er vanskelige. Det er generelt vanskeligere å slutte med noe enn å starte med noe.
Det er så lett å vende seg til et nytt nivå av luksus. Og det er det livsstilsinflasjon handler om. At uten at vi egentlig merker det så mye, så øker utgiftene våre. I takt med økt inntekt. Og det er kanskje en rar ting å snakke om akkurat nå, når inntekten faktisk ikke holder ritt med hvor mye dyrere alt har blitt for de fleste. Men la oss gjøre det likevel. Fordi det er ikke bare jeg som er offer for livsstilsinflasjon. Det er veldig mange av oss.
Og hvis du tenker, nei, ikke meg. Tenk på deg selv for ti år siden. Eller hvis det er eldre, 15-20. Hva bruker du mer penger på nå enn for ti år siden? Har du noen nye eller økte utgifter som du elsker å ha? Det kan være det. Har du noen du ikke elsker? Og hva ville du for 10-15 år siden kalt luksus, men som du nå gjør uten å reflektere over det, eller kose deg skikkelig med?
Det er livsstilsinflasjon. At du med økt inntekt også har økt forbruket ditt. Og det er ikke 100% en dårlig ting. Vi vil jo tjene mer for å leve bedre og ha råd til ting som vi vil ha og ønsker oss, og som vi ikke hadde mulighet til å kjøpe som student eller med startlønn. Men vi jobber ikke å tjene penger for å kunne kjøpe alt mulig som vi ser og hører andre gjør, uten å reflektere over om det er noe vi egentlig digger.
For livsstilsinflasjon er ikke bare bra, det er mest dårlig. Det er livsstilsinflasjonen som gjør det vanskelig å bli gjeldsfri, vanskelig å få spart opp penger til pensjon og hva det nå er du drømmer om, bolig, hytte, et år på Bali. Man skulle jo tro at det at man lever måned til måned blir mindre sannsynlig jo høyere inntekt man har. Vel, det stemmer bare ikke for veldig mange.
Denne livsstilsinflasjonen kan skje på flere måter. Den kan skje litt over natta. At du går fra studielån til voksenlønn, og så boom. Nå handler du på helt andre butikker enn før. Du har råd til så mye, du kjøper ting. Bil kjøper du fordi du har råd til det. Ellers kan det komme mer snikende innpå. At du endrer en og en liten vane, og etter en stund så koster livet ditt mer.
Så å være bevisst, ikke forhindre det helt, men å være bevisst dette med livsstilsinflasjon, og kanskje sette inn noen tiltak for å minske, eller i alle fall ikke øke det ytterligere, det tenkte jeg ville være lurt i pengesammenheng. Så her kommer Lises syv bud for å unngå eller minske livsstilsinflasjon. Vi begynner med de dypeste først. Hvem vil du være? Jeg vil være en som bruker lite, ja.
Jeg er minimalist, jeg vil ta vare på jorda vår, jeg vet at jeg ikke blir lykkelig med mer ting og tang og høyt forbruk, selv om forbruket mitt har økt mye etter jeg flyttet og fikk barn nummer to og sånn, så verdsetter jeg tid mer enn ting. Jeg ønsker meg langsiktig økonomisk trygghet. Hva er viktig for deg?
Vil du reise masse for eksempel, så er det litt dust å bruke penger på shopping og takeaway. Og at du alltid skal kjøpe dyre småting bare fordi det har blitt en vane. Alle abonnementer du har stjeler penger fra reisekassa.
Så dette punktet med å ta seg tid til å kjenne etter hvem er det jeg egentlig vil være, det kan gjøre at du er mer tro mot deg selv, og det blir enklere å velge vekk og kjøpe ting som alle andre gjør, og om du har tenkt over hvem du vil være og gjøre, så blir det lettere å gjøre som den personen er. Da handler det ikke om å nekte seg noe lenger, da handler det om å velge bort helt bevisst.
Og så handler det om, som nummer to her, å mentalt koble forbruk og inntekt fra hverandre. Det er to ulike ting. Ikke la det gå automatikk i å bruke opp alt du tjener. Når du hører for eksempel om bufferkonto, at man skal spare opp tre måneders lønner til en bufferkonto, så legges det til grunn at tre måneders inntekt er tre måneders forbruk. Det er så vanlig å bruke opp alt.
