Du hører på Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og vi befinner oss midt i sommerferien 2024.
Nå er det jo sånn at det skjer mye med disse store teknologiselskapene i verden, og jeg er jo spesielt nysgjerrig på hva som skjer med Apple da. Og for å få en liten diskusjon om det, så har vi fått med vår tilbakevennende gjest, Dag Inge Fjell, høyskolelektor og markedsanalytiker. Velkommen. Takk for det, Jan. Takk. Da du kom hit til meg i dag, så hadde du med deg et utvalg gadgets. Ja.
Det var fra den første iPhone, og enda før det så var det en Apple-bærbar. Ja.
Jeg tok med litt utvalg fra arkivet mitt, og det var blant annet en pavlebok 140. Den var ikke lett. Nei, den gangen i 1991 var den superlett. Den gangen i 1991 var det en sånn, jøss, går det å lage noe så lekkert, så lite. Men i dag er det jo et blylad. Men du kan fortsatt bruke den? Faktisk, den går på.
Men du har også produkter fra Creative Labs, og du har Eriksson, og du har ikke minst et gammelt hjertebarn, Blackberry. Ja, alle disse dingsene her er jo veldig interessante, fordi den viser dynamikken i teknologisektoren og teknologiutviklingen, og hvor raskt og nådeløst og hvor darwinistisk denne historien har gått
Hvis vi nå tenker tilbake igjen til denne powerbook 140 da, i 1991.
Det var jo en stor maskin, den var så populær og så anerkjent. Da var Apple Inc. 15 år gammelt som selskap. Så vellykket. Så gikk det bare tre år, så var Apple helt ut av stand til å finne på noe mer spennende. Da var det Windows 95 som kom. Det var disse Intel-maskinene, disse grå boksene, som kostet en brøk del av prisen.
og som overtok fullstendig. Du sa det ikke, men jeg hadde inntrykk av at du egentlig sa at de kjønnsløse grå voksene er. Ja, det var jo helt useksige bestanddeler. Da gikk jeg fra den vakre PowerBook 140 til noe så kjønnsløs som en sånn her grå Dell-boks, tror jeg det var. Meningsløs. Meningsløs. Men Excelen fungerte som bare det, og jeg oppdaget jo det selvsagt, at Microsoft hadde virkelig produktutviklet. Apple hadde de facto stått stille.
Og det var det her som er så interessant å tenke tilbake på, det på mange måter krakke som kom i 1997 med Apple. Er Apple nå inne i den samme historien? Ja, dette er jo kjempeinteressant, fordi nå er Apple, as we speak, 48 år gammelt over et par måneder, tre-fire måneder, og det var jo...
i moderne tid av iPhone som virkelig skapte ny vekst. Men hvor står de nå? Hva kommer til å skje? Og med din historie og interesse og kunnskap så er jo du kanskje den fremste Apple-kjenneren på strategisk nivå og produktnivå i Norge. Vi får være ubeskjeden nok til å si det, Dag Inge. Takk for det. Men...
10. juni var en viktig dato for deg, 10. juni i år. I år, ja. Det var en merkedag. For da skulle ting skje med dette spørsmålet vi stiller nå. Hva er fremtiden for Apple? Altså, hver juni, tidlig i juni, så har Apple en sånn Worldwide Developer Conference.
hvor utviklere fra hele verden kommer til hovedkvarteret og får presentert de nye operativsystemene. Hva ligger der av API-er? Hva ligger av nye muligheter? Hva satser Apple på videre som gjør at programutviklere vet av sin egen fremtid? Og det som jo var en overhengende skygge over det hele var jo
Open AI og chat GPT og artificial intelligence. For det var jo det som hadde dominert nyhetsbildet året i forveien. Så 10. juni så var det veldig, veldig mye som stod på spill. Greide Apple å vise at de fremdeles var på ballen? Eller var det sånn at Apple nå falt av lasse og rett og slett ikke er med å innovere lenger? Men gå litt tilbake til det. Er det slik at
Apple ble litt tatt på senga av kunstig intelligens. Ja, alt tyder på det. Alt tyder på at det som kom med chat-GPT, alt det som kom med generativ AI, var virkelig et sånn sputtnik øyeblikk for Apple. Ja.
Med det så var det jo reaksjonen som amerikanene fikk da russerne skjøtte opp Sputnik. Eller sovjetterne. Sovjetterne var de første i 1957 som fikk en satellitt da inn i banen rundt jorda, og det var en sjokk.
på amerikanerne, og som ledet da til månelandings måneprosjektet til Kennedy tre år etterpå. Ikke sant? Og det er litt sånn overførbart her, altså fordi det er LLM-ene, hvor langt de var kommet, hvor avanserte det var, sjokkerte Apple, og et veldig interessant indise på dette igjen, det er jo da i fjor så lanserte de hode ansiktsdatamaskinen Apple Vision Pro. Ikke sant?
