Teksting av Nicolai Winther
Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TV. Jeg sitter her med Odd-Rikard Palmalt. Hei, Jan. Hei, Odd-Rikard. Mitt navn er Jan Moberg. Jeg har allergi, hei, Odd-Rikard. Ja, det er trist. Det går nedover med. Kan du høre det? Jeg har alltid sagt at det har jeg ikke. Men med den eksplosjonen ute nå, som jeg bare innser at dette her går ikke helt bra. Men det er ikke det vi skal snakke om i dag. Vi kjører på til tross for at jeg er knapp til oppegående.
Du holder deg på bena, så det går nok bra. Vi skal nok en gang snakke om et av dine 578 favoritttemaer. Det vil si vi skal snakke om et par tre av dem. Ja.
Papir? Papir, ja. Du elsker jo notatblokka di. Jeg gjør det. Og pen. Jeg gjør det. Du noterer jo som en gal. Du sitter ikke og noterer direkte fra intervjuobjektene ned på PC. Nei, men det viser seg jo det at psykologer har jo sagt at du jobber bedre i interaksjon med pen enn med tastatur. Det er en...
Det har antall psykologer sagt til deg. Ja, de har sagt mye rart, men det har jeg skjønt på egenbruk. Men når du er ferdig, så tar du ut arken og så scanner du det? Jeg putter de i scanneren og så melder jeg til meg selv. Så det er en liten sånn omvei da. Men nå, Odd Rikard, nå er det endring på gang. Ja, det er det. Og vi skal snakke om noe så uvanlig som et norsk hardwareprodukt til forbrukermarkedet.
Ja, det er vel forbruker og proff da. Dette er jo også et proffprodukt. Men det er uvanlig likevel. Ja, det er så uvanlig at det er helt vilt. Det er litt høytid.
Ja, jeg synes det. Dette er jo Silicon Valley stuff, ikke sant? Og det skjer i Norge, og det synes jeg er bare helt hilarious. Og så løser det behovet mitt. Du må avsløre hva vi har. Ja, vi skal snakke om Remarkable. Og jeg synes jo faktisk at navnet står veldig godt til den ene betydningen. Det er Remarkable, og så er det selvfølgelig at du remarker et eller annet. Og
Og da har vi fått inn kommunikasjonsansvarlig i Your Marketball, Henrik Gustav Faller. Velkommen. Tusen takk. Det var mye entusiasme her. Jeg tror at Richard er et perfekt kunde for oss. Jeg er det. Men du er ikke redd for at produkten blir liksom...
testet så hardt at det ryker? Nei, jeg tror det tåler ganske mye, men jeg er litt spent. Ja, det er jo ikke så lenge siden jeg så det for første gang, og jeg ble helt stønn det. Jeg visste jo sånn cirka hva dere holdt på med, men at det var så bra, det skjønte jeg ikke. Men nå, Rikard, du har sett på mye opp igjennom tiden i Ink, og du har jo langfarts dit tilbake til Xerox Park. Ja, jeg så jo elektronisk papir for første gang, og det må jo være i snart 20 år siden på Xerox Park, og
Det var helt mindboggling. Det var en fleksibel device som du kunne skrive på plast. Det var en kulis som snudde seg i et elektrostatisk felt. Så ble det til e-ink.
og siden har det badet på seg, nå har jeg jo også så mange elektroniske bøker du kan sitte ute i sola og lese. Det er som papir. Kindle funker jo, men hva er det da du så dette produktet som er så mye bedre enn det du har sett før?
Jeg er veldig godt kjent med lesebrett, og de er veldig praktiske. Men her kan du skrive på det. Alle som har sett sånne lesebrett vet at de er relativt trege. Når du flytter pennen, så kommer streken et par centimeter etter? Ja, du bruker jo stort sett lesing, og det tar tid å bytte side. Du ser siderbytte.