Men jeg vil tørre å påstå, eller det er sant, du får det bedre om du ikke gjør. Så forbruk er en ting, inntekt er en annen. Så klart kobler det sammen i den grad at du ikke bruker mer enn du tjener. Men ikke tenk at det som kommer inn, det skal ut.
Punkt nummer tre er å ha et sparemål, eller fokusere på å betale ned gjeld. Det blir litt det samme, for det fungerer også mot livsstilsinflasjon. Da har du gitt pengene dine en annen jobb enn å hjelpe deg til å bruke mer penger i hverdagen enn nødvendig.
Du vil at de skal gå til noe som du virkelig vil ha eller gjøre, og da blir det for dumt å sløse dem bort i hverdagen. Du har et lån å prioritere, eller du har et sparemål. Bruk pengene dine på det da. Punkt nummer fire. Sett opp et budsjett. Tenk at jeg sa det. Men da lager du deg et rammeverk, eller regelverk heter det kanskje, for pengene dine. Og da må du ta valg. I hver eneste post i budsjettet må du da ta et valg.
Skal du bruke 500 kroner på kaffe ute i uka, eller skal du ikke det? Hvor mye tenker du at det er riktig for deg å bruke på mat og klær? Alle disse postene må du tenke gjennom, og de som har hatt budsjett og regnskap over en stund, kan jo da se livsstilsinflasjonen skje på de ulike kategoriene, så man velger å øke litt og litt, eller plutselig mye.
Punkt nummer fem blir å skrive ned hva du bruker penger på. Og det må du gjøre bare på en måte som passer deg. Tenk enten i form av et regnskap. Har du budsjett, så er det veldig greit å ha et regnskap også, eller budsjettet har ikke så mye for seg hvis du ikke samtidig fører regnskap og ser at det faktisk blei sånn som du planla at det skulle bli.
Eller du kan prøve en måned med forbruksliste. At du ikke kategoriserer i det hele tatt, du bare skriver opp hver eneste sum du bruker fra konton, eller fra kortet ditt, eller kontant, eller vips, eller hvordan du betaler. Bare skriv det ned etterhvert, sånn at du har alt svart på hvit, og du ser hva du bruker penger på, hvor ofte du bruker penger. Jeg kan sende ut forbrukslisteskjema sammen med Frosten og Februar-skjema, som jeg skal be deg laste ned litt senere i episoden. Linken ligger i episodebeskrivelsen.
Tips nummer 6 er et gammelt og godt tips. Sett opp et autotrekk til sparing dagen etter inntekt kommer inn. Hvordan kan det hjelpe mot livsstilsinflasjon? Det er jo egentlig ikke sparing vi har som mål her, men det blir jo mer en bieffekt.
Og på samme måte, eller omvendt, hvordan blir det da? Altså, når du sparer mye, så er det mindre penger igjen på konto, og når du har mindre penger igjen å bruke, så blir du nødt til å prioritere litt hardere, og tenker da gjennom flere ting enn om du bare kunne kjøpe alt du vil. Fordi det er jo sånn livsstilsinflasjon skjer. Vi har nok penger. Man merker at om jeg legger til den utgiften, eller øker den posten,
så går det fortsatt bra. Jeg er ikke blakk på slutten av måneden. Jeg merker ikke det på kroppen eller på noe annet jeg vil. Jeg har råd. Og det er jo sånn forbruket vårt økes. Vi merker at vi har råd og at det ikke får noen konsekvenser. Så er det siste punktet.
og bli med på frosten februar. Så det er utfordringen til deg nå i februar, for deg som vil ha en utfordring, og som vil være med på en ekstrem sparemånte. Men la oss gjøre oss ferdig med livsstilsinflasjonen først. Et tips kunne jo også vært å tjene mer. For når det kommer til sparing, så spiller hverken inntekt eller utgifter den største rollen. Det er forskjell mellom dem.
La meg si det igjen. Når det kommer til sparing, så spiller hverken inntekt eller utgifter den største rollen. Det er forskjellen mellom dem. Som jo betyr at begge har mye å si, men at om du for eksempel tjener 1,5 millioner og bruker 1,6 i året, så går du i minus. Tjener du 25 000 i måneden og bruker 20? Ja, da har du jo et overskudd eller et sparepotensial på 5 000 i måneden.