Og det var enormt med forventninger i år til hvor langt man skulle komme med den. Og så var ikke fremgangen så stor som man hadde forventet. Og hvorfor? Jo, fordi alle de beste ordene i Apple har intenst jobbet med dette Sputnik og LLM-sjokket. De fikk å komme liksom, få ordentlig grep om dette, hvordan skal Apple forholde seg til
AI. Så de måtte legge ut videreutviklingen av Vision Pro litt til side for å ta igjen det tapte? Ja, akkurat. Det er det insiderne har fortalt, at de sier at jo da, AI-løsninger og ting kommer i Vision Pro, men vi har ikke hatt tid til det enda.
Men det er jo ikke uvanlig at, altså du har jo vært inne på at Apple var jo knestående da Windows 95 kom, og der er det også en historie. Du nevnte chat-GPT, jeg stilte chat-GPT, jeg har en sånn egen bot der hvor jeg har foran inn med ting jeg har skrevet og sånn, og spurte ikke sånn, hvor mye er igjen av DNA til Steve Jobs i Apple i dag? Hva tenker du om det?
Fordi dette er jo essensielt. Selv Steve Jobs kunne gå på en sånn smell. Han kunne det, og han gikk jo, hvis vi nå spoler litt tilbake, den første smellen Jobs gikk på i nyere tid, det var jo troen på at disse digital video kameraene skulle drive salget av iMac'ene.
Fordi når iMac'en kom i 1998, så hadde de en høyhastighetskabel som het Firewire. Og den Firewire-kabelen var altså spesialrigget til digitale kameraer som folk hadde begynt å spille sine egne filmer med. Men det han da ikke hadde fått med seg var at det var Napster og MP3-musikk som var det neste store.
Det er litt det samme da. Det er litt det samme, og via litt tilfeldigheter så kom de over en harddisk som de kunne bygge denne iPod'en på. Og det er noe jeg viste deg tidligere i dag. Ja, du har to av de her. Ja, jeg har det i arkivene. Først iPod'en, og da tok de igjen dette så til de grader de kjøpte et program som heter Soundjam, og døpte om det til iTunes.
Ikke sant? Og virkelig løste noe. Og så kan man si at dette greide Jobs fordi han var ikke en ingeniør, han var jo en selvstudert, men han hadde dyp respekt for ingeniørfaget. Og så var han handlekraftig. Handlekraftig.
Hvis vi da spoler tilbake enda lenger, og så går vi inn på denne PDA-en som Apple kom med under John Scully, som het Newton. Det var jo ikke noen reser. Den feilet, den floppet.
Og der skrevet mange, mange interessante betraktninger, avhandlinger rundt hvorfor floppet Newton, hvorfor lykkes de med iPod, iPhone. Ja, hvorfor lykkes, det var Palm Pilot i sin tid. Ikke sant? Palm Pilot lykkes. Og så kom Blackberry, og ja, det var innenfor de segmentene. Og de forklaringene jeg tror henger sammen, og som vi kan se på i vår tid, det er dette at
Newton kunne for mange ting ved lansering. Ja, akkurat. Altså at når du skal gjøre alt og alt for alle,
så vil du aldri få kvalitet nok i alle disse bestemmdelene. Nei, det er jo et veldig godt poeng da, fordi både Palm Pilot, det var et veldig nisjeprodukt, og det var jo iTunes-produkten også. Var det. Hvis du husker Palm Pilot, så måtte du lære deg hvordan Palm ville at de skulle skrive bokstavene. Det er jo Hedias, som det heter på engelsk. Men da hadde de kontroll. Da hadde de kontroll over innovasjonen sin, Palm.
og var altså en one trick pony som hadde suksess og med iPod, den kunne en ting, var å spille MP3 musikk på en måte med en elegans og ikke minst denne synkroniseringen til Macene for den gangen så fikk jo da Firewire kabelen du fikk jo aldri synke opp musikkbiblioteket ditt like kjapt med en vanlig USB-kabel som den gang var i Windows-verden
Nei, det er klart de hadde jo også, så ble det litt sånn der proprietært univers da, men klart volymet økte jo så mye at det betød kanskje ikke så mye. Så hvis vi nå ser da i 2024 da, så er det sånn at det Apple gjorde som var så frekt og freidig, og som de har blitt belønnet for aksjemarkedet etter 10. juni, det var jo å si at AI, selvsagt har vi AI, selvsagt har vi Apple Intelligence. Ja, det heter ikke Artificial Intelligence. Nei, nei, dette er Apple.
