7/14/2021

Dette sier forskningen om hvordan lykkes med endring og radikal innovasjon i etablerte virksomheter

Podkasten Shifter diskuterer utfordringene ved radikal innovasjon i etablerte virksomheter med Inger Stensaker, professor i strategi ved NHH. Stensaker fokuserer på den 'tohendige løsningen', hvor en egen enhet dedikerer til innovasjon, og hvordan autonomi og legitimitet er avgjørende for suksess. Hun fremhever at etablerte virksomheter må evne å sensere, gripe muligheter og transformere organisasjonen for å utvikle innovasjonskapasitet. Viktigheten av kultur, kommunikasjon, ledelse og ansattes rolle i å håndtere motstand blir også diskutert.

00:01

Podcasten diskuterer hvordan etablerte virksomheter kan overvinne utfordringer ved radikal innovasjon gjennom en ambidextrous tilnærming.

11:19

Innovasjon krever flere modeller og topplederforankring for å lykkes med radikal endring i organisasjoner.

16:32

Autonomi er viktig i tidlig fase av innovasjon, men legitimitet fra det etablerte systemet blir avgjørende over tid for suksess.

25:49

Innvendinger mot innovasjon i etablerte virksomheter kan overvinnes ved å utvikle innovasjonskapasitet som en vedvarende, dynamisk ferdighet.

32:01

Motstand mot endring i organisasjoner kan være både eksplisitt og implisitt, og ledere må lytte til medarbeidernes narrativer for å overvinne dette.

Hei og velkommen

Transkript

Hei og velkommen til Skifters podcast. I ukes episode skal vi med utgangspunkt i forskningen se på hva som er utfordringene ved å innovere for etablerte virksomheter. Og ikke minst kanskje hvordan de kan jobbe seg rundt det. Med oss har vi Inger Stensaker som er professor i strategi ved NHH. Velkommen Inger. Takk.

37.880 s
00:00:01

Jeg leste nylig din artikkel om radikal endring og innovasjon, og syntes den var ganske fascinerende. Kan ikke du kort fortelle hva den artiklen handler om? Det kan jeg. Den er med utgangspunkt i et forskningsprosjekt vi jobber på her på NHH, som handler om hvordan du driver radikal endring, gjerne drevet av teknologi, i etablerte virksomheter.

22.300 s
00:00:40

Og etablerte virksomheter har ofte noen litt spesielle utfordringer med innovasjon og fornyelse og radikale endringer.

9.660 s
00:01:02

nettopp fordi at de er etablerte og har funnet sin stund. Da har man med seg historikk, man har med seg det vi ofte kaller legacy. Du har med deg bagasje, og det kan være til fordel når du skal gjøre noe nytt. Men det vi ofte ser fra forskningen er at det også kan hemme deg når du skal fornye deg og innovere.

20.960 s
00:01:12

Så i dag da, når ledere beskriver situasjonen vi står i, så tar de ofte utgangspunkt i at nå skjer ting så vanvittig fort, og nå er teknologien så avansert, at den situasjonen vi står om for i dag, den er helt ny og helt annerledes enn det vi noensinne har stått i tidligere. Mens vi som forskere, vi tar jo alltid utgangspunkt i at ja, men

22.660 s
00:01:34

Hvis du står i en sånn situasjon at du kjenner presset på at du må fornye deg og innovere, og det er teknologien ofte som ligger bak og driver dette, da må vi jo kikke på hva vi har av forskningsmessig kunnskap om dette, og det finnes jo faktisk veldig mye forskning på det. Og så kan man godt si at det er ting som er annerledes i dag, men vi starter alltid med hva vet vi fra forskningen?

