FIKEN Superenkelt regnskap
Se nå på TV2 Play
I dag så skal vi prate utenlandsk, rett og slett for at vi skal møte en italiener. Dette må du få med deg. Følg med! Hei og hjertelig velkommen til dagens episode av Kjell Svinnkjeller, og ikke minst podcasten til vår alles kjære Tom og Ratteløve og oss The Drink Feed. Ja, og det er litt kult i dag, Kjell Gabbel, for nå... For det første er vi uten dørs. Vi er uten dørs. Det hører at...
Vi sitter i bakhånden bak domkirken og har med oss en veldig hyggelig og skjermen italiener som vi skal snakke litt om med nå. Ja, fordi vi skal reise til Piemonte. Vi skal til et ganske nytt område som har fått D og CG-status. Ja, det er ikke verst. Ja, så det betyr at de har noe å satse på det. Og det som er så gøy, at her lager de våre bobler. Ja.
Men da kan vi ønske gjesten vår velkommen. Velkommen til Norge, Oslo, Luca. Takk. Takk så mye. Jeg er gledet til å være her. Det er en glede. Du kommer fra Contrato. Jeg kom fra... Ja, jeg ble bort og vokst i Piemonte, og jeg jobbet for Vineri Contrato, for Rivetti-familien. Ja. Jeg tror at mange norske ikke forstår det.
Er det noe som er spesielt med kontrattene, eller om det er en del som gjør det? Vi er i Piemonte, ca. 30 km sør-høst av Alba.
i begynnelsen av Alta Langa-regionen. Contratto, som er navnet av familien som vant vinestasjonen 160 år siden, er den vokste italianske sparkling wine-produksoren sammen med noen andre lokale produsere. Canelli er byen der vinestasjonen er bestemt.
Det har vært kapitalet for italienske tradisjonelle metodviner i mer enn 100 år. Hvordan begynte det der? 1855-1867 var kontraktsåret. De drømte om å lage champagne. Så de sendte cellermasterne til Champagne Era for å lære hvordan man lager
for å gjøre den andre fermentasjonen i borten, hvordan man kan kontrollere den. Det fungerte, så de begynte med Moscato, de begynte med å lage en naturlig, små, sparkende champagnemetod-vin. Da champagne ble dyrere, begynte de også å jobbe med Pinot Noir og Chardonnay.
og å lage dyrere vin. Dette er historien. - Du fortalte meg tidligere at du er nærmere og nærmere til terroiret, til vinstutviklingsaspekten. Er dette området særlig lett å vinse i?
Det er veldig vokalt. Det er ideelt. Særlig i den høyeste delen av Lange. Når du for eksempel er i Barolo, som er mer kjent, går du i direks søst.
og du går på en større elevasjon. Så du kan, hvor vi har for eksempel våre vinene for Contratto, på 700-800 meter elevasjon, super sjalkige mineralgrunner, og det er ideelt å vise Pinot Noir og Chardonnay når du vil lage en sparkling vann. Det er perfekt, ja. Du kan få stor aciditet,
du har muligheten til å la grapeet rike uten å forløpe aciditeten. Det er en magisk situasjon. Så hvis du har laget dette vinet i Barolo, som er 400 meter, så ville det ikke fungert? Nei, det ville ikke fungert, men risikoen for
Losing the acidity, I mean, the problem, generally speaking, also in other regions of Italy, when you want to make a sparkling wine with Chardonnay and Pinot Noir, is that you need to harvest, to pick the fruit very early, because you are so stressed about the acidity. And that would be the same in the lower part of Lange, so Barolo, Barbaresco, which are fantastic to grow Nebbiolo, to grow Barbera, but maybe Pinot Noir and Chardonnay
Vi smaket dine vin tidligere, og jeg tror at alle var fantastiske rundt boka her.
- og var overrasket av akiditet og friskheten. Roses hadde et høyt nivå av alt du likte. Hvor lenge brukte du det til å få til dette produktet? For rosé...
Jeg er stolt og stolt av å jobbe med en mann som heter Giorgio Rivetti. Han er en god vinemaker, men også en fantastisk farmer. Han vet helt klart, han går så dypt i å undersøke og forstå solkomposisjoner, mikroklimatet, og han har en idé om hvor han skal vare hva. For De Rosé for eksempel, vi gråter Pinot Noir i et
i en vinyard, i en sit, hvor det er litt mer kledd. Så vi ser for mer struktur, vi ser for frukt- ekspression, og så er det perfekt, for normalt på denne høytiden får du veldig poor soils, low in, not very fertile, and low in clay. So for the rosé,
De har valgt en område hvor det er mer kli, så fruktekspresjonen er der, balansen er der, og aciditeten er der. Men aciditeten er godt støttet av strukturen av vinen, så du føler ikke det. Du føler friskheten, men aciditeten er fra begynnelsen, når du putter vinen i møtten, til du smelter vinen.
Denne rosé-sparklingen som nå er tilgjengelig i hele Norge, kalles England. Det er litt annerledes. Det er annerledes, men vi har ikke utviklet denne navnen. Denne navnen ble skrevet i 1920-tallet da kontraktsfamilien gjorde en kuvei som var
var så dyr for den tiden at de ikke kunne selge deres vin i de tradisjonelle markedene i Italien, Frankrike og Belgien. De hadde bare muligheten å selge det i England fordi ingen andre ville det. Det var for dyrt. Men de engelske var de første til å oppfattet en dyrere versjon av champagne.
som var skrevet som en søvn. De var så mye tilnærmende, og disse 4000 bortene fra den første vintagen, 1925, ble helt søkt i England, så de nevnte det for England. Og navnet ble alltid det dryeste Kuvee et Contrato. Dette er en veldig berømt vin i England.