Selvsagt har vi det. Er du gæren? Hvor de da tar en frekk igjen, og de sier at i realiteten så er jo veldig mye AI, det er jo maskinlæring. Ikke sant? Det er det jo. Det er det. Og det kalles noe veldig flott, men i bunn så er det maskinlæring, og dette har jo vi holdt på med hele tiden. Men det å kalle det for Apple Intelligence, det er litt sånn arrogant intelligence, det. Ja, det er det. Men da gikker jeg. Vi havner jo tilbake hos Steve Jobs. Altså, han
Han var i tvil som televisionær, og han hadde jo sans for design, brukvennlighet, innovasjon. Han traff jo planken mange ganger på sin brutale ledestjerne-miksa av disse tingene. Hvor mye av det er med i dag?
Altså, det er veldig mange estetikere i Apple. Mange hadde jobbet vel med Jobs den gangen, som fortsatt er det. Det er noen få, og klart den aller viktigste er jo Tim Cook. Og det er jo et par ting som Tim Cook virkelig skal ære for. Det ene er jo at han aldri selv trodde at han kunne bli en Steve Jobs. Han har alltid vært veldig trygg i seg selv.
Og det er noe ved han som jeg tror er helt avgjørende for å forstå den suksessen Apple har hatt de siste ti årene. Altså, tenk Trump-administrasjonen.
Det er litt vondt å tenke på. Det er vondt å tenke på, men Jobs hadde ikke taklet, tror jeg, et møte med Donald Trump. Jeg tror Trump hadde innført en eller annen avgift, en eller annen skatt, eller en eller annen regulering, bare fordi han følte seg ydmyket av denne Steve Jobs. Ikke sant? Mens Tim Cook har jo de facto da virkelig håndtert denne veldig vanskelige relasjonen der mellom Kina og USA. Altså, Tim Cook ble en...
I praksis en ambassadør for USA i Kina under Trump-årene. Så alt det som skjedde med fabrikker, oppsett, finansiering, alt dette ble virkelig skalert og tatt hånd om av Tim Cook på en måte som ingen andre kunne ha greid. Nei.
Også er det sånn at det som Tim Cook har sagt i intervjuer, det er at når han da vurderte sin egen kvalifikasjon for å overta etter Steve Jobs og være den som stilte seg til disposisjon, så har da Tim Cook sagt at han skjønte Beatles-koden.
The Beatles-konsept. Og hva er det? Det er da den magiske måten å organisere en skapende kreativ organisasjon på. Beatles-konseptet. For dette var jo det som var den hemmelige sausen. Secret så, sier Jobs, at han organiserte Apple Computer etter The Beatles. Og hva betyr det? Det betyr at det alltid er et tospann.
Det er altså flere tospann, men tospannene er de to som drar hverandre videre. En lenn med kartene i.
en Vossenjak Jobs, en Johnny Ive Jobs, en Tim Cook Jobs. Altså det er alltid dette tospannet. Og så er det med sånne briljante folk som er i en gruppe på en 4-5-6 personer. That's it. Det er den øverste ledelsen. Alle andre jobber i siloer. Alle andre jobber med å være de beste innenfor sine produktområder.
Og det har vi jo sett da hver gang Apple har kommet med sine produkter, så dukker de opp av siloen, og så får verden sett på det, og så fintunes det og skaleres. Men det kommer fra en silo. Men vi skal ikke dvele for lenge med det, men The Dark Ages, du har jo en herre som leder et selskap som heter John Scurley. Ja.
og som Steve Jobs fikk inntrykk av å hate etter hvert, men vi må jo legge til at det var han som lokket han inn i Apple, Jobs selv. Jobs på inngangen til 1980-tallet var jo såpass ung og uerfaren at aksjonærene var litt nervøse. De mente at vi må ha en mye mer erfaren, stødig bedriftstype, en «corporate guy».
Og da var det sånn at John Scully da hadde hatt suksess med The Pepsi Generation konseptet til Pepsi. Han hadde gjort en del grep, han hadde øket voluminholdet i flaskene og sånt da. Men han økte markedsandelen til Pepsi versus Coca-Cola. Ikke sant? Blant annet gjennom det. Altså innholdet på flaskene ble større. Så han var en marketing guy, og han hadde jo suksess, men han
Han var ikke teknolog. Han var ikke en som virkelig skjønte de innre prosessene i hvordan prosessore fungerer, og var altså ingen ledestjerne. Dette førte til kollapsen i 1997. Men han var ikke noen product guy. Men nå er det jo ingen tvil om at Tim Cook har jo ledet dette selskapet til stadig å være på topp tre blant de mest verdifulle selskapene i verden.
