Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken superenkelt regnskap. Nå må vi stramme opp vinmonopolet. Dette går ikke an. I dag så skal jeg komme med en
Krasstone Jeg skal være aggressiv Nei, jeg skal ikke være Men det er faktisk litt Jeg skuffa Over Kongelig Norsk Vinnmonopol Og er det noe jeg er glad i Så er det Kongelig Norsk Vinnmonopol Så dette synes jeg er vanskelig Så det er vanskelig å kritisere Noe jeg synes er Noe jeg synes er veldig flinke
Men det må til, og det vi skal snakke om i dag er selvfølgelig tysk hvitvinn. Polen er bygget opp sånn at du har basisutvalg, det som skal være i de fleste butikker, og så har du bestillingsutvalg, er det nyhetsutvalg?
29 000 flasker som du kan bestille, alt mulig rart. Og tilleggsutvalget, da er det veldig spesielle flasker som gjerne kommer i små kvanter. Men da er det jo opp til vinnmonopolet å ha
tilgjengelig viner fra forskjellige distrikter, så når du går inn på Vilsmest vinmonopol, om du er på Vinstra, eller om du er på Ake Brygge, eller om du er på Gjekta i Tromsø, eller et eller annet sted, Kautokeino for den saks skyld, så skal du ha tilgang på et godt og brett utvalg. Og her svikter Kongelig Norsk Vinmonopol.
Fordi at når det gjelder tysk hvitvinn, så er det stort sett bare én drue som er representert, og det er Riesling. Og ja da, Riesling er det vi drikker mest av fra Tyskland, men man trenger ikke 69 tyske Rieslinger i basis, eller 82 hvis du tar med de franske og italienske og viner fra Australia og New Zealand og så videre,
For det er stort sett bare Riesling i basis fra Tyskland. Det er tre Chardonnay'er. Det er Müller, Thurgau og Sylvaner. Men det er fordi at Three Monkeys er en miks av Müller, Thurgau og Sylvaner. Så derfor kommer de med. Så det er ingen rene Müller, Thurgau, ingen rene Sylvanere. Det er to Savnioblad.
Og så er det to Weissburgunder, og en er miksa med sjøvlanet, så den går under begge. Men 69 Rieslinger. Og jeg har jo holdt nå i de siste dagene, faktisk to på rad, så har jeg holdt vinkurs der vi har testet forskjellige druer til reker. Og Riesling er selvfølgelig en dru som passer veldig godt til reker, men også har jeg da testet til begge disse kursene Silvaner, som jeg er veldig begynnerstående,
Begeistert for, for jeg synes at det er en veldig Fruktig og deilig Vin både å drikke sånn utenom Reker, men også Med reker selvfølgelig Og faktisk på begge disse kveldene Så kom Sylvanaren Nei, naturlig faktisk, ene kvelden så kom Sylvanaren Best ut over Ritzling, og den andre kvelden Så kom Ritzlingen Best ut over Sylvanaren
Da var det forskjellige viner begge kveldene, så det var ikke samme merke som konkurrerte med hverandre, så det var forskjellige Rieslinger og forskjellige Sylvanere. Men man kunne ha kuttet i de 69 og sagt at du har 50 Rieslinger, og så kunne du hatt 6 Sylvanere, 5 Müller Thurgau, 4 Savniobla, 3-4 Weissburgundere, noen Chardonnay til, for å få litt mer mangfold.
For det er jo, polets oppgave er jo også å vise mangfold. Og når det gjelder Tyskland, som er det landet vi kjøper mest hvitvin fra, så gjør vi ikke det akkurat nå. Så her må de polansatte, ja da, det er selvfølgelig poler sentralt som setter ut tender og så videre, de må begynne å spre seg litt og få mer tyske viner inn. Det er en vinmesse i Oslo som heter The Other Ones, der Riesling ikke får være med.
Der tyskerne gjerne vil vise frem alle de andre gode, deilige vindruene de har. Schløyrebe, Dornfelder, Muschateller, de har masse som de lager. Jeg har nevnt Møller Thurgau og Weisburgunder og Grauburgunder og alle disse her allerede. Så her er det masse godt.
Og de må inn i polhyllene. Og jeg vet at veldig mange av polansatte vil da si, ja, men sliter med å selge, for dette er liksom bare risling folk vil ha. Ja da, og da kan du si det samme, det er jo bare blunønn og disse vinene som de også drikker, altså unge mennesker drikker bare blunønn, men de må være et tilbud når de kommer som bare du,
Nå har jeg drukket denne her, har du noe annet spennende fra Tyskland? Jo, selvfølgelig. Vi har jo Silvaner her. Super, litt mer fruktig enn Riesling, kanskje litt mer lett drikkelig. Jeg tror at unge mennesker som drikker Riesling, og synes det er godt, og bare skal ha det på forspill, vil heller drikke Silvaner. For Silvaner er litt fruktigere, og har litt mer, altså den er lettere å drikke med litt mer terrassefeeling.
enn mye av rislingene har. Så jeg tror at poli er lurt i å få inn flere sylvanere i basis. Og jeg krever ikke mange. Jeg krever 3-4 stykker, kanskje 5. Vi trenger ikke 69 rislinger.
