11/21/2023

Søritalias Barolo er en glemt skatt

Kjell-Gabriel tar oss med til Campania i Sør-Italia, og presenterer en vin fra DOCG-området Taurasi, laget på druen Aglianico. Han beskriver vinen som Sør-Italias Barolo og anbefaler den til kraftige kjøttretter. Han fremhever vinprodusenten Ferdinando Gregorio og deres Taurasi, som er en god verdi for pengene. Kjell-Gabriel anbefaler å smake den mot en Taurasi Reserva for å sammenligne. Han påpeker at området også er kjent for sin Michelin-restaurant på vingården.

Transkript

Sør-Italias Barolo sier det. Yes, fin sted! Musikk

28.240 s
00:00:00

Hei og velkommen til en ny episode av Kjells vinkjeller. Jeg håper at stemningen er på topp i de tusener på tusenere hjem som forhåpentligvis hører på denne podcasten min. Det er en del som lytter, og det synes jeg er veldig gøy. Jeg får veldig mye fine tilbakemeldinger. Jeg får spørsmål og litt sånn forskjellig.

21.820 s
00:00:34

Og plutselig så møter jeg folk som har hyret meg inn til å holde vinkurs på arbeidsplassen eller for vennekretser eller noe sånt. Så dette her er, det er moro. Det liker vi. Og i dag så skal vi ta en tur til Sør-Italia. Jeg har holdt vinkurs nå to uker på rad med Italia rundt på seks viner for Sigdal Kjøkken. Og da tenkte jeg det kunne passe bra å snakke om den ene vinen.

26.980 s
00:00:57

som jeg har tatt frem der, fordi at det har vært ganske morsomt, for da har jeg da reist til Campania i Sør-Italia, som ligger på baksiden av vulkanen Vesuv, som alle husker hadde et kjempe stort utbrudd i år 79 etter Kristus, og da forsvant blant annet Pompei og Heraklum. Det er veldig mange som husker Pompei, ikke så mange som husker Heraklum. Og så har de gravd frem dette her igjen da, og sett da

29.700 s
00:01:24

Faktisk i Pompei så var det vinbarer. Det er ganske kult. Du kan velge druer. De har holdt på med vin her siden tidene småen. Vi er da i et område som heter Taurasi, som er en DOCG. DOCG når det gjelder Taurasi vil si at dette området er et...

25.820 s
00:01:54

som da får den høyeste utmerkelsen. Du har D og C, og så har du D og CG, som er liksom de to. D og C betyr at det kommer fra området, og D og C er det beste fra dette området. Det er ikke alle steder som har en D og CG, men det har de da i dette området, og dette her da, når det er en D og CG-terrasi,

21.700 s
00:02:20

Så er det de aller beste druene som finnes. Og så er den lagd på en ganske artig drue som heter Aglianico. Aglianico tror vi kommer fra spansk. Og det spanske ordet ilano, som betyr egentlig bare helt vanlig. Og grunnen til at vi tror det er at Spania hadde en del av Italia, eller dette området i Italia, på 15- og 1600-tallet.

27.820 s
00:02:43

Så var det en spansk eie. Så da tenkte de, ja, ja, da sier vi at dette blir den enkle druen herfra. Men det vi vet er at den antakeligvis kom til Italia 600 år før, nei, 700-800 år før Kristus, altså

22.740 s
00:03:11

Rundt den tiden da Roma ble dant, og alle vet at Roma ble dant i år 793 f.Kr., sa tvillingene Romulus og Remus. Rundt den tiden der kom det en gresk drue som ble introdusert i Italia på den tiden. Romerne har skrevet om den.

17.800 s
00:03:34

og det er jo ganske lenge siden, det var også på 1500-tallet ble det nevnt også. Så den blir kalt Hellaniko, eller den helenske druen back in the days. Men dette er en ganske kul drue som jeg liker å ta frem, fordi som jeg sa, dette er da Sør-Italias Barolo, og dette terrassiområdet

25.380 s
00:03:52

Hvis du går på restaurant i Roma for eksempel, da står det ofte Taurasi på kartet. Og dette passer veldig godt i ganske kraftige kjøttretter. Taurasi er jo en ganske, Aglianen har en ganske

13.720 s
00:04:18

tjukk skall av drue, som har mye druskall, som gjør at den blir ganske kraftig og tydig, og har mye tanniner, har mye fylde, og gir en ganske fyldig litt, kanskje når den er fersk, så er den litt sånn skarp, syrlig skarp i tonen. Dette er en vin som kan lagres kjempegodt. Jeg har smakt Taurossi tilbake til tidlig 80-tallet, som jeg synes har vært veldig, veldig kule, og

