Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye. Vokteren, se nå på TV2 Play. I dag skal vi reise til landet Portugal, og vi skal snakke om viden som du antageligvis ikke forventer at vi skal snakke om. Ha ha ha, følg med. Musikk
Hei og hjertelig velkommen til dagens episode. Tom Amirate Løveås og Unge Henriks er på plass. Og Tom, jeg begynner bare med litt musikk denne gangen. Musikk
Alle som er verdensmestre på nasjonalsanger tok jo den veldig kjapt. Det er jo Portugals nasjonalsang. Ja, med tanke på introen du gjorde så var det ikke noen kjempebombe, men jeg fikk jo trang til å reise meg da. Det er jo innebygd hos noen av oss at man står jo under nasjonalsanger. Ja, det skal man høre. Ja,
Vi går ikke veldig mye inn på nasjonalsanger, men jeg synes den var litt så majestetisk. Ja, du kødder ikke med den. Den er popøst av ordet. Jeg tipper at den er laget på 1800-tallet, som mye annet er laget. Vet du det at vi har ikke nasjonalsang?
Vi har jo bare en sang som er brukt i offisielle sammenhenger. Ja, den har ikke blitt offisielt godkjent, de facto ikke er offisielt godkjent enda. Nå er det snakk om at vi skal kanskje godkjenne, ja det blir vel Jave Elsker da, jeg vet ikke om de har satt opp noen andre. Det liker godt Jave Elsker, et annet land som heller ikke har nasjonalsang.
Og det er sikkert mange. Det er mange, men Sverige? De har jo ikke det. Men de synes jeg burde bruke sjansen til å ombestemme seg da. Hvis jeg får det å være litt sånn. Men altså, vi kunne jo hatt Heia Norge og det er del seierne våre og sånn. Altså, det er mange nasjonalsønger som kunne vært der oppe og kniva. Men vi skal ikke snakke om det i dag. Vi skal gå litt videre. Vi er i Portugal. Vi er i Portugal. Vi er i denne lille serien vi har hvor vi fordyper oss litt fordyper oss i portugisisk vin.
Og så fikk noen av oss et kjempelyst øyeblikk, hvor jeg tenkte at muserende vind fra Portugal.
Det er jo ikke mange som har øverst på handelista si. Nei, jeg tror ikke så mange tenker på museerne i Wien når de tenker Portugal. Hva tenker du? Hva er det første du tenker på når du tenker Portugal? Jeg tenker jo, alle burde jo tenke på Port Wien. Portugal, Port Wien. Det henger liksom i Porto. Portrom i Porto. Men de har museerne i Wien, og der har de hatt en god stund. Og kvaliteten
på disse museerne vi har hatt, har vært ymse. Det er helt klart. Men fra rundt 2008, fikk de satt litt dette her i system. Nå fant vi ut at nå skal vi satse på produksjonen av museerne vi. Og nå har det gått oppover.
Men når vi skulle lage det programmet her så tenkte jeg at, hvem kan hjelpe oss med dette her? Så det er noe som heter Wine of Portugal. Det er det, og for de som har vært i Lisboa, så har de en liten vinmuseum nede på plassen, den ederste enden av den lange gaten som ender opp med en kjempestor plass. Ja.
rett under den svære broa. Det var det Wines of Portugal. Poenget med Wines of Portugal er at det er en organisasjon som skal fremme portugisisk vin rundt omkring i verden. Ja, alle land har nesten, eller veldig mange land som produserer mye vin, har noe sånt til det. Ja, de har noe sånt.
I Norge så er det, vi har jo fiskeri, eller hva heter det, sjømatråd og sånt. Fish of Norway, eller noe annet. Ja, som driver for makker og sånt. Selger laks også. De sier hei, selger vind, så vi kontaktet de, og de var ja, ja, ja, selvfølgelig. Portugisiske bobler er kult. Så de sendte oss et utvalg av vin vi kunne snakke om. Det var det.
Det de ikke hadde helt tenkt på var at vi har noe rart som heter vindmonopolet. Det har vi. Og dessverre så var jo ytterst få av de vindene vi fikk tilgjengelig på vindmonopolet. Her synes jeg du har overlevet litt. Ytterst få? En?
