1/15/2020

Det viktigste å organisere rundt for å bygge et fremtidsrettet selskap

Annette Melby, Associate Director og partner i BCG, diskuterer hvordan etablerte selskaper skal møte fremtiden. Hun fremhever viktigheten av å være kundebesatt, åpen for impulser utenfra, og å fokusere på økosystemer. Melby mener at selskaper må transformere seg fra å være produktorienterte til å være kundebesatte, og at de må investere i digitalisering og kunstig intelligens for å holde seg relevante. Hun understreker at kundebesatthet ikke handler om å spørre kundene hva de vil ha, men om å forstå deres dypere behov og ønsker.

00:00

Annette Melby diskuterer hvordan selskaper kan møte fremtiden gjennom kundebesettelse, konnektivitet, og digitale transformasjoner.

11:21

Selskaper må sette kunden i sentrum for alle valg for å unngå å bli irrelevante i dagens digitale landskap.

16:02

Effektiv produktlansering krever fokus på kundereiser og kombinering av digitalisering med menneskelig interaksjon.

19:22

Dårlig produktopplevelse kan frustrere kunder, og selskaper må investere riktig i kunstig intelligens for å konkurrere effektivt.

22:39

Digital transformasjon krever fokus på kunden og kontinuerlig tilpasning for å levere relevant verdi i en hurtigforanderlig teknologisk hverdag.

Hei og velkommen til Skifters podcast. Dagens

Transkript

Hei og velkommen til Skifters podcast. Dagens gjest er Annette Melby. Hun har tidligere vært utviklingsredaktør i Aftenposten, daglig leder i Aftenposten Mobil, og nå er hun Associate Director of Party i BCG. Hun har tusenvis av følgere på LinkedIn, og er det et tema som oppnår henne mye, så er det hvordan etablerte selskaper skal møte fremtiden.

17.320 s
00:00:00

For noen uker siden skrev hun en kronikk på skifter.no, hvor hun oppsummerte hennes læringspunkter fra året som gikk. I dagens episode skal vi gå litt i dybden på dette. Vi vil få en forståelse av hva som kjennetegner selskaper som jobber i riktig retning. Hvorfor er det så viktig å være kundebesatt? Ting som pleier å virke, men som ikke virker lenger. Konnektivitet, som en driver for utvikling. Hvordan kan vi kombinere menneske og maskinkraft? Hva er en lærende organisasjon? Og hvordan driver ledelse i et transformativt selskap? Vi hopper rett i det.

25.440 s
00:00:17

De har startet med for eksempel agile prosjekter og agile arbeidsmetodikk. De har startet med kundreiser, med dataplattform og integrasjon av dataplattformer. Men så kommer de til et punkt der, så hva? Hvorfor gjør vi dette? Hva er det vi egentlig skal oppnå?

22.480 s
00:00:43

Da tror jeg man er på søken etter svar på det og forståelse for det. For digital transformasjon er kjempevanskelig. Det stiller jo egentlig et spørsmål, for alle vet at det er sannheter om hvordan man har drevet til nå. Da kreves det gode svar. Da kreves det at man klarer å forstå det, og ikke minst å motivere mennesker til å være med på det. Er det ikke også litt vanskelig å få folk til å forstå det når man ikke ser det helt umiddelbart?

28.720 s
00:01:05

Det er jo ikke sånn at folk tjener penger og bedriften går bra. Jeg tror det er kjempevanskelig, og ikke minst så tror jeg veldig mange bedrifter er veldig fokusert om det som kalles den finansielle S-kurven, altså hvor gode resultater, hvor godt bedriften gjør det finansielt. Men det å bare fokusere på hvor godt et selskap gjør det finansielt, det lurer mange selskaper til å tro at

26.860 s
00:01:34

at dette går veldig bra og vi er veldig relevante. Fordi årsaken til at mange bedrifter gjør det bra er fordi de er gode til å automatisere det de allerede gjør, effektivisere, kutte ut ting de har drevet med før.

12.980 s
00:02:01

Men det gjør jo ikke markedsrelevansen noe bedre nødvendigvis, og det gjør ikke nødvendigvis at man tiltrekker de riktige talentene, at man kutter kostnader. Så jeg tror mange føler på at man må jobbe annerledes fremover. I din kommentar så var det fem punkter.

19.700 s
00:02:15

Jeg tenkte vi kunne gå gjennom de, og det første punktet er at alt og alle er koblet opp hele tiden, gjør at bedrifter må transformere. Hva betyr det? Det som virkelig setter fart i disrupsjon, og som virkelig svekker verdiene av gamle, analoge verdikjeder, det er det at vi beveger oss inn i en ekstremt connected eller sammenkoblet verden.

29.080 s
00:02:34

Og konnektivitet, det er jo ikke noe nytt. Romerike ble jo en realitet som følget av at de var gode til å bygge veier. Og fordi de var gode til å bygge veier, så fikk de soldater og armer raskt frem.

