4/6/2017

Hva ser Telia-sjef Abraham Foss etter hos sine ansatte? Hva er god ledelse, og hvordan skaper han en god kultur for innovasjon? Og hva er hans beste tips til startups?

Abraham Foss, Telia Norges nye sjef, snakker om sin lederstil og filosofi. Han fokuserer på betydningen av å ha en tydelig retning, å motivere ansatte og gi dem frihet til å blomstre. Foss understreker også betydningen av å være fleksibel og åpen for endringer i en stadig utviklende teknologiverden. Han deler sine tanker om lederskap, innovasjon og rekruttering, og hvordan Telia navigerer i en bransje som er i stadig endring.

05:12

Lederen deler erfaringer fra internasjonal karriere, ledelse i ulike kulturer, og viktigheten av å se det store bildet.

13:11

Lederen diskuterer viktigheten av å motivere ansatte, tilpasse ledelsesmetoder og omfavne feil som læringsverktøy i organisasjonen.

24:40

Tid er avgjørende for optimale beslutninger i telekom, med fokus på effektivitet, innovasjon og tilpasning til teknologiske endringer.

29:52

Organisasjonen står overfor utfordringer med kompetanseskift og forretningsmodell, og søker balanse mellom innovasjon og kjernevirksomhet.

34:02

Folk søker meningsfulle jobber i større sammenhenger, og verdier blir stadig viktigere i arbeidslivet.

Skifters podcast.
Velkommen til

Transkript

Velkommen til Skifters podcast. I dag er vi så heldige å ha med oss Abraham Foss, som er relativt ny sjef i Telia Norge.

23.000 s
00:00:03

Velkommen, Abraham. Takk for det. Abraham har jo solid bakgrunn som leder i både norsk og internasjonalt næringsliv. I dag skal vi snakke litt om lederskap, men før vi snakker om lederskap så vil jeg gjerne høre litt om bakgrunnen din. Stemmer det at du egentlig er Odels gutt, Abraham? Ja, jeg vokste opp på gård og tok over den gården for cirka 20 år siden.

25.540 s
00:00:26

Så jeg har en gård på Vittingfoss mellom Kongsborg og Larvik, og har da vokst opp på traktor og kunne i alle fall en gang i tiden det.

10.900 s
00:00:52

Men du har den gården fortsatt? Jeg har den gården nå, ja. Ok, og du bor der ute? Nei, jeg bor ikke der. Jeg bor på Fronger, så det er jo litt avstand dit, men jeg har drivet, eller fåen drevet er vel mer korrekt å si. Det så da ut som om du skulle bli en, kanskje en bonde, men så ble det noe helt annet. Hva skjedde egentlig? Ja, jeg er vel egentlig, jeg bruker bondebakgrunnen min for alt det det har vært ute.

26.460 s
00:01:03

for lokalsamfunnet, for Vitingfoss. På Vitingfoss så må jeg være litt mer forsiktig, for der er det vel ingen som ser på meg som boende. Så jeg bestemte meg til for å gå på Hansøskolen i Bergen, og det gjorde jeg. Så jeg er nok mer egnet til teoretiske problemstillinger enn det å kjøre traktor. Men hvorfor valgte du Hansøskolen? Nei, det var...

29.880 s
00:01:30

ledelsesperspektivet, altså jeg skal nok være så ærlig at når jeg var 16 år, så tenkte jeg vel ikke at ledelse, helt sånn som jeg forstår det nå, men mer det å være involvert i beslutningstaking, det å være en generalist, jeg er jo mer en generalist, den røde tråden er egentlig at jeg ønsker å bygge bredde, og

22.020 s
00:02:00

og har lagt vekt på det. Så jeg tok også noen just studier ved siden av. Jeg har også russiske fra forsvaret, slik at jeg har på en måte ønsket å bredde meg

10.920 s
00:02:22

Og det var viktig for å bygge en plattform, rett og slett. Du har russisk for å forsvare? Ja. Så du er en av de elite soldatene? Det vil jeg vel ikke akkurat si. Men det var intensiv opplæring, og vi ble relativt gode i russisk der og da. Nå derimot så vil jeg nok si at det er relativt dårlig. Er det noe du har med deg fra fortsatt i dag? Altså litt sånn disiplin, kan man si. Det var jo relativt intenst.

28.280 s
00:02:33

seks dagers undervisning i uka, en fire timers test hver lørdag, og det var litt stå eller bli kastet ut mentalitet. Så det var mye lesing, veldig intensivt. Men jeg synes jo det var veldig ordentlig, jeg likte det veldig godt, jeg.

20.140 s
00:03:02

Men det gjorde også at når jeg da var ferdig på russiskurs og begynte på hansøskolen i Bergen, så må jeg nok si at jeg var kanskje ikke den mest ivrig studenten det første halvåret. Da var det litt greit å ta det litt kul i. Jeg tror jeg leser en artikkel i DN noen år siden om den kombinasjonen hansøskolen i Bergen og...

18.840 s
00:03:23

Og russisk kurs er en del ganske kjente. Ja, det er flere som har det. Men vi har alle våre sterke styrker og svakhet. For meg så passet det veldig godt. Jeg hadde vært ubrukelig som soldat i en annen sammenheng, men jeg følte at jeg greide dette her. Det passet meg, og det passer en del andre. Og så er det omvendt da. Hva gjorde du rett etter handelssakona? Da begynte jeg i dyno-industri.

