5/20/2021

Episode 335 – Mye å ta tak i for IKT Norges nye sjef

IKTN Norges administrerende direktør Øyvind Husby diskuterer revidert statsbudsjett, bredbåndsutbygging, IKT-kompetansemangel, digitaliseringens fremskritt etter koronapandemien, datacenterutbygging, kunstig intelligens og Europas tapte teknologiledelse med Jan Moberg og Odd-Rikard Almått.

02:12

Podcasten diskuterer den reviderte nasjonalbudsjettet, spesielt mangler i bredbånd og IKT-kompetanse i Norge, og fremhever cybersikkerhet.

12:18

Datadrevet industri kan generere 300 milliarder kroner og 7% av BNP om åtte år, men krever kompetanse og investeringer.

15:59

Utfordringen med AI er felles målsetting globalt, mens Europa må gjenopprette sin teknologiske ledelse for verdiskapning.

Velkommen til

Transkript

Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg er her i studio med Rikard Almått. Hei Jan. Hei du.

21.220 s
00:00:00

Du, Odd Rikardt, i dag er det på tide å... Vi kan ikke kalle det grilling, men vi har noen spørsmål. Det er jo snart sommer, det er klart vi skal grille, ja. For det er et halvt år siden IKT Norge fikk ny sjef. Og du har liksom vært sånn, du, han der må vi prate med. Ja, ja, det er klart. Han skal mene mye om områder vi har opptatt av.

25.480 s
00:00:22

Tror du han kommer til å gi tilfredsstillende svar, svar som vi liker? Vi får se. Når vi får opp varmen i grillen. Velkommen administrerende direktør i IKTN Norge, Øyvind Husby. Takk for det, og takk for introen. Vi la litt forventninger her nå. Ja, så starter grillsesongen. Det var ikke sånn det var invitert til, men det må du også si da.

24.720 s
00:00:48

Vi er snille gutter, vi er det. Men, Øyvind, vi er opptatt av å høre ditt syn på, eller IKTN Norge sitt syn på en del områder som er viktig for utviklingen vår nå, både digitalisering og modernisering av både samfunn og næringsliv. Og jeg vet at det vi kommer i gang med nå er jo egentlig revidert statsprosjekt som du er veldig opptatt av.

28.920 s
00:01:13

Det er ditt første budsjett, nå har du vært i KTN-Norge et halvt år. Hva er den økte pulsen nå da dette kom? Det er klart det er spennende, og det er jo, overordnet så er jo, selv om du ser litt overordnet på det, så er jo menneskeheten aldri stått foran større utfordringer enn nå. Men samtidig har vi heller aldri hatt mer muligheter for faktisk å løse disse utfordringene. Teknologi og IKT er nøkkel for det. Så i forhold til det, så er jo det vi skal snakke om nå, det er kanskje viktigst vi kan snakke om i samfunnet akkurat nå.

29.740 s
00:01:42

Og så er det jo en revideret nasjonalbudsjett, det var jo første budsjettet som jeg hadde ledet av å studere, sånn sett. Så det har vært spennende. Det kom jo i går, så vi har noen kommentarer til det. Hva er det viktigste, eller verste, eller beste? Hør på deg!

15.340 s
00:02:12

Jeg er ikke fornøyd, jeg er ikke det. Altså, det var noe som var positivt. Cybersikkerhetssenteret får 7,5 millioner for å utvides, og det er viktig. Cybersikkerhet er ekstremt viktig, vi gjør alt for lite, så 7,5 pluss er i hvert fall riktig retning, da. Og så var det 25 millioner til forsterket ekometrom, som også er viktig, som går litt på cybersikkerhet og andre løsninger, så det var bra, men

18.840 s
00:02:28

De to viktigste sakene synes jeg ikke budsjetter på, og det var jo bredbånd, byggingen til bredbånd, og det var på kompetanseområdet. Men har ikke de fleste i Norge tilfredsstillende bredbånd? Det er en del som mangler det selvfølgelig, men de fleste har. De fleste har, men det er fremdeles 530 000 nordmenn som ikke har tilfredsstillende bredbånd, og pandemien har vist viktigheten av at alle har bredbånd.