18.380 s
00:03:03

Britisk imperium ble bygget på grunn av konnektivitet via sjøveien, og den industrielle revolusjonen ble en realitet fordi man fikk jernvann til å frakte varer ut av fabrikkene. Og nå er vi kommet til et steg der konnektivitet blir helt ekstrem, hvor en god stund nå har mennesker vært koblet opp hele tiden, i hvert fall de fleste mennesker via mobiltelefoner, men nå kommer alle tingene, nå blir alle tingene også oppkoblet, og i kjølvannet det så kommer det ekstremt

28.200 s
00:03:22

mange nye løsninger på gamle problemer. Og det kommer også helt nye løsninger som vi ikke har tenkt på før og som aldri har vært mulig før. Er det så presserende? Det er flere som snakker om det, med digital informasjon, konnektivitet, og nå er det ekstremt viktig. Og så har man snakket om det en del år, men er det så ille?

19.220 s
00:03:50

Altså hvis du kan tagge av på at den finansielle S-kurven din ser bra ut, markedsrelevansen av produktene dine ser bra ut sammenlignet med hva som finnes der ute, ikke bare blant dine gamle konkurrenter, men også blant dine nye konkurrenter, og du har en god tilgang til talenter til enhver tid, så tenker jeg at da trenger du ikke være så stresset.

20.640 s
00:04:09

Men er det sånn at kun din finansielle S-kurve ser bra ut, så burde du tenke deg om, for da er det sannsynligvis sånn at dette er veldig relevant for deg. Og er det sånn at ingen av disse S-kurvene ser spesielt bra ut, ja da er det definitivt på tide å tenke nytt. Du har jo selv jobbet i Skipsted, jeg har også vært i Skipsted, og en av de tingene jeg synes Skipsted har gjort riktig, ja det er mange ting, men det er jo dette med Finn.no, hvordan de

25.660 s
00:04:30

De ødeleier på en måte litt av forretningsmodellen til publikasjonene sine, men de samlet altså alle rubrikene hans rett sted. Men det var en beslutning som ble tatt på slutten av 90-tallet, vil jeg tro, som gjør at Kipste er den aktøren de er i dag.

16.480 s
00:04:55

både internasjonalt, men ikke minst internasjonalt, som er basert på de beslutningene du kom til. Hvilke beslutninger er det bedrifter tar i dag, som gjør at de er ledende om 10-15 år? Jeg har gjort studier, og de selskapene som lykkes best i transformasjon, de tar bold bets.

18.960 s
00:05:12

Ikke sant? De investerer mye og de tar bold bets. IKEA er en av de selskapene som virkelig liksom stiller fundamentalt spørsmål med sin gamle forretningsmodell. Fordi det de egentlig brakte til markedet var jo fine møbler til en rimelig pris. Nå ser de at folk vil ha convenience, det skal være sustainable, nå tenker de helt nytt om hva IKEA skal være da, og investerer ganske mye.

28.140 s
00:05:31

Men det er jo litt sånn vanskelig å se for aksjonærer og de som har finansielt investert penger i selskapene, at det er det riktige å gjøre nå er jo egentlig å...

11.800 s
00:05:59

egentlig bedte mot det vi har gjort på en eller annen måte. Ja, og det så man jo også da Skipstav var 17 eller 18 år siden skilt ut Finn.no. Da den informasjonen gikk ut i markedet, så sank jo aksjekursen veldig betydelig. Og så gikk det jo rett i været etter en periode. Og det samme var tilfelle da Netflix gikk fra å være en abonnementstjeneste på DVD-serien

26.980 s
00:06:10

til å bli en, gikk ut i markedet og sa at nå skal vi transformeres inn til en strømmetjeneste. Da sank også aksjekursen dramatisk.

7.760 s
00:06:38

Nemnt i episoden

BCG 

Hennes nåværende arbeidsgiver. BCG står for Boston Consulting Group.

Aftenposten 

Et norsk mediehus og avis som Melby har jobbet for tidligere.

Aftenposten Mobil 

En digital tjeneste fra Aftenposten som Melby ledet tidligere.

LinkedIn 

Et sosialt nettverk for profesjonelle der Melby har tusenvis av følgere.

Skifter.no 

En digital plattform som Melby skriver kronikker for.

S-kurven 

En grafisk fremstilling som brukes i næringslivet for å illustrere en selskaps finansielle ytelse.

Finn.no 

En digital plattform for kjøp og salg som ble skilt ut fra Schibsted.

Schibsted 

Et norsk medie- og teknologiselskap som eier Finn.no.

IKEA 

En global møbelgigant som Melby bruker som eksempel på et selskap som transformerer sin forretningsmodell.