28.480 s
00:03:42

som i økonomiavdelingen på Lillestrøm fabrikker var en kombinert stilling, en realt kontrolling og oppkjøp internasjonalt samt styring av Lillestrøm fabrikker. Og det var egentlig ganske bevisst for det at jeg ønsket å

16.940 s
00:04:11

bygge et økonomisk fundament for hva jeg skulle utvikle meg videre. Jeg er ikke noen regnskapsfyr, men jeg gikk en god skole i dyno i forhold til læreøkonomistyring, både lokalt og internasjonalt. Hva var det dyno drev med? Dyno, deltid 3, var sprengstoff, og så var det lim, kjemi, som jeg jobbet med, og plast. Plast.

27.200 s
00:04:28

Plastproduksjon, bensintanker. Så jeg holdt på der noen år, og så dro vi vei til Tyskland i plastdelen der, hvor vi produserte bensintanker til Mercedes blant annet, og vinkonteinere.

16.520 s
00:04:55

blant annet, og var økonomisjef der i den enheten. Det var en veldig spennende, mitt første ekspertoppdrag som var veldig spennende. Ja, for du har hatt flere ekspertoppdrag senere, har du ikke det? Ja, så jeg var først i Tyskland et par år, og så har jeg vært ekspert i USA i et par år, i Innovation Norge.

21.120 s
00:05:12

Også har jeg vært i Malaysia i sneve to år i Maxis, Malaysia største mobiloperatør. Når du var InnoVision Norgesjef i Washington, hva gjorde du da? Hva gjør man da? Ja, det er et godt spørsmål. Jeg ledet en region som heter Nord- og Sydamerika. Vi hadde da fem kontorer i USA, ett i Kanada og ett i Brasil, og er en sånn

26.500 s
00:05:34

Tredeling er å legge til rette for å rådgive mindre selskaper, ikke de store, men mindre selskaper som ønsker seg inn på markedene. Det andre er det offentlige oppdraget som går på å koble forskning, innovasjon og oppstart.

22.440 s
00:06:00

oppstartsmiljøer, miljøer mellom Norge og i dette tilfellet USA, Kanada. Og det tredje er rett og slett å selge Norge som turistdestinasjon. Og var det rett etter det du, for du hadde et opphold i Telenor også, hadde du ikke? Ja, altså jeg begynte i Telenor, jeg begynte på internetsiden i 1998, og hadde veldig spennende tid der igjen i forbindelse med, i forbindelse med

25.080 s
00:06:23

at Telenor gikk mot børsmotering og hadde internasjonale ambisjoner. Gikk da etter hvert over i drift og driftet store IT-strukturer. Ble der ennå solgt til EDB, EDB Business Partner. I dag er det Every, som driftet banksystemer og den type ting. Og det var sånn jeg da sluttet til Telenor den første gangen.

24.500 s
00:06:49

Nemnt i episoden

Telia 

Telia er et norsk telekommunikasjonsselskap, og Abraham Foss er konsernsjef.

Telia Company 

Telia Company er et svensk telekommunikasjonsselskap som eier Telia Norge.

Telenor 

Telenor er et norsk telekommunikasjonsselskap som er en konkurrent til Telia.

Maxis 

Maxis er et malayisk telekommunikasjonsselskap hvor Abraham Foss jobbet som leder for bedriftsmarkedet.

InnoVision Norge 

InnoVision Norge er et norsk statlig selskap som støtter innovasjon og næringsutvikling.

Innovation Norge 

Innovation Norge er et norsk statlig selskap som støtter innovasjon og næringsutvikling.

Hansøskolen 

Hansøskolen er en handelshøyskole i Bergen hvor Abraham Foss studerte.

Dyno Industri 

Dyno Industri er et norsk selskap som produserer sprengstoff, lim, kjemi og plast.

Mercedes 

Mercedes er en tysk bilprodusent.

EDB 

EDB er et norsk IT-selskap.

Every 

Every er et norsk IT-selskap som drifter banksystemer.

KAF 

KAF er et akronym som ikke er forklart i transkriptet.

Cefalo 

Cefalo er et norsk outsourcing-selskap som rekrutterer utviklere i Bangladesh.

IOT 

IOT står for Internet of Things, og er et begrep som refererer til en verden der fysiske objekter er koblet til internett.

Skift 

Skift er en konferanse som Abraham Foss deltar på.

Vitingfoss 

Vitingfoss er en gård som Abraham Foss eier.

Fronger 

Fronger er en plass hvor Abraham Foss bor.

Kongsberg 

Kongsberg er en by hvor Abraham Foss jobbet som administrerende banksjef.

Drammen 

Drammen er en by hvor Abraham Foss jobbet som administrerende banksjef.

Larvik 

Larvik er en by i nærheten av Vitingfoss.

Kongsborg 

Kongsborg er en plass i nærheten av Vitingfoss.

Nord- og Sydamerika 

Nord- og Sydamerika er en region hvor Abraham Foss ledet InnoVision Norge.

Brasil 

Brasil er et land i Sør-Amerika.

Kanada 

Kanada er et land i Nord-Amerika.

USA 

USA er et land i Nord-Amerika.

Malaysia 

Malaysia er et land i Sørøst-Asia.

Sverige 

Sverige er et land i Norden.

Finland 

Finland er et land i Norden.

Estland 

Estland er et land i Norden.

Danmark 

Danmark er et land i Norden.

Deltakarar

Guest

Abraham Foss

Host

Adam

Sponsorar

Cefalo

Lignende

Lastar