Det er jo 1-2, Microsoft og de, og Nvidia og Tesla. Det er jo disse selskapene som leder an. Men hva tenker du er de største utfordringene Apple står over for nå? Hvis vi nå tenker, skal vi si, teoretisk, så er det jo denne innovators dilemma-poenget her, nemlig at ny teknologi, som i starten er skranglete dårlig,
bare skal bli litt bedre. Nå kan du bruke Vision Pro som eksempel, kanskje? Ja. Er det sånn at Vision Pro er et innovativt produkt, men den er i feil enda av skalaen? Ja, for det er jo like mye en utviklingsplattform som det er et produkt for deg og meg. Og så er det sånn at den er såpass dyr, det er såpass...
omstendelig å få tak i det. At det kan være at det kommer da andre løsninger som er superbillige, som er skranglete, men som er godt nok. Og hvis vi skal prøve å fremskrive, så er jo det ofte de disruptive kreftene sin start.
At ting kommer, det er godt nok. Og der er jo interessant med artificial intelligence at du kan lage isolerte produkter som gjør et par ting, bare det, og er veldig billig og er mye lettere tilgjengelig. Et eksempel er jo da noe som ble lansert, og det floppet i big time, men det var i hvert fall starten på noe som heter Humane Pin. Fikk du med den? Nei.
humane pin, det var altså wearable AI. Altså hvis du ser for deg at du nesten setter på deg en sånn... Du er på helseteknologi nå, eller? Nei, universalteknologi. Den hadde sånn at du kunne se da i håndflata di, så kunne den speile informasjonen som du fikk fra den sånn liten dings du hadde i jakkeslaget, og så kunne du spørre den om ulike ting, og den kunne da lage, hva skal vi kalle, infrarøde
sendinger, nesten som en sånn prosjektor, og så brukte du hånda di til å se det som en lærrett. Og jeg så sånn. Og den kunne også, du kunne spørre hva ser jeg foran meg nå? Og så holdt hun opp, og så kunne du da se i hånda di, ja, nå ser du sånn og sånn, dette er det og det.
Det var mye hype og mye forventning. Gjøsk, om du bruker kunstig intelligens såpass, er det kommet så langt. Men den floppet jo helt. Den ble jo lattelig gjort, den satsningen. Men det er jo ikke noe kritikkverdig egentlig for et så stort selskap å gå på et par smelter. Nå har man for det etsel, og du har mange eksempler opp igjennom historien. Man kan jo ikke forvente at alt man kommer med er en suksess.
Nei, det er helt klart det altså. Det er jo sånn at, men det er nok en sånn utålmodighet også da. Greier du å lage noe ut over den iPhone? Var det den siste hitsen deres? Er det ikke noe nytt som kommer? Men jeg tror at Vision Pro kommer til å bli en kioskvelter. Jeg tror det kommer til å bli det. Fordi hvis vi nå tenker på Macintosh når den kom 1984,
så var salget veldig bra helt i starten, for alle som hadde gledet seg til denne, hørt om denne, de fikk tak i den, og så stoppet salget opp. Nå er det her da denne konflikten mellom Jobs og Skrølly kom, hva gjør vi videre? Går vi all in, eller må vi bruke Apple II-maskinen som melkeku, hvorfor holde oss i gang?
Og så ser vi tilbake igjen på iPhone, når den kom helt i starten, så var den solgt til en fanbase, og så var det sluggers, og så kom den tredje-fjerde generasjonen. Og nå er vi på generasjon 15. Ja. Men da blir jo, det er liksom loven om avgrensende nytte på neste versjon. Ja. Men det er jo ingen tvil om at iPhone har vært den største suksessserien for Apple noensinne. Absolutt.
Vi har jo hørt om Apple og selvkjørende biler. Nei, de hadde jo et forskningsprosjekt rundt det, og en del gikk de bort ifra. Det er klart at her er det jo bare spekulasjoner, ikke sant? Det er jo ingen som helt vet. Men de hadde et prosjekt som heter Titan. Ja.
som de da la ned. Men vi vet jo som sagt ikke realitetene bak det. Var det egentlig bilprosjekt, eller var det et prosjekt som drev seg om å få et større innpass i alle biler? Programvare for biler. For eksempel, vi vet jo ikke helt. Dette er et veldig, og det er noe av styrken til Apple, det er jo at de er enormt hemmelighetsfulle.
