5/17/2018

Episode 123 - Informasjonsteknologien vil omslutte oss gjennom livet

I denne episoden av Teknisk Sett snakker Jan Moberg og Odd-Rikard Wallmoth med Lok Frenberg, CTO i IBM Norge, om ITs rolle i fremtiden. De diskuterer hvordan IT allerede har endret seg fra å være en kostnad til å bli en sentral driver for nye forretningsmuligheter, og hvordan den vil fortsette å omslutte oss gjennom livet. De diskuterer også utfordringene knyttet til digitalisering, som potensialet for å miste arbeidsplasser og behovet for å involvere yngre generasjoner i digital transformasjon. Frenberg tror at kvantedatabehandling vil ha en stor innvirkning på fremtiden, og at det er viktig å investere i forskning og utvikling innenfor dette feltet.

00:00

Podcasten diskuterer ITs fremtidige rolle i samfunnet, med fokus på hvordan yngre generasjoner ser på teknologi og digitalisering.

13:07

Podcasten diskuterer hvordan digitalisering og AI truer arbeidsplasser, og nødvendigheten av større debatt rundt fremtidens arbeidsmarked og borgerlønn.

Velkommen til Teknisk Sett,

Transkript

Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Jeg sitter her med Odd-Rikard Wallmoth. Hei Jan. Hei Odd-Rikard. Og mitt navn er Jan Moberg, og jeg er sjef her i TU. Odd-Rikard, i dag skal vi snakke om et av dine innlingstemer. Et av dine mange. Et av dine mange. Mange, ja. Vi skal snakke om ITs rolle i fremtiden. Ja.

29.320 s
00:00:00

Det har jeg gått og lurt på hele livet. Ja, tenk på det. Helt siden faren min viste meg bilder av transistorer. Da har du ikke sovet siden du. Han jobbet som journalist på NTH. Nei, dette er fremtiden, gutten min sa. Dette er en flip-flop-kobling. Og jeg lurte i mange år på hva en flip-flop-kobling var. Det var ikke sånn ta på føttene. Nei, det var ikke det.

24.920 s
00:00:30

Men det er jo spennende da. Vi har jo vært borte et par endringer som ikke nødvendigvis bør ringe verden videre, selv om det skulle være gode digitale løsninger. Ja da, ja da. Det har jo skjedd mye. Mye? Mye både på pluss og minus, ja. Men for å bistå oss litt i den diskusjonen, så har vi fått med han som er CTO i IBM Norge, Lok Frenberg. Velkommen. Hallo. Hei. Er vi inne på noe her, Lok, at...

27.320 s
00:00:55

Det vi tror om IT i dag er noe en ting, men i fremtiden så kommer det til å dra oss enda lenger ut. Ja, jeg tror det kommer til å være store endringer i rollen IT spiller, både i virksomhetene, så private bedrifter, offentlige virksomheter, men også i samfunnet for øvrig.

22.640 s
00:01:23

Vi ser allerede i dag at mine barn, som man kan betegne som en eldre i oss, måtte de bruke IT på helt annerledes enn det jeg gjør, og de som er av min generasjon. Ja, for da er du inne på noe. Vi er jo ikke helt overensstemt heller om hva vi bruker IT til i dag. Nei, langt ifra. Det er helt klart en generasjonsskille mellom de yngre og de eldre.

27.240 s
00:01:45

hvordan IT skal brukes og hva vi kan bruke den til, og hvilke data vi kan legge inn i disse IT-systemene og dele med andre uten at vi tenker over konsekvensene. Vi tenker kanskje ikke så mye på det som at vi bruker IT, sånn som vi som har vært i leden om år tenker på det. Elektronisk datavandling? Ja, EDB.

24.180 s
00:02:13

Nei, det er jo overvart det. Når du tar opp Facebooken, så snakker du ikke om å bruke EDB. Nei, vi gjør ikke det, ikke sant? Dette her har blitt en del av grunnmuren vår på hverdagen. Men du sitter jo i VM-lok, og dere er jo International Business Machines. Det har jo skjedd veldig mye med det selskapet. Jeg husker jo for 20-25 år siden var det virkelig vanskelig tid.

