Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Første reality-opgave. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren... Ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play.
Teksting av Nicolai Winther
Følg med.
Det er ny runde, og Tom blir like glad når jeg setter i gang med sangen min. Nelson Mandela, hvor kom han fra? Ja, vi skal til Sør-Afrika i alle fall. Vi skal til Sør-Afrika. Og Nelson gjorde det han kunne for å frigjøre Sør-Afrika fra apartheid-regimen, og fikk jo til det til slutt. Ja, det fikk han til. En som...
dreit seg ut, har du konaen som har skapt litt sånn bruduller i et eller annet? Det er jo flere som har tråkka i salater, kanskje fruktsalater også rundt her. Vi skal i hvert fall snakke om noe som er litt mer upolitisk. Og vi skal snakke om skal vi si at det er nasjonaldruen til Sør-Afrika? Skal vi gå så langt da, Kjell Gabriel? Nei.
Men det er veldig mye skjul av. Det er det. Pino tar seg nasjonaldrøm. Vi kommer ikke unna det. Jeg digger å lese på flasker når det gjelder Sør-Afrika, for her står det «Alcohol reduced driving availability. Don't drink and drive». Av og til står det sånn «Se deg for når du går i trafikken. Du kan bli påkjørt når du er full». Det er veldig særlig mye. Vi har et veldig pragmatisk forhold til alkoholbruk, kan vi si.
Har du vært i Sør-Afrika? Nei, vet du hva, det er en av de stedene jeg ikke har vært. Ja, vi skal lage følge mange episoder om Sør-Afrika etter januar, for nå har jeg vært i Sør-Afrika, og da kan jeg si at jeg vet at du ikke har vært noen steder der som, og så kan jeg gnide inn. Men The Anvia heter vinen Old Road Wine. Dette er en Shiraz, og jeg synes, jeg sier det alltid, Shiraz er en by i Iran, ligger på 1460-80 meter for å være helt precis.
og det bor faktisk over en 1,5 millioner mennesker i denne byen. Der er det ikke lov å drikke en eneste dropp alkohol. Nei, men det er druer som kommer fra det. Og det er litt morsomt. Ja, eller det er hvertfall navnet i druen kommer fra. Nei, nei, de lagde druer. Dette er en drue som man spiste før, en spisedrue. Åja. Ja, og det er lov. Ja, det må du få lov til i Shiraz. Det er akkurat sånn moscato-druen egentlig kommer fra oss og fra Alexandra, da, i Kirass.
berber styrte Nordafrika den gangen. Ja, hørte du knirkelyden? Det betyr at det er skrukort på gangen. Vi er egentlig litt glad i sånn sett. I hvert fall på de vanlige forbruksvidene våre. Vi
Kan jo forventes at dette er en Shiraz eller Syrah. Shiraz, synes jeg, er det de skriver i Sør-Afrika. Det sier ikke så mye Syrah, eller er det noe sånn 50-50? Jeg har sett alle mulige rare stabemåter. Ja, det er det. Det er det som er litt utfordringen med den drunnen, i og med at den har to varianter. Men den lukter jo hvertfall det den skal gjøre. Ja, den er ekstremt typisk. Jeg får disse tonene som jeg beskriver som svart krutt, sånn kruttlapp i stord.
Ja, for du har jo forsvarsbakre. Ja, det er en lukt jeg savner litt fra militærdagene. Akkurat lukten er det ikke noe å si på, og så kommer det masse rød. Du får minner om brorskap og samhold der du satt i skyttegraven og regn og
Det var veldig mye av akkurat det. Kjempe mye. Poenget mitt var at, som jeg fortsatte med, det var disse massive røde frukter. Her er vi ikke på noe lette bringebær eller noe sånt. Her er det supermoden røde frukter
masse toner av det, og så har vi krydder. Sykt mye krydder. Det er noen krydder her. Det er noen spices. Ja, det er five spices fra Kina. De har dyttet alt de kan opp i den flasken her. Det er nesten sånn at du føler at du går og sniffer langs en sånn der furubarkbåtting. Vi er på treverk. Ikke fat der også, men ikke så mye av det. Du er i soken i et eller annet...