Og det kan også være et problem, ikke sant? Så de er veldig avhengig av å ha en idé om hva de har laget og hvorfor de har laget det, og så slipper de det ut i markedet, og så ser de da, ok, så markedet har egentlig en annen vurdering av dette enn det vi hadde. Ok, da går vi for den vurderingen som markedet har, og Apple Watchen er jo et sånt eksempel. Når den kom i 2015, så var det ikke måte på hvor mange områder
den skulle være en erstatning for datamaskin og telefon og alt sammen. Og så viser det at det er helsefokusering, helseoppdatering, statistikk og tracking. Det er hovedgreia. Og da har den etter hvert blitt den der health-saken som Apple kjører på. Så det er noe med det med å... Men jeg tenker du har jo Apple Watch, du har Apple Phone, du har en Mac og du har en iPad og du har alt sammen.
Som bruker da, selv jeg er litt sånn hybrid, jeg har også PC-plattform, men det er jo klart det er mye enklere med iPhone og en Mac og en iPad og noe sånt.
og alt du deler, og det kommer inn i samme univers. Hvor viktig er det universet, altså hvor mye tid kjøper Apple ved at vi som forbrukere har byttekost på bytteplattform? For vi vil jo vente på det neste produktet som er sydd sammen i universet vårt, som er Apple-basert. Så lenge det ikke er irriterende,
så er det jo dette enormt konkurransefortrinn. Og mye irriterende så mener jeg at du føler at de løsningene som Apple har da, er på mange måter dårligere, ikke sant? Men at du er lokket inn, altså du er låst inn. Jo, men jeg aksepterer det jo, for det er så mye bedre enn å gå på Android eller på...
på Windows? - Det er altså mitt inntrykk, altså her jeg prøvde nå å få til et samarbeid med en som er Windows og Android, og prøvde da å sette opp dette med OneDrive-systemet. Det funker jo ikke i det hele tatt. Ikke sant? Får jo ikke synka ting ordentlig. Jeg prøvde her om dagen å lage noe i PowerPoint, og tenkte "Åh, Gud av meg, det er ikke rart jeg gikk over til Keynote for 20 år siden."
Det er etterhånden med den der, til og med på software, skal vi si software-skriving, så er Apple en egen liga etter min vurdering, og jeg ser også tredjepartsaktører, altså se på Notion, se på Craft, se på Obsidian, altså alle disse er virkelig spennende software-satsingene. Det er jo Apple-økosystemet som de aller første
rett og slett inn mot, fordi der har du også publikum som er genuint opptatt av å bruke datautstyret for å løse problemer de har, og at dataløsningen ikke skal være i veien.
Ikke sant? Det er jo også en annen ting med Apple som jeg tenker er spesielt, det er jo at du har konkurrenter som Microsoft og Google for å ta to. Men Microsoft og Google er jo mye mer også involvert i bedriftsmarkeder, mens Apple er jo mye mer på person. Så de skiller seg jo egentlig mer enn det vi kanskje til daglig tenker på. Og da blir vi kanskje mer utsatt da.
Det er litt sånn at folk har en jobb, og så har de privatliv. Og veldig, veldig mange organisasjoner har jo da Microsoft-løsninger, fordi Microsoft tross alt har en sikkerhetsrigg, som er veldig, veldig viktig. Det er så mange som slurver med trykket på linker, og det må en bedrift på alle mulige måter prøve å isolere seg mot. Så det er gode grunner til at de har Microsoft-produkter, men alle som er...
skal vi si sin egen herre, eller skriver sin egen roman, eller gjør et eller annet kreativt. Aldri sett at de koser seg med en Microsoft-maskin.
Nei. Altså gå rundt og se i bybildet, se på kaféer, folk som sitter og selvstendig skaper ting. Det er Apple-produkter, enten om det er en MacBook eller om det er en iPad. Det ligger i DNA til Apple at de lager utstyr for folk som tror de er i ferd med å forandre verden. Ja, og med iPhone så fikk de jo også en unik posisjon innenfor dette appene,
app-universet hvor tjenestene jo er lint inn i gadgetsene dine. Og det blir jo en veldig, veldig viktig inntektshilde fremover. Så det at Apple sin iPhone-salg flater ut, betyr jo at veksten må komme langs dette som er services, og dette økosystemet.