29.560 s
00:02:37

Men nå er dere oppe på haugen igjen, og litt i kule med Watson og kognitive systemer og kan se langt inn i kristallkula. Hva spår dere? Eller du? Jeg mener selv at IT kommer til å bli enda mer sentral i fremtiden enn allerede er.

23.400 s
00:03:07

Tidligere var det sånn at IT rapporterte til CFOen, for de ble sett på som omkostnader. Altså økonomisjefen? Ja, økonomisjefen. Så ble IT mer og mer sett på som en mulighetsgjører for effektifisering av virksomheten. Slutten av 90-tallet begynnes av 2000-tallet, så ble en ny stilling etablert, Chief Information Officer, og de rapporterte da tidligere.

21.900 s
00:03:31

typisk chief operating officer, så de som har ansvar for daglig driften. Men var det egentlig bare en litt avansert IT-sjef? Ja, det kan du si, men med fokus på informasjonsbruk, så da begynte man allerede å se på data og informasjon som et gode. Så kom egentlig skyen,

21.340 s
00:03:53

bruken av data på en plattformbasert modell, så kom selskapet som Uber og Airbnb som viste at man kunne bruke IT til å etablere totalt nye forretningsmodeller. Da ble IT helt plutselig fra en eile til den sentrale driveren for nye forretningsmuligheter. Så de som nå snakker om forretningsstrategi kan ikke gjøre det uten å tenke IT hele tiden.

28.140 s
00:04:15

Fremtiden tror jeg tar vi IT mye mer inn i samfunnet på en helt annen måte enn det vi fra vår generasjon er vant til å gjøre gjennom mobile plattformer, men også rett og slett helt andre typer enheter som vi ikke har sett enda, hvor vi bruker IT

19.840 s
00:04:44

i alle typer beslutninger vi tar. Om det være hva slags mat vi skal kjøpe som er best for oss, til hvilken lege skal vi velge for å få den beste behandlingen for en eller annen sykdom. Så IT blir mye mer sentralisert, eller sentral i måten vi utvikler samfunnet på.

22.200 s
00:05:04

Ja, det er jo lenge siden man bare kunne bruke dette til kostnadseffektivisering, men det er vel fortsatt mange i både offentlig og privat sektor i Norge i dag som har hovedfokus på det. Og da taper du litt, for det er som du sier, de nye modellene, eller forretningsidene, modellene som Amazon jo er et slående eksempel på, de har jo virkelig satt kundene i fokus og bygd store modeller.

24.420 s
00:05:27

anbefalingens algoritmer som var det første som traff deg. Lest denne boka også. Ja, var så direkte. Det er mange år siden. Men dette begynner jo nå virkelig å funke. Ja.

13.300 s
00:05:52

Netflix forteller deg hva du bør si neste gang. Vi blir jo litt passifisert nok som mennesker når datasystemene forteller oss hva vi bør lese og hva vi bør konsumere på alle måter. Ja, og det er egentlig den flip-siden til den type løsninger.

16.900 s
00:06:05

Man snakker veldig ofte om bias i IT-løsningene våre. Hvordan skal de trenes til å være objektive rådgivere og ikke overtale eller veldig fokusert på et område og ikke et annet område. Så man

16.020 s
00:06:22

Man kan si at det blir mye mer spisset til de interessene du har, for eksempel, som Amazon og andre type nettbutikker gjør, at de anbefaler deg denne kunden og har sett på denne, men har kjøpt dette og dette og dette også.

15.200 s
00:06:38

til hvordan skal du ta til deg nyhetene? Hvor uavhengig skal den tilfanget av nyheter være for deg? Er det bare basert på dine interesser, eller skal du se all informasjon uhildet? Og det er ikke de...

17.580 s
00:06:53

Nemnt i episoden

IBM 

IBM er et teknologiselskap som driver med kognitiv databehandling og utvikling av nye teknologier som Watson og kvantedatabehandling.

