Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er med kvitteringer og bilag i fiken, så vi gir oss her ved. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. En Norgesvenn. Idrufaren. Hei og velkommen til Kjelds Finkjeller. Jeg har mye å gjøre om dagen, og det er veldig bra. Nå er det septemberslips, da...
Jeg skal nesten nevne tusen vinner i dag, så har jeg jo vært igjennom hundre før i dag, og da blir det litt sånn at man er i en sånn boble, og så begynte jeg å tenke litt på at det er litt dumt, fordi at veldig mye av de vinene som vi smaker på, og de vinene jeg smaker på nå disse dagene, er ofte rislinger. Og risling er egentlig en vindru som ikke jeg gjør så alt for mye på,
Og hvorfor det? Det vet jeg kanskje ikke helt, men kanskje vet jeg likevel. Jeg har ikke tenkt så mye over det, for det er over 1100 ryslinger på Polen, så det er fryktelig mye av det.
Og det er jo mye tysk, og det er Tyskland som er ledende. Og så hadde jeg da et vinkurs i forrige uke som var veldig gøy, da vi testet vinen til reker. Og da hadde jeg to rislinger, og de to rislingene var veldig nære hverandre geografisk, og i og for seg laget på samme måte. Men ene var veldig sylefrist, mens den andre var litt mer rundere i stilen. Og nå er det da mange som tenker på rislingsreker. Åh, liv fra Milfjø, alt dette søtelige...
Rislingen som vi ofte drakk når vi var unge Men det er ikke den rislingen som jeg mener er risling Ja, den finnes den også Men ikke ungdomsrislingen, men seriøse rislingen Hvis man kan si sånn Ja, det ser litt så blært ut, men la meg være blært Det er lov det Så tenkte jeg at Da jeg holdt et kurs i forrige uke med reker Så stilte jeg spørsmålet Hvilken syns du var best? Var det den sylikste, eller var det den rundeste?
Og da endte det opp sånn sikkert 50-50. Og det er jo egentlig morsomt, for dette betyr jo at folk har forskjellige smaker. Og jeg tenkte jeg skulle snakke litt om den rundeste, og det som er litt morsomt da, er jo det at hvis man drikker den alene, så oppfatter man den ganske syrlig. Skal vi se, nå har jeg en glass her, så lukker det litt. Og du kjenner at den har...
Har litt av denne petroleumstøften. Ikke så mye, men bittelitt av den petroleumstøften er litt sånn rar. Fordi at når jeg tenker på det, så tenker jeg ofte på gummistøvel. En sånn gammel viking-gummistøvel som kanskje har stått på hytta siden 80-tallet. En sånn gammel gummistøvelduft. Og så har den denne friske syrlige citrusen. Jeg kjenner at jeg blir helt vått i munnen. Jeg må drikke litt. Det er en syrlig friskhet som er helt fantastisk.
Og det som var så gøy når jeg gjorde det kurset var at vi hadde to Ryslinger, en Sylvaner og en Chardonnay. Og vi stod og gått på pole og sagt, kan jeg ha denne til Rekers? Alle sa ja, og kjempebra. Men når du får det opp mot hverandre, der begynner du å skjønne, ja da skjønner jeg denne, denne og denne. Da lærer man seg litt hvordan
hvordan vinen fungerer. Og det som er litt gøy, dette er en langgrafrisling trokken 2022, så den er ganske ung. Den er fra i fjor, så den er ganske ung, og så koster den 170 kroner. Så det er en rimelig frisk risling med deilig lang vann.
som jeg synes er helt fantastisk. Og dette her til reker og skaldyr og så videre, er kjempebra. Alt, jeg pleier alltid å si, har du lyst til å presse en sitron over maten din, så er det ofte en syrlig, frisk grisling som passer. Og det gjelder også denne gangen. Og det har en sånn frisk frukt, det er noe epl.
epler, noe fersk, litt grapefruit i, en sitron som ligger opp på toppen der, og bare er litt syrlig og frist i munnen, og det synes jeg er fantastisk bagelig. Men utfordringen er jo det å finne alle disse Rieslingen jeg har. Jeg har flere jeg kjenner som er Riesling-entusiaster, blant annet Tommy som driver Taste of China i Oslo. Hvis dere er veldig glad i kinesisk dimsum, så må dere dra på Taste of China i Oslo, så kan dere hilse på Tommy og hilse fra meg.