Ja, det er ytterst få. Det er en diplomatisk måte å si veldig få om. Men jeg vil gjerne ramse opp, fordi det er lov å dra til Portugal og drikke bobler også. Så jeg tenkte at hvis vi bare sier at for eksempel Allianza, det er en baga bareida vin. Det var ful for dette her snakket vi litt om før vi startet. Baga er gøy. Det er et distrikt hvor de har mye grønne druer som også erner seg for bobler. Ja.
Vi har Nemdryfling her, vi har denne godsaken her, Marqué de Marialva. Den høres nesten litt spansk ut som Marqué, men de sier jo det i Portugal også. Det er også en baga, og det er en blandoar. Det er veldig kule viner. Og for deg som hører på nå og tenker at hvorfor de vil ramse opp alt dette her når vi ikke kan få kjøtt på bolig, så tenker jeg for det første kan det gå til en importør å høre på dette her og få lyst til å ta det inn.
Og for det andre så kan det gå til at man reiser til Portugal da, og da er det jo kult å kunne si «ja, den har jeg jo hørt på den podcasten med Kjell Gabriel og Tom». Det er akkurat det de kan si, men i dag fikk jeg lov å velge litt, og når jeg så etiketten til «åså», nå er vi ikke i Vagavgjerre i Bariada.
så måtte jeg jo bare, dette her må jo testes. Ja, for det må vi, og grunnen til det er at vi trenger all den hjelpen vi kan få, og da kan vi jo henvende oss til litt høyere makter. Ja, dette her er Messias. Det er en bladenoir, så da vet vi at den er lagd på rød rur.
Det vet vi. Det er en gran reserva. Det sier oss kanskje ikke så alt for mye egentlig, for vi vet ikke helt hvordan regelverket er. Regelverket er egentlig type 12-18 måneder på vis. Og så er det Baga og Barriada, står det. Så det er to, det er de Baga Brutto, heter det der, så dette er antageligvis bare på, det står jo selvfølgelig på portugisisk, det står litt engelsk her da, faktisk.
Og det som jeg synes er litt gøy med kun 11 prosent, det er lave og kold prosent. Jeg åpner mens vi prater. Det jeg synes er litt gøy med ... Oi, den kom fort. Det var gøy. Det ble feststemning med en gang, ja.
Ja, ja, ja. Det er alltid fest hos deg, Tom. Ja, det er det. Vi liker fest og fest og moro. Ok, poenget med at vi smaker denne vinen og beskriver den for dere nå, selv om du ikke får kjøtt på Vinnmålpolen, er egentlig for å sette på en måte gullstandarden. For vi kommer nemlig til en produsent som er etablert på norske markedet, som vi skal bruke litt tid på å dykke litt ned i. Men la oss...
Jeg synes jo det passer å gi messias forrangen, ja. Ja, det er jo... Messias forholder man seg til både ved jul og påske, så det er jo flere ganger i året. Men jeg synes dette er jo nybrottsverk for undertegnet i hvert fall. Dette er laget på tradisjonell metode. Altså, museerne vin lagd på bagadruen.
Som er da rød rur, det har jeg aldri prøvd før. Nei, det er jo ikke så mange som har prøvd det her. Det er jo ikke noe vi snakker mye om i Vinsjournalister, vi er jo ikke så ofte borte etter her. Nei, jeg tror det. Selv de skarpeste... Skarpeste glassene i skuffen? Jeg tror ikke det er mange norske vinsjournalister som har gått i dybden på...
på museerne på Rød Bagadrua. Nei, da må vi nok opp i klassen. Da skal du ha familie fra Portugal nesten. Men det som jeg synes er veldig gøy, før vi begynner å smake på den her nå, er jo at for det første så er jo Bagadrua synes jeg personlig er drittøff.