Jeg trodde jo at man kunne aldri få til det her med en pen, for du ville jo skrive hele ordet før det kom til synet. Det er jo det som er så fantastisk her. Det er jo øyeblikkelig. Det er ingen latency, som det heter. Akkurat. Og det er nesten remarkable. Men Henrik, bruker du forresten begge navnene?
Henrik. Henrik, det er greit. Her er vi jo inne på noe. Hvordan har dere i Markopol klart å få ned denne tregeten til at øyet mitt ikke oppfatter det? Magnus Haug-Vandberg, som er grunner av Markopol, han begynte å forske på teknologien i 2013. Han ville da prøve å lage en erstatning for papir og gjøre det digitalt.
Det han begynte å se på var hva som hindret teknologien fra å være rast nok. Da fant han mange ulike faktorer som gjorde at e-papirskjemer var trege.
Det går på systemtreghet i operativsystemet, det går på hvordan applikasjonene, også skriveprogrammet, kommuniserer med operativsystemet, det går på hvordan pennesensoren kommuniserer med resten av komponentene, og det går på software, hvordan vi kan predikere hva du skriver og sånne ting.
Så nå skal jeg ikke gå så mye mer ned i detaljene, for det er litt vår hemmelige seks. Men det er en del ulike komponenter. Men det du i hvert fall er tydelig på er at her er det en blanding av software, hardware og materials egentlig. Fordi det vi ser også, og det er jo at det er en veldig matt overflate. Ja, og det er matt som papir. Ja, lager til og med lyd.
Ja, du kan vel skulle lyde av og på, vil jeg tro. Nei, det er ikke noe høytalere, men det er en friksjonsoverflate, og vi har en filtup, en pennetup, som gir den riktige følelsen av å skrive på papir. Så det er ganske mange ulike ting som til sammen skaper en papiropplevelse. Jeg var inne og kikket litt på en sånn video dere har laget før du kom, og det kaller dere for Canvas Display. Ja.
Det er navnet på vår skjermteknologi. Det er utrolig bra. Hva har du å si til dette her med norsk produkt på hardware? Vi fikk jo vite at dette produktet ble veldig godt markedsført.
Mange skrev seg på og ville ha det, og så oppfattet vi at det var noen uker forsinkelse. Det pleier alltid å være på sånne produkter, men dere er absolutt ikke verste klassen der.
Men nå har du jo solgt mange ti tusener av disse her. Ja, så vi begynte jo som nå inne på forhåndssalget vårt i november 2016, og da satt vi ganske spente på kontoret. En liten gjeng som jobbet i selgkapet da hadde jo prototyper på kontoret og hadde laget disse videoene våre for å kunne vise frem produktene og markedsføre det ordentlig. Og da vi lanserte
Han sette konseptet, hadde snakket med journalister over hele verden, og de fikk se filmene av prototypen, og skrev sine saker, så eksploderte trafikken etter siden og interessen for produktet. Vi hadde aldri løst noe som andre selskaper hadde brukt 20 år på å prøve å få til. Og da snakker du om store selskaper? Da snakker vi om store selskaper, store børslederte selskaper som Sony og E-Ink og sånne ting. Så...
Så det var en fantastisk spennende dag, og det som også var veldig gøy er at vi har jobbet selvfølgelig med markedsføring, men også med kommunikasjon på mange måter, men interessen har vedvart også. Fortsatt i dag så selger vi bra, og vi jobber med å utvide markedene våre, og nå har vi
Det er solgt mer enn 50 000 enheter. 50 000? Det er mindboggling. Det har nettopp blitt byttet å levere. Også 50 000? Da har dere kun solgt gjennom eget nettsted og egen markedsføring. Dere har ikke vært på Kickstarter eller den type ting. Nei.
