Hei, velkommen til Pengerådet, og vi skal nok en gang ta for oss et spørsmål fra en lytter. Da lyder spørsmålet slik. Hei, jeg lærte nylig at man selv er ansvarlig for å dele gjeldsrentene på selvanngivelsen.
Siden boliglånet, som vi deler 50-50, står på min samboer, har skattegodene tilfalt han de siste fire årene. Har dere noen forslag til hvordan man løser dette i ettertid? Vil det bli riktig hvis vi gjør sånn at de tilfaller meg de neste fire årene? Eller at vi øker min eierbrøk på leiligheten tilsvarende summen? Og hvordan finner vi den riktige summen? Jeg ønsker ikke at han skal skylle meg pengene, da dette er noe vi har vært sløve på begge to, og det vil skape stress.
Ja, dette er kanskje noe som flere oppdager at man har gjort dette litt feil, men er det noe mulig å rette opp i det i ettertid? Ja, det kan du gjøre, og du kan faktisk også gå tilbake og rette opp tidligere skattemeldinger hvis du ønsker det. Det kan kanskje være den enkleste måten, men da kan du bare gjøre det tre år tilbake i tid.
Du kan ta opp skattemeldingen, rette de opp, og det er ganske enkelt å gjøre det vi alltid nå. Det er nesten som om man går inn i Arbeidsgivet dagens skattemelding, endrer den posten, renteutgiftet, hos både deg og samboeren din. Du reduserer den med halvparten hos han, og øker den tilsvarende posten for renteutgiftet på din skattemelding for de siste årene.
og dermed retter du dette opp automatisk, så vil du få, tilskrever altså, få penger på konto fra skatteetaten etter dette ganske fort, mens din samboer må betale dette inn til skatteetaten, sånn at det blir nullsomspill. Så er det ikke at det virker som om man kanskje ikke hadde lyst til å
går noen penger hit eller dit. Da er det jo en annen måte å gjøre det på, som hun sier, og gjøre det nå i fire år fremover. Men dette blir jo ikke helt riktig. For det første kan lånet være annerledes nå enn det var for ...
Tre-fire år siden, sannsynligvis er det jo noe mindre. For det andre er renteutgiftene nå, i hvert fall i 2020, langt lavere, sannsynligvis i 2021 også, langt lavere enn de var i de fire foregående årene, spesielt i 2019-2011.
Så da kommer jo du litt dårligere ut hvis alle renteutgiftene føres på deg, for eksempel i skattemeldingen for 2020, fordi de renteutgiftene er mye lavere enn de var i 2019. Så du kommer jo da litt dårligere ut.
Hvis den skulle gjort det på en treie måte som er kanskje den mest rettferdige og enkle, men som likevel involverer en betaling for den ene eller den andre, som vi egentlig ikke ville, jeg tar det i hvert fall frem uansett, så er det jo slik at du summerer opp, det er ganske enkelt, du skal gå bare inn i alt din på en
din samboer går inn i Altinn på sine skattemeldinger de siste fire årene, på arkiv, der kan du finne de, og ser hva som står på renteutgiftene, og så tar en og summerer opp alle de renteutgiftene i løpet av fire år, deler på to, og ganger med 22%, for det er det som er rentefordraget han har fått.
Og så overfører du de pengene fra han til deg. Og da går det altså nødføring, så da er det liksom sånn at han skylder deg noen penger, og det er kanskje det du ikke vil det. Så jeg nevner det i hvert fall bare. Strengt tatt så skal du vel egentlig ta 23%, og så blir det i 2018, så var det vel 24% rente for deg i 2018.
16 og 17 var det ikke det, så nå er det jo litt sånn hvor nøyaktig skal den være, det blir ikke et stor utslag om du skal bruke 22%, men la oss se, ok, kanskje hvis du bruker 23% så skal det komme ganske likt ut, for da var det jo i starten så var det 24% rente fra dag, og i fjor var det 22%, så alt i alt hvis du har 23% så er det kanskje det mest riktige.
så er det greit, du summerer opp alle renteutgiftene deler det på to, ganger med 23% og øver da pengene altså ifra han til henne hvis det var den veien
det gikk kjønnsmessig. Det ser jeg nå at jeg ikke har formulert dette. Nei, det er anonymt her. Jeg gikk kjønnsfølge her og bare gikk ut for at det var mannen som hadde renteutgiftene. Men der trenger det ikke være. Den
som hadde enten det er mann og kvinne, eller mann og mann, eller kvinne og kvinne. Mange alternativer. Ja, whatever. Den som fikk rentefardraget skal altså betale 30% av halvparten av rentene til den som ikke fikk det.
Ja, og det er lettere enn å begynne å gjøre noe med eierbrøken for eksempel. Ja, det er det i hvert fall. Don't get me started på det altså. Det tror jeg. Da må vi legge til en 10-15 minutter tema om ikke det er Astrid som skal besvare det på den måten. Det blir for mye. Dette er rett og slett den enkleste veien å gå. Ja.
Ja, da håper vi at dere finner ut av det uten at det blir stress som dere ikke ønsker, og at det blir rettferdig deling på dette her. Og kanskje noen andre blir gjort oppmerksom på at det faktisk er sånn at dette må man gjøre underveis når man skal fylle ut skattetjenester.
Det var dagens spørsmål besvart av Halgeir. Vi tar gjerne imot flere privatekonomispørsmål her i pengerådet. Da kan dere sende til en mail til tipsetterdinepenger.no og merk gjerne med pengerådet eller podcastspørsmål. Og dere kan også legge inn spørsmål på Facebook eller Instagram-siden til Dine Penger, eller meld dere inn i Facebook-gruppen vår som heter Pengerådet og legg inn spørsmål der.
Så det er mange alternative måter å sende inn spørsmål på, hvis dere har noe dere vil spørre Holger om. Da takker vi for oss, og så høres vi igjen. På dinepenger.no får du de beste rådene. I våre nettmøter kan du stille de spørsmålene som du lurer på om din privatekonomi.