28.520 s
00:02:47

Og når det er så mange som ikke har brevbånd, og vi har kapasitet og vi har løsning for å bygge det ut, så mener jeg at det er bare tull å ikke faktisk investere de penger som skal til oss. Men hva er tilfredsstillende brevbånd da? Det er jo en diskusjon som er løpende, hvor lang er en strikk? Og det som er viktig da er jo å få en teknologi i bunn som er det som kan levere brevbånd i fremtiden. Uavhengig av hvilken, om vi sier 100 megabit eller 1 gigabit, så må det være oppgradert teknologi som kan levere den hastigheten.

26.100 s
00:03:16

Og da er det i hvert fall 530 000 nordmenn som ikke har teknologi som kan levere 100 megabit. Det er for dårlig. Vi må kunne levere gigabit. Men, Øyvind, nå er det ingen her som kan forsvare seg. Det er... Vi må nesten...

17.800 s
00:03:42

Bare la det henge der litt. Men det gir jo oppgaver da, til både IKT Norge og deg videre her, at her er det mer å jobbe med. Absolutt, det er det. Og nå skal vi ha denne reviderte statsbudsjettet i Stortinget. Da er selvfølgelig vi aktive på for å passe på at vi klarer å få til de endringene i statsbudsjettet som skal si Stortinget.

17.420 s
00:04:00

For eksempel på brevbånd er det nå 0,3 prosent av samferdselsbudsjettet blir brukt til brevbånd, og det mener vi er en feil prioritering når du ser på hvor mye pengesvakt det bruker på samferdsel, og hvor viktig brevbånd er også. Så det er et viktig område. Og så er det jo kompetanse også. Jeg er jo ny, så jeg spør jo alle jeg møter, alle selskapene jeg møter, store selskaper, små start-up-selskaper, offentlige institusjoner, hvis du skal fortelle meg hva er den viktigste utfordringen du har, hva er den viktigste årsaken du ikke lykkes? Og så er det en ting som alle svarer,

28.580 s
00:04:18

Det er mangel på IKT-kompetanse. Ja, men det er litt uavhengig av budsjett da. Ja, det er helt uavhengig av budsjett, men da er det jo avhengig av at vi faktisk klarer å ha tiltak. Det er jo politikk å prioritere det som er viktig for samfunnet. Og når alle sier at kompetanse og IKT-kompetanse er det viktigste, så må det prioriteres høyere enn det har blitt gjort nå. Ja, men der er det jo ikke bare...

19.980 s
00:04:47

pengene inn i utdannelsesystemet som er viktig. Det er kanskje oss som arbeidsgiver også som har en jobb å gjøre. Det dreier seg litt om kultur også. Ja, det dreier seg om veldig mange områder. For å løse den utfordringen så må det jobbes bredt. Så studieplasser er en ting. Vi må ha tilstekkelige studieplasser slik at vi får utdannet nye, men så er det selvfølgelig etter- og videreutdanning også.

17.900 s
00:05:07

Da må det settes til system, slik at man faktisk sikrer at vi får den effekten vi ønsker. Det gjelder ikke å ønske seg at man skal ha mer ettervidereutdanning. Det må være et system som skalerer og som er på plass, og som gjør at det er enkelt faktisk å gjennomføre det. Og så må man, som du sier, også ha en kultur i forhold til ettervidereutdanning. Der opplever jeg at private går foran i forhold til offentlig.

22.540 s
00:05:25

Jeg er helt enig med Eivind. Jeg hører akkurat det samme når jeg er ute, og jeg surrer rundt i veldig mye miljøer. Jeg kan også fortelle at det mangler kjemikere, materialteknologer, etc. Det mangler i hele tatt folk med teknisk innsikt. Og jeg synes det norske utdanningssystemet er kanskje litt for slappt. Vi burde ha målrettet det mye mer, men det er

24.140 s
00:05:48

Det får bli din jobb å få til. Ja, og så er det paradokset at ungdom ønsker å utdanne seg til dette. Jeg snakket med en fortidig mor for 14 dager siden. Sønnen sa det 5,1 i snitt. Han kom ikke inn på IKT-studiet. Så han vurderte å ta historisk fakultet i stedet. Ellers måtte han gå to år på Bjørknes for å få alderspoeng og studiepoeng.

