8/1/2019

Episode 208 - Steve Jobs og de som forandrer verden

Podcasten diskuterer hva som kjennetegner innovatører som Steve Jobs og Bob Dylan. De fokuserer på Jobs sin visjon om en datamaskin som en "sykkel for sinnet", og hvordan han modellerte Apple etter The Beatles. De snakker også om Tim Cook som nå leder Apple, og om hvordan de fokuserer på tjenester i stedet for bare fysiske produkter. Programmet diskuterer også bekymringer rundt programmatisk annonsering og biometrisk hacking, og hvordan folk søker en "rollback" på teknologi.

00:00

Podcasten diskuterer teknologiens stagnasjon og sammenligner Steve Jobs med Bob Dylan, samt kulturelle opprør som påvirker samfunnet.

03:58

Diskusjonen handler om hvordan musikk- og kulturverdenen beveger seg mot en offline tilnærming, inspirert av Woodstock-idealet.

08:28

Opprør og sosiologi former innovasjon, der individets innsats skaper balanse mellom teknologi og menneskelig erfaring, som sett i Steve Jobs' visjon.

15:27

Teknologiens utvikling og Steve Jobs' innovasjon inspirerte til kreativitet, parallelt med Bob Dylans musikalske veivalg og opplevelser.

25:07

Steve Jobs' visjon preget Apple, men nå er Tim Cook og tjenester nøkkelen til selskapets fremtid.

Teksting av Nicolai

Transkript

Teksting av Nicolai Winther

2.800 s
00:00:00

Velkommen til Teknisk Sett. Nok en podcast fra TV, Hvadrikard? I dag skal vi snakke litt om teknologi og opprør. Verden er i opprør. Vi har Brexit, vi har Trump, vi har Gule Vester, og her hjemme har vi plutselig et opprør mot bompenger som går fra byer til byer rundt i landet. Det blir stadig mer av sånne ting. Men hvor er vi i teknologiverden da? Fordi

29.100 s
00:00:03

Det har jo blitt litt sånn konformitet, og det er en stund siden det skjedde noe virkelig nytt, noe opprørt. Det er lenge mellom de store revolusjonene. De kommer jo med lengre intervall, det gjør det. Og da tar vi et litt sånn semiteknologisk innfallsvinkel i dag.

17.860 s
00:00:33

Vi har nemlig fått med oss høyskolelektor og analytiker Dag Inge Fjell. Velkommen Dag Inge. Takk for det. Jeg vet dette er et tema som opptar deg også. Ja da, tenk på det hver dag. Og da før du begynner å si noe mer så må vi bare avsløre at du er jo en av landets fremste jobsologer, altså som kan noe om Steve Jobs og er interessert i det, men også Dylan Daug.

20.620 s
00:00:51

Bob Dylan? Det er likheter mellom disse to skruene. Voldsomme likheter, faktisk. Man kan jo si det sånn at Steve Jobs modellerte seg som person og som leder etter Bob Dylan.

15.520 s
00:01:12

Det var en stor inspirasjon, og han gikk veldig dypt til verks. Det er vel av hun som hadde Lisa sammen med Steve Jobs, så beretter hun i sin bok at Steve Jobs satt hver kveld og leste Bob Dylan tekster og tenkte, hvor passer jeg inn i disse tekstene? Da falt hun ned på at det var «All along the watchtower» som var den teksten han så seg selv mest inn i.

29.180 s
00:01:27

All around the watchtower. Men de kjente ikke hverandre? Nei, de gjorde ikke det. De møttes visst nok en gang i 2004, ifølge Walter Isaacson, biografen. Men omstendighetene rundt det møtet er bestredet litt av Dylan Lager.

16.020 s
00:01:57

Vi kommer tilbake til Jobs, men du må forklare litt nå, hva er det egentlig som skjer? Nå har vi Facebook og de har vært der i 12 år og vi synes jo de unge faller fra og det skjer jo ikke så mye. Steve Jobs døde for åtte år siden snart og

18.600 s
00:02:13

Nå går jo Apple bra, men vi savner litt innovasjon, vi savner at det skjer noe. Hvor er vi igjen egentlig? Hva er sammenligningen din? Jeg synes et godt bilde som jeg tror kan passe er hvis vi da tenker tilbake på «Swinging London».