Netflix 

En strømmetjeneste for film og TV som Melby bruker som eksempel på et selskap som har transformert seg.

Amazon 

En global e-handelsgigant som Melby bruker som eksempel på et selskap som er kundebesatt.

Apple 

Et amerikansk teknologiselskap som Melby bruker som eksempel på et selskap som er strategisk agilt.

Elon Musk 

En amerikansk entreprenør og gründer som Melby bruker som eksempel på en strategisk agil leder.

Hyperloop 

En høyhastighetstogteknologi som Melby bruker som eksempel på en innovasjon som Elon Musk har utviklet.

Boring Company 

Et selskap som Elon Musk har grunnlagt for å bygge tunneler under byer.

Google 

Et amerikansk teknologiselskap som Melby bruker som eksempel på et selskap som er godt på innovasjon og distribusjon.

Cefalo 

Et norsk outsourcing-selskap som er sponsor for podcasten.

Bangladesh 

Et land i Sør-Asia der Cefalo rekrutterer seniorutviklere.

AI 

Kunstig intelligens, en teknologi som Melby mener er viktig for å sikre fremtidig relevans.

Waterfall 

En tradisjonell prosjektmetodikk som Melby mener er uegnet for å navigere i den digitale tidsalderen.

Agile 

En smidig prosjektmetodikk som Melby mener er bedre egnet for å navigere i den digitale tidsalderen.

Strategisk agil 

En tilnærming til innovasjon der man innoverer i forkant av kundens behov.

Blockchain 

En teknologi som Melby nevner som et eksempel på en teknologi som kan bli oversett.

Plantasje 

En hage eller et sted der planter dyrkes.

Silor 

Et sted der noe er lagret eller isolert.

Akersgata 

En gate i Oslo der Aftenposten har sitt hovedkontor.

Jeff Bezos 

Grundleggeren av Amazon som Melby bruker som eksempel på en kundebesatt leder.

PowerPoint 

En programvare for å lage presentasjoner som Melby nevner at Amazon ikke bruker.

Deltakarar

Guest

Annette Melby

Host

Unknown

Sponsorar

Cefalo

Lignende

1/12/2018

Shifter

Transformasjonsspesial med Anette Mellbye

Ukens episode av Shifters podcast om internettøkonomien snakker vi mye om plattformer og transformasjon. Ukens gjest er Anette Mellbye, som er tidligere leder av Aftenposten Mobil, styremedlem i XXL og NTB, og jobber nå som konsulent for hjelpe bedrifter med den digitale transformasjonen.  Sammen med Salvador Baille, daglig leder i Intelis, og journalist i Shifter, Lucas Weldeghebriel. Innhold: Vi kommer heller ikke denne episoden unna Amazon Hvorfor klarer ikke selskaper å gjennomføre den digitale transformasjonen?  Alle snakker om digital kompetanse, men hva er det egentlig? Hva slags folk er det Google, Apple og Netflix ansetter? Hvorfor det er viktigere noensinne med en sterk leder som evner å få med seg aksjonærene? Ting som høres dumt ut, men som er lurt å gjøre.   Kjære lytter. Gi oss tilbakemelding på denne episoden. Enten til Lucas@shifter.no, eller skriv en anmeldelse på iTunes 😊 Det hjelper oss å nå ut til flere. Read more at https://shifter.libsyn.com/#AplvYTyih22YH6Uu.99 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sjå mer

2/17/2021

Shifter

Tibbers historie: Idé, produkt, ledelse og vekst

Edgeir Vårdal Aksnes er gründer og daglig leder i Tibber. Selskapet ble startet i 2016 og har planer om å omsette for 2 milliarder i 2021.Tema:Hva har Tibber skjønt som ikke andre strømselskap har skjønt?Hvorfor starte Tibber?Hva har han lært om å bygge et selskapSlik utvikler de produkt i TibberVoksesmerterFundingLedelse+ Mye merProgramleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sjå mer

