4/29/2021

Episode 332 - Moberg & Valmot: 70 års forskning og utvikling av kjernekraft skal dekommisjoneres

Podcasten Teknisk Sett diskuterer dekommisjonering av kjernekraft i Norge, med fokus på avfallshåndtering og opprydding. De snakker med Nils Bøhmer, sektordirektør for teknologi ved Norsk Nukleær Dekommisjonering, om håndteringen av 16 tonn brukt kjernebrensel og de utfordringene som følger med. De drøfter ulike løsninger for deponering, inkludert dypt borrhull og fjellhaller. Bøhmer fremhever at dette arbeidet vil koste rundt 15 milliarder kroner og vil ta 20 år å fullføre. Podcasten tar også for seg andre kilder til radioaktivt avfall, som medisin, industri og røykvarsler.

00:00

Podkasten diskuterer radonstråling, kjernekraft og avfallshåndtering i Norge med ekspert Nils Bømer fra Norsk Nukleær Dekommisjonering.

03:52

Håndtering og deponering av radioaktivt avfall i Norge krever sikre, langsiktige løsninger, som varierer i kostnad og kompleksitet.

16:30

Dekommisjonering av kjernekraftverk i Norge fører til behov for nye deponier for radioaktivt avfall, som krever langsiktig planlegging.

19:57

Podcasten diskuterer radioaktive kilder i industri og medisin, utfordringer med langlivede avfallsprodukter, samt fremtidige kjernekraftteknologier.

Velkommen til Teknisk

Transkript

Nemnt i episoden

Norsk Nukleær Dekommisjonering 

Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND) er et statlig selskap ansvarlig for å håndtere radioaktivt avfall og dekommisjonere kjernekraftanlegg i Norge.

Nils Bøhmer 

Nils Bøhmer er sektordirektør for teknologi ved Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND).

AirThings 

AirThings er et norsk selskap som produserer radonmåler. Bøhmer nevner AirThings i sammenheng med radonmåling og sikring av at kontorlokaler ikke har for høye radonnivåer.

Kjeller 

Kjeller er en bydel i Lillestrøm kommune, hvor det tidligere lå et atomforskningsanlegg. Anlegget er nå under dekommisjonering.

Halden 

Halden er en by i Østfold fylke, hvor det tidligere lå et atomforskningsanlegg. Anlegget er nå under dekommisjonering.

Himdalen 

Himdalen er et deponi for lavaktivt radioaktivt avfall i Nord-Trøndelag. Det er planlagt å utvide deponiet for å håndtere avfallet fra dekommisjoneringen av Kjeller og Halden.

Sverige 

Sverige er en kjernekraftnasjon med planer om å bygge et deponi for brukt kjernebrensel.

Finland 

Finland er en kjernekraftnasjon med planer om å bygge et deponi for brukt kjernebrensel.

Danmark 

Danmark har en liten mengde brukt kjernebrensel som også må håndteres.

Nordsjøen 

Nordsjøen er en del av Atlanterhavet. Bøhmer nevner Nordsjøen i sammenheng med teknologi for dypt borrhull og erfaring med forseiling av brønner.

CO2 

CO2 er karbondioksid, en klimagass. Bøhmer nevner lagring av CO2 i grunnen ute i Norsjøen som en analogi til langtidslagring av radioaktivt avfall.

Norsjøen 

Norsjøen er en innsjø i Telemark. Bøhmer nevner lagring av CO2 i grunnen ute i Norsjøen som en analogi til langtidslagring av radioaktivt avfall.

TUNO 

TUNO er et norsk mediehus som driver nettavisene TU.no og Digi.no.

DIGI.no 

DIGI.no er en nettavis som dekker teknologi, digitalisering og innovasjon.

NITO 

NITO er en norsk fagforening for ingeniører og teknologer.

Tekna 

Tekna er en norsk fagforening for ingeniører og teknologer.

Japan 

Japan er et land som jobber med å utvikle kloridbasert teknologi for å reprosessere kjernebrensel.

fjerde generasjonsreaktorer 

Fjerde generasjonsreaktorer er en type kjernekraftreaktorer som er under utvikling. De har potensiale for å brenne gammelt kjernebrensel og dermed redusere mengden radioaktivt avfall.

plutonium 

Plutonium er et radioaktivt element som finnes i brukt kjernebrensel. Det kan reprosesseres og brukes i fjerde generasjonsreaktorer.

cesium 

Cesium er et radioaktivt element som finnes i brukt kjernebrensel. Det kan ikke reprosesseres og brukes i fjerde generasjonsreaktorer.

strontium 

Strontium er et radioaktivt element som finnes i brukt kjernebrensel. Det kan ikke reprosesseres og brukes i fjerde generasjonsreaktorer.

uran 

Uran er et radioaktivt element som brukes som brensel i kjernekraftverk.

fusjonsløsningen 

Fusjonsløsningen er en teknologi for å skape energi ved å smelte sammen atomkjerner. Det er en teknologi som kan bli en viktig kilde til energi i fremtiden.