14.600 s
00:02:32

som var da i 66 og 67, hvor musikk, kultur, ungdomstrender, alt var ut fra London, og alt det fantastiske som skjedde der. Experimentering, avantgarde og sammenkoblinger og alt mulig. Carnegie Street. Carnegie Street, ja. Abbey Road Studios. Abbey Road.

21.720 s
00:02:47

Alle artister i hele verden skulle kopiere det de hadde fått til i Abbey Road Studios. Og Beatles la lista høyere og høyere for hver nye innspilling. Det var jo til og med sånn at når Strawberry Fields og Penny Lane kom ut i januar 67, så var det imponerende at til og med Brian Wilson, altså Beach Boys-

21.460 s
00:03:09

mannen, når han hørte det, så... Han gikk i depresjon, gjorde han ikke det? Han gikk i depresjon, han fallet sammen. Han vinner sånn, nå har jeg tapt. Det var avskinn på nede. Jeg har hørt rykter om at Paul McCartney forsøkte å banke på døra og si at det var ikke så gæren, men han ville ikke komme ut. Nei, han gikk ikke bare det, men til slutt da, når dette er litt senere da, når de prøver å få stablet Brian Wilson på beina igjen, så har han satt seg i et lite telt i et hjørne nede i svømbassengen. Og det var der Paul McCartney fikk lov

28.100 s
00:03:30

til å snakke med han. Det er en digresjon, men poenget er jo det at etter Swinging London, hvor gikk musikk- og kulturverdenen videre? Woodstock. Altså den rake motsetningen. Bokstavlig talt i hjørnet. Helt riktig. Og avteknologifisert. Altså null tekk.

19.820 s
00:03:58

i Woodstock-idealet. Der var det kassegitar, fløyter, og musikk skulle skje organisk. Det skulle spilles inn organisk. Og jeg føler at vi kan være på vei dit nå, og da tenker jeg særlig på dette med dopamin-

16.380 s
00:04:18

systemene i sosiale medier. Altså at flere og flere innser at det der er egentlig ikke det beste du kan holde på med som menneske. Det er å stadig vekk få fyrt opp dopaminene og miste evnen til å være kreativ. Ja, for det tar mye plass i hjernen vår. Det tar veldig mye plass i hjernen vår, og kreativitet, hvis du da skal produsere tanker og gode ting, så må du konsentrere deg over lang tid

24.280 s
00:04:35

og du må ikke ha forstyrrelser. De som virkelig er kreative, de kan altså ikke sitte og forholde seg til likes på Facebook, eller mentions on Twitter. Det går ikke.

10.840 s
00:04:59

Så jeg tror vi snart nå er på vei til at det er en sånn offline-verden som vi må inn i, på samme måte som Woodstock var anti-svinging London. Det blir det nye kule. Jeg tror det blir nye kule rundt det. Og det er jo eksempler på, det er vel ikke noe hemmelighet at du er en iPhone-bruker, men at det er jo folk som du omtaler som tar en rollback på teknologien. Ja, de gjør det. Det er veldig mange av disse Apple-podcastene jeg hører på, hvor gjestene inn

28.840 s
00:05:10

særlig siste halve året, kanskje det siste året, snakker om at de gjør da, iPhone såkalt døm, altså de tar bort varslinger, de tar bort til og med e-mail,

10.900 s
00:05:39

De tar bort hvertfall sosiale medier, og så har de iPhone som en skrivemaskin. De har det som et fotoapparat, altså bare basisfunksjonene. Men de sier at vi må ikke komme i en situasjon hvor jeg plutselig mister ...

19.000 s
00:05:50

Nemnt i episoden

Steve Jobs 

Analytikeren Dag Inge Fjell har studert Steve Jobs i detalj og ser på ham som en innovatør som endret verden.

Bob Dylan 

Analytikeren Dag Inge Fjell ser på Bob Dylan som en inspirasjon til Steve Jobs sin lederstil.