22.740 s
00:01:57

Og en av de tingene du finner veldig lett når du kikker tilbake på hva som er skrevet om dette fra strategi og organisasjonsfaget, det er denne tohendige løsningen som jeg skriver om i denne artikkelen. På engelsk heter det ambidextrous, og det handler om å være like god på å effektivisere og innovere. Så du skal være som etablert bedrift like flink til å gjøre enda bedre det du alltid har drevet med,

28.700 s
00:02:20

og fornyer deg radikalt, altså innoverer, driver med noe helt annet. Og dette er veldig kjent at det er utfordrende for de etablerte, fordi de blir ofte veldig god på effektivisering, og så blir det vanskelig. Jo mer de lykkes med det de driver med, jo vanskeligere blir det å gjøre noe helt annerledes. For det at man tjener gjerne gode penger, har lykkes med det man alltid har gjort, du

28.760 s
00:02:49

Du får sånne innebygde tregheter, både i struktur og kultur, og du utvikler en form for det vi ofte kaller immunsystem. Så alt nytt som kommer, det tar du liv av, eller prøver å kverke. Kan jeg komme med en liten innspill på den, som er litt morsomt? Jeg tror jeg kanskje nevnte podcast-episoden før, men det er en som heter Richard Sjøsken, som jobber med advokatbransjen, og endring i advokatbransjen, og det han sier er at

25.180 s
00:03:17

det er vanskelig å overtale en gjeng millionærer i et rom om at forretningsmodellene er feil. Det er en veldig godt bilde på hvorfor skal man endre seg? Vi tjener masse penger

14.580 s
00:03:42

Og vi økonomer snakker jo alltid om alternativ kost, ikke sant? Skal du bruke penger på å gjøre noe ekstremt usikkert, radikalt annerledes, hvis du tjener veldig godt i dag på det du alltid har drevet med? Da kunne du kanskje heller ønsket å investere i det du allerede kan, allerede vet, du har bygget opp hele organisasjonen rundt det.

20.600 s
00:03:58

Så det er ikke enkelt, men det denne to-hemdige løsningen tilsier, det er at dersom du skal lykkes med det, fordi vi kjenner dette immunsystemet så godt, så må du egentlig etablere noe litt avskilt fra virksomheten. Så du må etablere en egen enhet som får et mandat om å innovere og gjøre noe radikalt annerledes,

26.060 s
00:04:19

Det må i teorien være så langt unna det etablerte som mulig for å unngå at det blir tatt liv av, eller at det får for mye smitte av det etablerte. Artiklen handler om denne tohendige løsningen. Det er skrevet om den i godt over 20 år, så den er veldig...

24.220 s
00:04:45

mye forskning som allerede eksisterer på den, særlig fra USA, men også fra resten av den vestlige verden. Men det som vi prøver å gjøre i den artikkelen som du leste, det er å vri fokuset litt til å se på det fra denne nye enheten sitt perspektiv. Hvordan jobber du i en sånn ny enhet, og hvordan får du sving på dette? Det er veldig interessant det du sier om at det er en begrunnelse for å skille det ut.

28.860 s
00:05:09

Det er egentlig for å gi dem autonomi og ikke bli påvirket så mye av den historien som det etablerte selskapet har, og kunne utvikle seg på frihånd. Samtidig er det jo en avhengighet der, som du påpeker. Det er avhengigheter der, som igjen påvirker autonomien. Hvor viktig er det aspektet der at du må evne, og kanskje klare å karre til det, at autonomi er det noe du har sett litt nærmere på?

26.740 s
00:05:38

Ja, altså akkurat det spenningsfeltet der er utrolig interessant. For hele løsningen handler om at det er når det kjennes at du vil ikke lykkes hvis du prøver å innovere innenfor det etablerte. Altså en av våre samarbeidspartnere er for eksempel DNB. Så skal du prøve å gjøre noe radikalt annerledes innenfor DNB. Da tilsier den teorien, og dette med tohendighet, at det er veldig vanskelig å lykkes med. For det vil på en måte ikke få plass og rom og ressurser.

28.500 s
00:06:05

Men hvis du etablerer en egen avdeling som har det som mandat, som blir skjermet, da skal den enheten være autonom. Den skal få lov til å rekruttere annerledes type folk. Ofte vil man gjerne ønske å rekruttere en leder fra utsiden som tenker annerledes.

22.060 s
00:06:34

Så du vil ha en annen type kompetanse, en annen type lederstil, du vil ofte ha mye mindre hierarki, som regel så er det ganske små enheter, så du bygger ikke opp et stort byråkrati, det er ikke naturlig å starte med. Men du må på en måte organisere den enheten helt annerledes, fordi det er andre ting som skal til for å drive innovasjon. Så du

24.040 s
00:06:56

En leder for en sånn enhet vil bygge en helt annen type kultur enn det du har i de fleste store etablerte selskaper. Og da må du få frihet. Du får rom ved å gi autonomi. Og det er jo særlig toppledelsene som har ansvar for både å sette opp en sånn separat enhet, rekruttere inn en riktig ledelse i en sånn, og gi nok frihet.

25.780 s
00:07:20

Nemnt i episoden

Shifter 

Navnet på podkasten.

Inger Stensaker 

Professor i strategi ved NHH, gjest i podkasten.

NHH 

Norges Handelshøyskole, Inger Stensakers arbeidsgiver.

Ambidextrous 

Engelsk begrep som beskriver den tohendige løsningen for innovasjon.

Legacy 

Historikk og tradisjoner i en etablert virksomhet som kan hemme innovasjon.

DNB 

Et eksempel på en stor etablert virksomhet som bruker den tohendige løsningen.

Richard Sjøsken 

En person som jobber med endring i advokatbransjen, nevnt som eksempel på motstand mot innovasjon.

Tushman and O'Reilly 

Forskere som har skrevet om ambidextrous organizations, et viktig grunnlag for Stensakers forskning.

VIPs 

Et eksempel på en innovativ enhet i DNB som ble spunnet ut.

BankID 

En tjeneste som ble slått sammen med BankAccept og Vips.

BankAccept 

En tjeneste som ble slått sammen med BankID og Vips.

Vips 

En innovativ løsning fra DNB, et eksempel på en tohendig modell.

Kotter 

En person som snakker om endringsledelse, relevant for innovasjonsfaget.

Innovation Theater 

Et begrep som beskriver når etablerte selskaper simulerer innovasjon for å gi et positivt inntrykk.

Cefalo 

En norsk outsourcing-bedrift som rekrutterer utviklere i Bangladesh, sponsor for podkasten.

Bulder Bank 

En bank skilt ut under Sparebanken Vest, et eksempel på en tohendig løsning.

Torvald Kavamme 

Sjefen for Bulder Bank, en mangeårig Sparebank Invest-ansatt.

Sparebanken Vest 

Eier av Bulder Bank.

Himla Eiendom 

Et eksempel på en innovativ enhet utviklet av Fana Sparebank, et eksempel på en tohendige løsning.

Fana Sparebank 

En sparebank som har utviklet Himla Eiendom og Himla Bank, et eksempel på en tohendige løsning.

Himlabank 

En bank utviklet av Fana Sparebank, et eksempel på en tohendige løsning.

Farnhåpbarbank 

Den etablerte banken som Himla Eiendom og Himlabank ble utviklet under.

Skifter 

Navnet på nettstedet til podkasten.

Skifter.no 

Nettstedet til podkasten.

Kristine Meier 

En person som skriver en bok om innovasjonskapasitet sammen med Inger Stensaker og andre.

Rune Bjerke 

En person som skriver en bok om innovasjonskapasitet sammen med Inger Stensaker og andre.

Anne-Kathrin Haueng 

En person som skriver en bok om innovasjonskapasitet sammen med Inger Stensaker og andre.

Deltakarar

Host

Lika

Guest

Inger Stensaker

Sponsorar

Cefalo

Lignende

Lastar