Det er et utgangspunkt i ditt økonomiske liv fremover som er virkelig bra. Når det er sagt, så er det enklere å ha større forskjell mellom inntekt og utgifter jo større inntekten din er. Hvis du tjener 45 000 og kompisen din tjener 25 000, så sier det seg selv at det er enklere for deg å spare 10 000 i måneden enn for han eller henne. Men så er det ofte ikke sånn det føles for den som tjener mye.
Utgifter legger seg inn i forbruket vårt nesten, og kanskje også helt uten at vi merker det. I alle fall uten at livet vårt blir sånn nevneverdig bedre. Og det kan handle om en så liten ting som takeaway. Det var jo noe du kanskje aldri gjorde som student eller i starten av voksenlivet, og så begynner du å ta deg råd til å hente mat en sjelden gang. Åh, det er så deilig. God mat uten å måtte lage den selv, og uten å måtte vaske opp etterpå. Digg.
Det som startet som noe du gjorde sjeldent og elsket, det kan fort bli en vane. Og etter hvert så slutter du å tenke på hvilket sted du kjøper fra, eller prisen på de ulike rettene som du kanskje drev med i starten. Hjemlevering er jo også et alternativ. Sparer ikke så mye på å hente maten selv, begynner vi å forskjelle oss selv kanskje, og
Til og med legger de inn ordet sparing, som om det handler om sparing i det hele tatt. Plutselig er det ikke luksus nok for oss å hente mat ute. Nå skal det også leveres. Det er livsstilsinflasjon. Så prøv å tenke på hvilke områder har det skjedd med deg? Alle? Ingen? Bare de områdene du virkelig setter pris på, og fortsatt setter pris på? At du nå for eksempel går til en ordentlig frisør, som du drømte litt om som student.
Og det kjennes helt fantastisk. Da må du huske på, eller i hvert fall lurtips, å holde på den følelsen av luksus. For det kan jo også bli sånn at du begynner med sjampo fra frisøren, som sikkert er bedre enn den fra butikken, men med balsam og kur og kanskje andre produkter, tingene du har på badet totalt sett, men la oss først bare begynne med dusjen. Sjampo, balsam, såpø. Det kan du jo få til kanskje 50 kroner på butikken.
La oss se bort fra et øyeblikk at det sikkert ikke er de beste produktene, men du kan også bruke 1000 kroner på de tre tingene eller mer. Og det er jo opp til deg. Men ikke glem å sette pris på den luksusen du unner deg, selv om du har rått det. Det er fortsatt luksus, selv om du har gjort det i 16 år.
Og hvis du merker at kanskje jeg ikke setter pris på det eller det, ta den turen tilbake. Velg det billigste en gang. Eller la være en stund, for eksempel med alle streamingabonnementer. Juster ned treningsabonnementet til bare egen trening. Så får du tilbake følelsen av at dette er luksus når du begynner å unne deg litt dyrere ting igjen. Hvis du gjør det. Over nå til frossenfebruar.
Sånn overordnet så handler det jo om å ikke bruke penger i februar, mer enn på det aller nødvendigste. Du registrerer deg gratis på pengesnakk.no slash frostenfebruar, for jeg vil vite om du er med. Da skal jeg også sende deg et ark som du kan bruke for å fargelegge underveis hvordan det har gått hver eneste dag. Grønt for dager som du ikke kjøpt noe, gult for nødvendige kjøp, rødt for unødvendig kjøp, gikk på en smel,
I fjor måtte jeg også innføre fargen blå for juks, fordi mannen og sønnen min fikk svigmort å kjøpe noen billetter for seg, sånn at de brukte jo ikke noen av våre penger. Så da ble det blå farge for juks, ikke brukt enn.
På onsdag kommer det en bonus-episode her inne, som forteller deg mer om utfordringen. Bonus-episode, sa jeg, men det er egentlig bare en direkte kopi eller en ny sending av episode 78, som er fra første gang vi kjørte ekstrem sparemåndag. Jeg hørte igjennom den i stad, og tenkte i stedet for å si alt på nytt, så bare legge ut den på nytt. Frostenfebruar er...
Spending freeze, det er derfor ordet frossen kommer inn, og fordi det passer fint sammen med flere ting egentlig. Vi fryser ned bankkortet i en isblokk, sånn at det ikke blir så lett å bruke penger. Da får du tenkt deg om mens du står og tiner den isblokken. Fryser kanskje litt hjemme for å spare strøm. Fryser litt ute fordi vi skal gå, i stedet for å kjøre bil eller buss, spare penger på transport.
Vi kan fryse noen abonnementer, og så videre, og så videre. Det var kanskje ikke det beste innsalget. Det hørtes tøft og vanskelig ut, men det er litt gøy også, skjønner du. Eller i hvert fall bra. Noen av dere vil komme Asur etter jul. Noen vil betale ned ekstra på kredittkortet, eller kunne spare og investere mer.
Det er en fin utfordring for å finne ut hvilke av våre vaner som er verdt prisen, og hva du ikke savner i det hele tatt om du kutter det ut. Kanskje en måned med mer ro, når du ikke skal jakte på tilbud, eller lure på hva du skal kjøpe, eller alt det andre som koster penger.
Det kan være nyttig å skrive opp akkurat hva som er din grunn til å være med denne gangen, fordi du må ta noen litt tøffe valg underveis i måneden, og noen strategier. Har du alltid spise utekveld med venner tredje torsdag i måneden? Inviter heller hjem, eller at alle tar med en tapasrett vær eller noe.
Første gang jeg gjorde utfordringen, så det jeg lærte da var vel at jeg egentlig har en slags shoppestopp hele tiden, eller at forbruket mitt er lavt på sånne valgfrie ting. Så det var ikke så langt unna hvordan jeg pleier å ha det. I fjor fikk jeg tatt en ordentlig runde med å spise opp mat og holde matutgiftene nede, spise ut av fryseren.
Men jeg gikk også på et par smeller. Det ligger fortsatt en video på YouTube der jeg går gjennom februar 2022, med kanskje mest fokus på hva som gikk galt. I år tenker jeg på å ha fokus på ekstrem sparing på Instagram og TikTok, dele små tips og hvordan det går med meg underveis i måneden.
Jeg vil jo ha deg med, sånn at vi kan gjøre dette sammen, så vi har litt accountability. Meld deg på på pengesnakk.no slash frostenfebruar. Jeg kommer ikke å ta deg hvis du omestemmer deg underveis, eller om du bare kjører en uke eller to, men da får du litt innspill, og dette fargeleggingsarket legger også med en forbruksliste som du kan føre samtidig i februar til både nødvendige og bare til nødvendige. Det skal ikke være noen nødvendige kjeft.
Du kan jo også bruke almanakken din til det. Hvis du har pengesnakk året rundt, så er det fint å bruke den siden før februar starter til å markere dager med farge. Send meg gjerne tips på Instagram eller noe, hvis du har noen litt mer ekstreme sparetips som jeg bør eller skal teste ut i løpet av februar.
Jeg har jo også valgt det korteste måneden i året for deg. Det er fire uker. Mange barnefamilier har vinterferie inni her, så sånn sett er det kanskje en dårlig måned. Men da bestemmer du deg bare om det skal være et unntak, for det er lov å lage sine egne regler. Kanskje det er lettere å spare inn de tre andre ukene, fordi du vet det blir et litt høyere forbruk den ene uka.
eller kjør løpet helt ut med kun gratis aktiviteter og prøv å holde tonen positiv og finne på gøye gratis aktiviteter ikke at det er sånn stakkars oss i år må vi bare gjøre billige ting fordi Lise fant på en tight challenge
Så jeg håper du er med. Skriv ut skjema og gjør deg mentalt klar. Vi starter på onsdag, så kom tilbake hit og hør på enda en podcast da. Bruk hashtag frasenfebruar om du er med og vil dele noe underveis på TikTok, Instagram og i Facebook-gruppa vår. Lykke til, og da høres vi på onsdag. Teksting av Nicolai Winther
Moderne medier.
Ja, velkommen til Lyrekos ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko Nå. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.