Apple 

Apple er et teknologiselskap grunnlagt av Steve Jobs, kjent for sine innovative produkter som iPhone og Macintosh.

The Beatles 

Analytikeren Dag Inge Fjell ser på The Beatles som en inspirasjon til Steve Jobs sin organisasjonsmodell for Apple.

Tim Cook 

Tim Cook er nåværende administrerende direktør i Apple og har arvet Steve Jobs sin rolle.

Macintosh 

Macintosh er en serie datamaskiner produsert av Apple, kjent for sin brukervennlighet.

iTunes 

iTunes er et program utviklet av Apple for å kjøpe, organisere og spille av digitale lydfiler.

iPod 

iPod er en serie bærbare musikkspillere produsert av Apple.

iPhone 

iPhone er en serie smarttelefoner produsert av Apple, kjent for sin brukervennlighet og innovative funksjoner.

BlackBerry 

BlackBerry var en serie smarttelefoner kjent for sin tastatur-baserte brukergrensesnitt.

Facebook 

Facebook er et sosialt nettverk som lar brukere dele informasjon og holde kontakt med hverandre.

Twitter 

Twitter er et sosialt nettverk som lar brukere dele korte meldinger med andre brukere.

Swinging London 

Swinging London refererer til en periode i 1960-tallet hvor London var sentrum for kulturell og musikalsk innovasjon.

Abbey Road Studios 

Abbey Road Studios er et berømt innspillingsstudio i London, kjent for å ha spilt inn album av The Beatles.

Beatles 

The Beatles er et engelsk rockeband som var et ikon for 1960-tallet og regnes som et av de mest innflytelsesrike bandene i historien.

Woodstock 

Woodstock var en musikkfestival som ble holdt i 1969, og regnes som en viktig begivenhet i hippie-kulturen.

WordPerfect 

WordPerfect var et tekstbehandlingsprogram som var populært på 1980- og 1990-tallet.

PlanPerfect 

PlanPerfect var et regnearkprogram som var et alternativ til Microsoft Excel.

QuarkXpress 

QuarkXpress er et program for desktop-publishing.

iMac 

iMac er en serie stasjonære datamaskiner produsert av Apple, kjent for sin design og brukervennlighet.

AirPods 

AirPods er en serie trådløse hodetelefoner produsert av Apple.

Apple Watch 

Apple Watch er en serie smartklokker produsert av Apple.

AirMAT 

AirMAT er en matteserie som ble lansert av Apple, men senere trukket tilbake.

Microsoft 

Microsoft er et teknologiselskap som produserer operativsystemer og annen programvare.

Google 

Google er et teknologiselskap som tilbyr søkemotorer, e-posttjenester og andre tjenester.

Nexta 

Nexta var et datamaskinselskap som Apple kjøpte i 1997.

Bill Gates 

Bill Gates er grunnlegger av Microsoft og en av de mest innflytelsesrike personene i teknologihistorien.

Lindbergh 

Charles Lindbergh var en amerikansk flypioner som var den første til å fly solo over Atlanterhavet.

Newton 

Newton var en serie personlige digitale assistenter produsert av Apple.

Gil Emilio 

Gil Emilio var en tidligere sjef i Apple.

Bruce Horn 

Bruce Horn var en tidligere Apple-ansatt som jobbet sammen med Steve Jobs.

Fortune 

Fortune er et forretningsmagasin.

Harari 

Yuval Noah Harari er en israelsk historiker som har skrevet bøker om teknologi og menneskets fremtid.

21 Lessons for the 21st Century 

21 Lessons for the 21st Century er en bok skrevet av Yuval Noah Harari om viktige temaer i det 21. århundre.

Walter Isaacson 

Walter Isaacson er en amerikansk forfatter som skrev en biografi om Steve Jobs.

Dylan Lager 

Dylan Lager er en person som har bestridt omstendighetene rundt et møte mellom Steve Jobs og Bob Dylan.

Deltakarar

Host

Nicolai Winther

Host

Rikard

Guest

Dag Inge Fjell

Lignende

Lastar