Watson 

Watson er en kognitiv datamaskin fra IBM som kan brukes i ulike bransjer, for eksempel helsevesen og finans.

Quantum computing 

Kvantedatabehandling er en ny teknologi som kan løse komplekse problemer mye raskere enn tradisjonelle datamaskiner.

Uber 

Uber er en transportplattform som bruker IT for å koble sjåfører med passasjerer.

Airbnb 

Airbnb er en plattform for å leie ut og finne overnattingssteder.

Amazon 

Amazon er en nettbutikk som bruker algoritmer for å gi kunder anbefalinger om produkter.

Netflix 

Netflix er en streamingtjeneste som bruker algoritmer for å gi kunder anbefalinger om filmer og serier.

Facebook 

Facebook er et sosialt nettverk som brukes for å kommunisere med venner og familie.

Unit 

Unit er et nettverk for unge profesjonelle i IT-bransjen.

Oslo Kommune 

Oslo kommune er en lokal myndighet som jobber med å utvikle og forbedre tjenester for innbyggerne i Oslo.

NTH 

NTH er et tidligere universitet i Trondheim, nå en del av NTNU.

TU 

TU er et norsk teknologi- og næringslivsmagasin.

Teknisk Sett 

Teknisk Sett er en podcast fra TU som handler om teknologi og dens innvirkning på samfunnet.

Gardner HypeGurve 

Gardner HypeGurve er en liste over teknologier som Gardner tror vil bli viktige i fremtiden.

Space Odyssey 

Space Odyssey er en film fra 1968 som handler om en romferd til Jupiter.

DH184 

DH184 er en flyvende drosje utviklet i Kina.

Blockchain 

Blockchain er en teknologi som brukes for å sikre og registrere transaksjoner på en sikker måte.

AI 

AI (Artificial Intelligence) er kunstig intelligens som kan brukes til å automatisere oppgaver og ta beslutninger.

Produktsjukkustenskommisjonen 

Produktsjukkustenskommisjonen er en kommisjon som jobber med å utvikle tiltak for å forbedre arbeidsmiljøet.

Stephen Hawking 

Stephen Hawking var en kjent fysiker som jobbet med svarte hull og kvantefysikk.

Svenn og mester 

Svenn og mester er et gammelt system for å lære håndverk, der en mester lærer opp en svenn.

Flip-flop-kobling 

En flip-flop-kobling er en elektronisk krets som kan lagre en bit informasjon.

Eile 

Eile er et gammelt mål for volumet av væske, tilsvarende 12 liter.

API 

API (Application Programming Interface) er et sett med regler som gjør det mulig for ulike programvarekomponenter å kommunisere med hverandre.

Cognitiv 

Cognitiv refererer til prosessene knyttet til tenkning, læring og problemløsing.

Kulehodemaskin 

Kulehodemaskin er et gammelt uttrykk for en datamaskin.

Deltakarar

Host

Jan Moberg

Host

Odd-Rikard Wallmoth

Guest

Lok Frenberg

Lignende

12/30/2021

Teknisk sett

Episode 404 – Norske Data Respons gjør det godt i tysk bilindustri

I dag snakker vi med sjefen for Data Respons gjennom hele den fenomenale vekstfasen, Kenneth Ragnvaldsen.

Sjå mer

8/22/2019

Teknisk sett

Episode 216 - Sesam med samlemani

Konsulentselskapet Bouvet har gjennom mange år utviklet en dataplattform for å samle inn, kvalitetssikre og tilgjengeliggjøre data. Å gjøre dette med ekstremt store datamengder er ikke en jobb for mennesker lenger. Det trengs kunstig intelligens (AI) og maskinlæring, og begge må være av den smarte sorten. Dette er en formidabel ryddejobb. Dette er oppgaver som løser oppgaver for flere enn Bouvet. Derfor har de skilt ut plattformen i selskapet Sesam. Dette selskapet har oppgaver for Hafslund, Avinor, Aker Solution og andre. I dag snakker vi med Sesamsjef Axel Borge.

