Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken, superenkelt regnskap. Vi kan kjøpe hele Sverige om vi vil. Nei, kan svenskene kjøpe nå? Følg med. Følg med.
Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Tom Arati Løveås sin drinkfeed og Kjell Gabriel Henriks sin Kjells vinkjeller. Du hører på podcast, men det er vel kanskje noe du har funnet ut av allerede. Oi, er det podcast du hører på nå? Ja, det får han si. Rart det er første gang.
Da har du i hvert fall rota deg inn på vinpodcast, så det betyr at du kanskje er litt interessert i vin. I dag skal vi til Spania, Tom. Det skal vi. Du har tatt med vin fra selveste Priorat. Ja, Priorat. Det låter jo helt fantastisk. Priorat er kjempe morsomt, og dette her er jo litt morsom vin også, fordi ...
At det er et svensk ektepar som dro ned til Spania, Barcelona, altså kjøpte seg leilighet og så videre. Og så syntes de det var gøy å bo i Spania, alt er så fint og så derlig. Og så kom de plutselig over, for de syntes kanskje at Barcelona ble litt by da, det ble litt mye. Så de fant det litt så flittig på seg, så kom de i kontakt med en eiendomsmegler.
Som sier, ja, ja, ja, vingård i priorat hvis du er interessert. Ja, jo, det kunne vi alltid. Han her var sånn entreprenøre type, så han likte å bygge opp ting. Så han tenkte, ja, ja, jeg har ikke jobbet med vin før, så det kan man jo alltid prøve å få til. Så da kjøpte du det, og når de kommer dit og ser på dette her og sånn, og kjøper det, så sier de, ja, vi gjør dette her, det er gøy. Så ringer da naboen.
Og så sier han, du, er du interessert i å kjøpe vingården min også? Og de bare, ja, når vi først er i gang, så kan vi alltid si det. Har du en, så har du plass til en ting. Ja, ja, ja. Så guttene vet, så de må sikkert ha godt med penger disse folkene. Så de har kjøpt seg vingården, det er 7-8-9 år siden.
Og nå har han tatt VZ 2-3-4-diplom, altså gått litt opp i systemet, så han har fått litt vinutdannelse også. Og så har han fått tak i en av Priorals kuleste vinprodusenter, og så har han begynt å lage masse vin. Og det er litt morsomt. Så det som bare har blitt en litt hobby, har jo også blitt litt business fun. Fordi at i Norge så har han fått en kompis som ...
som han kjenner til å importere, som en bitteliten importør. Så dette her er nok ikke vin folk har vært borte i, og da synes jeg det er gøy. Dette er ikke viner som du snubler over hele tiden, eller som står i sjokkselgeren med kassa i polen, det er det ikke. Nei, dette er nok langt fra sjokkselgeren, den er faktisk ikke inne på et eneste pol, så dette her er jo langt fra hyllekant, at dette her må du faktisk
Hør på denne podcasten Eller kjenner denne svensken Og de som han kjenner og så videre Dette er på Hersey, altså folkemundene Men jeg synes det er ganske morsomt Og, vi må se, jeg må åpne opp her
Å, det er trøkk. Og vi heller i glasset, Tom. Den hører jo så veldig godt, da. Ja, den hører kjempegodt. Det som er litt gøy er jo at vi er da i priorat. Priorat er jo i og for seg det landet, holdt til det området i Spania som kanskje er mest kjent for litt tunge rødviner. Og det er mer...
Den mer solide sorten. Men nå er vi da på en vindrue som heter Grenache Blanc. Ja, sånn hvit grenasjedrue da. Ja, det var en mutasjon en gang. Det ble kanskje veldig skremt, det ble et plekk. Hvem vet? Ja, du har jo både hvit grenasje og hvit temperanil, og det er flere som får albinotendenser. Når jeg bare tenker, og det kan hende at jeg har gjort det, men er
Er det liksom mutasjonslandet? Det er flere som har mutert over til ting som har blitt til uten at noen hadde planlagt det. Men akkurat om det gjelder grønnarsk, er jeg usikker på. Den brandieren skulle jo ikke være hvit. Det gjelder grønnarsk også. De antar at det er en, ikke sant? De antar jo også veldig mye. Noen har sagt at det er en. Svensk-spansken. Jeg synes dette her ...
Jeg har smakt dette før, i og med at det er jeg som tar med i dag, men med en gang man dufter på, jeg får litt sånne grønne, friske epler. Ja, det er epler, og så er det mye gul frukt. Jeg får en liten hint av stikkelsbær bak der, ved første inntak. Men eplene er der, det er jeg ikke i tvil om. Det er litt sånn
Jeg skulle si litt fyldig, nesten på den søtlige siden av duften. Så jeg skulle si litt moden frykt. Det her, det lover jo godt. Du kan smake først. Jeg synes det er så hyggelig at du kaster ballen på meg først. Du tar jo med vinen, så da synes jeg du skal få en belønning i den forstand. Å, det er saftig. Dette er saftig, Tom. Juicy. Det er en fruktighet der som jeg liker.
