7/12/2024
7/12/2024
5/19/2022
Teknisk sett
Vi snakker med daglig leder Nils Aulie i Miljø Norge.
Sjå mer
4/16/2020
Teknisk sett
Da Torbjørn Berntsen var miljøvernminister gjennomførte han noe av det smarteste noen tilsvarende ministre i noen land noen gang har gjort. Kapittel 6 i «Forskrift om gjenvinning og behandling av avfall» omhandler retursystemer for emballasje til drikkevarer. En enkel lett forståelig forskrift som det vi ofte betegner som pantegods. Her sørget Berntsen og departementet for at industrien selv samlet inn og resirkulerte tomgodset. Ellers måtte de ut med et gebyr på 3,5 kroner per enhet. Jo flinkere de var, jo mindre penger skulle det koste. Klarte de 95 prosent så var det gratis. Selvfølgelig ville de det, og produsenter og dagligvarehandelen opprettet selskapet Infinitum AS som tok seg av innsamlingsjobben. I dag er Norge verdensmester i innsamling. Nå er det gjenvinningsemballasje i form av aluminium og PET-plast som samles inn og som kan brukes om og om igjen med mye mindre ressursforbruk enn den gange vi vasket glass og plastflasker. I dag snakker med sjefen for Infinitum AS, Kjell Olav Maldum som stadig er vert for studiegrupper fra hele verden for å se på hvordan vi har løst problemet med denne typen avfall.
Sjå mer
1/6/2021
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
Vi tar en titt bak gardinene på NHHs Centre for Sustainable Business. Vi forteller om reisen fra et årsbudsjett på 20 kr til prosjektbudsjetter på 20 millioner, gir eksempler på pågående prosjekter med bedrifter som Orkla og Vinmonopolet, introduserer noen av våre strålende kolleger, forteller om internasjonale samarbeidsprosjekter og tenker høyt om fremtidige forskningsprosjekter på bærekraftig business. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
10/24/2023
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
Vi tar en prat med Christine Lundberg Larsen, leder for Amesto Footprint og en av forfatterne bak den nye boken "Regnskap og økonomistyring i sirkulære virksomheter". Vi nikker til vår egen artikkel "Resource Accounting for A Circular Economy" som vi publiserte i 2023, og hvor vi postulerte at kanskje regnskapsføreren er helten på veien til den sirkulære økonomien. Vi drar tilbake til Christines tidligere jobb som leder for Regnskap Norge, da hun startet en sirkulær regnskapsklynge, som ledet frem til skrivingen av den nye boken. Christine forklarer hvordan regnskap innebærer både historiefortelling og innramming, og påvirker hvordan vi ser bedriftene og økonomien. Vi drar tilbake til 1494, diskuterer hva som er implikasjonene av et sirkulært skifte for regnskap og økonomistyring, og hvor i landskapet bremseklossene for et sirkulært skifte. Lars Jacob innrømmer en hang til selvsmiger, Sveinung informerer om den korrekte måten å uttale "Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap" og Christine tar oss med til Schiphol lufthavn. Vi snakker om ulike nivåer i det sirkulære regnskapsskiftet, og beveger oss inn i lovgivningens og reguleringens verden. Lars Jacob smigrer seg selv igjen med mimring om hvordan sirkulærøkonomien ble hensyntatt i Åpenhetsloven, Sveinung innrømmer at han lytter på folk på nabobordet på restaurant, og vi avslutter med en prat om Christines arbeid som leder i Amesto Footprint, som forsøker å hjelpe bedrifter inn i en mer bærekraftig og sirkulær økonomi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
10/19/2022
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