30.380 s
00:04:32

Og jeg anbefaler, altså når helt i 80-tallet da begynner den å bli sånn gromset og brun i stilen, men hvis du har en vin som er fra 2000-tallet da, eller fra slutten av 90-tallet til 2005, så har du en skikkelig godt moden terrasse. Så hvis du får tak i det, så synes jeg du skal gjøre det. Ellers så kan du da kjøpe inn

21.360 s
00:05:03

Litt gode terasser Så kan du la de ligge Det er da Den andre måten å gjøre det på Men det er ganske kraftig Tjukt skal Det er tydelig frukt Det er kirsebær Det er noe Moreller plommer Det er bra syre Det er en

15.880 s
00:05:25

mye tanniner, så du har litt snærp, og du kjenner at overleppet sitter seg fast i gommene, og du kjenner at, oi, her må du løfte. Kanskje noe lakritsin i her også. Men det er en tydelig, helt klart, en tydelig kjøttvin-vin. Dette her er ikke noe du kan sitte og trylle ned på et glass eller to helt alene. Du trenger bare noen pølsesnabber, eller faktisk også sagt, tror jeg, fettet i

26.680 s
00:05:41

potetkul og sånne ting, kan faktisk være med å løse opp en del her som gjør at denne kan bli ganske kul. Og jeg har da tatt turen til en ganske kjent vinprodusent i dette området som heter Ferdinand Gregorio. Ferdinand Gregorio er kanskje mest kjent for sin Rosevin som er veldig populær.

23.920 s
00:06:09

Og så har de også noe grek og det tuffe og hvitvinner, men så har de disse taurassivinnerne, og jeg føler liksom at Faudy San Gregorio blir glemt når det gjelder disse rødvinner deres.

14.820 s
00:06:33

For der synes jeg de har noen kanonvinner. De har den som jeg snakker om i stad i dag, den Ferdinand Gregorio Taurasi, og så har de en Taurasi Reserva. Og denne Taurasien her koster 280 kroner, så det er jo en godt pris av vin til å være Sør-Italias Barolo, mens den Reserva ligger vel på 400 og noen kroner også.

22.780 s
00:06:48

Så hvis du virkelig har lyst til å dra på litt Så kan du kjøpe denne i tillegg Eller kjøper begge to Og så kan du smake de opp mot hverandre

6.700 s
00:07:11

Dette her, hvis du har lyst til å dra på... Jeg ser for meg en god, gammel T-bone steak. Vi er i den verden der. Med kanskje noe pommes frites og berné. Litt sånn klassisk Bordeaux-mat. Så hvis du tenker, skal vi ha Bordeaux i dag? Nei, vi skal kjøpe for Terrosi. Og så er det...

26.760 s
00:07:18

Nevnt i episoden

Taurasi 

DOCG-område i Sør-Italia, kjent for sin Aglianico-vin

Aglianico 

Gresk drue som ble introdusert i Italia rundt 700-800 år f.Kr., kjent for sin tykke skall og kraftige smak

Sør-Italias Barolo 

En beskrivelse av Taurasi-vinen, som ofte sammenlignes med den berømte Barolo-vinen fra Nord-Italia

Ferdinando Gregorio 

Vinprodusent i Taurasi-området, kjent for sin Taurasi-vin og Rosevin

Taurasi Reserva 

En mer eksklusiv Taurasi-vin fra Ferdinando Gregorio

Michelin-restaurant 

En restaurant på vingården til Ferdinando Gregorio i Taurasi, et tegn på høy kvalitet og fokus på mat

Pompei 

En romersk by som ble begravd under vulkanutbruddet fra Vesuv i år 79 e.Kr., kjent for sine vinbarer

Vesuv 

En aktiv vulkan i Campania, Italia, som hadde et kraftig utbrudd i år 79 e.Kr.