Men hvordan er dette i internasjonal sammenheng da? Altså vi har jo mange hardwareprodukter som har startet på samme måte som dere. Jeg har en Fitbit-klokke her, og vi har vel en GoPro vi skal ha på, og andre. Ja, så hvis vi sammenligner med alle de største suksessene, både forholdssal og første år i marked, så finner vi ingen andre hardware-startups som har solgt mer enn oss. Vi solgte for cirka 180 millioner kroner første år i marked,
som er det vi tror er verdenskold. Det er helt utrolig. Når du ser og hører sånne tall, så tenker du Kalifornien. Ja, det tenker absolutt. Ikke Oslo. Det har jo litt sånn applesvung over seg, dette produktet. Ja, det har det, tenker jeg.
Nå skryter vi veldig her. Vi skal prøve å ta det ned nå etter hvert. Men, Odd-Rikard, en ting jeg må spørre deg om, dette med enkel e-blek, dette er jo, bare så vi er tydelige på det, dette er jo ikke vanlige pikselskjermer. Altså, det er jo pikselskjermer
piksler, men det er ikke noe som lyser mot deg. Det trekkes jo mot overflaten her. Ja, det er rett og slett kuler som er svarte på en ene side og hvite på en annen side, som snur seg i et elektrostatisk felt. De har lading i kulene der, og så snur de seg i et elektrostatisk felt. Og en av effektene er jo at du får veldig god kontrast. Du får veldig god kontrast, og så kan du lese utendørs. Det er som papir. Det reflekterer lys. Det sender ikke ut lys.
Det gjør to ting. Det gjør at det blir bedre og bedre jo mer sol som kommer på det. Så får du en fantastisk papirlevetid. Men dette da, Henrik, det må jo være et perfekt produkt for sånne som Odd Rikard som egentlig er glad i papir og pen. Jeg tror Odd Rikard presterer ganske mange. Vi ser jo at en gjennomsnittlig advokat i USA bruker vanvitt
mye papir hvert år, skriver ut enormt mye papir, 10 000 sider viser våre undersøkelser i året. Bare papirkastnaden av en advokat i USA er dyrere enn vårt produkt. Det er utrolig mange kunnskapsarbeidere rundt om i Norge og internasjonalt som sitter med notatplukka hver dag. Og
Mange har jo etter hvert begynt å ta bilder av notater, og man gjør det samme på whiteboards. Det er bra vi fikk sånn norsk i skogen. Men våre undersøkelser viser at vi har tre målgrupper. Det er akademikere, kunnskapsmedarbeidere, business professionals, og kreative.
Og de er alle det vi kaller papirmennesker. Paper people, sier vi i vår markedsføring. Og det er mennesker som har papirvaner i dag. De printer ut diverse utgifter på alt mulig. De bruker notatbøker. De leser bøker. De har kanskje notatbok per pak på skolen eller per prosjekt på jobben. Sånne ting. Og det er vår målgruppe. Det er de vi ønsker å selge vårt produkt til.
Ja, for det må også ta med at du kan lese e-bøker på det her.
Så formatstøtten i dag, det er pdf-filer og e-pub, altså e-bøker. Er det da sånn at jeg kan bruke Amazon biblioteket mitt på den? Nei, ikke enda. Det er jo opp til Amazon om de har lyst til å åpne opp for oss. Så der tror vi at det kommer spennende muligheter etter hvert. Men forløpig er det e-bokbutikker, for eksempel e-bok.no som selger e-pub-filformater. E-pub-filformater, ja. Ja.
Men det er jo fristen å spørre når dere får ytterligere distribusjon. Nå har dere jo klart å komme på banen via egen distribusjon og SAS-kanalen. Ja, så
Det er vel Amazon som er volumedriveren, er det ikke det? Det er mange muligheter, og for vår del så handler det om å lykkes med den kanalen vi har i dag på egen nettside, og det handler om å få økt diskusjon på andre plater etter hvert. Nå skal ikke jeg røpe noen planer akkurat på det i dag, men det er nok ganske næringen å tro at Amazon og også etter hvert fysiske butikker og sånne ting blir mer aktuelt da.
Jeg må bare spørre en teknisk ting. Ladetid på dette her? Ja, batteristøy på dette på en markmål er 3000 mAh. Da sier det seg at du lader på et par timer, og så er batteriet... Det er noen ganger en mobiltelefon, det? Nei, det er cirka en moderne mobiltelefon. En stor? Ja.