For den har disse kryddertonene, de har disse litt sånn spicy-messen, nesten sånn eukalyptus-preg har noen av de. Så det er en veldig rockadru, og det har vi masse på Polø, altså baga, rød baga. Og hvis du ikke har enda kommet til rød baga,
så har du a field day of your life for nå veldig mange tenker på sånn, åh, Portugal og rødvin ja, kanskje det er litt sånn lett rødvin litt sånn spicy og turiga nasjonal og turiga franca og sånn her
Og så kommer den litt sånn funk-rare bagadruen som holder til litt lenge sør i Portugal, en sånn innlandsdrue. Du blir så begeistret når du snakker om den der bagaen. Ja, jeg har alltid vært begeistret for baga, og det som er så gøy med baga er rett og slett at de lager disse spicy tonene, som er helt ... Og så ofte så er det bushweins. Altså, de har ikke sånne ranker som bare går ...
rett frem, de har her sånne busker som bare står hulter til bulter som de er ute og plukker på, så det er kjempekult med baga så jeg har gledet meg til denne episoden for å prøve museerne baga og det er ikke noe baga til det er faktisk mandag når vi sitter og spiller inn dette her også fin start på uka fin start på uka
Er det noen røde frukt under? Det er litt sånn... Det er ikke rosé, men det er litt bringebæraktig oppi her. Men det er selvfølgelig også litt lett bakst. Det betyr at den ligger på... Det lukter litt te. Ja, men det er fermenteringen. Litt sånn te...
Og det er citrus, og den frukten som er oppi her, er det mye citrus. Vi har litt sånn gule frukter. Egentlig en ganske kompleks duft på dette her, Kjøl Gabriel. Ja, for jeg prøver å lete til den eukalypshusen som du finner av og til i de røde, men den finner jeg ikke. Nei, for den har ikke hatt skaldkontrakt i det helt tatt. Det er jo derfor den er fortsatt ikke rosa. Oi, moden smak. Dette var en litt...
Moden gul frukt. Runn, fin, fint integrert. Nå vet vi ikke, kanskje den har vært på noe fatt? Den har vært på fatt. Og den kan være en av disse, er ikke flau når de er i fattlager heller, stilveien sin.
Det er litt morsomt da. De har tatt en rød drue, presset den fort uten skal, lagt den på fat for å få fatlagringen, og så lagd boble på den etterkant. Og så gjærer han først ferdig, og så gjærer han enda en gang, for dette er lagd på tradisjonelle metoder, sånn som man bruker i landskap i champagne for eksempel. Men det de ikke kanskje har i Portugal, er at de har ikke noe sånn der geografisk bobleområde.
Nei, her kan hvem som helst lage, men de har vindistrikter hvor de har de forskjellige... Ja, bage er ofte innenfor en type område, men de har duro da og... Vindverdier og de der. Ja.
Men hvem som helst kan lage bobler. Det er ikke sånn at hvis du har lagd muserene i Vinnverde for eksempel, så får du ikke lov å bruke den. Nei, nei, men jeg tenker liksom, og i Spania har de kava, som ble et distrikt på 70-tallet, og før det så kunne alle lage kava, men til slutt så ble det et distrikt som bare kan lage kava.
I Frankrike har de selvfølgelig champagne og de syv cremante områdene, i Italia, Francia, Korta, Prosecco. Så du har jo alle disse forskjellige distriktene som er avlukket geografisk område. Det har du ikke i Portugal. Nei, du har Bariada-området som er en egen DOC, og den er jo geografisk avskyldt, og det er litt det samme som med
en del av de andre, jeg tror ikke jeg skal ramse opp alle de, politiske mine er ikke gode nok, jeg skal ramse opp alle de å seende nå. Men det som er interessant, hvis vi skal være tekniske her i cirka 30 sekunder, så har de laget en egen
demoderasjonskode. Du har jo DOC og alt dette her som vi kjenner igjen. Men så har de også noe som heter VEQPRD. Å, VEQPRD, ja. Som det er Vinio Espumante de Qualidad Prodicio Energía Determinal Certificación som betyr i retning av, hvis jeg har forstått dette riktig, så er det sånn at
Denne er på en måte en sånn federal boblekertifisering som er godtatt over hele. Hvis du har gjort det i følge regelverket og gjort det riktig, så får du lov å være i den statlige organisasjonen for bobleproduksjon. Ja, eller VQPR, det er det som er.
Ja. Kan ikke folk gå på polo og si «Jeg skal gjerne ha noe VQP, det er sertifisert vin». Veldig viktig. Vi i familien drikker bare VQP, sertifisert vin. Så vi trenger en kasse av det. Da blir det stille. Det er best for helsa, har vi skjønt. Du snakket hele tiden om Baggaard som det store distriktet. Enkeltdistriktet er noe som heter Bariade. Ja.