Odd-Rikard Valmått 

Odd-Rikard Valmått er programleder for Teknisk Sett.

Jan Moberg 

Jan Moberg er programleder for Teknisk Sett.

Sebastian Hagemå 

Sebastian Hagemå er produsent for Teknisk Sett.

Deltakarar

Guest

Nils Bøhmer

Host

Odd-Rikard Valmått

Host

Jan Moberg

Lignende

8/23/2021

Teknisk sett

Episode 372 - Kjernekraft slipper ikke ut CO2 - taper likevel terreng

Kjernefysiker Mark Nelson som leder organisasjonen Radient Nucklear Fund er bekymret for kjernekraften. Altfor mange land mener at dette er skumle greier. Det er det så langt fra, mener han. Det som ifølge Nelson er skummelt, er at kjernekraft erstattes med kull, olje og gass. Tyskland er en versting i hans øyne, som påvirker de andre landene i EU når tysk industri reorienterer seg.

Sjå mer

1/20/2022

Teknisk sett

Episode 407 – Myter i kjernekraftdebatten

Intervju med kjernefysiker Sunniva Rose.

Sjå mer

10/1/2020

Teknisk sett

Episode 292: Moberg & Valmot: Statkraft ser håp for kloden

Statkraft har tittet i krystallkula og funnet at vi kan styre unna de verste klimakonsekvensene.

Sjå mer

2/25/2021

Teknisk sett

Episode 323 - Moberg & Valmot: Skal erobre batterianoden med nano-silisium

Ett kilo silisium kan erstatte ti kilo grafitt i batterier. Selskapet Cenate satser stort på nano-selisium. I dag snakker vi med sjefen, Erik Sauar, om den kommende revolusjonen.

Sjå mer

4/8/2021

Teknisk sett

Episode 329 - Moberg & Valmot: Hvorfor er vi redd for kjernekraft?

Jonny Hesthammer mener vi bare har ett valg om skal vi ut av uføret. Kjernekraft er den aller tryggeste kraftformen vi har, og ny teknologi kan brenne opp gammelt avfall og atombomber. Den slipper ikke ut klimagasser, og det er ikke sikkert den er så dyr heller.

Sjå mer

4/1/2021

Teknisk sett

Episode 328 - Moberg & Valmot: Ny kjernekraft basert på saltsmelte­reaktorer er billig og kan drives av atomavfall

Vi hadde en kjernekraftreaktorbasert på saltsmelte ved Oak Ridge i USA allerede på 1960-tallet. Den fungerte godt, men så trengte man veldig mange atombomber og da kom teknologien til kort. Derfor vant lettvannreaktoren. Den gav både strøm, bomberåstoff, men også mye veldig langlivet avfall.Saltsmeltereaktorer gir bare energi. Det er over 60 ulike teknologier basert på denne teknologien under utvikling. Mest kjent er kanskje TerraPower som er etablert av Bill Gates, hvor den tidligere Microsoft-sjefen er styreformann.Gates og mange andre mener vi trenger sikker og billig kjernekraft om vi skal vinne klimakampen. Den samme oppfatningen har dagens gjest og førsteamanuensis ved NTNU, Jan Emblemsvåg.

Sjå mer

10/22/2020

Teknisk sett

Episode 296: Moberg & Valmot – kjernekraft som klimaløsning

Sjå mer

7/27/2017

Teknisk sett

Episode 80 - Slik kan Thorium erstatte Uran i kjernekraftverkene

Verden trenger kjernekraft for å erstatte alt det fossile brenselet, tror Odd Richard Valmot. Dagens kraftverk er svært mye sikrere enn de første versjonene, og nå begynner det å nærme seg et godt alternativ til uran som brensel: Thorium. Det er langt mer bærekraftig, sikrere og lettere tilgjengelig. Denne uka har vi fått besøk av Øystein Asphjell i Thor Energy, som utvikler thorium-basert teknologi til bruk i kjernekraftverk verden over. Vi ser på hvor langt teknologien har kommet, hva som er utfordringene og hva som gjenstår før thorium er hovedbrensel i verdens kjernekraftverk.

Sjå mer