Men så bruker den jo mindre strøm. Den har jo ikke noen apper eller noe annet. Vi sier at batteriet varer i et par dager hvis du bruker den tenst. Og hvis du bruker den bare av og på, så kan den vare i flere dager også. Men hvis du bruker den en hel arbeidsdag med Apple, så skal det holde fint til å skrive. Fordi batteri...
Konsumet på en sånn device bruker batteri på en annen måte enn en vanlig tablet. Den bruker batteri bare når du endrer skjermbildet på den. Når de er snudd, så står de der. Ja, så de er statiske på den måten. Når du blar mellom sider, bruker den strøm for å endre alle pikselene i løpene på en side.
Men du kan lese temmelig mange sider hvis du bruker som lesedevise på batteri. Da har du det veldig lenge.
Så denne er jo en større skjerm og den bruker strøm på en litt annen måte enn for eksempel en Kindle fordi den har en pennesensor som har litt mer komponenter. Den bruker mer WiFi fordi den synkroniserer rotatene og sånne ting. Men batteritiden er kjempebra. Så det er en helt annen teknologi enn man vant til for eksempel en iPad. Vi må jo spørre deg også for info til lytterne. Hva er prisen på dette brettet?
Prisen er 599 dollar, ca 6000 kroner i Norge. Da trenger du ikke noe tilleggshusdyr, alt kommer i en pakke? Da får du tableten og så får du pennen, og så kan man kjøpe tilbehør i tillegg, som folium og sånne ting.
Når dere har solgt 50 000, hvor har hoveddelen gått? Hvem er det største markedet? Vi ser at det største markedet vårt er USA.
Der har vi virkelig fått sjunger i salget vårt. Det er vel mellom 40 og 50 prosent av alt salget vårt går til USA. Og foreløpig har vi jo bare åpnet for USA, Kanada og Europa. Så vi selger vel til ca. 35 land. Så det er USA og Storbritannia som er de to største markene våre. I tillegg så er det Kanada, Tyskland og Skandinavia også veldig bra mark. Norge da? Hvor mange har du kjøpt her?
Akkurat tallet er jeg usikker på, men det er et sted mellom 5.000 og 10.000. Det er 10% av salgene som er i Norge. Så definitivt veldig mye papirmennesker i Norge. Så må vi spørre, Håndrikard, hvordan den produseres?
Ja, det er vel i Kina som alt annet. Det er i Kina. Vi produserer på en fabrikk som heter Kaifa, eller hos Kaifa i Shenzhen i Kina. Vi må ta en tur til Shenzhen. Jeg har vært der en gang. Det skjer jo så mye. Jeg har vært der et par ganger. Det er helt fantastisk. Det er jo verdens fabrikk. Det er jo utrolig og tilgjengelig. Ja, det er det. Så vi produserer hos Kaifa. De er noe sånt som verdens 14.
med største elektronikkprodusent. De produserer telefoner blant annet for Huawei og Samsung og sånt. Det er en veldig bra produkt. Veldig bra. Hva skal vi si, Odd-Rikard? Vi bestiller vel to med en gang. Jeg tror det, og dette blir da min siste blokk. Det er vemodig, Jan. Se her. Jeg har noen sider igjen. Jeg tror ikke det er din siste. Jeg er villig til å satse et flaske kjinn på. Er du det? Ja.
Det er så godt, det tør jeg ikke å vende mot. Så jeg vender mot deg da? Ja. Det her blir det siste. Henrik, dette er veldig spennende. Vi skal følge dere igjen. Dere har sikkert noen nye ting på gang også, som vi må få høre om når den tid kommer. Så får vi bare ønske lykke til med en norsk hardware-sukker. Det er super spennende. Tusen takk. Veldig uvanlig og veldig artig. Takk skal du ha.
Teksting av Nicolai Winther