Og halvparten av all boblevin i Portugal blir laget der, innenfor det området. Det er jo da en D.O.C. Barriada. Her er det jo tonnevis med druer som er låg. De kan lage baga, som du har sørget deg. De kan lage Arinto, Bicahal, Chardonnay og en bøtte med andre. Kan de lage boble-albarinja?
Ja, men ikke i Barriada. Nei, nei, men de lager det. Det er i Vinverde, så får du det. Det er egentlig veldig kult, og det burde vi lage et eget program om, for det kan man også lage i Spanien. Vi burde nesten dratt ned dit bare for å sette om de greidere. Jeg synes publikum skal få stemme over om vi skal dra dit. De kan rekke opp handene nå.
Ja, men det ble tur da. Det ser ut som det ble tur. Greit. Nå har vi snakket om disse vinene vi har med Sia, som vi har smakt på. Alliansa, som vi har nevnt, som er en barriade av vin. Også lagt på Bagadrun, da. Og vi har Marquede Marialva, som vi snakket om, som også har en barriade av vin. Det virker jo som at wines of Portugal har full fokus på Bagad.
Ja, men de kommer ikke så lett utenom det, fordi det er en signifikant drue i barriadet. Jeg bare sier at de flagger det. Men nå skal vi snakke om noe annet. Endelig. Endelig kommer vi til noe som dere der hjemme kan gå til henne. Dere har den forandret nå, hvis dere har vært kjappet. Ellers har dere lillebroren forandret. Jeg var og gjorde et vinkurs her i forrige uke.
Da var det en kar som sa at han hentet at han kjøpte inn viner, og så satt han seg ned foran et eller annet apparat som avspiller av podcast. Og så smakte han vinen sammen, og det syntes han var veldig hyggelig. Det er så kult. Hilsen til deg, hvis du har gjort det denne gangen. Ja, så det er veldig morsomt at folk gjør det. Og så er det andre som igjen blir inspirert og sier at ja, det skal jeg gjøre, og så samler de forhåpentligvis noen venner. Man bør ikke sitte og drikke så mye alene.
Men vi skal nå, nå er det ikke Baga på menyen, først og fremst. Nei. For det neste druen er jo Trygge og National. Og så er det ingen versla. Fra vår aller beste venn, som vi har vært innom det huset før, men det er altså Lois Pato, som har opp til flere museernevinner.
Jeg har en favoritt rosébobler som heter Informa, som jeg synes er helt fantastisk fra Lushbot. Den har jeg faktisk ikke drukket under...
Drukket under koronas. Det er pre-koronavind. En pre-koronavind. Som både jeg og min kjære, og i og for seg mine svige foreldre, har syntes har vært veldig flott. Den rosé-museerne. Og så er det sånn at den har ikke sjampanjekork på seg.
bruskork. Ja, det er alltid gøy når du kan åpne med ølgekk. Ja, og det er en deilig frisk rosé, den må jeg faktisk kjøpe igjen. Ja, men nå fikk du assosiasjoner til den, og nå har vi jo lov til det. Dette er storebroer. Ja, det er klart. Nå lukker du øynene. Jeg lukker øynene. Det var jo bare vakkert. Hva er det? Er det et sånt sykk?
Det skal være som en sukker for en tilfredskvinne, men det låter ikke som det. Men min runde hadde litt lettere trang til å slippe seg andre veien. Jeg tror at denne vinden er litt sånn den er på toppen av pyramiden.
Ja, det er ti år gammelt. Den er fra 2011. Den er årgangsvin. Ja, og nå er jeg jo veldig spent på om den har de samme årgangstendensene som andre gode, jeg håper å si, museer som har ligget lenger på for eksempel is og kosse. Den er moden. Den er veldig moden. Her har frukten gått over i noe annet enn typisk frukt. Blitt litt mer, hva skal jeg si for noe, litt mer...
Nesten karamellaktig. Ja, den har blitt helt brun. Det er nesten litt sånn oransjevin. I den graden er det frukt, så er det mer på tørket aprikossiden. Veldig, veldig morsomt.