Men her har jo EU begynt å tukle til for Apple. EU sine lovreguleringsinstanser har jo begynt å, skal vi si,
bekymre seg overfor Apple og har pålagt Apple å ha egne alternative butikker for utviklere i EU. Så veldig, veldig mange av disse amerikanske podcastene jeg følger, de snakker da om en exit fra EU fra Apple. Fordi det ligger noe i kortene her med hvis AI-teknologien skal implementeres i Apple sine produkter,
så skal jo den da ta utgangspunkt i dine data. Men hvis Apple skal gjøre dette tilgjengelig for tredjepart, så vil de samtidig lage en bakdør inn
i iPhone en bakdør inn i Mac'en, og det kommer aldri Apple til å lage. For det kan gå på bekostning av privacy. Det kompromitterer deg som bruker. Ikke sant? Det kan være en bakdør som noen kan benytte seg av. Det kommer de ikke til å gjøre, da vil de heller trekke seg ut av EU. Det er jo fortsatt sånn at du er tryggere med et Apple-produkt enn med et annet produkt når det gjelder datasikkerhet. Ja, du er det. Ja.
Men da ganger jeg to spørsmål. Hva er det du venter på fra Apple nå som hyperbruker av deres produkter, og hva er det du tror de kommer med?
Det trenger jo ikke være det samme. Nei, altså det er helt klart nå i sommer så skal jeg over til London og prøve Vision Pro-produktet. For nå kom jo det i salg i Sub-Italia, og da skal jeg over. Så er spørsmålet om jeg har råd til å kjøpe det nå. Det var som med iPaden, vi reiste ut til London og kjøpte den først. Det er helt riktig. Hvis ikke du kunne dra til USA. Det er klart, nå koster jo denne sånn 35-40 000, og det er mye penger.
men av de som har testet dette produktet nå i over et halvt år da, i USA, som jeg har hørt på, de sier at det er den beste film-kino-opplevelsen jeg noensinne har hatt. Ikke sant? Å sitte og se en film. Skal det være hver vår sånn da, ikke en 98-tonner? Ikke sant? Og du kan tenke, da slipper du å kjøpe til 10 000-er, ikke sant? For å få en kjemekino-opplevelse, det er det ene. Og det andre er jo at folk sitter og som er skribenter, de sier at
at de setter på seg Vision Pro, og så går de da inn i hytta si, i snø som faller, det knitterer på peisen. De lager seg sånne virtuelle hjemmekontorer i brillene. En hule i brillen. En hule i brillen, som gjør at de da får fram en sånn, de kommer inn i flytsone, som gjør at de virkelig blir produktive som forfattere av ting og takk.
Og det er klart at det her er også en interessant greie som dreier seg om at det er både underholdning og det du kan sette på firmaet ditt. Så jeg tror at spesial computing, det har jeg virkelig tro på, jeg tror at for eksempel utdanningsindustrien kommer til å finne sin løsning gjennom en VR, spesial computing løsning.
Altså at du kan ikke bare sitte og lese en bok eller lese på et nettbrett om romeriket. Nei, ta på deg disse Vision Pro-brillene og vær i romeriket. Og gå rundt, hør på foredrag, snakk med folk i romeriket. Altså på Du er så romans. Det kan du da faktisk gjøre. Og det er jo den ultimate utfordringen.
gamification av kunnskap. Men da vil du jo få, du vil jo få, hva på å si, fantasiverdener også, her vil du få virkelighetsfrukt, det blir en ny type drug det her da. Dette blir en helt ny type drug som kan brukes til ting som er uproduktivt og til det virkelig produktive. Hvor er pornoindustrien i dette bildet? Er det noen spor av den?
Den har jo alltid vært innovativ, den nye teknologien. Jeg er helt sikker på det at skaperne av OnlyFans tenker at her skal vi ha en løsning. Det er jeg sikker på, absolutt. Vi har alltid vært i en verden hvor du må ha med det som er litt i grenseland for å virkelig se de som tester dette til det ytterste.
Men det blir jo litt sånn med nettbrettet og skolen som vi har i debatten som er i dag, ikke sant? Viljen til å gjøre kjedelige ting har jo aldri vært der, ikke sant? Man gjør kjedelige ting fordi man må, fordi man frykter konsekvensene av å ikke gjøre de kjedelige tingene.
Sånn at hvis du da går fra bok til nettbrett, men egentlig så er leseopplevelsen like kjedelig hvis den opplever sånn. Ja, det er jo sant. Så hele poenget er jo det at grunnen til at folk ikke leser så mye, og at unge gutter ikke leser så mye, det er fordi de ikke trenger. Det tar lang tid. Det tar lang tid, det er kjedelig. Så uansett så må du gjøre lesing morsomt og attraktivt og viktig.
Ikke sant? Det som er viktig og som gjør deg interessant, gjør deg attraktiv, det gjør du. Ja, men det er jo helt sant. Det var jo det som var attraktivt med å ta opp filmer tidligere, og jeg kunne spille de på halvannen gang hastigheten, så det kom fortere gjennom handlingen da. Ja, og den som hadde den største VHS-samlingen i gata, fikk besøk, var sosialt midtpunkt. Ja.
