9/1/2016

1. Kolonial-gründer Karl Munthe-Kaas om å starte et disruptivt selskap

Karl Munthe-Kaas, gründer av Kolonial.no, deler sine erfaringer om å starte et disruptivt selskap. Han snakker om sin tidligere startup Vacuade, som lærte ham viktigheten av å fokusere på kundenes behov fremfor produktet. Munthe-Kaas forklarer også hvordan han brukte sin kunnskap innen mikroøkonomi og spillteori for å starte Kolonial.no, og om hvordan de har klart å vokse raskt og skaffe investorer. Han gir råd om viktigheten av å ha et godt team, og om å være pragmatisk i sin tilnærming til å bli gründer.

00:00

I denne podcastepisoden snakker Lukas og Marie med Karl om hans erfaringer som gründer og reisen gjennom oppstartsselskaper.

04:26

Det er viktig å lære av feil for å skape verdifulle ideer og unngå å bli sittende fast i tradisjonelle yrker.

08:10

Det er en endring i synet på gründerskap, og nå blir det sett på som en kulturell suksessfaktor for ledere.

10:22

Taleren diskuterer viktigheten av selskapsbygging i oppstartsmiljøet, og hvordan teknologi og forretningsstrategi spiller en avgjørende rolle for suksess.

17:13

Spillteori brukes til å analysere strategiske beslutninger, noe som påvirker hvordan selskaper tilpasser seg markedet.

Ja, velkommen til Skifter sin

Transkript

Ja, velkommen til Skifter sin podcast. Dette her er en av de første podcastene vi spiller inn. Og mitt navn er Lukas. Nå skal jeg ikke interessere meg selv først, vanligvis, men nå gjorde jeg det. Og jeg er en av grunnerne i Skifter. Og med oss har vi Marie Amli. Hei, hei. Og vi har med oss grunner av kolonial.no, Carl Munte Kåls. Hei, hei. Hei, hei. Ja, velkommen. Velkommen.

28.880 s
00:00:00

Vi kan jo bare gå rett på sak, Marie. Hva skal vi spørre Karl om? Å, vi har laget mange spørsmål. Fordi dette er nemlig et podcast hvor vi har lyst til å stille mange spørsmål, og hvor vi har lyst til å virkelig bli kjent med de veldig mange spennende grunnene som dukker opp i Norge i dag.

19.300 s
00:00:29

Så det jeg har lyst til å starte med er jo egentlig starten. Hvor begynte du, hvor studerte du? Ja, jeg studerte på Blindern, samsøkte meg, og så tok jeg master på London School of Economics, også i samsøkte meg.

16.400 s
00:00:49

Og hva gjorde du etter at du ble ferdig med studiene? Hva hadde du lyst til å gjøre? Ja, det er litt interessant. Jeg husker at når jeg gikk på blinderen, så var jeg veldig sånn, som alle som sier det samsøkte med på blinderen, så tenkte jeg Finansdepartementet, eller SSB, eller Norges Banken og sånt. Men så husker jeg at når jeg dro til London, så var det veldig vanlig at folk hadde jobbet imellom, bachelor og master. Så da fikk jeg veldig mye bra impulser, og

27.280 s
00:01:05

Og bestemte meg vel egentlig da for at jeg kunne tenke meg å jobbe i konsulentbransjen. Så når jeg var ferdig på LSE så hadde jeg et tilbud fra McKinsey. Men jeg hadde også nettopp tatt patent på et helt annet produkt som ble til et selskap. Så jeg utsatte oppstarten med et år for å sette opp et selskap som heter Vacuade. Og så begynte jeg McKinsey i 2008 da.

25.080 s
00:01:32

så var det her et par år, og så gikk jeg faktisk tilbake til Evacuate. Men hva slags selskap er dette? Ja, det vet jeg ikke. Dette er liksom de gamle, jeg vet alle grunner av et par failures før de lykkes. Men faktisk så, vi tok patent på et evakueringsprodukt, noe elektronikk faktisk. Jeg er en kompis, og så industrialiserte vi det, og det første året så satte vi opp produksjonen,

27.400 s
00:01:57

Jeg tok patent og en del sånne ting, og vi solgte det faktisk på alle kontinenter, oljeplattformer og London Metro og mye sånt. Men jeg tror vel, særlig når jeg kom tilbake etter McKinsey, så så vi på en måte at særlig produksjonsproblemer, det var en vanlig greie, og vi fikk egentlig ikke helt løst det. Og til slutt, så jeg slutta i vel i 2008.

26.180 s
00:02:24

Men selskapet fortsatte noen år til, men gikk til slutt kom 2015. Men da ble lisensen kjøpt opp, så produktet eksisterer. Det var en veldig lærerik reise, så jeg har noen refleksjoner rundt det. Hva er det viktigste du har lært ut av denne? Det er en feil som jeg ser ganske mange andre sedere også. Det som er veldig sånn...

24.100 s
00:02:51

Det er veldig typisk, men vi hadde en produkt i det, og å ta det som utgangspunkt, da tenker du at dette produktet kunne funke bra, men det du nesten alltid gjør i en sånn situasjon, er at du fort tilpasser markedet til produktet ditt, i stedet for produktet til markedet. Og det er også noe med at det er en ting som er veldig visst på særlig nå med kolonial og sånt, at det

26.880 s
00:03:16

Det er mye seifere, kan jeg si, å ta et stort kundebehov og så bygge et selskap for å betjene det. Jeg brenner litt for det. Jeg synes det er veldig mye produktfokus i underverdenen i Norge, og det er populær kulturelt at man tenker at man har en idé, og så skal man bygge ut det, og så blir man rikere. Men greia er at innovasjon er ikke en idé, det er en prosess. Og man bør fokusere mye mer på selskapsbygging, snarere enn produktbygging.

29.420 s
00:03:42

og jeg føler jeg kan si det fordi jeg har feilet med det siste men jeg kjenner det igjen ofte jeg ser liksom det er noe psykologi i det også du blir liksom

13.460 s
00:04:12

det er lett at du tenker at den ene ideen er på en måte så fantastisk, da så vil du liksom gjerne at verden skal tilpasse seg det, og så da velger du å se noe data, men ikke se annen data, og sånt, og da er du fort ned ennå slipper du slå opp. Så egentlig så må jeg si at gitt hvor lite sannsynlighet sånne ideer har for å lykkes, så gikk det egentlig veldig bra.

19.260 s
00:04:26

Jeg tror oddsene, sånne utgangspunkter, var veldig, veldig dårlige. Og siden faktisk produktet fungerer og eksisterer nå, så var det jo på en måte noe. Men ja, det ble liksom aldri så svært som man drømte om. Men det er jo kjempebra at du feilet da. Det ser ut som du har lært veldig mye ut av det. Ja, det tror jeg er nyttig. Man skal få noen sånne nesestyver, og så skal man tenke litt over hvorfor det skjedde på en måte. Jeg var veldig sånn...

29.120 s
00:04:46

Det er også en annen ting som er ordentlig, som jeg har veldig ordentlig med nå, det er jo at det å på en måte bare gjøre det, da har du på en måte gått over, da har du på en måte krystet en grense, som er det som at du... Dark side! Ja, det er litt sånn.

13.960 s
00:05:15

hvor det er litt sånn at du føler at du har flytende grenser i forhold til at den muligheten til å gjøre noe utenfor en vanlig jobb, den er der på en måte. Du har gjort det en gang, det er lett å gjøre det igjen. Og jeg gikk jo til McKinsey, utsatte jo bare oppstarten, for jeg hadde veldig lyst til å jobbe der også.

19.960 s
00:05:29

Men jeg er på en måte glad for at jeg ikke gikk ut mot et gasslapp på den gründerdelen av meg da. Så når jeg da sluttet i McKinsey, så var det fordi at faktisk da gikk det veldig, veldig bra med det selskapet. Og det var liksom veldig, veldig lovende.

12.940 s
00:05:49

Og jeg tror hvis ikke så er det veldig fort at man blir sittende igjen i den litt mer tradisjonelle ruta der, som er i mange forskjellige yrkesretninger på en måte, men den klassiske for der hvor jeg var, var på en måte konsulentverden og så inn i et stort norsk selskap, og så er du på en måte bare støkk. Men det der er jo veldig klassisk, at veldig flinke folk ikke tør å satse, har inntrykk av det.

23.100 s
00:06:02

Men hva var det som drev deg til å satse? Hva var denne unike greia som fikk deg til å satse likevel? Det er nesten sånn, det er kompulsivt, vet du. Det er egentlig ikke hva som driver deg, bare at du kan klavere. Litt sånn.

17.560 s
00:06:25

For meg så er det gøy å skape noe skikkelig jeg liker, kraften i en idé. Det er samfunnsøkonomi i meg også, at man vil skape noen ordentlige verdi. Du er inne på noe, hvis man snur på hva innovasjonen er, og sier at det handler mest om at det er noen store markedsbord der ute, og så skal man bygge selskaper der,

28.660 s
00:06:44

Nemnt i episoden

Kolonial.no 

En online dagligvarebutikk som Karl Munthe-Kaas grunnla.

Vacuade 

Munthe-Kaas' første startup, som utviklet et evakueringsprodukt, men som ikke lyktes.

London School of Economics 

En prestisjetung universitet hvor Munthe-Kaas tok mastergrad.

McKinsey 

Et prestisjetung konsulentfirma hvor Munthe-Kaas jobbet etter studiene.

Fangenes dilemma 

Et spillteoretisk konsept som Munthe-Kaas bruker for å illustrere hvordan forskjellige aktører tilpasser seg i en situasjon.

Beautiful Mind 

En film om John Nash, en matematisk geni som gjorde viktige bidrag til spillteori.

Funke-telemenet 

Et tech-selskap som ble svelget inn i Kolonial.no.

Kristian Mikkarsen 

CTOen for Kolonial.no, som Munthe-Kaas beskriver som «fantastisk flink».

Funkpit 

Et tech-selskap som ble svelget inn i Kolonial.no.

Lemonade 

Et tech-selskap som ble svelget inn i Kolonial.no.

Alliance Venture 

En investor i Kolonial.no.

Verdane Capitals 

En investor i Kolonial.no.

Rema 1000 

En stor dagligvarekjede i Norge som er en viktig partner for Kolonial.no.

Tor Jakob Ramsø 

En tidligere direktør i McKinsey, som nå er gründer i Sogn.

Trond Nyby Knudsen 

En tidligere direktør i McKinsey, som nå er en turbo-angel.

Bjørn Eli 

En investor i Kolonial.no.

Lions Venture 

En investor i Kolonial.no.

Johan Estahl 

En person i Lions Venture som tok kontakt med Kolonial.no og investerte.

Birgit Magnus 

Styreleder for Kolonial.no, og en viktig mentor for Munthe-Kaas.

Antille Kipstad 

Tidligere styreleder for Kolonial.no.

French Bakery 

Et selskap som Munthe-Kaas nevner.

Dollar Shave Club 

En abonnementstjeneste for barberblader, som Munthe-Kaas bruker som eksempel på hvordan man kan konkurrere på pris.

Gillette 

En stor produsent av barberblader.

Adamas matkasse 

En matkasse-tjeneste som Munthe-Kaas nevner som konkurrent.

Godt levert 

En matkasse-tjeneste som Munthe-Kaas nevner som konkurrent.

Kvekid 

En abonnementstjeneste for kunstprosjekter til barn, som Munthe-Kaas nevner som et eksempel på en type abonnementstjeneste som kan lykkes.

Marked.no 

En online dagligvarebutikk som Kolonial.no konkurrerer med.

Coop 

En stor dagligvarekjede i Norge.

Meny 

En dagligvarekjede i Norge.

TV-shop 

En TV-kanal som selger produkter via reklame.

Cefalo 

Et norsk outsourcing-selskap som rekrutterer utviklere i Bangladesh.

Deltakarar

Host

Lukas

Host

Marie Amli

Guest

Karl Munthe-Kaas

Sponsorar

Cefalo

Lignende

Lastar