Jeg ble overrasket på både fargen og lukten, fordi at når jeg tenker lorspato, så tenker jeg hvertfall på hvite bord, så er det ofte friskt syrlig. Friskt, nydelig syrlig, sånn som Messias vi akkurat smakte på. Her har den fått ordentlig...
Altså, det tar jo... Rundmoden, den er nesten litt sånn, ja, honningpreg og litt sånn kryddertoner mot portvin. Det er mange av de samme karakteristikene, men mye lysere og, skulle du si, tynnere, men den er der. Den uttrykker jeg. Ja, det er altså en vinja formal fra 2011. Så den er ti år gammel, den tappningen her. Så rar.
Dette er rar min, Tom. Veldig rar. Nå drakk du, og da vil du kjenne når du får den i munnen, så har den en litt sånn gule, friske epler. Altså ikke grønne, friske epler, men gule, friske epler. Altså litt sånn
Hva heter det norske gravensten? Men får den litt tørret i seg? Liksom gravensten? Helt enig med deg. Og den syre som da kommer etter hvert. Jeg ble litt sånn, oi, det er ikke noe syre her. Jo, det var det. Og nå kommer den etter hvert. Men hvis du spiser et eppel som er veldig melent,
Du får en sånn melen-feeling. Ja, men samtidig... Det er den graven sin, den gule, litt sånn der blassfargede epple som jeg vet at... Jeg bodde jo... Når jeg var liten så bodde jeg i Ripsdonveien. Og der var alle i området... Redan for Akersykurs, hvor vi mor jobbet på Akersykurs. Og der var alle gatene oppkalt etter gamle epplesorter. Eltonveien og så videre. Og da...
var det veldig mye store eplehager der, og blant annet så var det en sur fyr, andre gikk vanhet lenge, jeg har blitt for gammel til det. Vi pleide å hoppe over og drappe epleslang og sånn,
Og han hadde disse gule, jeg tror det er gravenstendigheter, som smaker akkurat som den vinneren. Da fikk jeg sånn barnehåsmiddel. Ja, nå gikk du i frø plutselig. Men jeg må si. Men det lukter jo noe helt annet. Her er det også veldig stor forskjell mellom lukte og smak. Du får ikke noe varsel på hva det kommer til å smake. Det er ikke noe sånn lite hint av at den var sånn og sånn på nesen. Og så smaker man på det, så er det bare noe helt annet. Det går rett ut til høyre, ikke sant?
Dette her var veldig gøy. Ja, men det som er morsomt da, og nå sitter jo vi og drådler over årgangsbobler fra Portugal, og de færreste har noen preferanser på det, men jeg tenker, slik utvikler denne vinen her, hvis vi skulle trodd at Messias, som vi hadde før her, etter ti år ville utvikle seg i den retningen her, sånn, det hadde vært veldig kult om det var en sånn
Hva er sånn portugisisk? Det er bare merke til portugisiske bobler. Det er sånn de oppfører seg. Det kan vi selvfølgelig ikke garantere, men det vi kan garantere er at hvis du kjøper denne og tester den, så vil du få en...
feeling med hvilke kvaliteter portugisiske bobler har, for dette er jo bra. Gravensten og melene epler og sånn, til å si at dette er bra. Men den syra, den sitter jo sånn... Blir ikke kvitten. Nei, den sitter kjempelenge. Og det tar bort litt av den melenheten, for den melenheten kommer bare i smaken i starten, og så kommer den syra tilbake, og så blir den liggende kjempelenge. Og det som er litt morsomt her, er at dette her,
Dette er jo ikke noe operettivt, dette er ikke den du åpner klokka 12 på nyttårsaften, eller har før forretten når folk kommer på besøk. Dette her er jo... Dette må du ha mat til, rett og slett. Du må ha masse mat, holdt jeg på å si. Dette er jo til sånn antipasti, eller små ting som du spiser helt med fingrene. Ja, fingermat, er det du sier. Ja.
Det er bare en lang måte å si det på. Så er dette her helt uovertroffen, selv om du har litt, jeg tenker, alt av sjømat. Tenk deg de der små butterdegkopperne med forskjellige bakalauer oppi, med denne her ved siden av. Da er du bare svinesulten når du er ferdig. Du har bare lyst på mer. Den syre her gjør at jeg blir sulten nå, ja. Du sitter og sikler bokstavlig til alt der borte, ja.