Sjå mer

1/6/2022

Teknisk sett

Episode 405 - Steve Koenig om årets teknologitrender

Sjå mer

7/9/2020

Teknisk sett

Episode 281: Silvija Seres

Sjå mer

7/29/2021

Teknisk sett

Episode 365 - Slik blir det nye digitale Norge

I dag snakker vi med Asbjørn Rolstadås, professor emeritus ved NTNU på Institutt for maskinteknikk og produksjon. Få mennesker i Norge har så lang fartstid i det digitale domene som han.

Sjå mer

9/1/2016

Teknisk sett

Episode 33 - TU Talk - Digitaliseringsbaromenteret.

Denne uka byr vi rett og slett på en gjestepodcast fra TU Talk - med Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg på besøk. Hun er også professor i biomedisinsk optikk og fotonikk, og ikke minst gründer! Denne podcasten er en del av TU Talk - serien. Temaet er digitalisering i arbeidslivet, og Tekna har akkurat publisert sitt digitaliseringsbarometer. Ligger Norge lang fram i digitaliseringen, og er vi i det minste bedre enn svenskene? Svaret er et soleklart «Njaaa». – Vi er halvflinke. Det store bildet er OK, men vi ligger etter på digital kompetanse. Overraskende mange bedrifter er digitalt uerfarne, forteller Lise Lyngsnes Randeberg. I dagens samtale får vi høre mer om hva som er bra, og hva som mangler i den norske digitaliseringen. For nå nytter det ikke lenger å tro at man skal slippe unna digitaliseringen av sin egen arbeidsplass. Rapporten kan du lese her (PDF): http://ikt.tekna.no/wp-content/uploads/2016/08/Teknas-digitaliseringsbarometer.pdf

Sjå mer

1/2/2020

Teknisk sett

Episode 245 - Ti år i ryggespeilet, og ti år fram

En liten titt bakover og fremover i starten av det nye tiåret er på sin plass. Jan og Odd Richard har sett på de store teknologiene som, om de ikke nødvendigvis ble født i dette tiåret, så en voldsom vekst. Ikke alt er like stort rundt om i verden, men at elbilismen har tatt av i Norge er det ingen tvil om. Og det er heller ingen tvil om at den vil sette sitt preg på resten av verden det neste tiåret. Vi har sett industrier stille seg opp bak begrepene Cloud og IoT, og bli motoren i mye av det som skjer. Ikke alt har vært like vellykket. Noen spektakulært kostbare bomskudd har det blitt. Men nå er det duket for et nytt tiår hvor andre teknologier skal vokse seg store og kanskje noen nye skal komme til. Noen ting er det lett å spå som at 5G vil prege utviklingen gjennom hele tiåret slik som 4G gjorde i det vi nettopp gikk ut av. Det å spå at mobiltelefoner vil bli kraftigere, får bedre kameraer og mye ny teknologi er heller ikke spesielt revolusjonerende. Det er heller ikke at AI og maskinlæring vil prege oss veldig mye mer. Når vi om ti år skal se tilbake til 2020 ut utviklingen som skjedde fram til 2030 er det kanskje ikke mekanikken og elektronikken som vil slå oss som tiårets store endringskraft. Biologien vil kanskje ha inntatt førsteplassen. Oppdagelsen av Crisper/Cas9 kan revolusjonere alt fra medisin til matproduksjon og miljø. Men, som alltid, både som problemløser og problemskaper.

Sjå mer

12/30/2019

Teknisk sett

Episode 243 - Vi sjekker krytallkula før årsskiftet

Det gigantiske indiske selskapet Tata har en million ansatte. Svært mange av de som jobber i Tata Consulting Services driver med IT. Her i Norge er de 800 personer, men med de som jobber fra India er de 2000. Her finner vi også en nordmann med det svensk-klingende navnet Göran Karlsson. Han har tittelen futurist og jobber med å se inn i fremtiden. Den har han snakket med oss om og vi konstaterer at noe er positivt, og noe ikke fullt så positivt. Uansett må vi være forberedt på store endringer, men det er kanskje ikke så overaskende.

Sjå mer