18.260 s
00:06:12

Det blir ikke waste of resources. Ja, det blir waste of resources, og historisk fakultet og historisk studie er viktig. Men det er klart at hvis vi skal prioritere, så er det jo IKT-utdanning, og teknisk utdanning må prioritere. Når du har fem på en og snitt, det er supermotivert, så må vi jo samfunnet klarlegge det rette for at du klarer å utdanne disse personene til det som samfunnet er så avhengig av for å løse så mange problemer. Man blir en god teknolog likevel. Og så må du ta opp gym og geografi. Er ikke sant? Ja.

24.960 s
00:06:30

Øyvind, vi har litt flere spørsmål til deg innenfor noen områder. Hva tenker IKT Norge nå om hvordan vi har flyttet oss IT og IKT-messig i koronanedstengningen? Det har jo blitt en litt oppvåkning, en ny bruk av teknologi. Det har det, og det er jo utrolig, pandemi er jo fryktelig gær, men når det gjelder å se hvordan teknologi har klart å løse mange av de samfunnsforståelsene, så har det vært veldig

28.520 s
00:06:55

Nemnt i episoden

IKTN Norge 

En organisasjon som representerer IKT-næringen i Norge.

Øyvind Husby 

Administrerende direktør i IKTN Norge

Revidert statsbudsjett 

Et budsjett som ble presentert for et halvt år siden og som fokuserer på digitalisering og modernisering av samfunnet og næringslivet.

Bredbånd 

Tilgang til rask internettforbindelse, et viktig tema i diskusjonen.

IKT-kompetansemangel 

En stor utfordring for norsk IKT-næring, deretter av alle som ble spurt.

Digitalisering 

En positiv utvikling som ble akselerert under koronapandemien.

Koronapandemien 

En krisesituasjon som fremskyndet digitalisering og viste viktigheten av teknologi.

Datacenter 

Et viktig tema i diskusjonen, der Norge ønsker å styrke sin datacenterindustri.

Kunstig intelligens (AI) 

En teknologi med stort potensiale, men også potensielle risikoer.

Europeisk teknologiledelse 

Europa har mistet sin teknologiledelse til Asia og USA.

Cybersikkerhet 

Et viktig tema i revidert statsbudsjett, ettersom det er viktig å beskytte digitale systemer.

Teams 

En videokonferanseløsning som ble mye brukt under pandemien.

Zoom 

En videokonferanseløsning som ble mye brukt under pandemien.

Whereby 

En norsk videokonferanseløsning som ble brukt av podkasten.

Pexip 

Et norsk selskap som tilbyr videokonferanseløsninger.

Remarkable 

Et norsk selskap som tilbyr digitale tavler og notatbøker.

Kahoot 

Et norsk selskap som tilbyr lærings- og quiz-plattformer.

Link Mobility 

Et norsk selskap som tilbyr varslings- og kommunikasjonsløsninger.

Visma 

Et norsk selskap som tilbyr programvare for bedrifter.

NITO 

En norsk fagorganisasjon for ingeniører og teknologer.

Tekna 

En norsk fagorganisasjon for ingeniører og teknologer.

TUNO 

En norsk nettavis som skriver om teknologi og digitalisering.

DIGI.no 

En norsk nettavis som skriver om teknologi og digitalisering.

Tannberg 

Et norsk selskap som ble kjøpt av Cisco.

Cisco 

Et amerikansk selskap som kjøpte Tannberg.

Artificial General Intelligence (AGI) 

En form for kunstig intelligens som er like intelligent som mennesker på alle områder.

EU 

Den europeiske union, som jobber med å regulere bruk av kunstig intelligens.

Nordkorea 

Et land som nevnes som et eksempel på en stat som ikke er underlagt EUs regulering av kunstig intelligens.

Russland 

Et land som nevnes som et eksempel på en stat som ikke er underlagt EUs regulering av kunstig intelligens.