Jeg ser det er bildet av en gås på... Ja, den er stekt ferdig hvis han kommer inn i huset her nå. Det er jo morsomt med Lus på at han alltid ender eller yes på flaskene sine. Og tenkte jeg litt få grad her? Ja. Det har jeg lov til. Siden det er vårt program har vi lov å si at vi liker få grad.
Jeg liker fogra. Jeg har skjønt at det ikke er den mest hyggelige måten å lagre på, men jeg liker det for det. Smaken er god. Spisene visst mens det finnes, tenker jeg. Dette her er jo... Ja, absolutt. Dette er nesten en klassisk vin i den forstand at den har utviklet seg i de tone. Jeg merker nå, når den har vært litt i glasset, så får du også et litt nøtteskjær over den. Mhm.
Og det er bare kult at den endrer seg fra, som jeg sa, litt tørket aprikoser og bare noen minutter etterpå, så har du fått nøtter, kanskje litt sånn til med knuste bandler oppi der. Det er jo helt fantastisk. Det som er det morsomte er at det står, hvis man hadde logger inn på Vinoport, står det at det er vinifisert på Eikvat, og så står det lagret åtte år i kalksteinskjeller. Ja, for det er mye bedre enn i vanlig betongkjeller selvfølgelig. Du synes det? Tror du det?
Jeg tror ikke det har noe som er så mye å si. Men det er sikkert pent her. Det er det helt sikkert. Det er laget i pene omgivelser, kan man jo da kunne stått. Ja, rustikke omgivelser. For om det er kalkstein rundt flasken, det har jeg ikke så mye å si. Nei, men man skal gi det litt greit. Poenget er at kalkstønsgrotter ofte har en veldig stabil luftfuktighet som kan innvirke på at
på lagringen og hindre at korker tørker ut og så videre og så videre. Men om det er kalksten eller om du har en luftfukter stående, det betyr jo ikke all verden egentlig. Det gjør ikke det.
Men jeg tenkte at det var av og til sånn synes jeg det er gøy å bare bla i de forskjellige sidene på vinmonopolet om hva de forskjellige importørene beskriver sine viner med og så videre. Men dette synes jeg var morsomt, Tom. Portugal er jo
Bortsett fra å ha en fin start på nasjonalsangen. Vi hørte jo aldri ferdig. Vi kommer aldri til å orke å høre ferdig her mer. Nei, det er sikkert en annen opphavsighet. Ja, sikkert også. Ellers kunne vi jo... De har vunnet Melodi Grand Prix en gang også. Og så har de da Ronaldo.
Det jeg liker best med Portugal historisk sett, i hvert fall moderne historier, er at vi klarte å ha en revolusjon som var ganske trivelig. Ja. Til revolusjon å være, da. Ja, ja, ja. Det rant ikke blod i gaten, og det var ikke noen hoder som rullet og sånn. Det kaller du for så blomsterrevolusjon, og det synes jeg er veldig fint. Det er sånn man skal foreta å kaste diktatur.
Ja, og jeg har ikke vært i alle deler av Portugal, men det har jo selvfølgelig du har vært i land og strand, men jeg synes det er jeg må bare fremheve Lisboa, Lisboa som by. Der har de en turisttrik. Det vil si at du kan sette deg på trikken og kjøre rundt i byen. En gammel tre-trik. Veldig skjærbelig. Og
for det i seg selv. Det er pent, de har sånne pene ting, bare gå og tusle rundt enten i Lisbo eller i Porto, eller en av de andre småbyene, bare se på, de bruker fliser overalt, de har alltid fliser, de har vegger fulle av det, du får en egen stemning, en sær egen stemning, og for meg så betyr det bare at det er klokken snart 12, og vi kan ta over oss vinen liksom.
Det er jo det vi er der for vi da, vanligvis. Så reis mer til Portugal. De har stort mangfold fra syden sted som er da mer Algarvekysten i Bonn til disse byene og etter hvert når du er voksen nok så kan du ta og reise opp over Durodalen.
Ja, det kan du. Det er veldig vakkert. Vi må slutte av, hvis vi begynner å runde av nå. Jeg hører det på tempoet ditt, men jeg vil gjerne si litt mer om bobler, boblinustrien i Portugal. Ja!