- I forhold til Belgien, Frankrike og alle andre. - Men smaken har endret, og så mange ting har endret i 100 år. - Du var for for tid, fordi det høye aciditet-nivået er nå normalt.
Det er nå normalt for våre vinene. Ja, men alle de som er på champagne og andre områder har gått den direkte. Ja, men også den drøyeste versjonen. Så faktisk at det ikke er noe dosage, det er ingen sukker i denne gulv, alle kontratte vinene er pas d'ose. Så de er alle veldig drøye. Så det er ikke mer av denne distinsjonen, denne forskjellen, men navnet har fortsatt. Så for de 100% Pinot Noir-baserte vinene har vi kjent samme navn, fordi det er historisk. Og
Og det engelske kontraktet har alltid vært et veldig annerledes og forståelig prestigøst Kuwait fra huset. Men nå er dette området også en DOCG. Ja. Og det er ganske nytt. Det var i 2011 da DOCG ble utviklet til DOCG, hvilket er veldig bra.
Det er en god appellasjon. Potensialet er der. Faktet at det må døde i minst 30 måneder. Vi gjør 48, men appellasjonen er 30 måneder. Det er veldig selektivt. Lange er allerede kjent med å forbedre eksplosjoner
utrolig gode produkter: hvit truffel, flotte vin, fantastisk mat, isjernutter. Den høyeste delen av Lange er magisk. Det er mye potensial der. -Vil du forhåndsvis forvandle ditt område?
La Contrato har 45 ekterer av vinerer, så kanskje vi vil ha noen vinerer i nærheten. For sikkert vil det samme for området. Giorgio Rivetti har alltid vært en visionær, så han var den første til å plante viner.
Pinot Noir og Chardonnay på denne høyden. Nå er mange andre produsere følgende, og dette er veldig bra. Det er veldig bra for appellasjonen, det er bra for området, og så er vi veldig glad at andre følger. Så for sikkert vil det være en forandring. Altalanga er sparkly vann som er laget av den tradisjonelle metoden. Absolutt. Og det er det.
Det er det. I vin er det det. Og denne rosé-versen er litt spesiell også fordi den er laget av ... Du gjør rosé først fordi du har en liten pres med skinnene. Ja, vi presser ikke skinnene. Det sliter også. Bare blødder det. Bare blødder. Vi lar det bløde uten å presse. Vi avstemmer fruten, vi tar i presen, vi venter til det er en liten liten løsning og på den tiden får du også en liten liten farge.
Og det var det. Vi smaket tidligere, og jeg synes det er så kult med det, fordi da får du de strålerne, rasparellene og alt det normale. En liten smak i stedet for den høye aciditeten du får med champagne roséer og andre deler av verden. Fordi her har du en naturlig rosé bas.
Kult! Jeg tror at når du er vokstøyere og har dine viner, er din største stress balansen. Og du vet, særlig i dette fallet, når det er en patosé, at du må finne balansen i frukt. Det er din største stress og din største utfordring. Du vet det.
Når du går gjennom din område som vi gjorde tidligere, og går opp til nivåene på reservasjonen din, så fant jeg at kompleksiteten var enorm, i forhold til det du kaller "normale" nivået. Du fortalte meg at du har vært på grunnen av dette i opp til 90 måneder. Ja, 90 måneder. Men du har kun gjort én bær.
Yes. You had to make more, right? That was amazing. Thank you. It's a good compliment. It's a limited production, but the potential is there. The potential is there, and this is what makes...
oss alle er glad i Kontratto og også veldig stolt for å være ærlig med dette Kuveet som du snakker om vi liker å gjøre blindtasting så vi gjorde blindtasting med noe super høyhjelm, veldig god champagne og vi var veldig glad i resultatet så det er en måte av
Det er ingen behov for å være modest her. Det var veldig godt. Dette er det nye for England her i Norge nå. Det er din innkomst til den normale, vanlige norske vinen i markedet. Så det blir interessant å se om norsk publikum vil få tilbake. Hvis ikke, så er det en ny vinn.
Vi er en del av Anglophiliet i Norge, så et navn som For England, jeg tror det blir ganske... Vi er det landet i verden som drikker de fleste engelske vinene i verden. Utenfor England. Det er den største eksportmarkedet i verden for engelsk. Så jeg tror at For England er en god selskap. Ja, du får en...
Not made on purpose, but yeah, god tur. Thank you so much, Luca. Dette var kjempegøy. Det var kjempestas. Så gøy at fyren kom hit og... Kom til Norge for å la oss smakke på vin, det synes vi alltid er gøy. For England koster 3,99, tror jeg. Og den vi snakket om, denne special QV'en, den må du bestille. Da er vi oppe i 7,99, bare så det er sagt. Jo, men når det er sagt, så er ikke det noe dårlig pris, fordi den er faktisk ganske spesiell. Ja.
Takk for at vi fikk lov å underholde deg den andre gangen. Takk for at Luca har vært der. Takk for at alle har vært der. Thank you so much, Luca. Grazie mille, boy. Tusen takk, Tom. Tusen takk, Gabriel. Grazie, grazie.