Deltakarar

Host

Jan Moberg

Host

Odd-Rikard Almått

Guest

Øyvind Husby

Sponsorar

TUNO

DIGI.no

NITO

Tekna

Lignende

5/25/2017

Teknisk sett

Episode 71 - Digital Norway og Toppindustrisenteret

Hvordan skal små og mellomstore bedrifter i Norge kunne takle og ikke minst være i forkant av digitaliseringsrevolusjonen vi er midt inne i? Digital Norway og Toppindustrisenteret vil nå kunne hjelpe til - Digital Norway som et nettverk av bedrifter, og Toppindustrisenteret som et solid nav i midten. Vi har fått med oss styreleder Walter Qvam i ukens podcast, som kan fortelle mer om initiativet og de første tjenestene som tilbys.

Sjå mer

9/17/2020

Teknisk sett

Episode 291: Utfordringene for Norge framover

Sjå mer

2/18/2021

Teknisk sett

Episode 322 - Moberg & Valmot: Mye å være begeistret over i kriseåret, sier Innovasjon Norge-sjefen

Ikke alt går dårlig i Norge. Det var flere som gikk på børs i Norge i koronaåret 2020 enn siden 2007. IKT-sektoren leder an. I dag snakker vi med Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli. Han er notorisk optimist og ser store vekstmuligheter for dem som kan snu seg raskt og komme opp med ideer. Ikke minst er han begeistret for EUs nye Green Deal: Strategien som skal gjøre EU-landene klimanøytrale i 2050 og som vil utløse et vell av innovasjon.

Sjå mer

10/7/2021

Teknisk sett

Episode 385 – Omstillingsevnen i norsk næringsliv med Abelia-sjef Øystein Eriksen Søreide

Sjå mer

9/16/2021

Teknisk sett

Episode 378 - De var med å etablere Oslo som verdens videonavle

For sin innsats med å etablere og drive Tandberg til den ledende videokonferanseleverandøren i verden i 2010 er Jan Chr. Opsahl, Bengt Thuresson og Ralph Høibakk tildelt NTVAs – Norges Tekniske Vitenskapsakademi, ærespris for 2021. Vi har snakket med de tre prisvinnerne om den fantastiske historien som førte fram til det vi i dag omtaler som Video Valley.

Sjå mer

7/29/2021

Teknisk sett

Episode 365 - Slik blir det nye digitale Norge

I dag snakker vi med Asbjørn Rolstadås, professor emeritus ved NTNU på Institutt for maskinteknikk og produksjon. Få mennesker i Norge har så lang fartstid i det digitale domene som han.

Sjå mer

9/1/2016

Teknisk sett

Episode 33 - TU Talk - Digitaliseringsbaromenteret.

Denne uka byr vi rett og slett på en gjestepodcast fra TU Talk - med Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg på besøk. Hun er også professor i biomedisinsk optikk og fotonikk, og ikke minst gründer! Denne podcasten er en del av TU Talk - serien. Temaet er digitalisering i arbeidslivet, og Tekna har akkurat publisert sitt digitaliseringsbarometer. Ligger Norge lang fram i digitaliseringen, og er vi i det minste bedre enn svenskene? Svaret er et soleklart «Njaaa». – Vi er halvflinke. Det store bildet er OK, men vi ligger etter på digital kompetanse. Overraskende mange bedrifter er digitalt uerfarne, forteller Lise Lyngsnes Randeberg. I dagens samtale får vi høre mer om hva som er bra, og hva som mangler i den norske digitaliseringen. For nå nytter det ikke lenger å tro at man skal slippe unna digitaliseringen av sin egen arbeidsplass. Rapporten kan du lese her (PDF): http://ikt.tekna.no/wp-content/uploads/2016/08/Teknas-digitaliseringsbarometer.pdf

Sjå mer

5/2/2019

Teknisk sett

Episode 191 - Han overtar roret i Innovasjon Norge

Håkon Haugli forlater NHO-systemet og Abelia for å overta rollen som toppsjef i Innovasjon Norge. Vi ønsker ham, og hans utrettelige teknologientusiasme, velkommen. Ikke minst fordi han brenner for nyskapning og gründerskap som Norge trenger etter tiår med oljedominans. I dag snakker vi med den nye toppsjefen som overtar 15. mai.

Sjå mer