Det kan være en fin avslutning på vår lille soirée rundt portugisisk vind. Ikke sant? Og det er veldig symptomatisk dette her at vi har nå fått tilsendt en del boblevind som man ikke får her. Og rett og slett fordi det er egentlig et bilde på hvordan portugiserne
har det selv, de beholder det beste selv. Og så er det i hvert fall ikke til utlandet. Så hvis du med unntak av Louis Paton som vi har smakt på her, og noen andre som du helt sikkert finner på Polø, så dra til Portugal og smak det der, for der har de bra sakene. Det er jo litt, det er flere land som har det litt sånn at de prøver å holde igjen litt, men i og med at Portugal ikke har den
statusen som topplandet, og det burde du hatt når det gjelder vinproduksjon, så blir det liksom Portugal, ja, de er jo der de er alltid der. Jeg bruker alltid Portugal som eksempel hvis du har lyst til å lære å drikke rødvin. Vin med portugisisk rødvin fra Lisboa, og så går det oppover. Men
Nå kan vi også si, jeg har så lyst til å drikke noen kule bobler, dra til Portugal og drikke bobler. Ja, og hvis du ikke kan dra til Portugal, så kan du da kjøpe det her og reise da for eksempel gjennom VFQPRD-koden. Og da har du nemlig vært i et av følgende områder. Ja.
Duro. Vi liker jo Duro. Duro-dalen er jo et unikum, og man må jo dra dit. Ikke sant, Kjølge-Avril? Det har ikke vært det, så jeg liker at du tar det opp. Ja, det er jeg hver gang. Ribatejo, Mynto, Alentejo, eller Estramadura. Og da har vi egentlig dekket ganske mye av Portugal. Det har vi. Så kart er jeg god på. Det er du kanskje supergod på. Det er jeg god på.
Så da har vi vært innom det. Hva sier du? Skal vi si at vi har forhåpentligvis tent en liten gnist hos folk og sier at portugisiske bobler er ikke teit? Nei. Det er faktisk veldig godt. Prøv det selv. Jeg synes at det er veldig morsomt med, altså gøy med Messias. For den hadde den friske, men det var liksom, det var der vi egentlig trodde, men veldig overraskende. Men denne du får på Poli, vinner formal. Fra 2011 er det vi har her nå.
8-årig kalksteinskjeller, P&O-mobiler har vi funnet ut, til 2,99. Ja, altså den koster jo det den koster. Ja, men her må du huske på at du får en ganske moden vin. Det er ikke lett å få 10 år gamle organgsbobler til den prisen du har ansett. Nei, men hvis du er syrefrik og skal bare ha det frisk, frisk, frisk, her får du en overraskelseglasje.
og lage sånne små ting som da heter fingermatt. Og så kjøper du inn kanskje noe som franskmenn lager av goss, og så har du fildet det. Jeg tror det. Og skulle du finne på å dra til Portugal på en pålentlig, som fysisk tar for deg 20-30 grader, så blir vi med. Men du kan også huske Messias, for eksempel. Du kan huske Marqués de Malhares. Messias er lett å huske, hva er det for en?
Gran Reserva Masip Messias, da er du litt... Eller Alliansen. Noen av de, fordi de... Dette tror du ikke er feil. Nei. Vi begynner med det, og så kan alle jobbe utover. Skal vi si takk for oss? Det synes jeg vi skal gjøre...
Og Tom, det er alltid hyggelig å lage podcast med deg. Jeg håper at du synes at dette var en hyggelig episode. Jeg synes det i Kjeldsvinn-kjeller hvertfall. Jeg synes det var veldig spennende. Og vi i Drinkfeed er jo alltid åpne for, kan du si, smale nisjevindu-vinner også. Akkurat det vi er. Og ja, det tror jeg er litt trivelig. Ja. Ta vare på dere selv, og husk at det kommer en dag i morgen som regn og utbruk står. Kanskje den er fylt med portugisiske dropper, så du kan ta en tår. Åh, jeg er så god på å ripe!
Kjære Silje Gamle Hennings, tusen takk for meg. Tom Amretter Løvås, og nå skal vi få skuddet her.