Hadde du enda lenge før VVS'en, så hadde du da dette med å kopiere fra LP-plater til opptakskassetter. Hvis du var den som hadde råd til å kjøpe LP-plater, så var det ikke måte hvor mange venner du fikk, så kom opptakskassetter. Så
Så det er jo dette med knappesfaktoren, og la oss si at samfunnet verdsetter mye mer reell kunnskap, reell kompetanse, at det er noen sosiale gevinster å hente ved det. Så skal du se, leselysten kommer tilbake. Men så lenge du bare er en influencer uten egentlig å kunne så jævla mye, og du får sosial vinning av det, så er det jo ingen grunn til å virkelig sette seg inn i ting.
Men dette utfordrer jo også innholdsskaperne. Jeg tenker på iPhone forløste jo et app-univers som jo er helt hinsides. Det var jo litt sånn accidental empire, var det ikke det, over app-universet at det tok så mye. Ja, og Steve Jobs hadde jo ingen idé, og ingen ville jo ingen forståelse for at hvem som helst kunne lage programmer til dette. Nei, men det var jo med på å gjøre dette til en supersuksess.
Det var game changer. Så det var ikke alt han planla som var forutsigbart? Nei, det var ikke det. Og science Steve Jobs var jo mye bedre enn tidlig Steve Jobs, fordi tidlig Steve Jobs ville nekta at hvem som helst kunne gjøre dette. Men etter Apple, hvor han da lagde Next og holdt på å gå konkurs, holdt på å miste absolutt alt, men var heldig fordi han kjøpte opp
filmstudio til Pixar, som var films ut til George Lucas. Fantastisk. Fantastisk historie. Skal vi ta en liten detalj på det? Ja, gjerne. Fordi Pixar var jo da Lucasfilm. George Lucas, altså Star Wars-mannen. Og Lucas gikk jo gjennom en skilsmisse som han ikke hadde råd til. Så han måtte selge assets
Og da var det sånn at Ross Perot, som altså da var... Residentkandidat tilbake på 90-tallet. 92. Dette her var jo da i en periode hvor han var styremedlem i General Motors. Så hadde Ross Perot en idé, for han var jo blitt milliardær gjennom Texas, et eller annet datafirma nede i Texas.
Så han var veldig opptatt av at folk skulle prøvekjøre biler i et sånt digitalt prøverom, og mente da at filmteknologi og dette her kunne lage spennende prøverom. Så han var da en som på vegne av General Motors forhandlet med Lucas, og Ross Brå var samtidig den største investoren i Next.
Så Jobs var med da, ikke sant? Så de var sammen, ja. Og så plutselig så ble Ross Brå sparket ut av styret til General Motors, for han var for sentrisk. Og da satt jo Lukas der da, uten en kjøper. Så da dukket Jobs opp.
og redda skilsmissen til George Lucas og fikk tak i det som ble Pixar. Altså, ekskona til Lucas er fortsatt ekskona, men det er byttet ut til ekskona med Steve Jobs. Det er ikke sikkert det var så rå så rett, men det gikk jo bra da. Det gikk veldig bra. Fantastiske filmer. Ja, og da fikk han jo penger tilbake, og han fikk en akkreditering i bransjen. For da var det sånn at børsnoteringen av Pixar var jo det neste som skjedde etter børsnoteringen av Netscape.
Så var den første store browseren, ikke sant? Så plutselig var Jobs på banen igjen, aktuell. Han var ikke aktor utselgt. Og så kom han inn og reddet Apple i 97. Det er jo fascinerende. Han døde i 2011. Vi sitter og fortsetter å snakke om han. Det er jo det største comebacken noensinne i teknologibransjen. Ja, det er det. Men for å oppsummere da.
Apple, hva nå? Hva er dine hovedtakes her på slutten? Jeg forventer og tror at i løpet av seinhøsten så har de noen sånne Apple Intelligence maskinlærings ting som kommer til å imponere iPhone-brukere.
Riktig nok så er det da de helt nyeste iPhone'er som kommer til å dra nytte av det. Jeg har jo selvsagt en sånn. Det er en 15 Pro Max. Og så er det sånn at M1 Mac'ene, M1 iPad'ene kommer også til å dra nytte av det.