Fantastisk ur, han elsker jo Riesling Og han sier jo det at Det som er så gøy med Riesling er at Det er så mye forskjellige ting Og hvis du kjøper Gå på Pola, kjøp tre forskjellige Rieslinger
Og så setter du deg ned, og så smaker du forskjell, og da begynner du å skjønne spennende i Riesling. Selv om alle tre er trokken, så vil du kjenne at det er stor forskjell på det. Så det er nesten sånn at du kan kjenne hver eneste vinåker i disse druene, og det er kjempe morsomt. Så Riesling, ja, dette må vi jobbe mer med. Dette var bare en sånn liten start på Riesling-kjøret. Jeg skal bli mye forninkere til å ta foran Riesling, for det er rett og slett en veldig kul drue, og nå
Men fremover er det jo, når ting blir enklere, så skal man spise reker i januar-februar. Det er egentlig da det er best. Men nå skal jeg snart til Brønnhøysund og holde vinkurser oppe på fredagen. I Brønnhøysund skal vi ha hvilken vien passer best til reker. Og det høres kanskje, ja, det er ikke noe spesielt, men i Brønnhøysund, i Brønnhøysund, der de prater litt rar dialekt, så er det en greie
at de har ikke fredagstaco, de har fredagsreker. For hver fredag kommer rekebåten din, og da står du lang kø bortover brygget, og så kjøper de reker. Det er en stor happening oppe i Brønnøysund. Da skal vi finne ut hvilken er egentlig best. Hvilken vin skal du egentlig spise, nei drikket, mens du spiser reker?
Og det skal vi til bunn si der oppe. Og dette kommer til å bli seriøst. Jeg kan fortelle hvilke druer som er i kappleppet. Det er en Rysling, det er en Sylvaner, det er en Moskadi eller Melonde Borgen, det er en Chardonnay og det er en Alvarinho. De fem druene skal få lov å konkurrere, og så skal vi se hva det ender opp med å bli til slutt. Jeg gleder meg som et lite barn. Det gjør jeg alltid når jeg skal til Brønnøysund, for der er det så mye hyggelige folk og de lager så mye god mat.
På Svang i Brønnøysund er det et lite skattkammer om du ikke har vært der. Og hvis du kjører forbi Brønnøysund, det er kanskje ikke så mange som bare tilfeldigvis kjører E16 nordover og passerer Brønnøysund. Det er helt tilfeldig.
Hvis du skal nordover så må du innom Brønnhøysund og spise på svang Og hvis du har lyst til å unne deg en matopplevelse Så tar du og setter deg på et fly Eller bil eller båt Så hurtig ut av stopp der også Og så hopper du av i Brønnhøysund Og så går du på svang og spiser Og så koser du deg Og så vil du få en helt unik opplevelse Sånn er det der oppe Nydelig, og jeg gleder meg allerede Og da skal jeg drikke litt risling Og se om det er den som er best Til ekker
Det blir spennende. Men nok om det. Jeg ønsker deg en riktig fin dag videre. Og så håper jeg at du koser deg. Og så prøv litt risling. Prøv gjerne Landgraf sin til 170 kroner. Den synes jeg er kjempefin. Og så kjøper du deg to andre som du prøver å ha på siden av. Du kommer til å synes det er morsomt. Du kommer til å synes det er lærerikt. Og det kommer til å bli gøy. Toppers. Takk for nå. Ha det bra.