5/3/2023

Erik Brakstad i Saas-selskapet Ardoq: Monstervekst hvert år-- hvordan? (REPRISE)

03:09

I denne episoden forklares hvordan programvare kan optimalisere IT-systemer i komplekse organisasjoner gjennom tre faser av systemkartlegging og cloud-migrering.

08:52

Taleren diskuterer utfordringer med salg og systemdokumentasjon, samt deres forretningsmodell som har utviklet seg over tid.

12:07

Ardok har bevisst unngått tjenestesalg for å opprettholde høy margin, men begynner nå å tilby profesjonelle tjenester med fokus på beste praksis.

33:57

OKR er et verktøy for å oppnå smidig ledelse, men prinsippene bak det må tilpasses hver enkelt organisasjon.

44:28

Ledelse krever balanse mellom å gi feedback, være hands-on, og samtidig skape en kultur for åpen tilbakemelding.

Hei

Transkript

Hei og velkommen til Skifters podcast. Ukens gjest er medgrunder og CEO i Ardok, Erik Bakstad.

27.120 s
00:00:01

Erik har vært med helt fra starten og hatt mange ulike roller i selskapet, og nå til slutt så jobber han som CEO. Selskapet har doblet omsetningen de siste tre årene, og kommer til å dobbe mer eller mindre omsetningen i år. Det har hatt en fantastisk vekst, Erik. Velkommen til Skifters podcast. Tusen takk. Hyggelig å være her. Hyggelig at du kunne være med. Du, først og fremst, hva er Ardok?

30.400 s
00:00:29

Ja, det er et spørsmål som vi har fått mange ganger, og vi har ikke alltid vært like gode til å svare på det. Men helt fra 50 000 fots, så er vi en B2B software service selskap utover Norge. Det vi hjelper med er å hjelpe bedrifter med store endringer og digitaliseringsprosjekter.

19.520 s
00:01:00

Og det som er kanskje bakgrunnen for at vi startet Ardok, det var jo at vi jobbet selv, meg og Magnus Tilsko, som nedgrunnet Ardok. Vi jobbet jo som IT-konsulenter i store bedrifter, og vi så det som jeg liker å kalle en isberg-problem, at store beslutninger ble tatt på et business case.

21.180 s
00:01:20

og kanskje det som da er det synlige delet av isberget, mens kompleksiteten og risikoen og alt dette her som er IT, det var på en måte ikke tatt med i beregningen. Det førte jo til at prosjektene ble forsinket, at de kostet mye mer, og det var masse risk som ikke var tatt inn i dildet. Og så var tanken, hvordan kan du synliggjøre den risken og gjøre bedre beslutningsstøtte? Så det var utgangspunktet til ideen, og så har du selvfølgelig...

26.480 s
00:01:41

blitt større og blitt bedre og vi har fått bedre forståelse for problemet underveis. Og så er det jo sånn at

8.840 s
00:02:08

En ting er jo at vi kjente problemet selv, men så hadde vi også en hypotes om at det å kunne visualisere systemer var viktig. Så visualisering er jo noe ofte som folk snakker med meg om, fordi vi har evne til å visualisere store, komplekse systemkart, prosesser og den type ting. Og så den siste biten, det er jo at vi kommer fra et fagfelt som heter virksomhetsarkitektur, som er veldig...

25.600 s
00:02:17

Lisje kan man kanskje si, det begynte å bli mer og mer kjent, men det det handler om er rett og slett å bruke modeller for å komme opp med en oversikt av organisasjoner, hvordan de henger sammen, hvordan mennesker jobber i prosesser, hvordan de prosessene støtter systemer, datene som blir prosessert av de systemene, og hvilken infrastruktur de kjører på, altså hele vertikalen. Ok, så hvordan selve bedriftsmaskinen ser ut? Ja, og det er derfor dette virker som helst arkitektur da.

27.180 s
00:02:42

Men hvis jeg skal forklare enda mer med enklere eksempler, hvilken kunde kommer til dere for å få gjennomført hva?