Den fruktigheten her som jeg liker veldig godt, for den er fyldig, den smaker masse. Det smaker veldig masse, men det som slår meg, og som jeg alltid drar frem, for nå begynner folk å bli lei av å høre det, det er syre. Er det syre? Det er syre. Og den er veldig bra. Den gjør at alt det du snakker om, som er frukt og søttemål og alt det der, blir neutralisert på en måte. Det blir en god følelse i munnen på grunn av syre. Så kunne det fort blitt litt sånn,
emment på en måte, men det er det ikke. Det er motsatt av det. Det er friskt og, som du sa, juicy. Ja, og så har den mye smak. Det vil si at den har den der runde, litt sånn fyldige, her har det ikke vært noe fap
bruk eller noe sånt. Den er helt fri for den slags. Ja, men den har en sånn smaklighet. Det er en struktur der som gjør at du kan nesten, så tjukk er den ikke at du kan tygge den, men du kommer inn på det sporet som sier at den fyller munnen på en ring. Den er fet og floral som vindmonopolet hadde sikkert sagt.
Det kan gå til enn de hadde sagt, eller i hvert fall noen hadde skrevet det der, hvis det var helt sånn. Jeg er ikke helt enig at den er fet, men det er noe god substans i den, det er det. Ja.
Men Vinopole har faktisk skrevet det. Fet og floral står det faktisk på internettet der foran meg. Vi forteller deg snart hva den koster, så da har jeg slått opp. Du har jo ikke slapp. Jeg tar jo bare alt rett ut fra luften, som vanlig, holdt jeg på å si. Jo, men dette er en bitteliten importør, så det står ikke så veldig mye. Det står frisk og fruktig. Det står prisen jo. Det står faktisk citrus, grapefruit og blomst er frisk og fruktig. Grøntsaker.
grønn strågulv på farge, og det er vel i og for seg det som står. Noen ganger de skriver sånne lange avhandlinger om hvordan ting lages og så videre. Det står ingenting om her. Nei, men vi kan jo dedusere oss frem til mye her, og det har vi jo fortsatt gjort. Dette her føler jeg er
sånn deilig terrasse variant, men kanskje også vi har en mulighet til litt salater, kylling Ja, altså syret her gjør at den kan faktisk samle opp med ganske mye jeg vil også til maten til gode fiskretter og sånn
Hvor mye spennende må du ut med for å lande den her? Ja, altså vi er i Spania, vi er i Priorat. Bare før vi kommer med prisen, jeg vet at du stiter og tripper her nå, jeg synes det er en ganske kul etikett. Alle etikettene er ganske minimalistiske og ...
og fine med en skråstilt gull i, er det det? Det ser ut som en i. Den bildesignen her i hvert fall, de har ikke gønnet på alt de hadde i skuffen, de har snarere vært skippet av det. Jeg tenkte når jeg så den med en gang, så tenkte jeg, gjøss, dette her var faktisk dumt, og nå er den hvit, hvis den er svart, så er det da toppvinnet fra produsenten da.
Hvit er mer entry level, men svart er det som hvor det er. Riktig, da er vi ... Jeg vet ikke hva de har tenkt av det, men greit nok. Det er svensker. Du vet jo aldri hva de tenker. Nei, det må jo fåglene ha vite. Ja, jeg vet ikke. Pris, pris, pris. 2,33,30. Jeg hadde egentlig sett for meg at skille i høyre. Ja.
Er ikke det gøy? Jeg hadde liksom klokka den opp under trendlappen. Ja, sånn 289-ish. Ja, noe sånt. 89-90 for eksempel. Ja, det er ofte 89-90 når de først gjør det. De kunne ikke bare skrive 290. Nei, nei, 89-90. Ja, men så billig utenfor med tall. Ja, men nordmenn er veldig intelligente. Jeg tror de gjennomskurer det. Men jeg synes dette her, Bell Cross La Figaflor 2022 Nei, det er ikke det. Det er 2023, er det ikke det? Jo, 2023 er det vi har.
22-33-30 også tre tall, ja det er vel lykkelig finnes ikke på et eneste pol noe som helst det, det er vel ingen polansatte som har smakt på dette det er ingen som vet hva dette er for noe, dette er helt ukjent vare
Men du har muligheten til å drive litt nybrottsarbeid. Hvis du jobber på Polo, vi vet jo at Polo-ansatte driver og lytter på podcastene våre, Tom. Det gjør de. Det er ikke akkurat heads up, men dere burde virkelig tenke på den her. Og så for dere andre, gå på BU, bestill det til det nærmeste Polo, slik at alle som jobber på Polo ser. Ja, og
Pole har jo hatt en liten Spania-hvit bølge om dagen, rett og slett fordi når nordmenn tenker på Spania, så tenker vi bare rett. Og her bør man tenke hvitt, for dette her synes jeg er rett og slett behagelig. Så det er litt for friskende å ha en hvitvin som ikke kommer fra Rueda-området hele tiden, eller fra Baskeland og sånt. Det er egentlig litt kult. Reichas Beisjas. Reichas Beisjas.
Det var det ikke, men skal vi bare runde av nå? Vi har drøpt nybrottsarbeidet, det er viktig for oss vin-eksperter, og du har lyttet til. Da takker vi bare for oppmerksomheten, og så sees vi ved en senere anledning. Det gjør vi. Tom Amirat, du lever oss for drinkfeed. Kjell Gabel Hedriks fra Kjellsvinkjeller.