I denne spesialepisoden, som er en republisering av en episode av Avfall Norges podcastserie Sirkulér, snakker vi med Nancy Strand og sirkulærøkonomi og bærekraftig business. Vi snakker om avfallsbransjens rolle i å virkeliggjøre en sirkulær økonomi, vi snakker om hvordan de skal tjene penger når vi ikke lengre skal ha avfall, vi snakker om dataens plass i dette skiftet (og kommer dermed inn på våre gode venner i Carrot) og om innovasjon i tunggrodde bransjer. Dessuten tar vi en "trip down memory lane" og snakker om utviklingen fra kretsløpsøkonomi til sirkulærøkonomi. Vi snakker om verdien av måling og rapportering, vi diskuterer rollen til regulering og andre drivere av det sirkulære skiftet, og jevnt over har vi en hyggelig prat om viktige ting! Takk til Avfall Norge for at vi får reposte denne samtalen som et bærekraftseventyr. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
1/30/2023
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
De siste fire årene har vi jobbet tett sammen med Bård Bringsrud Svensen i forsknings- og innovasjonsprosjektet #sustainX. Da prosjektet startet var han sustainability innovation manager i Orkla Home & Personal Care, men han har nå gått over i rollen som COO i det nystartede selskapet på(fyll), som Orkla har startet sammen med Æra Strategic Innovation og Bakken og Bæck. Vi snakker oss gjennom historien fra batman-telefonen ringte på Orkla-kontoret da plasthvalen hadde strandet på Sotra, via en serviett full av forretningsmodell-scenarier til det nystartede selskapet og tjenesten de tilbyr. Vi diskuterer skaleringsmuligheter og -utfordringer, vi snakker om å drive innovasjonsarbeid i store kontra små selskaper, og vi snakker om utfordringene knyttet til å "strømme" såpe. Sveinung forteller om det fantastiske huset Niels Bohr bodde i etter han fikk Nobelprisen, vi snakker om forskjellene på havregryn-som-en-tjeneste og champagne-som-en-tjeneste, og vi får høre om de tidligere erfaringene på(fyll)-teamet har fått etter lansering. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
2/13/2024
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
Vi tar en prat med Espen Karlsen, avtroppende adm.dir. i Jernia. Siden 2017 har han ledet Jernias arbeid med å utvikle mer bærekraftige og sirkulære forretningsmodeller. Vi snakker om de fire kampene de har kjempet: mot unødvendig emballasje, for resirkulerte materialer, mot engangsprodukter og for kvalitetsprodukter som kan fremme sirkularitet. Espen forteller om hvordan Jernia ble verdensmester i salg av reservedeler til Weber-griller, utfordringene med å fjerne populære engangsprodukter fra sortimentet, utviklingen av vedlikeholds- og reparasjonstjenester, og satsingen på varige kvalitetsprodukter i en verden hvor mange kunder ønsker enkelt og billig heller enn dyrt og varig. Lars Jacob mimrer om Brødrene Dal og bensinstasjonen som selger alt unntatt bensin. Vi graver oss ned i kundebarrierer for sirkulære løsninger, trekker paralleller til andre faghandelaktører spesielt og handelsaktører generelt, inkludert Vinmonopolet, XXL og flere. Vi snakker stekepanner og kubbelys, Sveinung peker på frustrasjonen ved høydegrenser på 130 cm på karuseller dersom du bare er 127 cm høy, og Sveinung peker på rollen av allianser og økosystem for å pushe sirkularitet i varehandelen. Vi snakker om enkle grep som skaper store ringer i vannet, Sveinung trekker inn vår gamle helt Ray Anderson, og vi utfordrer Espen på hva han skal ta fatt på i tiden etter Jernia, og hvordan Jernia vil utvikle seg etter at han overlater stafettpinnen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
10/17/2019
Teknisk sett
Årlig bærer nordmenn 770 millioner bæreposer ut av butikkene. Få land er så glad i slike som oss. Men det gjør også at det samler seg opp et lite berg av avgiftskroner, for vi belastes 50 øre per pose. Mye av disse pengene skal gå til å gjøre noe med problemet. I dag snakker vi med markeds- og kommunikasjonssjef Mari Nordstrøm i Handelens Miljøfond. Hun forteller hvordan handelsnæringen har tenkt å bidra. De har allerede delt ut 78 millioner kroner, og nå skal de dele ut ti millioner kroner til glupe nordmenn som vil innovere og komme opp med ny teknologi. I tillegg skal de bruke 20 millioner på ryddearbeid i utlandet, hvor problemet er verre enn her på berget - for ikke å si svaberget. Men det er bare begynnelsen.
Sjå mer