Men vi må i 2025, for at den treningen som må til for å lage gode LLM-modeller, at Apple har hatt nok tid på det. Ja, så vi får ikke et slipp nå på høsten med en iPhone 16 som er god nok med kunstintelligens? Det kommer til å komme noe der, noe små drypp, men ikke i nærheten av det som vi forventer.
og det kommer til å ta et år til. Og samtidig med det så kommer jo OpenAI til å slite med den konkrete implementeringen av chat-KPT. Stol vi på dette? Tilgang til kilder? Kildene, ikke sant? Bare alle de rettssakene som er på gang da, med hallo, dere har jo rappet hele arkivet til New York Times her, dere har rappet hele arkivet til romanforfattere, dere har rappet
på hele Reddit-arkivet, altså hva er dette? Skal ikke vi få kompensasjon? Det er masse, masse ting. Men helt klart at du må egentlig sammenligne dette som skjer nå med Sputnik og månedlandingsprosjektet til Kennedy.
Ikke sant? Det er det som ruller ut til en ny variant her nå. Så jeg tror det, at de har kjøpt seg i den tid de har vist aksjemarkedet og investorene, at jo da, vi har kontroll, vi er ikke havnet bak her. Og husk nå, de som styrer Apple, de som er, skal vi si, i vurderingen av hvem som skal ta over etter Tim Cook, det er jo hard core ingeniører. Ikke sant? Sånn.
som er nede og mekker på prosessorene og chipene der. Det er de folkene som virkelig kan det. Så Apple er i trygge hender med hensyn til utviklingen. Og så tror jeg veldig på at Vision Pro-produktet trenger et par sånne killer applications
Ja, du kommer til å få OnlyFans-utviklingen der, helt åpenbart, men du kan ikke forsvare at du bruker 35 000 kroner på en hoveddatamaskin bare fordi du skal få se OnlyFans. Og der må det da produktivitetsapper og leve i romerike og lære alt mulig gjennom det.
og det kommer, det er rett rundt hjørnet, så jeg er veldig, veldig sikker på at Vision Pro kommer til å bli en kjempesuksess. Eneste vi nå skal se litt på i lys av teorien er jo disse disruptive, billige
skranglete produktene som kommer fra siden, og det er enda ikke sett at noe av det har tatt av, eller blitt til noe. Nei, og så er det verdt å minne seg på at selv Apples store suksess har jo noen ganger hatt en litt treg start. Det har krevet en iteration og litt innholdsutvikling. Og tenk det, Jan,
Den første iPhone, den hadde ikke engang 3G-gisse. Nei, tenk på det. Den hadde ikke det, den var jo teknisk... Da var den jo egentlig brukelig. Den lå langt bak i hardcore-teknologi, men den lå foran alle andre på brukervennlighet. Ikke sant? Og det kameraet var jo nesten ikke noe pikseler i.
Ikke sant? Det var altså så skranglete, når vi ser tilbake. Men det den hadde, det var en fullskjær som du kunne bruke til iTunes-biblioteket ditt, musikkbiblioteket. Du kunne få en webside din, du kunne lese. Veldig intuitivt bruker jeg den. Enormt. Og så se da hvor kjapt de kom på ballen og utviklet og ble...
teknisk ledende. Det her skyldes det at det er hard core ingeniører som sitter i toppledelsen. Det er ikke noen sånne brusmarkedsførere som har kommet til. Det er ikke noen John Sculler. Det var en veldig viktig erkjennelse fra den tiden til gamle dager.
Dag Inge Fjell, vi får kalle deg for Apple-analytiker og jobsolog. Men du får si fra når du skal til London. Det kunne vært morsomt å være med på. Du, det må vi gjøre. Jeg har jo faktisk bestilt billett
til en sånn, det er et sånt relay FM, det er et podcast nettverk som skal ha 10 års jubileum i London og arrangementet skal være i London, der har jeg billett så jeg tenker å gjøre litt ut av det og selvsagt bruke en, jeg har jo et sånt favorittsted i London, et av det, og den Apple butikken i Covent Garden, det er det vakreste jeg er innom der jeg blir gråtkvalt hver gang jeg er der, dette er vakkert dette er heldig det er en shrine det er en shrine
Vel, vi kommer tilbake. Bare ønsker god sommer videre. Takk for det. Og så hvilke av disse produktene vi har på bordet, bilder ligger medfølger på TVN nå her nå når vi lager podcasten. Hvilke av disse produktene betyr mest for deg som du har lagt frem her?
Jeg må jo si det at jeg fikk en PowerBook 140 i 91. Det var jo en game changer mensen til å ekspandere alt jeg hadde lyst til å gjøre med en datamaskin som leverte det som skulle til. Så jeg må jo si den har en spesiell plass i både historien min og hjertet mitt. Og så da snakker vi om egentlig, det er jo...
Mange, mange år siden. Det er en del år siden. Veldig bra. God sommer videre, og så høres vi med Vision Pro på hodet. Det gjør vi. Takk.