Det er helt lett, det er veldig lett å bare Knappe ut en del Av de rislingene der Og bytte det ut med noen andre Andre drur Det synes jeg pole bør gjøre Og dette er også Jeg vet, og jeg er veldig glad for det Jeg vet at det er veldig mange Pole-ansatte som hører på disse podcastene Og jeg vet også mange Som tar inn viner etter at jeg anbefalte Det synes jeg også veldig, det er jeg litt stolt av Det synes jeg er kjempegøy Og så
Og så prøver de vinene, og så ser de at det funker. Blant annet så holdt jeg en smaking på Facebook-gruppa med vin om en hvit Nebbiolo fra Valtelina, som nå er inne på ett pole i Norge, fordi at en poleansatt smakte på den og syntes det var helt fantastisk, og nå selger den faktisk menneske OK, han selger ikke kjempe mye, men selger OK på dette pole, fordi at hun har smakt på dette her, og synes dette er godt, og anbefaler dette her. Så de poleansatte dreier kjempeflinke,
Prøv å få inn, for dere har jo mulighet til å velge en litt skjærl, få inn litt mer andre hvite druer fra Tyskland. For Tyskland er et veldig lett selgerlig land. Altså tysk hvitvin, ja ja, det er trygt og godt, det vet nordmenn. Og prøv da å få inn og selge litt mer av de andre druene. Da jeg skulle holde kurs nå i asker på rekerhvitvin, så var det bare heldigvis at jeg hadde polyasker, en ekstra kjærlighet.
De hadde en sylvaner ekstra, så jeg hadde ikke noen valgmulighet for at jeg var litt sent ute til å bestille vin. Så jeg tenkte, ja, det er jo en sylvaner i basis, for det var en sylvaner i basis for inntil to år siden, og den er nå borte. Så nå er det ingen. Og så har det vært litt partikjøp, og de har prøvd å få en sylvanere. Men da må man rett og slett rydde hylla.
å få inn mer sylvanere, og de på Pole må også være flinkere til å anbefale sylvaner foran Riesling. For da vil det overleve. Så vi må brette opp armene alle sammen, og Pole må stramme seg opp litt og ta seg sammen, og vise en mangfold. Det er arbeidsoppgaven til Pole, vise mangfold, det må de gjøre. Dette er ikke kritikk, jeg er bare veldig, veldig skuffet, som dere hører på stemmen min. Men,
Det er min... Det er jo kritikk. Min krasse anbefaling i dag, få bort 15 Ryslinger og få inn 15 andre. Og det trenger ikke være Silvaner. Weisberg, Gunder, Chardonnay for eksempel. Den mixen der, med litt fatlagring, er jo helt magisk. Der har du jo Huber, Bernhard Huber har, Knevitsar. Det kommer flere og flere inn i den kategorien der, som jeg vet at nordmenn kommer til å elske.
Og du som forbruker Hvis du ikke, det kan hende at noen Fører denne podcasten ikke i oppebolet Gå og bestill Mere hvite, tyske hviner Som ikke er i basis For når dere går og henter det da Kan dere si Ja, men dere har jo bare risling Og dere har jo så mye annet spennende
Jeg trenger ikke si at jeg har sagt det, men prøv liksom å... Dere har jo for mye risling. Det blir litt dumt dette her. Dere må vite at Tyskland har mye. For da får du mynt på de på Pole at det er et mangfold der ute som er helt fantastisk.
Med det så takker jeg for kjeftesmølla. Kjeftesmølla fra Asker har nå gitt seg for i dag, og så ønsker jeg deg en fantastisk dag videre, og så er det utrolig mye vin der ute som er helt fantastisk å prøve. Og disse to dagene jeg har hatt der jeg har lekt med reker og hvitvin har vært helt magisk, og vi har fått noen sånne wow-øyeblikk, veldig mange, og det er utrolig hyggelig. Det har vært fem forskjellige druer til reker to dag på rad med
Ti forskjellige viner akkurat sammen begynte to dager, og i og for seg to forskjellige grupper også. En var da offentlig, og en var privat. Og alle syntes at det var kjempe morsomt, og lærerikt og morsomt. Så når du skal spise rekker, kjøp inn litt forskjellige hvitvinstruer. For eksempel så hadde vi sylvaner, risling, albarino, godello, en litt uvanlig dru for mange, og saunio bla. Og det funker.
Eller muska det også. Eller melodeborgon, som de kaller det. Men jeg skal ikke gå inn på den debatten der, for det har vi ikke tid til. For nå skal jeg ønske deg en fin dag videre, og så håper jeg vi sees over et glass en dag. Hvis du trenger vinkurs på jobb, privat, et eller annet, ta kontakt. Kjelsvinkjeller.no, så fikser vi det. Og hvis det er andre ting du trenger hjelp til, innenfor vin, så er det også bare å ta kontakt.
Hvis du lurer på noe historisk, kan jeg sikkert hjelpe deg med det. Men ikke gå alt for langt ut der, for det er ikke alt jeg kan. Jeg er bare god på enkle ting, og det er jeg veldig flink på å fremhøre. Jeg er veldig mye dårlig på masse ting også. Med det, takk for oppmerksomheten. Ha det bra.