3/29/2018

Shifter

Eric Ries: Innovasjon i etablerte selskaper med «Lean Startup»-forfatteren

--Vi vet sikkert helt sikkert at vi må finne opp nye ideer, så hva er planen? Planen kan ikke være å finne opp ideene i forkant. Fordi vi vet ikke hvordan denne nye verden vil se ut. Derfor må vi bygge systemer som er fleksible, hvor vi kan eksperimentere med nye ideer for å finne den beste, sier NY Times- bestseller-forfatter Eric Ries i denne episoden av Shifters podcast.Shifter møtte ham under konferansen «Nordic Business Forum» i Oslo i januar,Dersom et lokalt taxiselskap tilfeldigvis hadde funnet opp Uber, hva ville de gjort med det, spør Ries.--Mest sannsynlig ville ikke organisasjonen vært i stand til å utvikle ideen, som nå er et selskap som er verdt flere titalls milliarder dollar, sier Ries.Ries, som tidligere har tidligere skrevet boken «The Lean Startup», lanserte i høst boken “The Startup Way: How Modern Companies Use Entrepreneurial Management to Transform Culture and Drive Long-Term Growth”, som handler nettopp om hvordan etablerte selskaper skal klare overgangen til en digital innovasjonsøkonomi.Det krever en total transformasjon av måten bedrifter er organisert på og blir drevet på i dag.Noen av temaene vi er innom i podcasten: - Hvordan skape en organisasjon som leverer «continuous innovation»? - Hvordan skape en organisasjon som klarer å utvikle, men også la nye forretningsområder vokse? - På hvilket tidspunkt innovatører bør vurdere å slutte i jobben sinFor deg som er interessert i dette temaet, sjekk også ut episoden med Alexander Osterwalder. Disse to episodene vil gi deg en god innføring i hvordan etablerte selskaper bør drive innovasjon i 21. århundre.PS: Beklager dårlig lyd (!) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sjå mer

7/11/2018

Shifter

(Reprise) Transformasjonsspesial med Anette Mellbye

Ukens episode av Shifters podcast om internettøkonomien snakker vi mye om plattformer og transformasjon.Ukens gjest er Anette Mellbye, som er tidligere leder av Aftenposten Mobil, styremedlem i XXL og NTB, og jobber nå som konsulent for hjelpe bedrifter med den digitale transformasjonen. Sammen med Salvador Baille, daglig leder i Intelis, og journalist i Shifter, Lucas Weldeghebriel.Innhold:·       Vi kommer heller ikke denne episoden unna Amazon·       Hvorfor klarer ikke selskaper å gjennomføre den digitale transformasjonen? ·       Alle snakker om digital kompetanse, men hva er det egentlig?·       Hva slags folk er det Google, Apple og Netflix ansetter?·       Hvorfor det er viktigere noensinne med en sterk leder som evner å få med seg aksjonærene?·       Ting som høres dumt ut, men som er lurt å gjøre. Kjære lytter. Gi oss tilbakemelding på denne episoden. Enten til Lucas@shifter.no, eller skriv en anmeldelse på iTunes 😊 Det hjelper oss å nå ut til flere.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sjå mer

6/6/2019

Shifter

Økosystemstrategi og transformasjon

Ukens gjest er Anette Mellbye, som er Associate Director i BCG. Vi snakker om: Økosystem vs analoge forretningsmodellerHva betyr transformasjon og hvordan skjer det?Avstanden mellom det som høres fint ut i teorien og den reelle hverdagen+ mye merProgramleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter.Les Anettes kommentar i Shifter: Unngå å bli irrelevant. Se ut over din egen forretningsmodell. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sjå mer

4/12/2019

Shifter

Toril Nag om utfordringene innen tele og tv og lederskap

Ukens gjest i serien «Topplederne» er Toril Nag, som er konserndirektør i Lyse, med ansvar for tele og teknologi. Lyse var det lokale kraftselskapet som ble en betydelig nasjonal spiller innen telecom-tjenester. Hvordan skjedde dette?Vi snakker blant annet om:Hvilke utfordringer bransjen står overforHvordan takles disse utfordringeneHvilke viktige trender?Hvorfor er Lyse meldt til Forbrukerrådet av RiksTV?Hva er strategien fremoverHvordan er Toril Nag som topplederI studio:Toril Nag, konserndirektør i LyseLucas Weldeghebriel, journalist og gründer i ShifterPS: For mer kontekst, lytt til episoden om RiksTVTakk til økonomisystemet Tripletex, som gjør denne serien mulig!Opplev fordelene med et smart, komplett og nettbasert økonomisystem. Sømløst integrerte moduler. Support inkludert - prøv Tripletex gratis idag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sjå mer

3/8/2023

Shifter

Voi-sjef Christina Moe Gjerde om vekst, ledelse og el-sparkesykler

Ukens gjest er Voi-sjef Christina Moe Gjerde, Hun styrer selskapet i Norden og Benelux-landene. Hun ble nylig kåret til årets ledertalent i E24, og i denne episoden deler hun hemmeligheten bak hennes suksess med å bygge selskapet.Programleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sjå mer

8/31/2022

Shifter

Fintech-selskapet som skal automatisere bort regnskapsarbeidet m/ Dag Olav Norem i Folio

Med bakgrunn fra Opera, Yahoo og Schibsted, har gründer Dag Olav Norem klart å rekruttere en sterk gjeng. Selskapet har Sparebanken Vest og Fiken på eiersiden, og målet er å automatisere bort det kjedelige, men viktige, regnskapsarbeidet for selskaper i vekst.Tema:*Ideen og historien bak*Ledelse og kultur*Hvordan rekruttere dyktige folk+mye merProgramleder: Lucas Weldeghebriel, gründer og daglig leder i Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Sjå mer