Heraklum 

En romersk by som ble begravd under vulkanutbruddet fra Vesuv i år 79 e.Kr., mindre kjent enn Pompei

Sigdal Kjøkken 

Et selskap som Kjell-Gabriel holder vinkurs for

Amalfi-kysten 

En kyststrekning i Sør-Italia, kjent for sin skjønnhet

Panthenon 

Et gammelt tempel i Roma, nevnt i forbindelse med Kjell-Gabriels reise

T-bone steak 

En type kjøttrett, nevnt som en passende matrett til Taurasi-vin

Pommes frites 

En type tilbehør til mat, nevnt som en passende tilbehør til Taurasi-vin

Berné 

En type saus, nevnt som en passende tilbehør til Taurasi-vin

Bordeaux 

En region i Frankrike kjent for sin vin, nevnt som en sammenligning med Taurasi-vin

Harstad 

En by i Nord-Norge, nevnt som et sted hvor Taurasi-vinen selges

Pol 

En vinmonopolbutikk i Norge, nevnt i forbindelse med Taurasi-vin

Napoli 

En by i Sør-Italia, nevnt som en by i nærheten av Vesuvs vulkan

Roma 

Hovedstaden i Italia, nevnt i forbindelse med Kjell-Gabriels reise og Taurasi-vinens popularitet

Kampanja 

En region i Sør-Italia, kjent for sin vinproduksjon

Italia rundt på 6 viner 

Et vinkurs som Kjell-Gabriel holder

Kjells vinkjeller 

Tittelen på podcasten

Søritalias Barolo er en glemt skatt 

Tittelen på podcast-episoden

Deltakere

Host

Kjell-Gabriel Henriks

Lignende

1/25/2022

Kjells vinkjeller

En moden italiener

I dag har Kjell-Gabriel funnet en moden italiener fra Barbaresco. Denne har blitt hele 18 år, og da kan den jo kalles myndig i tillegg.Grasso Fratelli Barbaresco Sori Valgrande 2004 / kr. 499,- / Varenummer 13602501 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

10/25/2022

Kjells vinkjeller

Denne forsvinner fort!

Kjell-Gabriel er på vinsmaking og har kommet over en vindrue, Barbarossa, som etter sigende kun finnes på én vingård i hele verden. Dette er spennende saker. Denne vinen ligger i spesialutvalget, og må bestilles via polet. Hør historien.* Barbarossa Cuvee Mario Pezzi 60 Lo Spogne / kr. 270,- / Varenummer 14958601See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

5/24/2022

Kjells vinkjeller

Italias dyreste vinkjeller

Kjell-Gabriel er på tur i Piemonte og har kommet seg ned i Italias flotteste og dyreste vinkjeller. Her er det så mye skatter at det nesten går rundt for han! Kan han ha kommer til himmelen?See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

7/14/2022

Kjells vinkjeller

Italiensk folkeboks

Tom har med en boksvin til Kjell-Gabriel som han mener må testes ut, og da kan Kjell-Gabriel fortelle litt om hvordan Norge har forandret vinproduksjon i Italia. * Ricossa Barbera Nebbiolo 2020 / kr 439.90 / Varenummer 11727506See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

12/14/2023

Kjells vinkjeller

Du trenger ikke god stamtavle for å være en god vin

Her prøver våre venner en klassiker fra Toscana, og det til en svært så overkommelig pris. Hvor mye tåler en vin å bli nedskalert uten å miste smak og særpreg? Vi hører også litt om Etruskerne, for dem som er lei av å tenke på Romerne. Monte Antico / kr. 145,- / Varenummer: 3290401See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

4/5/2022

Kjells vinkjeller

En italiensk hemmelig vinskatt

Kjell-Gabriel har funnet frem en vin som nesten ingen i verden vet om eller har prøvd. Han har funnet en vin som kun dyrkes i Verduno i Barolo. Druen heter Perlaverga og er helt unik.* Diego Morra Verduno Perlaverga 2020 / kr. 248,90 / Varenummer 13077101See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

2/2/2023

Kjells vinkjeller

En ukjent italiener

Kjell-Gabriel har tatt med en lite kjent drue til Tom, som til og med er fra Italias mest kjente vindistrikt. Er det en skjult skatt de har funnet? Bli med gutta på reise til Asti i Piemonte og lær mer om druen Freisa.* La Vedetta Freisa d'Asti 2021 / kr. 288,80 / Varenummer 14496801See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer

11/30/2021

Kjells vinkjeller

Barolo Barolo Barolo

Denne uken er Kjell-Gabriel på kongelig reise. Barolo er kongens vin og det må vi hylle, men det blir også litt snakk om jul. Tenke seg til. Varer jula helt til påske eller blir det kun til andredag? Lytt til ukens podcast.Grasso Tiziano Briccolina Barolo 2017 / kr 611,20 / Varenummer: 1369850101 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Se mer