9.260 s
00:03:09

Vi har jo kunder i, det er vel fælt å si at det er en horisontal sas, så de har kunder i alle mulige vertikaler. Så kunder som har en viss kompleksitet, altså 100 pluss ansatte, og en viss kompleksitet i systemarkitekturen sin, så de kan gjerne si at de har hundrevis av IT-systemer. Det er kanskje der startpunktet går da.

26.640 s
00:03:18

Og så har vi opp til Fortune 500-selskapet i USA. Så la oss si at jeg er CEO av et selskap med 100+, og har masse innlystheter. Hvorfor kom jeg til dere? Hva gjør dere for meg? Du kan tenke på det vi gjør som tre faser. Den første fasen er å finne ut hvor på kartet er du. Og det er overraskende få som vet det. Og det handler om å få en oversikt.

25.420 s
00:03:44

Det første use case som vi selger til kundene våre, det er det som kalles applikasjonsporteføljehåndtering, eller systemoptimalisering om du vil. Det er et ganske enkelt use case, for det handler om å kartlegge alle IT-systemene du har,

15.180 s
00:04:09

Og så er det å kartlegge to akser på det. Den ene er hvor bra er IT-systemen for businessen, og hvor bra er det for de som skal drifte det. Og så får du da en konsulentmatrise, eller to ganger to matrise. Så alt som er oppe til høyre, som er bra for businessen og bra for tech, det beholder du. Det som er nede til venstre, det skal du bli kvitt. Det å kvitte en summe av systemer betyr å spare penger, og det er jo en ganske enkel business case.

23.240 s
00:04:25

Så det starter med å finne ut hvor på kartet du er. Det er fase 1. Og så fase 2 er å finne ut hvor skal vi gå. Og da er jo det typisk konteksten på hvorfor de kjøper selskapeteknologien, og det er jo at de ønsker å endre seg. Så et veldig vanlig driver for det er jo bedrifter som skal til skyen, for eksempel.

17.480 s
00:04:48

Så cloud migration er et veldig vanlig use case som driver for å kjøpe harddok. Men det kan også være at de for eksempel har hatt et stort sikkerhetsbrudd. Vi har hatt kunder som nettopp har opplevd å bli fullstendig nedstengt av ransomware og fant ut at de ikke hadde over sikt. Så det kan være forskjellige grunner til at de kommer det, men det starter ofte med at de mangler over sikt. Ja, men dette høres for meg ut som en konsulentjobb. Hvordan oppnår programvaren din her?

26.060 s
00:05:06

Det er et godt poeng. Det er jo veldig mye konsulentjobb her. For det er to ting du er nødt til å klare å kombinere. Det ene er jo at mye av dette kan du skaffe automatisk. Det finnes systemer der ute allerede som har kanskje sånne systeminventories, så det kalles.

15.340 s
00:05:32

Problemet med det er at de er jo aldri opptatt. Så det vi typisk gjør er å komme inn, og så kobler vi til enten et regneark eller en CMDB, altså en konfigurasjonsdatabase, og så støser vi inn dataen i AADOC, og så ser vi at her manglet vi 50% av felten. Og da kommer den neste biten inn, nemlig at vi har bygget systemer for å enkelt kunne crowdsource informasjon fra mennesker i de bedriftene.

23.800 s
00:05:47

og det er jo litt sånn survey-funksjonalitet med en sånn workflow-mekanisme på toppen, så det er jo sånn du kan tenke at systemstøtten kommer inn da og så har du helt rett, dette er jo konsulenter som går rundt og snakker og intervjuer folk, og det her var jo faktisk opphavet til ADAC var jo mange nyspilskog som jobbet i en av Norges største banker som gikk rundt og intervjuet folk og hver gang de snakket med noen så oppdaget de et nytt system som ingen visste om Ok, så det er en stor konsulentkomponent

27.780 s
00:06:11

Nei, vi har jo forsøkt å bytte ut konsulenten, eller i hvert fall sørge for at konsulenten gjør mer verdiskapende arbeid. For det å sitte og intervjue folk og repetitivt holde et sånt stort systemkart oppdatert, det er jo ikke verdiskapende. Så det man abonnerer på da, er egentlig en oversikt over sitt eget system?

24.460 s
00:06:39

Lignende

Lastar