Kanskje Marokko eller et eller annet sånt land der de har masse kryddemarkeder. Men den der kryddergreia, når du får den i munnen, så synes jeg kanskje at den blir ikke så kryddrig, men frukt. Det er ikke mye mer frukt. Og mye snillere frukt. Vaniljelakris, blåbær. Det er jo en veldig kompleks vin som jeg har tatt med nå. Du er en kompleks type, så det er jo helt naturlig. Den hadde veldig mange...
ga meg i hvert fall veldig mange inntrykk. Jeg driver fortsatt og tolker de. Men ender jo opp med denne fruktgreia som vi har når vi smaker, og nå glir den over i en sånn kryddrøtt finish som kommer litt etter hvert. Og da er vi inne på hva passer dette her til da. Og da er det høst. Høst, høst, høst, høst. Litt usikk på forikål.
Det er samtidig. Vet du når internasjonale forekåltagen er? Jeg vet jo det, men husker ikke akkurat. 25. september. Jeg vet ikke om det er forekålt, men det er i hvert fall til viltkjøtt. Ja, tyngre viltkjøtt. Her snakker vi eld. Ja, det vil jeg også. Vi snakker om eld. Vi snakker om hjort. Vi snakker om de mørkere vilttypene.
Går det med fugl og ryp og sånn, eller blir det for ... Ryp, kanskje, var ikke det jeg ville valgt til rype, men det kan gå, for det er noe annet som passer, men kanskje til type sånn, du vet de der store skogsfuglene, hvis du skulle slå opp over og tilfeldigvis ha en tiure i friseren, så kan du tine å ha denne til, tror jeg. Det vil passe bra for deg. Ja, da blir det litt sånn trist. Men poeng er ... Men sabb også, altså lamme ... Ja, for ikke lamme steken. Åh, jeg er glad i lamme.
Jeg velger ikke å være glad i de, de er pene og søte, og de smaker ikke så veldig, så det er fine dyr det. Jeg tenker at når man drar seg mot lammestek, vi har i det hele tatt alle disse innmatrettene, sånne type gryter og sånn, og
til deg som skal lage en bif-borgong for eksempel, så begynner det å bli voldsomt å fylle den gryta med burgundvin da. Så kan det jo hende du kan, for eksempel, nå vet jeg ikke hva den koster, men å gå på Syrah og koke oksekjøtt i det, det funker. Eller sosekjøtt, som de kaller det borte i Bergen.
Ja, det vet jo ikke jeg noe om da, siden vi har hardhangevidere mellom oss. Heldigvis har vi mange venner. Vi har jo inngiftet deg det. 189,90 kroner. Det synes jeg den ga veldig mye for de pengene. Ja, altså dette her, den frukten, saften her, den sitter lenge altså. Når jeg prater som en foss i den smerten, den sitter fortsatt i, den skipper ikke taket. Den kommer til å være med meg omtrent hele dagen denne.
Det kan bli mer og mer hjem. Det jeg også tenker på er jo at i Sør-Afrika har de jo disse...
voldsomme grill-aftene. Dette er barbecue-nation. Hva kaller de? Bor-språket tror jeg heter bral. Det er fyret opp som en oljefatt og bare gønner det på med alt det har kjedd. Da tror jeg denne her hadde stått først i køen for å være vinvalg. Jeg trodde bral var en egyptisk gud, men det kan være at det er mye rart nede i Afrika. Men uansett, dette er også en vin som er i basis.
Det betyr at du kan gå inn i butikken, ta den med deg ut, og etter å ha betalt, da har du den i lomma mengden. Så Old Road Wine Company, The Adenville Shiraz 2021, til 190 kroner. Ja. Vi sier tommel opp. Det er tommel opp. Du, vi må aske klær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen. Jeg lurer på hvor mye strøm vi bruker på en dag, ja. Sjekk appen, da vel. Hvilken app? Fortum-appen. Åh.
Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte?